Vihjeet 22.3.2021

25.3.2021

Lähtö 1 – A: 12,9,3 B: 10,8,7,6,2,1,13,11,14
Uransa kaikissa neljässä startissaan himmeän mitalisijan napannut 12 Paris Håll on avauslähdön suosikki. Tamma eteni viimeksi viidennestä ulkoa pitkällä kirillä kakkoseksi. Edelle jäi vain tappioton Endless Story. Kauden avauskisan kolmossijassa Paris Håll yritti 15-lopetuksessa keulahevosen ohitusta, muttei onnistunut siinä ja joutui päätösmetreillä saman Endless Storyn ohittamaksi. Kuntonäytöt ovat porukan parhaat, ja startin onnistuminen takamatkan juoksuradalta ratkaisee tässä kilpailussa paljon. 9 M.T. Neutron eteni viime voitossaan kirilenkin alussa keulan rinnalle ja piti maalisuoralla niukasti pintansa molemmin puolin kiriviä vastustajia vastaan. Ruuna selvitti viimeksi voltin nelospaikan ongelmitta, mutta silloin sisäpuolelta oli jäänyt yksi hevonen pois. Tällä kertaa ruuna voi jäädä lähtösuoralla taustalle. 3 E.V. Andy palasi Kuopiossa tauolta Nuorten Sarjaan, eikä pysynyt loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa parhaiden mukana. Ruuna parantanee startti alla ja on paalulta vahvasti pelihevosia.

Lähtö 2 – A: 5,8,7 B: 6,3,4,2,1
Yli kahden vuoden kilpailutauolta tositoimiin palaava 5 Yrjänän Mohikaani on vauhdikas hevonen voittosummaansa nähden. Ruuna esitti taulun voittokisoissa 24-vauhtisia kiripätkiä ja oli molemmilla kerroilla täysin ylivoimainen. Uran varrella on ollut varmasti paljon ongelmia, mutta koelähdön perusteella ruuna on heti valmis menestymään. Yrjänän Mohikaani juoksi kokeessa yli 16000 euroa tienanneen Suloviiman tuntumassa koko matkan, ja 32-tulokseen näytti jäävän varaakin. 8 Aaton Yllätys eteni Varsakunkun karsinnassa kakkoseksi parista laukasta huolimatta. Finaalissa ori laukkasi 500 jäljellä keulan rinnalta, kun ravirytmi ei pysynyt alle 30-vauhdeissa kasassa. Ori on tavallisessa rahasarjassa yksi voittajaehdokkaista suoraan tauoltakin. Kaksi Äimäraution voittoa putkeen ottanut 7 Tähti Karo paransi viime ykkössijassaan ajallisesti paljon ja joutuu tekemään jälleen uudet ennätyslukemat jatkaakseen kultakannassa. Tuomas Huttunen otti viimeksi startin varovaisesti, eikä hevonen joutunut antamaan maalisuoralla voiton eteen kaikkeaan.

Lähtö 3 – A: 9,3 B: 7,2,10,4,8,6,5,1
9 Leijan Liito kiri Rovaniemellä päätöspuolikkaan ulkokautta ja eteni maalisuoralla neljättä pitkin samaan rintamaan totokolmikon kanssa. Ruunalta on nähty lennokkaampaakin menoa, mutta toisaalta alla oli kuukauden tauko, ja edellistä kilpailua edelsi vielä hieman pidempi kilpailupaussi. 3 Tähtitie on juossut viime aikoina 75-tasolla ja pilannut kaksi viime kilpailuaan laukkaan. Ruuna näytti aiemmin varmistumisen merkkejä, mutta nyt sen yllä leijuu jälleen koelähdön uhka. Ehjällä suorituksella Tähtitie osallistuu totomatsiin paikalta kuin paikalta. 7 Mäen Eino ei ole nykyään hirveän hanakka voittamaan, mutta hevonen on varmistunut iän myötä selvästi ja sijoittuu usein kärjen tuntumaan. Viime kakkossija tuli sisäradalta ilman suurempaa loistoa.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 4,6 B: 5,3,11,9,7,8,1,10,12
Antti Ojanperän kaksikko erottuu Toto5-avauksessa selvästi muusta porukasta. 4 Uncia eteni kauden avauksessaan Joensuussa keulaan, sai matkalla hieman painetta ja taipui maalisuoralla ulos kärkitaistosta. Seuraava kilpailu antoi viitteitä paremmasta, kun viidennessä sisällä juossut Uncia jäi lopussa voimissaan rintaman taakse. Lähtönopeudesta ei ole kovin lennokkaita näyttöjä, mutta toisaalta Santtu Raitala ei ole satsannut kiihdytyksiin täysillä. 6 Cover Prince ei jäänyt viime kaudella kauas parin ikäluokkakisan finaalista, ja nelivuotiskausi käynnistyi vakuuttavalla voitolla. Kolmannessa ulkona juossut ruuna eteni päätöspuolikkaalla kolmannen kautta selvään voittoon, eikä joutunut hikoilemaan 17-vauhdissa lainkaan. Tämän lähtön voittaminen vaatii lisää tehoja, mihin hevosessa on varmasti ainesta.

5 Sweet Tonight ei pysynyt viimeksi Cover Princen perässä kirivaiheessa, mutta ohitti pääporukan ja eteni kolmanneksi. Edellisen kilpailun loppukiri vastaavista asemista oli hyvin samanlainen. A-hevosten lyöminen vaatii parannusta, mihin tammassa on kyllä ainesta. 3 Ranch the Rock kierrätettiin kahdessa viime startissa aikaisin keulan rinnalle, mistä ruuna taipui ensin lievästi ja toisella kerralla paljon selkeämmin. Ruuna teki etelässä hyvää työtä vuodenvaihteen molemmin puolin, mutta suorituskyvyn arvioiminen on parin epäonnistumisen jälkeen vaikeaa. 11 Hypnotique juuttui viimeksi avauskierroksen ajaksi kolmoskaistalle ja taipui jatkossa johtavan rinnalta. Startin voi unohtaa. Edelliskerralla ruuna juoksi keulassa ja jäi hieman tempoilevan vauhdinjaon jälkeen maalisuoralla kakkoseksi. Ruunassa on vielä paljon parantamisen varaa, mutta lähtöpaikka antaa edelle rankatuille ison edun.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,4,9 B: 8,5,2,6,3,1
Tasaväkisen näköinen lähtö, vaikka viivalla on vain yhdeksän valjakkoa. 7 Pikku-Ryti ja 4 Alvar Hem esittivät Ylivieskassa yleisölle hienon voittomatsin, ja keulassa koko matkan juossut Alvar Hem pinnisti maalipaalulle niukasti ensimmäisenä. Ruuna oli kauden aiempien starttien maalisuoralla menohaluton, mutta Ylivieskassa nähtiin ihan eri tason puristusta. Myös Pikku-Ryti ansaitsee kehut ja voi pystyä tarjoamaan startti alla vielä tiukemman haasteen Alvar Hemille. Kolmetoistavuotias veteraani on napannut kaksarisijan reilusti yli puolessa starteistaan, eikä meno näytä ainakaan vielä laantuvan.

9 Josveis päätti viime kautensa vaisuun suoritukseen Rovaniemellä, eikä uusi vuosi alkanut paljoa paremmin. Ruuna matkasi Joensuun kovavauhtisessa lähdössä taustalla, eikä parantanut loppua kohti lainkaan. Vastus kevenee noista starteista merkittävästi, mutta kyllä hevosen täytyy parantaa otteitaan roppakaupalla. Kapasiteetti siihen on varmasti olemassa. 8 Lakori yllätti Kuopion 75-lähdössä saatuaan tarvitsemansa tarkan juoksun. Varma suorittaja on tässäkin tiukasti kiinni totosijassa, mutta voitto vaatinee viime kerran kaltaista nappionnistumista. 5 Jepulis ei pysynyt Ylivieskassa kärkiparin tuntumassa perille saakka ja joutuu parantamaan selvästi, mikäli aikoo osallistua tässä kärkitaistoon. Ruuna pystyy nopeudellaan paljoon, jos kilpailumotivaatio on kohdallaan. 2 Aaprahami on kuntoutunut ja paikkasi viimeksikin laukkansa hyvällä suorituksella. Hyppyriski lienee edelleen suuri etenkin lähtösuoralla.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 9 B: 2,7,4,8,3,1,6,10,5
Viime kaudella avoimelle tasolle murtautunut 9 Mas Champ kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja on lähellä kauden avausvoittoaan. Kauden avaus tapahtui maaliskuun alussa Joensuussa, eikä ruuna pystynyt tuolloin ulkokautta kärkitaistoon, kun matkavauhti oli takana juosseita vastaan. Kuopiossa ruuna oli terävämmän oloinen, mutta joutui pakittelemaan alkumatkasta taustalle ja jäi maalisuoralla umpipussiin. Tuon startin perusteella ruunan kunto on nousussa. Selkeä suosikki, vaikkakin takarivistä hieman muiden armoilla. Nähtäväksi jää, onko keulapaikka tarjolla suosikille suosiolla, tai että ajaako Santtu Raitala ylipäänsä alkumatkasta eteenpäin.

2 Orlando Knick sai Joensuussa keulat ja veti ensimmäisen kierroksen oikein rauhallista tahtia, mutta tippui maalisuoralla ulos totosijoilta. Suoritus oli äkkiseltään pettymys, mutta voi olla ettei radan pinta sopinut hevoselle tuona päivänä. Pitävä baana on vahvapotkuisen hevosen mieleen. Jatkuvasti isopalkintoisissa lähdöissä juossut ruuna on loistopaikaltaan suosikin ykköshaastaja. 7 Harmimatic Tinker juoksi viimeksi tätä kovatasoisemmassa avoimessa lähdössä ja tuli voimia tallella neljäntenä maaliin. Ruuna eteni kirivaiheen toista rataa pitkin, eikä saanut päätössatasella kunnollista kirisaumaa Leader Brodden takaa. Ruuna teki hyvää työtä myös monessa aiemmassa startissa ja on lähtöpaikan selvittäessään vakava haastaja suosikille. 4 Top of the World eteni Torniossa tarkan juoksun päätteeksi voittoon, kun selvällä erolla johtanut Regent Zet kangistui lopussa. Nopea avaaja saanee tässäkin hyvän sisäratajuoksun ja pystyy sujuvilla ajolinjoilla totosijalle. Voiton uusiminen olisi yllätys.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 7,1,3,16 B: 5,12,14,15,8,10,13,11
7 Giro Sting on mukana huonosti istuvassa sarjassa, mutta haitta ei ole kovin suuri, kun kaksi ensimmäistä paalua ovat pieniä. 3100 metrin matka ja hevosen nouseva kunto painavat vaakakuppia toiseen suuntaan. Ruuna voitti viimeksi toiselta ilman selkä vahvalla suorituksella ja oli parempi kuin Tornion kilpailussa, jossa rataolosuhteet taisivat olla vastaan. Oulun pitävä jäärata ei ole tuottanut ruunalle ongelmia. 1 Credit Line nousi Torniossa sisäradalta loppukurviin mentäessä ulos ja eteni varmaan kirivoittoon. Ruuna oli lupaava jo edelliseen starttiin suoraan pitkältä tauolta, mutta joutui pitämään sen jälkeen uudestaan huilia. Juostava matka ei ole ongelma. Ruuna nappasi kaksi vuotta sitten Stayer Cupin karsintavoiton, vaikkakin oikein rauhallisen matkavauhdin jälkeen. Vastus on viime kertaa tasokkaampi.

3 Estelle Tröjborg laukkasi viimeksi kiihdytyssuoralla ja jäi taustalle, mutta on menestynyt muuten hienosti Suomen puolella. Tamma osoitti voittokisoissaan hyvää vauhtikestävyyttä, ja juostava matka lienee sille plussaa, vaikka vuorossa on ensimmäinen startti 3100 metrillä. Lähtönopeuden puute on tiennyt usein juoksupaikkaa taustalla, mutta nyt Estelle Tröjborg on alusta asti mukana kärkiporukassa. 16 Listas Hector ylsi viime vuoden Stayer Cup -finaalissa kolmanneksi ja juoksu muutenkin monta kertaa pitkillä matkoilla. Rovaniemen tauoltapaluussa ruuna kiri maalisuoran neljättä rataa pitkin ja saavutti kärkeä maaliin saakka. Parannusta on luvassa. Väkivahva 5 Exploding Anna on mukana oikealla matkalla. Tamma oli viimeksi Ylivieskassa hieman matkavauhdin uhri, eikä sijoitukseen kannata tuijottaa. Edellisissä kilpailuissa sillä ajettiin aktiivisesti alusta alkaen, ja hevonen jaksoi molemmilla kerroilla hienosti perille.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 6,7,8 B: 3,11,1,4,2,9,10,5
Kaksi kertaa peräkkäin voimia tallella pussiin jäänyt 6 Fancy Creek starttaa istuvassa sarjassa ja on niukka ykköshevonen, vaikka lähtöpaikka voi tuoda mutkia juoksunkulkuun. Tamman viime voitosta on jo aikaa, mutta se on päässyt viime kuukausina takaisin kunnolliseen starttirytmiin ja on viime pussitusten perustella valmis palaamaan kultakantaan jo lähiaikoina. 7 Let’s Go Legacy väläytteli viime kaudella muutaman kerran ja menestyi tätä kovemmissakin keitoksissa. Uran tähän asti ainoa voitto tuli Ponsse Cupin karsinnassa, ja kausi päättyi finaaliin, jossa alkumatkan laukka vei menestyssaumat. Kauden avaus ei ollut erityisen lupaava, kun tammalta ei irronnut takajoukoista oikein minkäänlaista kiriä, mutta eiköhän tässä nähdä jo selvästi terävämpi suoritus.

8 Kivarin Merengue oli viimeksi lähellä voittokantaan paluuta keulajuoksulla, mutta Giro Sting puski maalisuoralla väkisin edelle. Tamma teki hyvää työtä myös aiemmissa kakkossijoissa, joissa sillä ajettiin järjestäen toisten takaa. Nyt lähtönopeutta todella tarvitaan. Kova satsaus alkuun voi olla lopusta pois, mutta häntäjoukkoihin peruutteleminen alussa ei kuulosta yhtään paremmalta taktiikalta. 3 Ninja Casall aloitti Kaustisella uudesta tallista ja oli heti valmis voittamaan. Porukan keskivaiheilla juossut tamma eteni loppukurviin mentäessä keulan rinnalle ja ratkaisi 14-vauhtisessa lopetuksessa varmoin ottein. Lähtöpaikka on nyt parempi ja vastus hieman viime kertaa tasokkaampi. 11 Express Eve kärsii nopeana avaajana lähtöasemistaan merkittävästi. Tamma otti viime voittonsa keulajuoksulla ja oli seuraavissa kilpailuissa toisten takaa tasainen. Noiden starttien vastukset olivat tämänkertaista kovempia.

Lähtö 9, Troikka – A: 11 B: 2,3,1,6,8,9,10,4,7,5
11 Justin Web näytti taulussa näkyvässä Lahden voittostartissa hieman valttikorttejaan voittamalla 12,5-vauhtisella loppukirillä täysin ajamatta. Seuraava kilpailu oli Kymenlaakso-ajon karsinta, joka pilaantui pahaan alkulaukkaan. Kauden avaus tapahtui kuun alussa Joensuussa, ja Justin Web otti 14,5-lopetuksellaan kevyen keulavoiton. Vastus ei ole ykköshaastajien osalta ollenkaan väheksyttävää tasoa, mutta Antti Ojanperän suojatti on silti troikkapelin suursuosikki.

2 Roughenough Vice kiersi viimeksi viimeiseltä sijalta kaikki, vaikka painoi kirivaiheessa sisäänpäin. Hienosti uransa aloittanut ruuna on nyt ensimmäistä kertaa eturivissä lähtöauton takana. Suosikin lyöminen yllättäisi hieman. 3 Julius Ares menetti kausiavauksessaan keulapaikan kovan avauksen jälkeen ja jäi maalisuoralla voimat tallella pussiin. Lupaava alku uudelle kaudelle, ja tällä kertaa ruuna voi päästä vetämään porukkaa ilman isompia revityksiä. 1 Don Roseman on tehnyt kelpo työtä viimeisiinsä ja pystyy nopeana avaajana hyödyntämään lähtöpaikkansa. Tauolta palaavat 6 North Andover, 8 Blaze Beluga ja 9 Mangivitj ovat hankalia arvioitavia. Kaikki kolme avasivat uransa positiivisesti, ja hevosten suorituksia kauden avauskisassa kannattaa seurata tarkasti.

Toto5-vihjesysteemit (200 / 576 riviä)
4,6 (5,3)
7,4,9,8,5 + 2,6,3,1 (7,4)
9 MAS Champ (2,7)
7,1,3,16,5 + 12,14,15 (8,10)
6,7,8,3 (11,1)

Troikka L7 (20 riviä)
7 – 1,3,16,15,12 – 1,3,16,15,12

Troikka L9 (20 riviä)
1 – 2,3,6,1,8 – 2,3,6,1,8

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]