Vihjeet 19.4.2021

18.4.2021

Lähtö 1 – A: 2,4,15,11 B: 9,10,7,6,3,1,12,13,5,14

Koelähdössään päätöskierroksen keulassa 18,5-vauhtia vetänyt 2 Ne Quitte Pas on heti valmis menestymään. Kolmevuotias pystynee parantamaan alle 20-tulokseen, mikä tietää vaikeuksia takamatkalaisille. 4 Volcano otti heinäkuun koelähdössään laukan ensimmäisen kurvin loppuun ja kulki muutenkin ajoittain haparoivaa ravia. Suoritus ei juurikaan vakuuttanut, mutta aikaa on kulunut yli puoli vuotta ja hevosen taustalta löytyy huippuammattilaisia. 15 Encrypted teki Joensuussa keulasta oikein lupaavan suorituksen, vaikka yksi vastustaja pääsi ohitse juuri ennen maalia. Tamma tsemppasi 13-lopetuksessa hyvin perille saakka ja olisi tässä paremmista lähtöasemista jopa suosikki. Uransa avauksessa raskaan juoksun saanut 11 Cankus Zorro ei saanut viime kilpailussaan kunnollista kirisaumaa. Startin onnistuminen takamatkan juoksuradalta ratkaisee paljon.

Lähtö 2 – A: 3 B: 7,8,5,4,2,1,6
3 Moto Moto eteni Ylivieskassa kirilenkin alussa keulaan, kiihdytti heti tahtia ja laukkasi maalisuoralla Riksun Tähden langettaman paineen alla. Hyppyyn paloi varmalta näyttänyt kakkossija. Nyt viivalla ei ole moninkertaisesti tienanneita vastustajia, ja Moto Moto on kiinni voitossa viime kerran suoritustason pitäessään. Luultavasti ruuna parantaa toiseen starttiin tauon jälkeen. 7 Ekori Ässä eteni Ylivieskassa Moto Moton laukan myötä kakkoseksi ja teki pieneltä tauolta selvästi edellisiä paremman suorituksen. Usein laukkoihin pilannut ori avasi voltista hyvin ja näytti koko matkan aiempaa varmemmalta. 8 Touho Tähkä puolestaan laukkaili viimeksi ja esitti hyppyjen lomassa vauhtivarojaan. Viime ehjä suoritus poiki kakkossijan ja uudet ennätyslukemat.


Lähtö 3 – A: 2,5 B: 8,7,6,4,3,1

2 Orlando Knick haastoi Lahden 75-lähdössä Com Miltonin voittotaistoon kirimällä päätöspuolikkaan 13-vauhtia. Edellinen Äimäraution startti oli avoin lähtö, jossa Martti Pellikan suojatti jäi keulasta niukasti kakkoseksi. Näytöt kestävät vertailun ja lähtöpaikka on hyvä, vaikka suora keulapaikan puolustaminen ei välttämättä onnistu. 5 Lastsundayinmay teki Kaustisella kolmannesta ulkoa voitavansa, kun keulahevonen karkasi 10,5-vauhtisella kirikierroksellaan maisemiin. Tamman edellinen voitto lohkesi keulasta puolireippaalla matkavauhdilla. Vastus on nyt parhaiden osalta pykälän verran tiukempi. 8 Venerdi piti Kaustisen vauhtijuhlassa sisäradalta kolmanneksi, vaikka selkä karkasi edestä hyvissä ajoin. Ruuna teki kelpo suoritukset kauden kahteen avauskisaan ja parantaa kesäkeleillä kenkien riisumisen myötä.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 5 B: 2,1,3,7,6,4
Vajaa viikko sitten Teivossa tauolta palannut 5 Joriini teki tappiosta huolimatta plusmerkkisen suorituksen. Ori lopetti toisesta ulkoa alle 21-vauhtia, ja edelle jäi vain aikaisin johtopaikalle edennyt Parvelan Retu. Vastassa ei ole nyt aivan saman tason hevosia, ja pienessä lähdössä juoksun pieleen menemisellä ei tarvitse spekuloida. 2 Vappuäijä ei vaikuttanut olevan taukoa edeltävissä kahdessa startissa parhaimmillaan. Viimeksi vastus oli tosin Kavioliiga-lähdössä selvästi tätä porukkaa kovempi. Hevosen kyvyt riittävät tässä varmasti kärkeen, mutta vire on tauolta arvoitus.

1 Lakori nappasi taulun voittonsa onnistuneilla juoksuilla ja terävillä loppukireillä. Viimeksi Kaustisella ruuna joutui tekemään pidemmän kirin, eikä kyennyt 22-lopetuksessa aivan kärkeen. Nappijuoksuun ja totosijaan on näistä lähtökuopista isot mahdollisuudet. 3 Jepulis teki tauoltapaluussaan tasapaksun suorituksen, mutta viime startissa loppukirissä oli paljon enemmän potkua. Lähdön voittanut Lakori jäi joka tapauksessa tavoittamatta, ja tämän tehtävän voittaminen vaatii vielä pari pykälää lisäparannusta. 7 Josveis teki vajaa kuukausi sitten Äimärautiolla kohtalaisen suorituksen ja eteni kirisuoralla kolmanneksi. Hevosen olemus oli paljon edellistä starttia parempi, mutta huipputasoon on kauden avauskisojen perusteella vielä matkaa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8,10,12 B: 7,6,13,14,16,15,1,5,3,2,9
Valitettavan vähän starttaamaan päässyt 8 Procyon on laatuhevonen iltaraveihin, mutta viime startin jälkeen siihen ei uskalla luottaa sataprosenttisesti. Ruuna pääsi etenemään kirilenkin alkaessa johtopaikalle, kiihdytti hieman tahtia ja taipui maalisuoralla kärkikolmikkoon nähden tosi selvästi. Askellus heikkeni loppua kohti selvästi, ja voittokone on tavallista lyhyemmällä starttivälillä arvoitus. Eiköhän terveydentila ole kuitenkin OK, kun näin nopeasti takaisin starttiviivalle tullaan. 10 Credit Line matkasi viimeksi Stayer Cupin karsinnassa keulan takana ja seuraili kärkihevosia loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa. Tornion voitto napsahti sisäratajuoksulla ja terävällä loppuvedolla ulkoratoja pitkin. Alla on kaksi kilpailua tauon jälkeen, ja ruunassa on varaa vielä merkittävään parannukseen.

12 Giro Sting juoksi viimeksi alkumatkan keulan rinnalla ja jatkoi puolimatkassa toisessa ulkona. Reilu kierros ennen maalia alkanut kiri katkesi loppukaarteeseen, eikä suoritus ollut ollenkaan edellisen voittostartin tasoinen. Jos kaikki on kohdallaan, niin vauhtikestävällä hevosella voi ajaa takamatkan juoksuradalta heti kohti parhaita paikkoja. 7 Holy Victory Koks sai toissa kerralla vapaan kiriladun liian myöhään ja lopetti viime startissa maalisuoran ulkokautta lujaa. Juoksunkulut ovat olleet usein tammaa vastaan, mutta nyt se voi saada startin onnistuessa hyvät asemat paaluhevosten takaa. 6 R.R. Sam’s Joy virui viimeksi pitkään pussissa ja spurttasi tilat saatuaan terävästi maaliin. Kaustisella ruuna seurasi keulavoittajaa 12,5-lopetuksessa parhaiten. Takamatkan suosikkien takana pitäminen vaatii onnistuneen juoksun, mihin nopealla hevosella on juoksuradalta hyvät saumat.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 1,2 B: 4,7,6,8,5
1 Too Macho For You kohtaa Pilvenmäki Special -karsinnassa aiempaa hieman kovemman vastuksen, mutta pystyy viime otteiden perusteella voittoon. Ori eteni viime startissaan kahdelta takamatkalta nopeasti keulaan, painoi tasaisesti ohjille ja piti varmaan voittoon, vaikka maalisuoralla askel alkoi hieman painamaan. Myös edellinen voitto tuli keulajuoksulla ja normaalia kovemmalla matkavauhdilla. Nelivuotias avasi viime autolähdössään auton takaa kohtalaisen hyvin ja voi saada puolustettua tässä keulat. 2 Uncia pääsi nousemaan Ylivieskassa pois sisäradalta hieman ennen puolta matkaa ja eteni jatkossa kolmannen kautta varmaan voittoon. Tasainen avaaja on sopivissa lähtökuopissa, eikä sillä tarvitse yrittää satsata pienessä lähdössä alkuun.

4 Ranch The Rock sai tehdä viime Äimäraution vierailullaan keulassa oman juoksunsa ja voitti varmoin ottein. Ylivieskassa juoksusta tuli paljon raskaampi. Ruuna löi pitkällä kirillä keulahevosen, mutta yksi vastustaja kuittasi lopussa edelle. Tässä nopea avaaja voi päästä suosikin ohi keulaan ja vetää perille saakka. 7 E.V. Esko sai Kuopiossa kirivaihteen päälle päätössatasella ja eteni neljättä pitkin voittoon. Nyt alla on vajaan kuukauden mittainen latautumistauko ja kauden ensimmäinen startti kesäbaanalla. Näytöiltään ori on jopa edelle rankattuja parempi, mutta lähtöasemat painavat vaakakuppia toiseen suuntaan.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 4 B: 14,5,3,9,15,8,7,6,1,13,8,2,10,11
4 Father Christmas veti Kaustisella keulassa tasaisen reippaalla liekillä ja kesti voittoon, vaikka yksi vastustaja heitti hyvän haasteen. Kouvolassa ruuna kadotti maalisuoralla ravinsa kesken tiukan voittotaiston ja menetti kakkosrahat. Ravirytmin kasassa pysyminen on iso kysymys tässäkin. Takakenkien riisuminen voi olla sen kannalta iso asia. Keulaan pääseminen näyttää pienen paalun takaa todennäköiseltä, jolloin takamatkalaisten tehtävä vaikeutuu merkittävästi. Kilpasarjan viimevuotinen voittaja 14 Twinquit teki viime kaudella monta muutakin hyvää suoritusta, mutta ei ole pystynyt tämän kauden kahdessa startissa parhaimpaansa. Teivossa vastus oli ihan hyvätasoinen, eikä ruuna pystynyt nousemaan taustalta kierroksen kirillä kärkitaistoon. Kunto lienee joka tapauksessa nousussa.

5 Exploding Anna meinasi laukata Kaustisella lähtöön ja otti kierros juostuna parijonosta pienen laukan. Tamma jatkoi kolmatta pitkin ja osoitti kuntonsa yltämällä uuteen volttiennätykseen. Ensimmäisessä karsinnassa voitto oli lähellä ja hevosen suoritus pitkällä kirillä oikein vahva. 3 Love In Vain hyötyi Rovaniemellä reippaasta alkuvauhdista, mutta voitti lähdön joka tapauksessa ylivoimaisella kirillä. Vastus tiukkenee selvästi, mutta kunto on nousussa, matka sopii ja hevonen juoksee ennakkotietojen mukaan ilman kenkiä. 9 Enter Mayweather meni ensimmäisessä karsinnassa ravia ja oli kelpo kolmonen, mutta muissa starteissa on tullut paljon laukkoja. Kunto ja kyvyt riittävät tässäkin porukassa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 9,2,1,6 B: 11,10,8,12,5,4,7
9 Meno-Wilho kohtaa viime kilpailuja helpomman vastuksen ja nostetaan suosikiksi, vaikka takarivin paikka on nopeaa avaajaa vastaan. Viime Seinäjoen startin voitti ikäluokkatähti Ville Kalle, eikä nelossija ollut muutenkaan siinä porukassa huono saavutus. Teivon 75-lähdössä ruuna sai sujuvan sisäratajuoksun ja eteni maalisuoralla kärkihevosten tuntumaan. Varaa ei jäänyt valtavan paljoa, mutta ei hevonen maalissa tyhjä ollut. 2 Kopran Taisto laukkasi Ylivieskassa lähtöön, jatkoi porukan hännillä sisärataa pitkin ja tuli viidentenä maaliin pussissa sekä voimissaan. Ruuna teki valtaosin hyvää työtä myös kauden aiemmissa kisoissa. Jos vire pitää reilun kuukauden tauolta, on ruuna hyvistä lähtökuopista vaarallinen.

1 Nompparilla on edelleen valitettavan epävarma tapaus, mutta kuntonsa puolesta tamma pärjää tässä varmasti. Viimeksi hyppy tuli päätöskierroksen alussa, eikä hevoselle jäänyt mahdollisuuksia kärjen kiihdytettyä vauhdin 27-lukemiin. Rovaniemellä Nompparilla laukkasi lähtösuoralla, pääsi jatkossa toiseen ulos ja iski maalisuoralla ulkokautta varmaan voittoon. Ykkösrata auton takana tuskin on mieluinen lähtöpaikka, ja mahdollinen laukka menee herkästi pitkäksi. 6 Hissun Pamela eteni Kaustisella aikaisin keulahevosen rinnalle ja otti Tammasarjan kakkosrahat positiivisella suorituksella. Kunto on nousussa, ja lähtönopeudesta auton takaa löytyy kelpo näyttöjä.


Lähtö 9, Troikka – A: 3,4 B: 2,10,9,14,8,7,6,12,16,1,11,15,13
3 Lex Nicolas paineli Seinäjoella keulasta tasaisella kaasulla alle haamumailirajan. Edellisen startin juoksupaikka oli sama, mutta matkavauhti paljon rauhallisempaa. Yksi vastustaja osoittautui maalisuoran kiritaistossa niukasti paremmaksi, mutta vaikea Lex Nicolasin 13-vauhtista kiripuolikasta on mennä moittimaan. 4 Julius Ares ei pystynyt nousemaan Kaustisen kovavauhtisessa lähdössä aivan kärkeen, vaikka meni täyden voltin alle 16-vauhtia läpi. Edellisessä startissa edelle jäi vain jättisuosikki Justin Web. Ruuna on lievässä ylisarjassakin vakava voitontavoittelija, vaikka suosikin ohittaminen alussa voi olla liikaa vaadittu.

2 Unplugged Face ei ollut Ylivieskassa toisesta ulkoa parhaimmillaan, mutta voi parantaa otteitaan lyhyellä starttivälillä. Tamma juoksi viime kaudella neljä kaksarisijaa kuuteen starttiin ja on edelleen kykyjensä puolesta merkittävästi voittosummaansa edellä. 10 Like Elvis on mukana sopivassa sarjassa, mutta voitto voi olla liikaa vaadittu pitkältä tauolta. Ruuna seurasi koelähdössä isorahaista Capitol Hilliä ja tippui 13-lopetuksessa sen tuntumasta. 9 Mangivitj piti Kaustisella Julius Aresin takanaan ja oli parempi kuin Suomen uran avauksessaan. Valmiiksi toiselta radalta lähtevä ruuna saanee sujuvan reissun ja pystyy pienellä parannuksella troikkasijoille.

Lähtö 10 – A: 1,8,10 B: 7,4,3,6,5,2,9
1 Leijan Liito lopetti toissa kerralla ulkokautta 25,5-vauhtia ja vaikutti vahvasti nousukuntoiselta, mutta viime startissa kärkisijat jäivät haaveeksi pidemmällä kirillä. Ruuna saa tuon startin anteeksi ja jatkaa loistavista lähtökuopista niukkana suosikkina. Selkäjuoksu voi tosin sopia tälle hevoselle vapaata rataa paremmin. 8 Kruunun Prinssi laukkasi Suomen Cupin finaalissa lähtösuoralla ja menetti mahdollisuutensa. Ruuna teki edellisten kakkossijojen eteen uransa kenties parhaat suoritukset ja on tässä porukassa ravin sujuessa vahvoilla. 10 Vinksahti sai viimeksi myöhäiset kiritilat toisesta ulkoa. Ruuna ei hävinnyt Kaustisella paljoa Kruunun Prinssille ja teki siihen starttiin kauden parhaan suorituksen. Pitkä pakki ei haittaa hidasta avaajaa, ja pienessä lähdössä tuskin tulee suurempia liikenneruuhkia.

Lähtö 11, Troikka – A: 2,8,3,11 B: 9,6,7,1,12,4,5
2 Super Ben löysi viimeksi loppukurvissa pakittamalla kiritilat ja menetti kolmannelle noustessaan paljon metrejä kärkihevosiin nähden. Ruuna kiri kärkiparin tuntumaan, eikä ollut maalissa väsynyt. Lupaavan tauoltapaluun ja hyvien lähtöasemien turvin suosikki, muttei mitenkään selvä sellainen. 8 Madams Darkman pääsi viimeksi nopeasti johtavan kantaan ja eteni kirivaiheessa kolmatta pitkin voittoon. Ruuna avasi tuolloin auton takaa puolireippaasti ja tarvitsee kasiraiteelta nopeutta päästäkseen kelvollisiin asemiin.

3 Blaze Beluga sai Ylivieskassa hankalista lähtöasemista kelvollisen juoksun ja eteni loppua kohti hidastuvassa vauhdissa kakkoseksi. Suoritus oli edelliskertaista parempi, ja tammassa on varaa vielä merkittävämpään parannukseen. 11 Swordgrimbill meni viimeksi ensimmäistä kertaa koko matkan ravia ja eteni 17-vauhtisella kirillä varmaan voittoon. Vastusta on nyt enemmän, eikä isoihin tasoituksiin ole varaa. Tauolta palaava 9 Boulder Vulcanus teki kohtalaisen kolmevuotiskauden ja voi olla mennyt talven aikana paljonkin eteenpäin.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 400 riviä)

5 Joriini (2,1)

8,10,12 + 7,6 (13,14)

1,2 + 4,7 (6,8)

4,14,5 + 3,9 (15,8)

9,2,1,6 (11,10)

Troikka L7 (20 riviä)

4 – 14,5,3,9,15 – 14,5,3,9,15

Troikka L9 (20 riviä)

4 – 3,2,10,9,14 – 3,2,10,9,14

Troikka L11 (20 riviä)

2 – 8,3,11,9,6 – 8,3,11,9,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]