Vihjeet 26.7.2021

25.7.2021

Lähtö 1 – A: 2,4,3 B: 6,7,9,5,1,10,8

2 Amandan Mailis avasi Härmässä Jani Suonperän väreistä ja teki suoraan pitkältä tauolta lupaavan suorituksen. Tamma eteni kiihtyvässä vauhdissa puolimatkassa keulaan, laukkasi viimeisen takasuoran lopussa ja kiri vielä vauhdilla kolmossijalle. Hyppyriski on tuntuva, mutta viime suorituksen perusteella Amandan Mailis pystyy juoksemaan tässä muilta karkuun. 4 Sinisalama matkasi Seinäjoen Nuorten Sarjassa kolmannessa sisällä ja jäi maalisuoralla kärkirintaman taakse pussiin. Voimia näytti olevan vielä jäljellä, ja suoritus oli hevosen uran paras. Kärkisija häämöttää, jos suoritustaso pysyy samanlaisena. 3 Piskon Uniikki on esittänyt laukkojen lomassa kelpo vauhteja, kuten toissa kerralla Lieksassa. Tamma jäi silloin viimeisen takasuoran laukan jälkeen taustalla rintaman taakse pussiin.

Lähtö 2 – A: 5 B: 3,4,2,6,1
5 Nyland on juossut jatkuvasti tätä kovemmissa tehtävissä ja menestynyt ravilla pysyessään hienosti. Porissa tuli laukka loppukurviin kesken hyvältä näyttäneen nousun. Edellisessä startissa ruuna oli 21-vauhtisella kirillään selvästi lähdön paras, ja Nordic Kingissä alle 18-vauhtinen kiripuolikas riitti vain kuudenteen sijaan. Loppumatkan laukka tuntuu tässä tehtävässä oriin pahimmalta vastustajalta. 3 Troll Sterk Viking on ollut tällä kaudella hieman tasainen, ja Nylandin kaltaisen vauhtikoneen lyöminen tuntuu liian isolta vaatimukselta. Muun porukan päihittämiseen on saumoja. 4 Vilma Lyydia sai viimeksi montén SM-karsinnassa huonon startin ja ehti kaukaa takaa vielä kakkostaistoon. Tamma on ollut viime aikoina laukkaherkkä etenkin kärryt perässä kilpaillessaan.


Lähtö 3 – A: 2,7 B: 8,1,4,6,5,3

2 Cankus Zorro on parhaiten sarjassa sisällä ja yrittää karkuun pitkän takamatkan kovalta kaksikolta. Ruuna juoksi viime Kaustisen startissa neljännessä sisällä, sai ulkokautta vapaan kiriladun sata ennen maalia ja spurttasi terävästi kakkoseksi. Vauhti oli vielä maalin kohdalla kiihtymään päin. 7 Ranch the Rock kohtasi Vieremällä Einari Vidgrenin muistoajossa muutaman tosi kovan ja teki positiivisen suorituksen. Ruuna pystyi ainoana hevosena etenemään lopussa ulkokautta ja nousi kiihtyvässä vauhdissa neljänneksi. Pitkä takamatka ei ole pienessä lähdössä merkittävä haitta. 8 Roughenough Vice otti Torniossa pienen alkulaukan ja tippui porukan viimeiseksi. Ruuna ei voinut jatkossa ylivoimavoittajalle mitään, mutta kiersi kaikki muut ja ansaitsee suorituksestaan positiivisen arvosanan.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7,2 B: 8,12,1,10,4,6,11,9,3
7 Giro Sting eteni viimeksi alkumatkan kolmoskaistaa pitkin ja pääsi ensimmäisellä takasuoralla keulapaikalle saakka. Tapio Kalaja piti jatkossa vauhdin puolireippaana, eikä voitto ollut missään vaiheessa tosissaan uhattuna. Edellisessä startissa ruuna nousi kirikaistalle jo toisen kaarteen jälkeen, otti pienen laukan ja jaksoi tapansa mukaan pitkän kirin perille saakka. Ruunalla on edelleen ajoittain raviongelmia kaarteissa, ja juoksupaikka keulassa tai toisella ilman vetoapua olisi plussaa.

2 Cover Princess voitti Kemijärvellä kärjen takaa terävällä loppukirillä ja oli Tornion Lady Cupissa tappiosta huolimatta vielä parempi. Tamma pääsi päättäväisen ajon jälkeen etenemään puolimatkassa keulaan ja kesti kovan matkavauhdin jälkeen kakkoseksi. Nopealla avaajalla voi kokeilla viime startin perusteella keulasta, mutta myös tarkka juoksu kärkiporukassa voi olla voittoisa resepti. 8 Goncourt Dairpet voitti toissa kerralla mailin lähdön 13-vauhtisella kirillään, vaikka matkavauhti oli takana juosseita vastaan. Viimeksi juoksu meni 75-tasolla liian raskaaksi, ja loppukurvin laukka toiselta ilman vetoapua tuli jo väsyeenä. Ori pystyy parantamaan, kun se saa starttirytmin kunnolla päälle. 12 Kivarin Merengue meni viimeksi mailin keulan rinnalta 13-vauhtia läpi ja oli erittäin hyvä. Nopea avaaja on jälleen heikoissa lähtökuopissa ja tarvitsee juoksunkulussa tuuria tai muiden apua, esimerkiksi ylivauhdin muodossa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 2,7,3 B: 1,6,8,4,5
2 Ambrogio teki Kaustisella montén SM-karsinnassa huippusuorituksen menemällä täyden matkan alle 14-vauhtia läpi valtaosin toista rataa pitkin juostuna. Mikkelin finaalissa kyyti oli kylmää alusta alkaen, eikä ruuna jaksanut nousta taustalta terävimpään kärkeen. Vastus on nyt kevyempi kuin noissa kahdessa startissa, ja Ambrogiolla on hyvä mahdollisuus iskeä tilastoihin kauden avausvoitto. 7 Shotproof teki viimeksi kärryt perässä voitavansa, kun keulahevonen karkasi tasaisella 11-vauhdilla alta pois. Ruuna juoksi keväällä kaksi montéstarttia, oli molemmissa positiivinen ja riittää tässäkin porukassa juoksun onnistuessa pitkälle.

3 Dream Divine laukkasi Mikkelissä ensimmäiseen kurviin mentäessä ahtaan näköisessä paikassa. Kaustisella ruuna juoksi keulan kannassa ja oli hyvä kolmas, mutta ei aivan Ambrogion veroinen. Kuntonäyttö oli joka tapauksessa vahva, ja samanlaisena ruuna menestyy tässäkin. 1 Anaheim Kemp ei pysynyt Kaustisella kärkinelikon kyydissä ja joutuu parantamaan selvästi, mikäli aikoo osallistua tässä voittomatsiin. Ruuna jatkaa tässä avojaloin, mikä on sille merkittävä etu, kuten on myös kotiradalla kilpaileminen.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4,6,7 B: 3,8,5,2,1
4 Danilo Brick voitti Bodenissa keulasta puolireippaalla matkavauhdilla hallitusti ja oli positiivinen myös Tornion avoimessa sarjassa. Ruuna jäi tuolloin juoksupaikkojen selvittyä toiselle ilman selkää ja kesti tempoilevan matkavauhdin hyvin. Keskipitkä matka ei ole Danilo Brickille ongelma, ja aktiivinen ajo voi poikia keulapaikan. Siitä ruuna tarraisi tiukasti kiinni voitonsyrjään. 6 Grand Ale on kilpaillut katkonaisesti ja palaa nyt reilun kuukauden tauolta Teivon positiivisen suorituksen jälkeen. Ruuna jäi tuolloin toiseen sisälle voimat tallella pussiin. Yksitoistavuotias on vaikea arvioitava, mutta kunnossa ollessaan vakava voitontavoittelija.

7 Lastsundayinmay piti viimeksi keulan takaa kolmossijalle ja meni ennätyksensä suoraan puolentoista kuukauden tauolta. Edellisen startin pilasi liian vaikea juoksunkulku, eikä sijoitukseen kannata kiinnittää huomiota. Nopea avaaja hakee ulkoa asemia ja pystyy kirimään sopivalla reissulla kärkitaistoon. Vieremän paikallisraveissa voitolla viimeistellyt 3 Sahara True Lies teki keväällä pari lupaavaa suoritusta. Tamma kiri viime Äimäraution visiitillään päätöskierroksen taustalta kolmatta pitkin ja eteni hyvin neljänneksi. Suosikkien lyöminen vaatii kauden parhaan suorituksen.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 7,10 B: 6,5,3,1,11,4,8,12,2,9
7 Radetzky eteni kesäkuussa Äimärautiolla aikaisin porukan vetäjäksi ja voitti ilmavaan tyyliin. Kaustisella ruuna sai hyvätasoisessa 75-lähdössä sisäradalta maalisuoralle tultaessa kiritilat ja spurttasi neljänneksi. Vauhtikestävyys on Radetzkyn paras puoli, ja sillä voi ajaa seiskaradalta heti lähtösuoralta alkaen kohti parhaita paikkoja. Keulaan pääseminen nostaisi voittotoiveet taivaisiin, ja ykkössijaan on isot saumat muualtakin. 10 Special Present jää takarivistä kakkoshevoseksi, vaikka myös sillä on alla loistosuorituksia ja 2600 metrin matka suosii vahvaa menijää. Härmässä keulahevonen piti vauhdin tasaisen kovana, eikä sen tavoittaminen onnistunut. Edelliset pari suoritusta olivat hieman parempia, mutta ei ruunaa voi tuomita viime startista täysin.

6 Finnick Sisu palasi Joensuussa lähes vuoden mittaiselta tauolta ja tyytyi seurailemaan taustalla hitaan avauskierroksen jälkeen. Ruuna pääsi viime kaudella starttiviivalle vain viisi kertaa ja teki kaikissa ehjissä starteissa hyvää työtä. Otteet todennäköisesti parantuvat startti alla, ja sitä vaaditaankin tässä tehtävässä pärjäämiseen. 5 Four on the Floor sai viimeksi sisäradalta myöhäiset kiritilat ja tuli voimia tallella voittajan tuntumassa maaliin. Edelliskerralla ruuna juuttui kolmoskaistalle ja oli sijoitustaan parempi. Viisivuotias jatkaa kunnossa ja kohtaa nyt lievässä ylisarjassa pari aiempaa kovempaa vastustajaa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1,11 B: 2,10,6,3,5,7,4,9,12,8
1 Brollan avasi Suomen uransa kahdella laatusuorituksella, mutta joutui pitämään sitten pienen flunssatauon. Paluu radoille ei sujunut lupaavissa merkeissä, kun ruunan pitkä kiri katkesi jo ennen loppukurvia ja Tapio Kalaja päätti keskeyttää juoksun. Vastus näyttää nyt erittäin sopivalta, jos oma suoritustaso löytyy. Mitään vakavaa tuskin oli viimeksi vikana, kun hevonen on näin nopeasti takaisin starttiviivalla.

11 Zolace oli tauoltapaluustartissaan vain tasainen, mutta jäi viimeksi keulan taakse kaikki kiriruuti tallella pussiin. Tamma näytti selässä oikein terävältä ja voi parantaa pari starttia alla otteitaan entisestään. Lähtöpaikka tietää viime kertaa haastavampaa juoksunkulkua. 2 Notorious Nova vältti Lieksassa x-merkinnän, mutta laukkasi kuitenkin lähtöön ja teki jatkossa taustalta hyvän nousun kolmossijalle. Tamma oli positiivinen myös kolmeen edelliseen starttiin ja alkaa olla kunnon puolesta lähellä voittokantaan paluuta. 10 Mac Light Prince voitti Pietarsaaren paikallisraveissa helpon lähdön ylivoimaisesti. Voittoaikaan ei tarvitse kiinnittää huomiota. Ruuna oli aiemmin parissa startissa lupaava ja kolkuttelee tässä hyvänä päivänään totosijoja.

Lähtö 9, Troikka – A: 12 B: 9,1,7,3,6,4,2,11,5,10
12 Charly du Tremble teki Seinäjoen Kasvattajakruunu-alkuerässä vahvan suorituksen toiselta ilman vetoapua. Kolmevuotias löi keulahevosen jo ennen loppukurvia, mutta taipui päätössatasella sen verran, että kaksi hevosta pääsi ohitse. Härmän voitossa ruuna avasi terävästi keulaan ja karkasi 12-lopetuksessa selvään voittoon. Kuntonäytöt ovat porukan parhaat, ja lähtöpaikka on suurin este voiton tiellä.9 M.T. Neutron oli Vieremän startissa kipeä, ei suorittanut lähelläkään omaa tasoaan ja palaa nyt parin kuukauden huililta. Ruuna teki uransa tähän asti parhaan suorituksen viime huhtikuussa kuukauden tauolta ja on tässäkin heti mukana kärkitaistossa, jos kaikki on kunnossa. 1 Mick Windcape on saanut vaihteeksi pienen numeron kylkeensä. Ruuna teki kesäkuussa nousujohteiset startit, mutta sortui viimeksi yllättäen laukkoihin. Näistä asemista troikkasija ei yllättäisi lainkaan. 7 Irvin Star juoksi Härmän reipasvauhtisessa lähdössä alun sisäradalla ja eteni jatkossa ulkokautta voittoon. Ajottaiset laukat sotkevat oriin menoa, mutta se on tehnyt hyvät suoritukset oikeastaan kesän jokaiseen starttiin.

Lähtö 10 – A: 5 B: 8,1,2,6,4,3
5 Helkan Urho on voittanut tällä kaudella jo seitsemän kertaa ja teki jokaisessa taulussa näkyvässä startissa hyvän suorituksen. Kajaanin 75-lähdön suoritusta varjostivat pienet raviongelmat ja laukka, mutta vauhtien puolesta ori oli siinäkin startissa kohdallaan. Vastus on väkimäärältään vähäinen ja tasoltaan Helkan Urholle oikein sopivan näköinen. 8 Vellatar on löytänyt starttailun myötä jälleen itsensä ja jatkaa ennätyskunnossa kohti loppukesää. Tamma sai Kaustisen 75-lähdössä keulassa painetta läpi matkan ja luovutti maalisuoralla hieman, mutta piti asemansa kakkosena varmasti. Ravivarma ja nopea hevonen on kiinni totosijassa. 1 Jullen Hermanni eteni Vieremällä avauspuolikkaan jälkeen keulaan ja hävisi vain yhdelle ulkoa kirineelle. Vapaalla radalla viihtyvä ruuna pääsee nyt automaattisesti porukan vetäjäksi.

Toto5-vihjesysteemit (64 / 256 riviä)

7,2 + 8,12 (1,10)

2,7,3,1 (6,8)

4,6,7,3 (8,5)

7 Radetzky (10,6)

1,11 + 2,10 (6,3)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 10,6,5,3,1 – 10,6,5,3,1

Troikka L9 (20 riviä)

12 – 9,1,7,3,6 – 9,1,7,3,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]