Vihjeet 10.5.2021

10.5.2021

Lähtö 1 – A: 3,6,5 B: 4,1,2

3 Carl Rapid voitti uran avausstarttinsa Kaustisella toiselta ilman vetoapua varmoin ottein. Voittoon riitti 17-vauhtinen päätöspuolikas, mutta kolmevuotiaalla oli vielä paljon voimia tallella. Ruunan kapasiteetista saadaan tässä hieman haastavammassa tehtävässä parempi näyte. Kari Lehtosen tallin kaksikko 6 Charly du Tremble – 5 Amongst Stars nappasi kaksoisvoiton Ylivieskassa. Ensin mainittu tuli ulkopuolelta selityksittä edelle ja on tässäkin rankingissa edellä, vaikka lähtee matkaan porukan perältä. Ylivieskan kilpailussa vauhti kiihtyi lopussa 15-lukemiin, eikä kaksikko ollut maalissa totaalisen väsynyt.

Lähtö 2 – A: 4 B: 6,8,5,7,1,2,3
4 Hajapusa antoi viimeksi alkulaukan jälkeen rankan kuntonäytön kulkemalla viimeiset kaksi kierrosta alle 30-vauhtia. Tamma avasi uransa voittamalla toiselta ilman selkää parastaan antamatta. Yksikään vastustaja ei ole pystynyt samanlaiseen menoon kuin Hajapusa viime kilpailussaan. 6 Sihisee voitti Kuopiossa vähäväkisen hidastahtisen avauskierroksen jälkeen. Tamma peri keulapaikan 800 jäljellä ja sai koko loppumatkan painetta, mutta piti lopulta oikein varmasti pintansa. Ennätyksessä on paljon ilmaa, mutta Hajapusan vauhteihin yltäminen yllättäisi. 8 Vilinän Varma teki tauoltapaluussaan kelpo suorituksen, vaikka ei voinut voittajalle mitään. Parannusta on odotettavissa, mutta suosikin kyydissä pysymiseen vaaditaan viisi sekuntia nopeampaa menoa kuin aiemmin.


Lähtö 3 – A: 1 B: 7,9,5,3,2,6,8,4

1 Lumi-Rami voitti Kuopiossa toiselta ilman selkää parastaan antamatta ja kulki päätöskilometrin 28-vauhtia. Viisivuotias koki kauden avauksessaan niukan tappion, mutta oli kahteen seuraavaan kilpailuun terävämpi eikä saanut vastusta. Viivalla on nyt eri vastustajia kuin aiemmin, mutta Lumi-Rami on silti tiukasti kiinni kolmannessa peräkkäisessä keulavoitossa. 7 Asfalttisoturi laukkasi viimeksi kaksi kertaa, eikä näyttänyt yhtä hyvälle kuin edellisessä voittoisassa startissaan. Sen kisan suoritus oli hevosen uran paras. Suosikin tavoittaminen kahdelta pakilta vaatii paljon. 9 Humu-Venla teki toissa kerralla hyvän suorituksen alkulaukan jälkeen ja kesti viimeksi keulasta kolmanneksi. Ravilla totosauma tässäkin. Viisivuotiskautensa aloittava 5 Uhmapeli juoksi viime vuonna paljon ikäluokkatasolla ja on mielenkiintoinen seurattava.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 5,8,9 B: 6,1,3,4,7,10,2
5 Cankus Xport kiri Seinäjoella kaukaa takajoukoista 11,5-vauhtia maaliin ja teki silmiinpistävän hyvän suorituksen. Ero aiempiin talviradoilla juostuihin kilpailuihin oli merkittävä. Viisivuotias on viime kerran tasolla suorittaessaan kiinni voitossa, mutta hevoseen ei voi vieläkään luottaa sataprosenttisesti. 8 Fancy Creek on sen sijaan löytänyt suoritusvarmuuden ja tehnyt viime kilpailuissaan uransa parasta jälkeä. Tamma sai viimeksi kiritilat vasta sata ennen maalia, eikä enää ehtinyt haastamaan kärkiparia. Edellisissä starteissa se kiri ulkokautta kärkeä kovempaa maaliin. Kasiradalta tamma on väkisinkin muiden armoilla.

Ylivieskan startissa häiriön vuoksi laukannut 9 Lord of Tooma teki viimeksi hyvän suorituksen, vaikka lopussa suosikille hävisikin. Mika Jauhola kierrätti ajokkinsa ensimmäisellä takasuoralla keulaan saakka, eikä päässyt jatkossa rauhoittamaan merkittävästi tahtia. Ruunan kuusivuotiskausi on alkanut lupaavasti, ja menestystä on luvassa tällaisissa iltaravilähdöissä jatkossakin. 6 Amorce Savage on sortunut viime starteissa laukkoihin. Ylivieskassa hyppy oli lyhyt, eikä vaikuttanut hevosen suoritukseen paljoa. Viime kausi ei mennyt ollenkaan putkeen, mutta tämän vuoden otteet ovat antaneet viitteitä paremmasta. 1 Bwt Mirage kiri viimeksi 14,5-vauhdilla kolmatta ja neljättä pitkin ja oli parempi kuin aikoihin. Kenkien riisumisella oli varmasti osuutta asiaan. Ruuna on nyt merkittävästi paremmissa lähtökuopissa ja pystyy viime kerran tason pitäessään totosijalle.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1,8 B: 4,3,6,2,7
1 Lastsundayinmay hakee sisäradalta koko matkan johtoa, eikä keulapaikan menettäminen olisi lopullinen kuolinisku voittohaaveille. Tamma ei voinut viime startissa Mas Champin ylivoimalle mitään, mutta kiri toisesta sisältä kelpo vauhtia maaliin ja oli lähellä ehtiä kakkoseksi. Edelliskerralla tamma avasi auton takaa kovaa, muttei päässyt keulaan. Mauri Jaara nosti johtavan takaa aikaisin toiselle ilman selkää, ja Lastsundayinmay kamppaili hyvin kolmossijalle. Mukana on muutama muukin starttiraketti, ja lähdössä saatetaan mennä alusta alkaen kovaa. Sisäradan paikka mahdollistaa suosikille monta taktiikkaa.

8 Zultanio avasi viimeksi kymppiä keulaan, mutta nyt alkuun satsaaminen saatetaan jättää kokonaan väliin. Ruuna seurasi Killerillä keulan takaa kakkoseksi yhden vastustajan laukan avustamana ja teki nousukuntoisen suorituksen. Kuusivuotiaan suoritustaso heittelee ajoittain, mutta parhaimmillaan ollessaan se on 75-tason hevonen. 4 Ronzon Face juoksi Forssan 75-lähdössä kolmannessa sisällä, eikä pysynyt maalisuoralla parhaiden kyydissä. Ruunan rytminvaihdoskyky ei yksinkertaisesti riittänyt, kun kärkipäässä lyötiin maalisuoran alussa kaasu pohjaan. Edellisessä startissa alle 11-vauhtia kirinyt ruuna pystyy tässä porukassa korkealle. 3 M.T.Master Don on ollut viime aikoina hieman juoksunkulkujen uhri, mutta ei hevosen kuntopuolikaan ole ihan huipussaan. Teivon välistartissa se teki 900 metrin kirin ulkoradoilla ja jaksoi kiihtyvässä vauhdissa hyvin.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 7 B: 3,11,5,2,10,9,6,1,8,12,4
7 Gambling Face on viime näytöillään suuri suosikki. Ruuna voitti Lappeenrannassa keulasta, vaikka sai keulassa painetta eri hevosten toimesta läpi matkan. Viime Oulun startti oli avoin SM-karsinta, jossa ruuna oli pitkään kiinni keulavoitossa, mutta viisinkertaisesti tienannut Shotproof työntyi aivan päätösmetreillä edelle. Suosikki on esiintynyt suoritusvarmasti ja on tässä tehtävässä viime starttien tason pitäessään tiukasti kiinni voitossa.

3 Bugs Bunny Buzz voitti Kaustisella tätä helpomman montélähdön selvällä marginaalilla, kun ainoa samoihin kirivauhteihin pystynyt vastustaja laukkasi loppukaarteessa. Seuraavana päivänä ajetussa kärrylähdössä piti mennä sekuntikaupalla kovempaa, eikä ruuna jaksanut parannella ulkoradoilla. Suosikin lyöminen vaatii lisäpykäliä. 11 Perfect Reverie eteni helmikuun montélähdössä aikaisin keulaan ja katkesi kiripuolikkaalla totaalisesti. Alla on jälleen kuukausien mittainen tauko. Ruuna on tottunut menestymään pohjoisen montélähdöissä, mutta kuntopuoli on tässä vaiheessa iso arvoitus. 5 Tartaurus Face meni Joensuussa mailin kärryt perässä hurjaa vauhtia ja osoitti jatkavansa kunnossa. Aiemmissa starteissa nähtiin ailahtelevia suorituksia. Ruuna taitaa myös tämän lajin, vaikka kolmeen montékisaan ei ole siunaantunut yhtään totosijaa.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 13,3,9 B: 7,14,12,5,4,6,11,10,8,1,2
Stayer Cupin toisen karsinnan pitkällä kirillä voittanut 13 Twinquit oli viimeksi taustalta aseeton kärkisijojen suhteen. Ruuna nousi kirikaistalle jo 1200 ennen maalia, mutta osa edempänä juosseista kiihdytti vauhtia maalipaalulle saakka, eikä Tiina Koskisen suojatti saanut missään vaiheessa otetta totosijoista. Vahva menijä saa niukat suosikin paineet, vaikka tehtävästä voi tulla tässäkin karsinnassa haastava. 3 Ranch The Rock teki viimeksi keulassa takahevosten tehtävästä vaikean kiihdyttämällä tahtia perille saakka. Yksi lujaa kirinyt pääsi lopussa ohi, mutta se ei himmennä nelivuotiaan suorituksen arvoa. Taktiikkaa ei ole syytä vaihtaa.

9 Exploding Anna otti toissa kerralla vaarallisen näköisen hiljennyslaukan ja joutui koukkaamaan koelähdön kautta. Tamman kunto tuskin on kadonnut mihinkään. Taskussa on jo kakkossija ensimmäisestä karsinnasta, ja tuon startin suoritus osoitti juostavan matkan olevan pelkkää plussaa. 7 Cape’s Captain eteni viimeksi avauspuolikkaan jälkeen keulaan ja menetti paikkansa lähdön voittajalle jo ennen kiripuolikasta. Ruuna piti muun porukan niukasti kurissa ja saa suorituksestaan puhtaat paperit. Vuorossa on uran ensimmäinen 3100 metrin startti. 14 Listas Hector palaa vajaan kahden kuukauden tauolta. Ruuna teki ennen paussiaan hyvän 1100 metrin kirin ulkoradoilla ja eteni kiihtyvässä vauhdissa viidenneksi. Kärkitaistoon nouseminen olisi vaatinut jättisuorituksen. Viime vuonna viidesti voittanut ruuna riittää näissä lähdöissä korkealle, jos kunto on heti kohdallaan.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 7,5 B: 9,1,6,8,3,2,4
7 Tinderi jäi viimeksi umpipussiin toiseen ulos. Heikki Mikkonen ei halunnut ajaa ruunalla kierroksen mittaista kiriä, ja sillä kertaa hevoslauma pysyi tiiviinä maaliin saakka. Edellisten starttien kuntonäytöt ovat kovaa valuuttaa tähän vastukseen verrattuna. Huippunopeuden puute ja laukkaherkkyys ovat suosikin mahdollisia kompastuskiviä. 5 Virin Urho on Tinderin tapaan sekä vahva että laukkaherkkä. Ori sortui viimeksi kirikierroksen alussa laukalle ja lopetti vielä taustalta hyvin rahasijalle. Pidemmät matkat sopivat kuusivuotiaalle paremmin, mutta toisaalta vastus on tässä hieman kevyempää tasoa kuin viime starteissa.

9 Vinksahti jäi viimeksi täysin vaille kiritilaa, eikä sijoitusta tai aikaa tarvitse huomioida. Edellinen suoritus oli hevosen uran paras, kun se paineli kirikierroksen alle 24-vauhtia ja eteni ulkokautta voittoon. Tasainen avaaja ohittaa kirikierroksella jälleen monta vastustajaa. 1 Hyvityksen Pyry sai Kuopiossa keulan takaa melko sujuvasti tiloja, muttei pystynyt loppumatkasta ohituksiin. Viime voitto tuli keulajuoksulla, ja ruuna voi olla vapaalta radalta parhaimmillaan. Viime kerrasta täytyy joka tapauksessa parantaa.

Lähtö 9, Troikka – A: 1,7 B: 5,10,6,8,2,3,4,9
1 M.T. Neutron veti viimeksi keulassa puolireipasta tahtia ja karkasi muulta porukalta jo ennen maalisuoraa. Suoritus oli suhteessa yksi koko ravien parhaista, ja ruuna on tasonsa pitäessään kiinni voitossa tässäkin. Viimeksi 13,5-vauhtisella kirillään komeasti voittoon edennyt 7 Julius Ares on selvästi kovin haastaja. Sen lähtönopeus voi riittää suosikin ohittamiseen, mikä olisi voiton eteen iso asia. 5 Grainfield Gary on yltänyt kauden jokaisessa startissa totoon ja teki viimeksi nousukuntoisen suorituksen. Ruuna pystyy troikkaan ja jopa haastamaan suosikkiparin jos nousuvire jatkuu pienestä starttitauosta huolimatta.

Toto5-vihjesysteemit (54 / 180 riviä)

5,8,9 (6,1)

1,8 + 4,3 (6,2)

7 Gambling Face (3,11)

13,3,9 + 7,14 (12,5)

7,5,9 (1,6)

Troikka L7 (20 riviä)

1 – 3,9,7,14,12 – 3,9,7,14,12

Troikka L9 (20 riviä)

1 – 7,5,10,6,8 – 7,5,10,6,8

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]