Vihjeet 12.7.2021

11.7.2021

Lähtö 1 – A: 6 B: 3,7,4,5,2,1

6 Onni Dahlia palasi Hankasalmen aikatasoituksessa tauolta hyvän suorituksen voimin ja on tässä sopivan näköisessä tehtävässä selkeä ykköshevonen. Ruuna juoksi viimeksi päätöskierroksen toisella ilman vetoapua ja hävisi vain yli 40 000 euroa tienanneelle Aronin Muistolle. Onni Dahlia on ottanut usein laukkoja lähtösuoralla, eikä ehjä suoritus ole kirkossa kuulutettu asia. Ravilla tämän porukan päihittämiseen on hyvät saumat. 3 R.R. Kisu teki Kajaanissa ensimmäisen kaarteen laukan jälkeen uransa parhaan suorituksen ja taisteli voitosta perille saakka. Tuon startin perusteella hevosessa on aineksia pitkästi alle 30-tulokseen, jos ravilla pysyminen alusta loppuun onnistuu. 7 Helmi-Huki on tehnyt kauden kolmessa kilpailussaan nousujohteista työtä ja voitti viimeksi Torniossa Tammasarjan toisesta ulkoa varmoin ottein. Samalla syntyivät uudet ennätyslukemat, ja tamma pystyy parantamaan lukemia mailin matkalla sekä auton takaa huomattavasti.

Lähtö 2 – A: 4,2,6 B: 5,8,7,1,3
4 Jumiini ei pysynyt Kaustisen maililla alkumatkasta kärjen tahdissa, mutta eteni maalisuoralla ulkokautta pääryhmän ohi viidenneksi. Maili ei ole ruunan paras matka, mutta kunto on kohdallaan ja vastus selvästi viime kertaa sopivampi. Jarmo Saarela ajanee alusta saakka hevosen maksimivauhtia, ja se voi hyvinkin riittää tässä tehtävässä voittoon. 2 Minskaus jäi Lahden 75-tammalähdössä pussiin ja seuraili Härmän startissa sisäradalta kohtalaisesti. Samassa Härmän lähdössä alkuun laukannut Jumiini teki paremman suorituksen, vaikka hävisi Minskaukselle pari sijaa. 6 Valtori otti viime Oulun raveissa yllättäviä laukkoja, eikä jaksanut Kaustisella pitkää kiriään perille saakka. Ruuna meni tuohon starttiin volttiennätyksensä, eikä ollut niin huono kuin sijoitus antaa ymmärtää. Viimeisin voitto tuli ylivauhtisen juoksun päätteeksi, ja sen kisan perusteella Valtorin nopeus riittää mailin matkallakin.


Lähtö 3 – A: 2,6,5 B: 1,4,3

2 Cupido Sisu starttasi Härmän kovatasoiselle mailille kasiradalta ja jäi 08,5-avauksen jälkeen toiselle ilman selkää. Avauskierros mentiin hieman päälle kymppiä, eikä ruuna pysynyt enää loppukurvissa kärjen kyydissä. Nyt viivalla on helpompi vastus, ja keulavoittoon näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet. 6 Hesiod juoksi samassa Härmän lähdössä taustalla, kiri lopun ulkokautta ja oli selvästi sijoitustaan parempi. Kaustisella ruuna ei kyennyt kirimään ulkokautta totokamppailuun, mutta saa suorituksestaan silti hyvän arvosanan. Tehtävä kevenee parista viimeisestä merkittävästi, ja tässä voisi olla hyvä paikka voittokantaan paluuseen. 5 Shotproof ei pystynyt viimeksi täydellä matkalla parhaiden vauhtiin, kun kirikierros mentiin alle 11-vauhtia. Myös Tornion startissa vastassa oli muutama yksinkertaisesti parempi. Ruunalta löytyy terävä kiripätkä päätöspuolikkaalle, jos ruutia ei ole palanut matkan aikana liikaa. Näin pienessä lähdössä alkuun satsaaminen ei ole pakollista.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 6 B: 10,2,8,3,5,4,9,1,7,11
6 Fancy Creek juoksi Kaustisen 75-lähdössä kolmannessa sisällä, sai tulla sisäkaistaa pitkin maaliin saakka ja pinnisti aivan loppumetreillä neljänneksi. Tamma pudotti ennätyksestään pois puolitoista sekuntia ja on samalla tasolla suorittaessaan vaikea pideltävä tässä. Viimeksi Santtu Raitala ei satsannut lähtöön, kun sisäpuolelta lähti monta nopeaa, mutta tässä eturivissä taktiikka lienee aktiivinen. Keulasta Fancy Creek olisi tosi lähellä voittoa, ellei alkumatka mene aivan hullutteluksi.

10 Kivarin Merengue kärsii takarivin lähtöpaikasta ja on rahallisesti pienessä ylisarjassa, mutta nousee silti kakkossuosikiksi. Kesäkuun startit eivät tuoneet menestystä, kun juoksunkulut menivät raskaiksi ja keskimmäisessä startissa tuli laukka. Maili sopii nopealle hevoselle, joka voi päästä takarivistäkin kelpo kiriasemiin. Ylikova matkavauhti olisi plussaa. 2 Cute Valley sai Härmässä sisäradan syövereistä vapaata vasta hieman ennen maalia, kellotti uuden volttiennätyksen ja oli paljon sijoitustaan parempi. Tamma osaa avata auton takaa kovaa ja juoksee tässä joko keulassa tai terävimmän kärjen takana. Vastassa on enemmän tienanneita, mutta ei yhtään liian kovaa. 8 Fiona Mearas teki viime mailin kilpailussaan plusmerkkisen suorituksen ja hävisi vain voittokone Gognapille. Nopeus voi riittää kasiradan selvittämiseen, ja etenkin kun tammalla kilpaillaan tässä ennakkotietojen mukaan ilman kaikkia kenkiä.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 3,5,1 B: 4,6,7,2
3 Armani Press eteni Kajaanissa alle 10-vauhtisessa avauksessa keulaan, rauhoitti toisella puolikkaalla tahtia merkittävästi ja voitti 13-vauhtisella kirikierroksellaan oikein varmasti. Keulaan ei välttämättä ole tällä kertaa pääsyä ilman muiden suostumusta, mutta suoritusvarma ruuna pystyy voittoon miltä juoksupaikalta hyvänsä. Johtoon pääseminen olisi tietysti iso etu. 5 Venerdi kohtasi Härmässä monta kovaa ja otti toisesta ulkoa tasaisella suorituksella vitosrahat. Pari kuukautta sitten pohjoiseen muuttanut ruuna pystyy parantamaan ja saattaa täräyttää keskeltä rataa kyselemättä johtopaikalle.

1 Lastsundayinmay on sisimmän lähtöradan turvin kiinni keulapaikassa, jos sillä ylipäänsä halutaan puolustaa piikkiä. Tamma oli Härmässä täysin vailla mahdollisuuksia taustalta, kun kärki sai vetää ensimmäisen mailin hieman alle 17-vauhtia. Hevosessa ei ollut mitään vikaa, ja kevään starteissa nähtiin muutenkin suoritusvarmaa menoa. Alla on puolentoista kuukauden tauko, mikä voi näkyä taktiikassa, jos jompi kumpi edelle rankatuista tulee tosissaan kyselemään keulapaikkaa. 4 Poulter sai vetää Sodankylässä porukkaa omaa tahtiaan, eli tässä tapauksessa koko ajan kiihtyvällä tahdilla. Ruuna voitti ylivoimaisesti ja teki kauden parhaan suorituksen, vaikka vastus olikin kevyempää tasoa kuin monessa muussa kilpailussa. Menohaluista ruunaa ei ole syytä alkaa kinnailemaan mailin matkalla, jos vain alkumatka klaaraantuu raviaskelilla.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 6 B: 2,7,8,4,3,9,5,1
Taulun starteissa ikäluokkalähtöjä kolunnut 6 Säihkeen Säväys on rahasarjassa iso suosikki, ja laukka tuntuu suurimmalta esteeltä voiton tiellä. Ori kohtasi Mikkelissä Varsakunkku-karsinnassa ikäluokan kärkinimiä ja oli kirimässä sisäratajuoksun jälkeen kolmossijalle, mutta sortui hieman ennen maalia laukkaan. Edellisessä startissa ori laukkasi kaksi kertaa ja meni silti mailin matkan läpi 26,5-vauhtia. Tätä porukkaa vastaan pärjääminen ei vaadi hevoselta huippuvauhteja, ja Jukka-Pekka Kauhanen keskittynee ensisijaisesti ravilla pysymiseen.

2 Hissun Pamela sai Kajaanissa kiritilat sata ennen maalia, eikä voittajan tavoittaminen ollut enää mahdollista, mutta terävä spurtti kantoi kakkossijalle. Lähtöpaikka on loistava ja tietänee onnistunutta juoksua, vaikka lähtönopeudesta auton takaa ei löydy erikoisia näyttöjä. 7 Essin Säväys eteni Vieremällä toisesta ulkoa loppukurvissa johtavan kimppuun ja ohittikin keulahevosen, mutta yksi vastustaja kuittasi päätössatasella ulkokautta edelle. Edelliskerralla tamma eteni kierroksen kirillä kolmossijalle. Vastus ei ole nyt merkittävästi kovempaa tasoa muuten kuin Säihkeen Säväyksen osalta. 8 Hilma Hilpeämieli on tehnyt hyviä suorituksia vapaalta radalta ja pystyy painelemaan mailin alusta loppuun reippaalla liekillä. Tamma jatkaa ennätyskunnossa ja pystyy korkealle, jos kasirata ei tuo mukanaan liikaa lisämetrejä.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 7,1,4 B: 3,12,9,6,8,10,2,5,11
7 Four on the Floor piti talvella neljän kuukauden huilin ja on tehnyt sen jälkeen yhtä laukkastarttia lukuunottamatta hyvää jälkeä. Ruuna voitti Joensuussa toisesta ulkoa uusilla ennätyslukemillaan. Rata oli tuona päivänä nopea, mutta 12,7-lukemat toista rataa pitkin juostuna ovat silti kovaa valuuttaa. Sisäpuolella on muutama nopea avaaja, eikä juoksun onnistumisesta ole takeita, mutta kovakuntoinen viisivuotias saa silti suoskin paineet. 1 Luna de Paris on sisäradalta paljon paremmissa asetelmissa ja hakee viime startin tapaan koko matkan johtoa. Vastus on nyt tuota starttia kovempaa tasoa. Tamma on usein auton takaa menohaluinen ja sillä on pieni laukkariski tässäkin.

4 Amorcito jäi Seinäjoella kolmannessa sisällä pussiin jo ennen loppukurvia, löysi maalisuoralle tultaessa kiritilaa sisäkautta ja spurttasi kärkiparin puseroon kolmossijalle. Hevoselle jäi varoja, ja jo edellinen Vermon suoritus oli lupaava. Ruuna meni silloin ennätyksensä, vaikka myöhästyi lähtötilanteessa hieman ja joutui ottamaan ylimääräisen spurtin auton taakse päästäkseen. Lähtönopeus on kunnossa, ja Santtu Raitala saattaa kaavailla viime startista sisuuntuneena keulajuoksua. 3 Scorzone sai viimeksi sujuvan sisäratajuoksun ja kiritilat maalisuoralle tultaessa. Ruuna eteni kolmanneksi ja oli aika lailla yhtä hyvä kuin parissa aiemmassa startissa. Nopeuden riittäminen maililla arveluttaa, mutta ainakin lähtöpaikka on parhaasta päästä.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 10,4,12,8,11 B: 7,9,1,3,5,6,2
Parhailla kuntonäytöillä varustetut hevoset olivat valtaosin epäonnekkaita lähtörata-arvonnassa, ja Toto5-päätös vaikuttaa siksi tasaiselta ja vaikealta pelikohteelta. 10 Honey Bee Web teki Torniossa kelpo loppukirin ulkokautta, vaikka motivaatio meinasi loppua päätössatasella, kun keulahevosesta ei ollut mitään asiaa ohi. Tuorein suoritus toisesta ulkoa oli hieman parempi. Kauden avausvoitto voisi tulla tässä sopivan näköisessä porukassa, jos juoksu luonnistuu takarivistä. Katkonaisesti starttaillut 4 Baby Challenger sai viimeksi Vieremällä sujuvan sisäratajuoksun, eteni kakkoseksi ja meni ennätyksensä. Uransa avausvoittoa hakeva tamma vaikuttaa nousukuntoiselta, sai hyvän lähtöpaikan ja kokee mielenkiintoisen ohjastajanvaihdoksen.

12 Mick Windcape tarvitsee tusinapaikalta paljon onneakin, mutta ainakin kuntopuoli on kesän kahden startin perusteella nousussa. Ruuna kohtasi Härmässä tätä kovemman vastuksen ja eteni onnistuneen juoksunkulun siivittämänä nelossijalle. 8 Big Bowl jäi viimeksi viimeisellä takasuoralla väsyvän taakse jumiin ja kiri lopun ulkokautta kohtalaisesti. Kärki kiihdytti tahtia loppua kohti tuntuvasti, eikä ruunalla ollut pussituksen jälkeen todellisia saumoja kärkeen nousemiseen. Riittävä hevonen tähän porukkaan, mutta kasikaista laskee osakkeita. 11 No Elle Gran ei pääse hyödyntämään lähtönopeuttaan takarivistä. Tamma kohtasi viimeksi 75-tasolla liian kovia, eikä pystynyt sisäratajuoksulla kärkiporukan mukana. Aiemmissa lähdöissä vastukset olivat lähempänä tätä tasoa ja suoritukset hevosen uran parhaita.

Lähtö 9, Troikka – A: 6 B: 8,5,7,4,1,2,3
Torniossa kaksi vakuuttavaa keulavoittoa ottanut 6 Kaynote Windcape on kiinni ykkösrahoissa tässäkin tehtävässä. Ruuna ei ollut kummassakaan startissa maalin kohdalla täysin väsynyt, ja tämänhetkisessä ennätyksessä on mailin matkalla parin sekunnin vara parannukseen. Voittoon on isot mahdollisuudet, vaikka keulaan pääseminen ei onnistuisi. 8 Jerome di Quattro laukkasi viimeksi lähtösuoran päässä, eteni jatkossa sisäkautta hyvin ja sai nelosrahat kaukana kärkiparista. Ruuna eteni koko maalisuoran hyvällä paineella ja on ravilla tässä mahdollinen kasiraiteeltakin. Eija Sorviston tallista aloittava 5 Zolace teki syksyllä pari lupaavaa suoritusta, mutta oli usein tätä kovemmissa lähdöissä vain tasainen. Tammassa on ainesta parannukseen, ja se pitää huomioida pitkästä tauosta huolimatta aikaisin peleissä.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 288 riviä)

6 Fancy Creek (10,2)

3,5,1 (4,6)

6 + 2,7,8 (4,3)

7,1,4 (3,12)

10,4,12,8,11 + 7,9,1 (3,5)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 1,4,3,12,9 – 1,4,3,12,9

Troikka L9 (20 riviä)

6 – 8,5,7,4,1 – 8,5,7,4,1

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]