Vihjeet 16.5.2022

15.5.2022

Lähtö 1 – A: 2,3 B: 4,5,1

2 Varjosi matkasi kauden avauskilpailussaan keulan takana, haki loppukurvissa pakittamalla kiritilat ja sortui maalisuoran alussa laukkaan. Kiripuolikas tultiin kärjen osalta 32-vauhtia, ja Varjosi pysyi ennen askelvirhettään hyvin kyydissä mukana. Ehjä suoritus kantaa tässä tehtävässä kärkeen. 3 Forte Pirjo laukkasi viimeksi ensimmäiseen kurviin ja tavoitti jatkossa kärkeä, kunnes meno laantui maalisuoralla keulahevosten samalla kiihdyttäessä. Molemmat A-hevoset saivat startin alle ja luultavasti parantavat otteitaan. 4 Picaros on mukana selvästi aiempaa helpommassa tehtävässä, ja toissa kerran ennätysjuoksun tasoiset vauhdit riittävät tässä kärkitaistoon.

Lähtö 2 – A: 3,2 B: 5,1,4
3 Akimin voitti eilen Torniossa 1200 metrin kirillä oikein vakuuttavasti. Lähtö oli tämänkertaista hieman kovatasoisempi, ja ykkössijan uusimiseen on hyvät mahdollisuudet. Näin lyhyen starttivälin vaikutus hevoseen on arvoitus. 2 Juhannes meni kolme starttia putkeen ravia, mutta viimeksi kaksi laukkaa veivät pärjäämissaumat. Ruuna on joka tapauksessa varmistumaan päin. Kuntopuoli on pieni arvoitus puolentoista kuukauden tauolta, mutta eiköhän ehjä suoritus kanna tässäkin korkealle. 5 Hullupoika taipui Torniossa keulan rinnalta maalisuoralla, eikä saa täyttä tuomiota. Taustavoimilla oli varikkohaastattelussa enemmän odotuksia tähän kilpailuun.


Lähtö 3 – A: 5,1 B: 4,2,6,3

5 Quite A Rock laukkasi Härmän välistartissa lähtöön ja kiri jumbosijalta ulkokautta lujaa viidenneksi. Kuntonäyttö oli hevosen kauden paras. Aiemmat montélähtöjen totosijat tulivat suunnilleen tämäntasoisista tehtävistä. 1 Django Cross näytti kahdessa viime startissa kuntonsa sisäratajuoksuilla. Vauhdinjako oli molemmilla kerroilla hyvin etupainotteinen. Vastaava meno voi riittää tässä porukassa voittoon. 4 Dreaming Artist yllätti kuun alussa Laivakankaalla keulahevosen takaa. Ruuna kulki kiripuolikkaan hieman alle 16-vauhtia ja ansaitsi voittonsa. Aiemmissa kolmen kilometrin kärrylähdöissä juoksunkulut vastustivat, eivätkä sijoitukset kerro täyttä totuutta suorituksista.

Lähtö 4 – A: 9 B: 2,6,7,1,4,5,8,3
9 Carmenere otti viimeksi uransa avausvoiton johtavan takaa. Tamma spurttasi maalisuoran alussa terävästi keulahevosen kimppuun ja voitti ylivoimaisesti tämän sorruttua laukkaan. Voittosumma on edelleen vähäinen hevosen kykyihin nähden, ja tässä tehtävässä odotetaan voittoa, vaikka kierrettävää on viime kertaa selvästi enemmän. 2 Nemea Katana käytti Ylivieskassa yhden spurtin hyvien juoksuasemien saamiseen ja pääsikin pudottamaan toiseen ulos suursuosikin kantaan. Ruuna ei pysynyt enää maalisuoralla parhaiden mukana. Lyhyt starttiväli voi terävöittää hevosta. 6 Escapist kesti viimeksi paikan toisella ilman vetoapua ihan hyvin, ja etenkin kun huomioidaan alla ollut parin kuukauden tauko. Lähtöpaikka on hieman ulkona, eikä nopeus taida riittää parhaille paikoille. Totoon on silti viime kuntonäytön perusteella saumoja. 7 Foxy Flame avaa auton takaa kovaa ja on tauluaan parempi tapaus. Kuntopuolesta ei voi sanoa paljon mitään, kun alla on jälleen taukoa. Tarkalla juoksulla kärjen tuntumaan. Myös 1 Himalaya Quick on tulosriviään parempi ja vaikea arvioitava suoraan tauolta. Ruuna riittää tässä kykyjensä puolesta varmasti.

Lähtö 5 – A: 4,7 B: 2,5,1,3,6
4 Outfield Kelly teki kolmevuotiskauden ainoassa kilpailussaan positiivista työtä ja saa niukat suosikin paineet Tammasarjassa. Alla on lähes vuoden mittainen paussi, joten mitään varmaa ei voi sanoa. 7 Ditchback Domino veti porukkaa Bodenissa ja taisteli voitosta aivan viime metreille saakka. Tamma oli hyvä myös kauden avauskilpailussaan, eikä kaksi takamatkaa ole pienessä lähdössä kummoinen miinus. 2 Look Away ei pysynyt kaksivuotislähdössä parhaiden mukana, kun vauhti kiihtyi kirikierroksella tuntuvasti. Tamma on varmasti kehittynyt puolen vuoden aikana ja pystyy parempaan suoritukseen kuin uransa avauksessa.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 9,1 B: 2,4,3,5,7,6,8
9 Aavan Tarina teki viime Äimäraution vierailullaan hyvän suorituksen laukan jälkeen, ja viime startissa tapahtui paluu voittokantaan. Ruuna otti alussa pienen hypyn ja eteni jatkossa 700 metrin kirillä ykköseksi. Vastus ei ole sen kovempi kuin viimeksi, joten menestys voi jatkua. 1 I.P. Maine ei noussut Vieremällä pitkältä pakilta kärkikahinoihin. Suoritusta ei voi tuomita täysin, ja ruuna voi olla selvästi lyhyemmällä starttivälillä terävämpi. Hevosessa on potentiaalia isoon parannukseen, kun palaset loksahtavat kohdalleen.

Tauolta palaava 2 Aika-Fantti on paininut usein raviongelmien kanssa. Taulun ainoan ehjän startin suoritus oli ihan hyvä, ja ruuna olisi samanlaisena tässä paalulta mukana kärkikahinoissa. 4 Vakner ei tehnyt parissa viime starteissa sisäratajuoksuilla ihmeitä, mutta kohtaa nyt paljon sopivamman porukan. Kuskinvaihdos saattaa piristää ruunaa. 3 Mahatma sortui Ylivieskassa alkulaukkaan ja teki edelliskerralla tasaisen suorituksen toista rataa pitkin juosten. Molemmat lähdöt olivat tätä kovempia, eikä uran avausvoitto tulisi tähän paikkaan shokkina.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 7,8,5,10 B: 4,3,11,9,2,6,1
7 Armani Press starttasi Oulun 75-lähtöön porukan perältä ja yritti parannella kirikierroksella ulkokautta, mutta meno ei maistunut aivan odotetulla tavalla. Tornion lähtö oli sarjamääritykseltään avoin, ja edelle jäi vain kaksi isorahaista ja hyväkuntoista vastustajaa. Ruuna on nopea auton takaa ja viihtyy keulassa tai kärjen lähellä. Aktiivinen ajo voi poikia tässä jopa keulapaikan. 8 Grand Ale yrittää jälleen uutta tulemista ja on vanhoilla meriiteillään tässä pelihevosia. Viime syksyn suoritukset eivät olleet hevosen uran kärkiosastoa, mutta vastaava meno riittäisi tässä korkealle. Pitkä tauko voi olla tämän hevosen kohdalla pelkästään hyvä asia.

5 Ilos Silmarillion joutui pakittelemaan viimeksi kolmoskaistaa pitkin taustalle ja teki paremman suorituksen kuin Armani Press. Juoksun onnistumisesta ei ole mitään takeita tälläkään kertaa, mutta kunto riittää kaikkia vastaan. Mauri Jaaran tallista avannut 10 Stonecapes Sparrow voitti Kuopion minilähdön toisesta ulkoa varmoin ottein. Tämän tehtävän klaaraaminen takarivistä vaatii enemmän, ja hevosessa on varmasti kapasiteettia siihen. 4 Exploding Anna kilpailee edelleen elämänsä iskussa, vaikka totoputki katkesi Stayer Cupin finaalissa. Tamma löysi vapaan kiriladun 300 jäljellä, kiri vauhdilla maaliin ja saavutti kärkeä koko ajan.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 1 B: 6,4,3,8,5,10,9,2,7
1 Knows Mana teki alkukeväästä kaksi hyvää suoritusta Sanna Loukusan tallista käsin ja kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Mauri Jaaran väreissä. Tamma kiri viimeksi voittoon korviaan pyöritellen ja pystyy pudottamaan kesäpinnalla tuloksestaan useita sekunteja. Nopea avaaja saattaa pystyä puolustamaan keulat, mutta ei joka tapauksessa jää täysin muiden jalkoihin. 6 Birbone O.K. debytoi uudessa kotimaassaan ja pystyy kunnon ollessa kohdallaan paljoon. Ruuna eteni taulun voittostartissa takarivistä nopeasti keulaan ja piti niukasti mutta varmasti pintansa.

4 No Elle Gran sai vetää viimeksi porukkaa oikein rauhallista tahtia ja voitti tulisen lopetuksen päätteeksi varmoin ottein. Tamma voi napata tässäkin keulat, mutta helpolla se tuskin tapahtuu, eikä viime kerran hitaan matkavauhdin toistuminen vaikuta todennäköiseltä. Silti vahva totoehdokas. 3 Power Downhill piti No Elle Granin voittamassa lähdössä asemansa lopussa, ja parempi lopputulos olisikin ollut liikaa vaadittu. Viimeisin kilpailu pilaantui alkulaukkaan. 8 One Touch puolusti Oulun kovassa 75-lähdössä keulaa ja taipui jatkossa johtavan takaa. Myös edellinen montékokeilu meni pieleen. Aiemmat startit kertovat hevosen kyvyistä paremmin.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 5,2,6,4 B: 1,10,9,7,3,8
5 Mahatma Gee palasi Vieremällä tauolta hienossa iskussa ja esitti lennokkaan 11,5-vauhtisen kirin. Ori pystyy parantamaan ja voi päästä tässä etenemään nopeasti keulaan. Siitä voittokantaan paluuseen olisi isot mahdollisuudet. 2 Castle in the Sky laukkasi viimeksi kolmannessa kaarteessa ja kiri vielä hyvin kolmossijalle. Ruunalla on usein laukka pinnassa etenkin kurveissa, mutta kunnon puolesta se pärjää tässä kaikille. Viime voitosta on kyllä jo pitkä aika.

6 Survivor W.F. on kilpaillut valtaosin tätä tiukemmissa tehtävissä ja jatkaa tauluaan parempana. Stayer Cupin finaalissa tehtävä oli lähtösuoran laukan jälkeen liian vaikea. Kunto lienee edelleen nousussa. 4 Estelle Tröjborg ei ole pystynyt tällä kaudella aivan parhaalle tasolleen. Viime vuoden parhaat suoritukset olisivat kovaa valuuttaa tähän porukkaan peilattuna. Huippukunto löytynee starttien myötä. 1 Holy Victory Koks kiri viimeksi hidasvauhtisen alun jälkeen lujaa maaliin ja oli lupaava suoraan tauolta. Tamma avaa auton takaa hyvin ja saanee tässä nappireissun. Voitto yllättäisi, mutta sijoitus kärjen tuntumassa ei.

Toto4-vihjesysteemit (25 / 100 riviä)

9,1,2,4,3 (5,7)

7,8,5,10,4 (3,11)

1 Knows Mana (6,4)

5 + 2,6,4 (1,10)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 8,5,10,4,3 – 8,5,10,4,3

Troikka L9 (20 riviä)

5 – 2,6,4,1,10 – 2,6,4,1,10

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]