Vihjeet 26.4.2021

25.4.2021

Lähtö 1 – A: 7,3,6 B: 8,11,9,4,2,1,10,5

7 Shape Of You on kilpaillut tällä kaudella kaksi kertaa ja tehnyt nousujohteista työtä. Avauskisan suoritus jäi tasaiseksi, mutta Killerillä tamma kiri ulkoratoja pitkin vahvasti maaliin ja oli lähellä tavoittaa voittajan. Hevosessa on ainesta vielä parempaankin, eikä vastus näytä lievästä ylisarjasta huolimatta liian kovalta. 3 Clueless Vetlady voitti viime Äimäraution vierailullaan keulan takaa ja teki viimeksi 13-vauhtisessa lopetuksessa sen minkä pystyi. 6 M.T.Neutron oli viime starttiin kipeä, joten suorituksen voi kokolailla unohtaa. Ruuna palasi helmikuussa tauolta voittokunnossa ja kohtaa nyt hieman tiukemman vastuksen kuin tuolloin.

Lähtö 2 – A: 5,7,2 B: 6,9,10,1,4,8,3
5 Moto Moto eteni viimeksi puolimatkan jälkeen porukan vetäjäksi ja sai ulkopuolelta painetta koko loppumatkan ajan, mutta piti urheasti pintansa. Ylivieskassa maalisuoran laukka vei ruunalta kakkosrahat ylivoimaisen Riksun Tähden takana. Taulussa näkyvässä autolähdössä kuski ei satsannut, ja Moto Moto tippui heti auton irrottua taustalle. Voitokkaasti uransa avanneet 7 Niemen Julius ja 2 Lystilän Lento rankataan seuraavina. Molemmat pystyvät viime kauden perusteella tähtirajan puhkaisemiseen hyvinkin nopeasti. 6 Touho Tähkä eteni Kaustisen välistartissa nopeasti keulaan ja näytti tasaisen reippaassa vauhdissa hyvältä, kunnes repesi maalisuoran alussa laukalle. Rinnalle oli juuri tullut vastustaja vaatimaan lisää vauhtia. Ruunan kunto ja kapasiteetti riittävät tässäkin, mutta ehjiä suorituksia nähdään valitettavan harvoin.


Lähtö 3 – A: 2 B: 9,11,12,6,4,1,3,7,8,10,5

Säästeliäästi kilpailutettu 2 Fan d’Ep palaa tauolta suurena suosikkina. Ranskalaisori jäi painamaan viime voitossaan keulassa ohjille, veti avauskierroksen 15,5-vauhtia ja lasketteli 20 metrin voittoon. Edellinen ykkössija tuli pienemmällä marginaalilla, eikä hevosen askellus pysynyt loppuun asti balanssissa. Tässä saatetaan nähdä tauosta huolimatta uran paras suoritus. 9 Julius Ares teki viimeksi hyvän suorituksen toiselta ilman selkää, vaikka nitkahti päätössatasella viidenneksi. 11 Sweet Tonight juuttui Kuopion kirivaiheessa väsyvän taakse ja jäi taustalle. Pussissa pakittelu näytti vesittävän hevosen motivaation. Vauhdit riittävät tässä porukassa korkealle surkeista asemistakin.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 8 B: 5,3,1,7,2,6,4
8 MAS Champ kohtasi viimeksi avoimen tason iltaravihevosia, eikä pystynyt toisesta ulkoa totuttuun salamakiriin. Kärki yksinkertaisesti lopetti sekunnin kovempaa, eikä Antti Ojanperän suojatti edennyt maalisuoralla lainkaan. Edellisen startin huono sijoitus selittyy pussituksella. Alla on kuukauden latautumistauko, ja normaalilla tasolla operoidessaan MAS Champ kiertää kaikki paaluhevoset. Kysymys kuuluukin, että ajetaanko suosikilla aktiivisesti, jos kukaan muu ei pidä huolta matkavauhdista.

5 Lastsundayinmay oli viimeksi mukana kovassa avauksessa ja juoksi koko kirikierroksen toisella ilman vetoapua. Tamma ei luovuttanut missään vaiheessa ja hävisi keulavoittajalle vain valjakonmitan. Suosikin haastamiseen olisi hyvät saumat etenkin keulasta. 3 Al E.Gador Zet sai Rovaniemellä edellä mainitun takaa toisesta sisältä kakkosrahat suosiollisen matkavauhdin jälkeen. Ruuna sai vapaan kiriladun liian myöhään ja tuli voimia tallella maaliin. 1 Ukebell Jet eteni Kuopion kirivaiheessa kolmatta pitkin ihan hyvin, mutta sortui maalisuoran alussa laukkaan. Oulun tauoltapaluustartin terävä loppuriuhtaisu antoi viitteitä paremmasta.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 5 B: 4,6,2,3,1,7,10,12,9,11,8
Viime kaudella yhdestätoista startistaan kymmenen kaksarisijaa napannut 5 Radetzky on kova peli näihin ympyröihin, jos kuntopuoli on muutaman kuukauden tauolta kohdallaan. Matti Nisosen tallista avaavan ruunan voittosumma nousi viime vuoden Ruotsin kilpailuissa yli 22000 eurolla, ja uusi kausi kotimaassa aukeaa ihan eri tason lähdössä kuin aiemmin. Selkeä ykköshevonen, mutta ei mikään kirkossa kuulutettu voittaja.

4 Lord Of Tooma lähti Ylivieskassa viimeisen takasuoran alussa lennokkaaseen kiriin, joka katkesi noin 40 metriä myöhemmin häiriöstä johtuneeseen laukkaan. Ruunan pari edellistä suoritusta olivat oikein hyviä, ja vastaavalla menolla menestystä on luvassa tässäkin. 6 Easy Vacation meni Seinäjoella ilman kenkiä ennätyksensä, vaikka juoksu meni kolmannelle juuttumisen myötä pieleen. Edellisessä startissa ruuna jäi pussiin. Yhdeksänvuotias vaikuttaa olevan elämänsä iskussa ja pärjää juoksun sujuessa tässäkin. 2 Scorzone eteni viimeksi pitkällä matkalla tasaisesti ja pääsi päätöspuolikkaan alkaessa toiselle ilman vetoapua, mutta taipui maalisuoralla hieman. Suoritus oli joka tapauksessa edellistä parempi. Ruuna pystyy pienellä lisäparannuksella loistoasemista totomatsiin.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4,5,2,10 B: 6,3,7,8,9,1
4 Gambling Face joutui Lappeenrannassa johtopaikalla kahden hevosen viestijuoksun kohteeksi, mutta voitti siitä huolimatta parastaan antamatta. Vastassa on nyt muutama paljon enemmän tienannut, mutta ei keltään löydy samantasoista tuoretta näyttöä kuin Olli Timosen valmennettavalta. Terävä avaaja on keskeltä rataa suosikki keulaan, vaikka viivalla on pari muutakin nopeaa. 5 Stay Alert ei pystynyt taulun montékisoissa ihan parhaimpaansa, mutta voi parantaa kesäkeleillä roppakaupalla, kun siltä päästään riisumaan kenkiä. Ruuna on huippuratsastajan kipparoimana vaarallinen, vaikka voitot ovat tipahtaneet pois taulusta.

2 Bajkal Graff kilpaili Bodenissa ensimmäistä kertaa montén puolella ja oli tätä helpommassa lähdössä ylivoimainen. Ruuna avasi sisäkaistalta tahmeasti, mutta kiersi muun porukan jo ennen kiripuolikkaan alkamista ja karkasi ylivoimavoittoon. Suoritus oli oikein lupaava, eikä yhdeksänvuotiasta voi väheksyä tässä. Kuukausi sitten kärrylähdössä yllättänyt 10 Shotproof juoksi aiemmalla valmentajallaan kolme kertaa montéssa. Kahdessa startissa tuli paha laukka ja kolmannessa kakkossija, vaikka ruuna otti kirilenkin alussa välipysähdyksen. Kova matkavauhti olisi plussaa kiriherkälle ruunalle.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 3,12 B: 11,1,9,8,5,4,7,10,2,6
3 Midleton oli lähtörataloton voittaja sekä oman tuurinsa että ennakkoon kovimpien vastustajien epäonnen muodossa. Kaustisen lähdössä matkavauhti oli keulahevosen toimesta tasaisen reipasta, eikä toista ja kolmatta pitkin juossut Midleton pystynyt aivan kärkeen. Ruuna juuttui loppukurvissa pieneen liikenneruuhkaan ja tuli maalisuoran ulkokautta kohtalaisesti, muttei ollut parhaimmillaan. Nyt starttiväli on lyhyempi. 12 Pitch Perfect on niin hyvä hevonen, että saa paikan A-ryhmästä lähtöpaikasta ja tauosta huolimatta. Tamma on päässyt starttaamaan suhteellisen vähän ja on edelleen vauhdeiltaan merkittävästi voittosummaansa edellä.

11 Amiraal Victor laukkasi viimeksi loppukurvissa paineissaan, kun edessä juosseet hevoset eivät oikein enää edenneet. Ruuna olisi pystynyt askelilla pysyessään ohituksiin maalisuoralla. Maili ei ole välttämättä tämän hevosen ykkösmatka, mutta kunto on kohdallaan ja ominaisuudet kestävät aikaisen reissuttamisen. 1 Bugs Bunny Buzz juoksi Kaustisella ensimmäistä kertaa montén puolella ja iski 600 metrin kirillään selvään voittoon, kun ainoa varteenotettava uhkaaja laukkasi loppukaarteessa. Nopea avaaja pystyy hyödyntämään lähtöpaikkansa ja vaikuttaa olevan vahvassa nousukunnossa kesäkelien myötä. 9 I Am Your Dream jäi Ylivieskassa pitävään pussiin ja voitti Oulussa 14,5-vauhtisella kirikierroksella ulkoratoja pitkin. Kengittä ajaminen vaikuttaa olevan iso asia tammalle, ja se voi yltää nykytasollaan totoon lievässä ylisarjassakin.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 8 B: 2,7,3,9,6,10,5,4,1
8 Hissun Turbo jatkoi uransa parasta menoaan Jokimaalla Suomen Cupin finaalissa yltämällä toiselta radalta ilman vetoapua kolmanneksi. Edellisessä startissa ruuna jäi pitävään pussiin ja laukkasi maalisuoralla paineissaan. Suosikki on menestynyt tällä kaudella kaikenlaisilla juoksunkuluilla ja starttaa nyt hieman aiempaa helpommassa porukassa. Lahdessa keulasta taipunut ja Hissun Turbolle selityksittä hävinnyt 2 Hipsun Poju on ollut selkäjuoksuilla selvästi parempi. Vapaalla radalla ori menee hieman liian virtavasti. Taulun voitot tulivat terävillä loppuvedoilla kärkiparin takaa. Vauhdit riittävät suosikkia vastaan, mutta selkäjuoksu lienee tarpeen.

7 Punta-Pate on parantamaan päin, vaikka kärkisijat jäivät parissa viime kisassa haaveeksi. Ylivieskassa ori sai johtopaikalla painetta alusta saakka ja taipui. Viime startissa parhaat lopettivat 23-vauhtia, eikä toisessa ulkona juossut Punta-Pate pystynyt vastaamaan niiden vauhtiin. A-kaksikon haastaminen edellyttää pientä tasonnostoa. Reilun kymppitonnin viime vuonna radoilta juossut 3 Iinan Prinssi avaa kautensa ja on suoritusvarmuudellaan heti pelihevosia. Ruuna on mennyt peräti 31 starttia putkeen koko matkan ravia, ja koko uralle laukkastartteja mahtuu tasan kaksi kappaletta. 9 Aaprahami sai Ylivieskassa sujuvan juoksun sisäradalla ja lopetti ulkokautta kakkoseksi. Ruuna on esittänyt muutenkin pieniä tulemisen merkkejä läpi alkukevään. Hissun Turbon lyöminen samalta paalulta vaatii vielä lisää tehoja.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,9,2 B: 7,5,11,10,6,4,1,8,12
Taulun voittostarteissa hyvää työtä tehnyt 3 Estelle Tröjborg taipui viimeksi kolmella kilometrillä keulasta. Edellisen startin pilasi lähtölaukka. Tamma palaa nyt kuukauden tauolta, eikä sen kunnosta ole varmaa tietoa, mutta normaalisuorituksella se nousee mukaan taistoon. 9 Ninth Nobleman kiri Mikkelissä 13,5-vauhtia voittoon ja on esittänyt muutenkin hyvää kuntoa kevään starteissa. Kaustisella tehtävä oli alkulaukan jälkeen liian vaikea, kun kärki lopetti hitaan ensimmäisen mailin jälkeen 12,5-vauhtia. Tiedossa on juoksu toisella radalla porukan puolivälissä, ja totosijaan on isot mahdollisuudet.

2 Diamond Lord otti viimeksi 700 jäljellä viimeisellä sijalla lyhyen laukan ja ohitti jatkossa puolet porukassa ulkokautta. Ruuna pystyy parempaankin ja pääsee käyttämään nyt lähtönopeuttaan. 7 Bongo laukkasi viimeksi loppukurvissa ja on usein ennenkin kadottanut raviaan loppumatkasta. Viime voitto tuli laatusuorituksella keulasta, ja tulinen avaaja saanee tässäkin selvitettyä lähtöratansa. 5 Amazing Captor käytti Seinäjoella paljon ruutia alkumatkaan ja kesti siihen nähden ihailtavasti. Ruuna jatkaa kauden kolmanteen starttiinsa ennätyskunnossa, saa rattailleen Santtu Raitalan ja pääsee lähtönopeudellaan heti parhaille paikoille.

Lähtö 10 – A: 4,7,3 B: 6,5,8,2,9
4 Tähtitie laukkasi Kuopiossa ennen lähtölinjaa ja antoi muille heti kymmeniä metrejä tasoitusta. Ruuna jatkoi neljännessä sisällä, käänteli loppusuoralle tultaessa ulkoradoille ja kiri vauhdilla maaliin, mutta kärkiporukan tavoittaminen oli liikaa vaadittu. Kunto pitää, ja ravilla on luvassa menestystä. 7 Nompparilla otti viimeksi sisäradalta hitaan startin ja kiersi jatkossa takakautta kakkoseksi. Vauhti kiihtyi päätöspuolikkaalla selvästi, ja yksi vastustaja oli maalisuoralla yksinkertaisesti nopeampi. Laukaton suoritus oli tamman kohdalla erityisen positiivinen merkki. 3 Noriina eteni viimeksi samassa lähdössä edellisen kanssa keulaan ennen loppukurvia, muttei pystynyt pitämään asemiaan vauhdin kiihdyttyä. Tamma on parantanut kauden aikana startti kerrallaan ja pääsee nyt nopeudellaan joko keulaan tai kärjen taakse.

Toto5-vihjesysteemit (54 / 432 riviä)

8 + 5,3 (1,7)

5,4,6 + 2,3,1 (10,7)

4,5,2,10,6,3 (7,8)

3,12,11,1 (9,8)

8 Hissun Turbo (2,7)

Troikka L7 (20 riviä)

3 – 12,11,1,9,8 – 12,11,1,9,8

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 9,2,7,5,11 – 9,2,7,5,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]