Vihjeet 18.4.2024

17.4.2024

Lähtö 1 – A: 4,5 B: 1,11,3,2,8,9,6,7,10

4 Where Eagles Dare juoksi Lahdessa avauskierroksen toisella ilman selkää, eteni keulaan ja laukkasi maalisuoralla kesken voittomatsin. Suoritus oli positiivinen laukkaan asti, ja ruuna pystynee hyväkuntoisella radalla selvästi alle 20-tulokseen, millä pärjää tässä tehtävässä pitkälle. 5 Dunder Doris teki Kaustisella sitkeän suorituksen toiselta ilman selkää ja saattaa parantaa startti alla. Selkeä ykköshaastaja suosikille. 1 Lakehill’s Prodigy hankki kilpailuoikeuden keulajuoksulla helposti. Rinnalla sparrannut kaveri tuli lopussa ohi, mutta tammalle näytti silti jäävän hieman voimia varastoon. A-hevosten haastaminen vaatii pari sekuntia kovempia vauhteja.

Lähtö 2 – A: 4,5,8,2 B: 9,3,1,6,7,10
4 Lilium Lex nousee niukaksi suosikiksi viime startin positiivisen esityksen vuoksi. Ruuna pääsi etenemään kahdelta pakilta sujuvasti sisäkautta ja lopetti 30-vauhtia voittajan tuntumassa. Kauden avausvoittoon on hyvät saumat tässä piirun verran helpommassa tehtävässä. 5 Meleko Viksu laukkasi Ylivieskassa maalisuoralle tultaessa ja hyppäsi pian uudelleen. Ruuna olisi voinut osallistua totomatsiin, mutta jalat menivät solmuun reippaassa vauhdissa. Laukkariski on edelleen suuri, mutta ehjällä juoksulla kärkisija häämöttää. 8 Patio meni viimeksi koko matkan ravia ja pääsi näyttämään osaamistaan keulahevosen ulkopuolelta. Ruunalta löytyy vielä lisää vauhtia, mutta ehjä suoritus lienee edelleen tärkein asia. Silti pelihevosia sopivassa porukassa.


Lähtö 3 – A: 5 B: 4,1,3,2,6

5 Evartti ei ole ollut tauon jälkeen parhaimmillaan, mikä on ihan luonnollinen asia, kun tähtäin on kesän rahakkaammissa lähdöissä. Ori ei pystynyt nousemaan Pelimanni-ajossa 700 metrin kirillä voittomatsiin, mutta suoritus oli silti hieman edellistä parempi. Pieni lähtö sopii Evartille hyvin, ja terävä muutaman sadan metrin kiri kantaa todennäköisesti voittoon. 4 Vappuäijä olisi huippukuntoisena kova haastaja kolminkertaiselle kuninkaalle, mutta kauden avauskisassa tuskin nähdään parasta potkua. Ori pystyy kakkossijalle, vaikka ei olisi täydessä iskussa. 1 Uhmapeli on suorittanut luotettavasti, mutta edelle rankatulle kaksikolle riittäminen olisi yllätys. Ruunan maksiminopeus ei ole lainkaan samaa tasoa, joten ainoa taktiikka voittoa ajatellen on painaa kaasu pohjaan heti aja-komennolla.

Lähtö 4 – A: 2 B: 1,7,4,6,3,5
2 Endless Story nasautti viimeksi 12-vauhtisen 700 metrin kirin takajoukoista ja ehti juuri linjalla ykköseksi. Tamma jatkaa nousukunnossa ja on tässä kiinni keulavoitossa, ellei paalun toisella osallistujalla ole eriävää mielipidettä juoksupaikoista. 1 La Cerise kiri Kaustisella hyvin maaliin Endless Storyn tuntumassa ja jatkoi voittamalla Ylivieskassa vastaavalla kirillä. Nyt tamma juoksee keulassa tai suosikin selässä ja on molemmilla taktiikoilla kiinni kaksarisijassa. 7 Ilos Silmarillion löysi Ylivieskassa sisäradalta puolittaiset kiriväylät, mutta jäi lopulta kärkiparin taakse jumiin voimia tallella. Suoritus oli vähintään samaa tasoa La Cerisen kanssa, ja ainoastaan 20 metrin takamatka pudottaa sen rankingissa alemmas.

Lähtö 5 – A: 8,10,2,11 B: 9,1,5,3,4,7
Osallistujilla ei ole kovin paljoa tuoreita ja hyviä kuntonäyttöjä, ja lähtö on pelillisesti vaikea. 8 Fiftyshadesofpress juoksi Kaustisella kolmannessa sisällä ja sai tulla sisärataa pitkin perille saakka. Ruuna ei ollut parhaimmillaan, mutta kuntokäyrä osoittaa ylöspäin. Vaikeista asemista silti vain niukka suosikki. 10 Rehabanero palasi Ylivieskassa tauolta ja teki tasaisen suorituksen kärkikolmikosta jääneenä. Tamma teki viime vuonna hyvää työtä pohjoisessa ja pystyy pärjäämään tässä seurassa, jos parantaa hieman otteitaan. 2 All Chance löysi viimeksi kiritilat maalisuoran alussa takakautta, vaihtoi hyvin rytmiä ja tuli voimia tallella maaliin. Ruuna jatkaa tulosriviään parempana ja on loistopaikaltaan pelihevosia.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 4,10 B: 5,1,2,7,6,9,8,3
4 Sopun Solu ei saanut tehdä Kaustisella johtopaikalla omaa juoksuaan, mutta erkani siitä huolimatta maalisuoralla selvään voittoon. Kaikki ei ollut pelissä, ja ruuna on tässä samanlaisena vakava voittajaehdokas, vaikka ei pääsisi keulaan. 10 Juhannes on juossut tällä kaudella pelkkiä totosijoja, ja tuorein voittoesitys oli ehkä hevosen koko uran paras. Ruuna eteni toisen kurvin alussa keulaan ja jätti muut kuin seisomaan 26,5-vauhtisen kirikierroksen voimin. Vastusta on nyt hieman enemmän.

5 Söören ei ollut Kaustisen tauoltapaluussa lähelläkään parastaan, mutta parantaa oletettavasti tähän starttiin. Ori teki viime vuonna paljon hyviä suorituksia ja lukeutuu tässä pelihevosiin, vaikka mitään varmaa ei voi sanoa. 1 Salamyhke teki viimeksi hyvän suorituksen yhden laukan rasittamana, vaikka ei pystynyt lopussa Sopun Solun vauhtiin. Ruuna vaikuttaa olevan nousukunnossa ja pystyy hyvistä asemista kärkipäähän, jos malttaa ravata koko matkan. 2 Pätmän jäi viimeksi pussiin kolmen hevosen kärkirintaman taakse ja olisi voinut tilat saadessaan voittaa lähdön. Varma suorittaja pääsee tässä kärjen lähelle ja on todennäköinen totohevonen.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 9,2,11,10 B: 5,6,1,4,7,8,12,3
9 Aguero nappasi viimeksi reipasvauhtisessa lähdössä kakkosrahat keulan takaa ja osoitti jatkavansa hyvässä kunnossa. Tämä lähtö näyttää ruunalle sopivalta, ja voittokantaan palaamiseen on hyvät saumat, jos matkavauhti sen mahdollistaa. 2 Roman Tile teki hyvät suoritukset kahdessa viime Bodenin startissa ja on hyvistä asemista pelihevosia. Ruuna eteni viimeksi neljännestä ulkoa kakkoseksi ja saattaa parantaa starttirytmiin päästyään vielä lisää.

11 Backwood’s Brandon otti tuoreimmat voittonsa keulajuoksuilla ja oli viimeksi samalla taktiikalla OK kakkonen. Nyt aikainen reissutus kohti keulaa ei ole välttämättä mahdollista, mutta eiköhän ruuna pysty kärkipäähän myös selkäjuoksulla. 10 A Kind Of Magic S voi olla luokaltaan koko porukan paras ja nousee neljäntenä A-ryhmään, vaikka alla on pitkä tauko. Taktiikka tuskin on kovin aktiivinen, ja pärjääminen on kiinni muiden tekemisistä. 5 X.O.X.O. oli oikein hyvä viime montévoitossaan, ja suurin syy tähän oli kesäkengässä juokseminen. Tamman pärjäämissaumoihin pitää suhtautua vakavasti myös kärryt perässä.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 9 B: 4,6,11,3,1,8,2,10,5,7
9 Need’em on Suomen uran avausstartissaan suosikki tauosta huolimatta, ja suurin syy tähän on erittäin sopivan näköinen vastus. Ruuna otti tuoreimman voittonsa keulasta varmoin ottein ja on juossut valtaosin tätä kovemmissa porukoissa. Takarivi voi tuoda mutkia matkaan, eikä kyse ole mistään suursuosikista. 4 Peppe Roc seurasi viimeksi keulan kannasta kakkoseksi sen suuremmin vakuuttamatta. Nopea avaaja saa jälleen asemat kärjen tuntumasta ja pystyy sopivasti tilaa saadessaan jopa voittoon.

6 Bellatrix Club pilasi viime starttinsa ensimmäisen kurvin laukkaan. Edellinen suoritus selkäjuoksulla oli varovaisen lupaava, eikä tämä lähtö näytä tammalle yhtään liian kovatasoiselta. 11 Special Gun on päässyt starttaamaan säännölisesti ja vaikuttaa tuoreimman suorituksen perusteella nousukuntoiselta. Ruuna eteni 700 metrin kirillä kolmanneksi ja oli aivan hyvä, vaikka hävisi kärkiparille selvästi. Paikka on paha, ja juoksunkulkuun tarvitaan muiden apuja. 3 Mahatma Gee on pärjännyt viime aikoina lähinnä montén puolella, mutta menee kyllä kärryt perässäkin, kun kunto on kohdallaan. Ori osaa avata auton takaa hyvin ja saanee tässä onnistuneen juoksun kärkiporukassa.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 10,3,5 B: 2,1,8,11,4,6,8
10 Governor Hoss avasi Bodenissa keulaan, jäi vähän yli-innokkaaksi ja jatkoi toisesta kurvista alkaen toisessa sisällä. Ruuna saa suorituksestaan puhtaat paperit, vaikka ei pysynyt maalisuoralla parhaiden kyydissä. Edellinen suoritus oli lupaava, kun ruuna sai myöhäiset kiritilat ja tuli viimeiset pari sataa metriä ulkokautta hyvin. Hevosessa on paljon kapasiteettia lisäparannukseen. 3 Delicious News nousi Bodenissa kirikaistalle 700 jäljellä ja teki hyvän suorituksen, vaikka ei yltänyt totoon. Kärkihevoset lisäsivät vauhtia tuntuvasti juuri kun tamma nousi kiriin, ja tehtävä oli vaikea. Nyt lähtöasemat ovat hyvät, ja tamma pystyy palaamaan voittokantaan.

5 Hollister Sisu teki toissa kerralla pitkän sekä vahvan kirin ja jäi Kaustisella kolmanteen sisälle umpipussiin. Ruunan voittotili Suomessa on edelleen avaamatta, mutta ainakin kunnon puolesta asia voi korjaantua jo tässä. Nopea avaaja pääsee keulaan tai kärjen lähelle. 2 Bright Diamond on tulosriviään parempi tapaus. Tamma menetti viimeksi mahdollisuutensa lähtölaukkaan, mutta kulki kuitenkin taustalla mailin läpi 15,4-vauhtia. Kunto on siis ennätystasolla, mikä riittää loistoasemista pitkälle, jos kiihdytys sujuu ravilla. 1 All Wild Dreams ei ole pystynyt tällä kaudella parhaalle tasolleen, mutta toisaalta pari viime tehtävää olivat jo alkujaan haastavia. Tamman viime vuoden parhaiden starttien veroinen meno riittäisi tässä kärkisijoille asti.

Lähtö 10 – A: 9 B: 8,7,11,3,4,1,5,10,6
9 Vincent Vici kiri viimeksi 13-vauhtia voittoon, eikä joutunut vieläkään laittamaan parastaan peliin. Ori kohtaa ihan hyvätasoisen vastuksen, mutta jatkaa suurena voittajasuosikkina. 8 Garnett Zet juoksi viimeksi keulan rinnalla ja pysyi 13,5-lopetuksessa perille asti kärjen tuntumassa. Suoritus oli hyvä, vaikka voittoputki katkesi. Aktiivinen taktiikka kasiradalta voi olla paikallaan, sillä suosikin taakse pakittaminen voi olla voiton kannalta liikaa. 7 Flying Spell voitti toissa kerralla keulasta ja kulki viimeksi lujaa ensimmäisen kaarteen laukan jälkeen. Avojaloin juokseminen sopii tammalle tosi hyvin. Suosikin lyöminen vaatii joka tapauksessa parannusta.

Toto4-vihjesysteemit (24 / 60 riviä)

4,10 (5,1)

9,2,11,10 + 5,6 (1,4)

9 Need’em (4,6)

10,3,5 + 2,1 (8,11)

Troikka L7 (20 riviä)

9 – 2,11,10,5,6 – 2,11,10,5,6

Troikka L9 (20 riviä)

10 – 3,5,2,1,8 – 3,5,2,1,8

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]