Vihjeet 2.5.2021

1.5.2021

Lähtö 1 – A: 4,8 B: 6,3,7,1,5,2

4 Humander eteni Kaustisella nopeasti keulaan, mutta laukkasi ensimmäisessä kaarteessa ja heti perään takasuoralla. Ruuna jäi kärjestä lähes sadan metrin päähän ja otti pääporukkaa koko ajan kiinni, kunnes tahti hieman laantui maalisuoralla. Esitys oli laukkoja lukuunottamatta positiivinen, ja tässä porukassa nelivuotiaalla on loistosauma ottaa uran avausvoitto. 8 Aavan Tarina pystyy parantamaan kesäradalla ennätystään merkittävästi. Tornion startin suoritus keulahevosen takaa ei ollut mitenkään vakuuttava, mutta viime kauden otteiden perusteella tamma pystyy paljon parempaankin. Viime kaudella paljon laukkaillut 6 Jirih palaa tauolta sopivaan lähtöön. Hevosen vauhdit riittävät ainakin 35-aikaan, mikä riittää tässä tehtävässä kärkeen.

Lähtö 2 – A: 7,4 B: 2,8,3,5,1,6
7 Shiny Beatrix alkaa olla valmis uransa avausvoittoa varten. Tamma lopetti Ylivieskassa kolmannesta sisältä hieman alle 14-vauhtia ja olisi matkan jatkuessa voittanut lähdön. Edellisessä startissa keulassa juossut Mescalin Shade esitti soolojuoksun, ja Shiny Beatrix pysyi ainoana edes jollain tavalla sen mukana. 4 Detroit Duchesse meni koelähtöaikansa ilman kuskin suurempia patisteluja. 18-vauhtia kirikierroksen vetänyt keulahevonen pääsi karkuun. Suorituksesta ei oikein saanut selkeää kuvaa, mutta eiköhän tamma pysty merkittävään ajalliseen parannukseen. 2 Shelina on mielenkiintoinen seurattava Suomen uran avauksessaan.


Lähtö 3 – A: 2,6 B: 1,4,5,3

2 Boulder Luke löysi Kuopiossa vapaan kirikaistan vasta sata ennen maalia ja vaihtoi hyvin rytmiä, mutta maali ehti tulla vastaan ennen ensimmäistäkään ohitusta. Ruuna on ollut muutenkin viime aikoina tauluaan parempi, ja ennen kaikkea tätä kovemmissa porukoissa. Tässä voisi olla paikka kokeilla pitkästä aikaa keulasta. 6 Forastero hyötyi viimeksi ylikovasta matkavauhdista ja ennen kaikkea kesäkelistä. Ruuna juoksi koko matkan toista rataa pitkin ja otti vuorenvarmat kakkosrahat ylivoimaisen MAS Champin takana. Nyt tiedossa lienee vauhdinpitäjän paikka toisella radalla. Maanantaina montén SM-karsinnassa loppukaarteessa kärkipään sijan laukannut 1 Flynn Boko on sisäradalta lähellä mitalisijaa.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7 B: 1,4,3,2,9,5,10,8,6
Lähes puolet starteistaan voittanut 7 Helkan Urho jatkaa viime suoritusten perusteella sarjanousuaan vielä jonkin aikaa. Ori eteni viimeksi terävällä startilla keulahevosen kantaan, nousi viimeisen takasuoran alussa toiselle ilman selkää ja otti 23,5-lopetuksellaan vakuuttavan voiton. Edellisessä startissa keulan Eräsmies jäi ohittamatta, mutta Helkan Urho kulki kirilenkin 27,5-vauhtia ja oli itsekin oikein hyvä. Pienemmillä numeroilla starttaa pari-kolme nousevaa tammaa, mutta kokonaisuutena tämä lähtö on Helkan Urholle hieman kahta viimeistä kevyempi.

1 Humu-Venla antoi kolmessa viime startissa muille tasoitusta lähtölaukan muodossa ja teki jatkossa lupaavia suorituksia. Seinäjoella vauhti oli kärjen toimesta kovaa alusta alkaen, ja 27-aika laukan jälkeen oli oikein hyvä saavutus. Ylivieskassa tamma jäi maalisuoralla paineissaan pussiin ja laukkasi hylkäykseen. Viime Äimäraution startissa Humu-Venla sai edetä laukan jälkeen sisäkautta melko näppärästi ja nappasi kakkosrahat. Nyt luvassa on juoksu kärkiporukassa, jos ravia lähteminen vain onnistuu. 3 Mustasukka laukkaili viime startissaan itsensä aikaisin pihalle ja palaa nyt vajaan kolmen kuukauden tauolta. Viime ehjän startin päätöstuhat sujui 29-vauhtia keulan rinnalta, eikä voitto jäänyt kauas. 4 Nompparilla eteni viimeksi kirilenkin alkaessa johtoon ja laukkasi maalisuoralla voittomatsista. Kunto riittää totoon, jos pikkulaukat saadaan pysymään poissa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 3,7 B: 2,1,5,6,4
3 Kitzune G.G. joutui pakittelemaan Kaustisen 75-lähdössä alkumatkan jälkeen taustalle ja oli jatkossa vauhdinjaon vuoksi aseeton. Tamma kiri ulkokautta noin 12-vauhtia maaliin ja osoitti jatkavansa hyvässä vireessä. Vastus on nyt vähäverinen ja helpompaa tasoa kuin monesti aikaisemmin. Kiriherkkä tamma on päätöspuolikkaalla vaarallinen. Antti Ala-Rantalan tallista avaava 7 Mr Marvelous kulki viime vuonna alkukaudesta hyvin ja nappasi yhden 110 000 kruunun arvoisen voiton. Sen jälkeen alkoi alamäki laukkojen myötä. Viime kilpailussaan ruuna eteni aikaisin keulaan, mutta kadotti toisen kurvin lopussa ravinsa. Jos kaikki on kunnossa, saattaa viisivuotias olla tähän lähtöön ylivoimainen hevonen.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 3,1,7 B: 8,5,2,9,6,11,4,12,10
Vaikean näköinen pelilähtö. 3 Macchiato otti taulussa näkyvän voittonsa keulasta tasaisen reippaalla matkavauhdilla ja olisi vastaavana tässä porukassa vaikea pideltävä. Viime vuosi päättyi kuitenkin keulatappioon, ja uusi kausi aukesi taipumiseen samalta juoksupaikalta. Parannusta lienee luvassa, ja nopea avaaja juoksee taas keulassa tai kärjen tuntumassa. Vaikea arvioitava joka tapauksessa. 1 Unplugged Face ei saanut viimeksi vapaata kirilatua keulan takaa. Tamma ei tullut maaliin aivan keulahevosen selässä, mutta väsynyt hevonen ei ollut. Viisivuotiaan viime kauden parhaat suoritukset olivat oikein lupaavia, ja kunto vaikuttaa olevan nousussa. Nopeus ei taida riittää keulataistoon.

7 Xantine Croft otti viimeksi ensimmäiset keulat, jatkoi johtavan takana ja seurasi lopussa tämän peesissä kakkoseksi. Kiritilat eivät koskaan auenneet, mutta voimia ei tainnut jäädä paljoa käyttämättä. Kuntopuoli riittää tässä seurassa korkealle, mutta seiskarata voi tehdä juoksunkulusta vaikean. Parin kuukauden tauolta palaava 8 Crossfire Selene teki ennen paussiaan lupaavan suorituksen. Tamma istui kirivaiheessa pitkään pussissa ja spurttasi maalisuoralla aivan ulkoa koko pääporukan ohi. Näytöt kestävät vertailun näihin vastustajiin, mutta kasiradalta tarvitaan tuuria tai ylivauhtia.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 11,14,13 B: 8,1,10,2,9,6,7,3,12,4,5
Stayer Cupin kahden ensimmäisen karsinnan kärkinimet kohtaavat pari uutta pystyvää haastajaa. 11 Twinquit voitti toisen karsinnan 1100 metrin kirillä, vaikka koki merkittävän häiriön viimeisellä takasuoralla. Ruuna eteni ulkokautta voittoon, eikä joutunut edes antamaan kaikkeaan. Ajoittaiset raviongelmat ja laukat ovat kiusanneet Twinquitia, mutta viime kilpailuissa askellus on ollut balanssissa. Kahtena viime kautena hienosti menestynyt 14 Boogiewoogie Laday palaa tauolta ja on heti pelihevosia. Ruuna teki tammikuun kakkossijassaan Äimärautiolla hyvän suorituksen, ja Bodenin startissa tehtävä oli vaikea ulkoradoilla kiertäneille. Ei ruuna vaikuttanut silti olevan parhaimmillaan. Tämä lähtö on hyvätasoinen, eikä suureen taukotukkoisuuteen ole varaa.

13 Samaras K.M.E. voitti ensimmäisen karsinnan 1200 metrin kirillä, ja varaakin näytti jäävän. Aiemmin raviongelmista kärsinyt ruuna antoi viitteitä paremmasta jo edellisessä startissa, kun se kiersi lyhyen lähtölaukan jälkeen kaikki vastustajansa. Tehtävä on nyt molempia voittokisoja haastavampi. 8 Love In Vain teki lupaavaa työtä jo maaliskuussa, mutta paransi viime starttiin kenkien riisumisen myötä vielä pykälän verran. Ruuna kiri lopun neljättä rataa pitkin vahvasti ja ehti kakkoseksi Twinquitin tuntumaan, vaikka painoi maalisuoralla selvästi sisäänpäin. Ajotaktiikka voi olla hyvän viime startin kannustamana aktiivisempi. 1 Ranch The Rock sijoittui kovavauhtisessa Pilvenmäki Special -karsinnassa neljänneksi ja saa puhtaat paperit. Viime voitto lohkesi keulasta sopivan maltillisen matkavauhdin päätteeksi. Vastassa on selvästi enemmän tienanneita ja ennen kaikkea kovakuntoisempia hevosia kuin aiemmin, mutta lähtöpaikka painaa vaakakuppia toiseen suuntaan.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 7,6 B: 8,3,5,2,10,11,9,1,4
Elämänsä iskussa kilpaileva 7 Hissun Turbo jatkaa viime Äimäraution ravien tapaan selvänä suosikkina. Ruuna voitti viimeksi toisesta ulkoa 800 metrin kirillä varmaan tyyliin, ja paukkuja jäi varmasti käyttämättä. Edellinen startti oli kylmäverihevosten Suomen Cup, jossa Hissun Turbo jäi toiselle ilman vetoapua ja tsemppasi kolmanneksi. Sitä ennen nähtiin ruunan ainoa epäonnistuminen vähään aikaan, kun se jäi kirivaiheessa umpipussiin ja laukkasi maalisuoralla paineissaan. Valmentaja hyppää nyt rattaille, minkä merkitystä ei kannata alkaa yliarvioimaan peleissä. 6 Tinderi pystyy onnistuessaan heittämään suosikille vakavan haasteen. Ruuna eteni Vermossa neljännen radan kautta totosijalle, ja edelle jäi vain piikki-selkäpari. Nopeuden puute on Tinderin selvästi suurin heikkous, ja pitkät matkat sopivat siksi sille parhaiten.

8 Vinksahti kulki viimeksi päätöskilometrin alle 24-vauhtia ja todellakin ansaitsi voittonsa. Ruuna lähtee yleensä tahmeasti matkaan ja antaa muille tasoitusta, mutta paikkaa asian vahvoilla loppukireillään. Puoli kierrosta normaalia pidempi matka tuskin on ainakaan haitaksi. 3 Iinan Prinssi palasi viimeksi tauolta, eikä päässyt yrittämään kirimistä keulahevosen takaa. Ihan jättivoimissaan ruuna ei vaikuttanut olevan, mutta ei täysin väsynytkään. Ruuna ei ole laukannut kilpatilanteessa pitkään aikaan ja on suoritusvarmuudellaan kiinni totosijassa.

Lähtö 9, Troikka – A: 7,9,6 B: 2,12,10,8,11,3,5,4,1
Maaliskuun startissaan lähtöön laukannut 7 Yrjänän Mohikaani kulki raviaskeleet löydettyään loppumatkan läpi noin 32,5-vauhtia. Ruuna nousi 700 jäljellä kirikaistalle ja oli ehtiä vielä voittoon saakka. Kymmenvuotiaaksi varttunut ruuna ei ole päässyt kilpailemaan kovinkaan usein, ja sen kyvyt ovat edelleen merkittävästi voittosummaa edellä. 9 Touho Tähkä on kulkenut viime starteissa laukkojen lomassa vauhdilla ja olisi ehjällä suorituksella hyvin todennäköinen voittaja. Hyppy voi kuitenkin tulla missä vain ja milloin vain. Kaustisella ruuna pääsi johtopaikalle tekemään omaa juoksuaan, mutta laukkasi maalisuoran alussa kun yksi vastustaja tuli ulkopuolelle antamaan painetta. 6 Jantter päätti viime kautensa voittamalla keulahevosen takaa. Viime vuosi oli hevoselle ensimmäinen ehjä kilpakausi, vaikkakin laukat sotkivat menoa jatkuvasti. Oriissa on vielä paljon kehittymisen varaa.

Toto5-vihjesysteemit (60 / 200 riviä)

7 Helkan Urho (1,4)

3,7 (2,1)

3,1,7 + 8,5 (2,9)

11,14,13,8,1 (10,2)

7,6 + 8,3 (5,2)

Troikka L7 (20 riviä)

1 – 14,13,8,1,10 – 14,13,8,1,10

Troikka L9 (20 riviä)

7 – 9,6,2,12,10 – 14,13,8,1,10

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]