Vihjeet 27.9.2021

27.9.2021

Lähtö 1 – A: 6,4,8 B: 7,3,2,5,1

6 Spotlight haki uransa alussa herkästi peitsiä, eikä saanut itsestään parhaita tehoja irti. Viime starteissa on tapahtunut muutosta parempaan, ja tuorein suoritus oli tappiosta huolimatta hevosen paras. Ori eteni kirivaiheessa kolmatta pitkin kakkoseksi ja kulki viimeiset 600 metriä 15,5-vauhtia. 4 Noble Ale juoksi molemmissa Lapin kesäravilähdöissä keulan rinnalla ja teki kaksi hyvää suoritusta. Ennätyksessä on sekuntikaupalla pudottamisen varaa. 8 Pilgrims Frost menetti Joensuun Nuorten Sarjan loppukurvissa asemansa toisessa sisällä, kun keulahevonen väsyi. Tamma tuli lopun suunnilleen samaa vauhtia kuin lähdön voittaja ja teki tätä kovemmassa seurassa uransa parhaan suorituksen.

Lähtö 2 – A: 1,5,9,3 B: 7,10,4,6,2,11,8
Vaikean näköinen pelipähkinä, jossa 1 Lumino saa suoraan tauoltakin niukat suosikin paineet. Tamma ei ole oikein löytänyt vakaata suoritustasoa, mutta parhaimmillaan se pystyy pärjäämään tätä kovemmissakin porukoissa. 5 Sanahelinä piti Kaustisella keulan takaa tasaisen kovassa vauhdissa asemansa ja antoi hyvän kuntonäytön. Tamma saanee tässä asemat kärjen tuntumasta ja yrittää terävää kiriä ulkokautta. 9 Vinksahti ottaa välillä yllättäviä laukkoja, mutta suoritustaso on muuten säilynyt hyvänä ja voittosummaa kertynyt tällä kaudella kymppitonnin verran. Ruuna eteni Kalajoella kiihtyvässä vauhdissa kakkoseksi ja kohtaa nyt hieman vaativamman vastuksen.


Lähtö 3 – A: 3,5 B: 1,8,4,2,6,7

3 Minto’s Don Juan jäi Kajaanin kirivaiheessa ulkoradoille pussiin, eikä heikkoon sijoitukseen kannata tuijottaa. Ruuna voitti elokuussa Äimärautiolla vastaavan avoimen lähdön ja olisi tässäkin keulasta selkeä voittajasuosikki. Konkari avaa nykyään lujaa, ohittanee sisäpuolen hevoset ja voi pystyä vastaamaan kaikille ulkopuolelta lähteville. 5 Shotproof pystyy haastamaan suosikin alussa, mutta se voi olla loppukirin tehoista pois. Kalajoella vastus oli ruunalle oikein sopiva ja voitto irtosi vauhtia tasaisesti kiihdyttäen. Hevonen näytti alusta loppuun hyvältä ja olisi tuon päivän vireessä voinut voittaa jonkin kovemmankin lähdön. 1 Elliot Web ei hyödy sisäradan paikasta, ja kuskin ensimmäinen asia työlistalla lienee toiselle radalle pääseminen. Vahvalla vääntäjällä voi ajaa jatkossa vaikka keulan rinnalle. Kunto riittää kärkikamppailuun.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 6,2 B: 5,4,10,7,3,8,11,9,1
Yli kymmenen kertaa urallaan voittaneet 6 Cazador ja 2 Uncia erottuvat muusta porukasta selvästi, vaikka lähtö on muutenkin tavallista iltaravitasoa parempi. Kaksikon ainoa kohtaaminen tapahtui reilu puoli vuotta sitten Joensuussa, jolloin Cazador voitti lähdön ja oli selityksittä parempi. Molemmat ovat toki menneet noista ajoista eteenpäin. Cazador on kaksi tuoretta vahvaa suoritusta alla suosikki, vaikka Uncia arvottiin parempiin lähtöasemiin. Sillä on alla epäonnistuminen ravin hajoamisen ja laukan muodossa.

5 Immersive Workout tuli Tornion 75-lähtöön maltillisilla ennakkokommenteilla ja teki lupaavan suorituksen sisäratajuoksulla. Vastus on viime kertaa tiukempi, mutta tamman voi odottaa parantavan otteitaan pitkän tauon jäljiltä. 4 Zio Paperone Jet on ollut koko ajan positiivinen, vaikka hevosen taulussa ei näy voittoja. Kajaanissa ruuna juoksi toisella ilman selkää ja hävisi voittoon kirineelle Cazadorille pari mittaa. Viimeksi kierroksen kiri kantoi kolmossijalle ihan hyvätasoisessa seurassa. 10 Maize voitti Tornion seiskavitosten tammavoltin tarkalla juoksulla ja terävällä kirillä. Takarivi vaikeuttaa nappiasemien saamista, mutta sopivilla tuureilla tamma pystyy totoon saakka.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 2,6,3 B: 1,7,9,8,4
2 Volcano jatkaa kolmen keulavoiton jälkeen uransa haastavimpaan tehtävään. Viimeksi Torniossa ruunan täytyi tehdä voiton eteen täysi päivätyö, kun rinnalla pidettiin vauhtia yllä läpi kirikierroksen. Ruunan ravi ei ollut maalisuoralla kovin sulavaa, mutta homma pysyi täydellisesti hallinnassa. Viivalla on uusia ja enemmän tienanneita vastustajia, mutta Volcano saa kehittyvänä hevosena silti suosikin aseman.

6 Roughenough Vice teki heinäkuun voitossaan jättisuorituksen ehtimällä Nuorten Sarjan ykköseksi 60 metrin takamatkalta. Myös viimeisin tolppa tuli laatusuorituksella, kun ruuna puski 14-vauhtisella kierroksen kirillä ulkoratoja pitkin voittoon. Lähtönopeus ei ole ruunan parhaita puolia, ja tiedossa lienee juoksupaikka porukan perältä. 3 Queen’s Visa voitti Kajaanissa uransa parhaalla suorituksella. Tamma joutui käyttämään paljon ruutia keulapaikan saamiseksi, mutta piti maalisuoralla pintansa varmasti. Edelle rankattujen haastamiseen on saumoja pienellä lisäparannuksella. Suomen uransa avaava 1 Come And Get It laukkasi Uumajassa ensimmäiseen kurviin, eikä nykykunnosta saatu minkäänlaista kuvaa. Solvallan voitto tuli pääjoukon jumbosijalta ulkokautta kiertäen. Tammassa on vielä paljon ainesta parannukseen.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 7,2,9 B: 4,3,5,6,1,10,11
7 Tuliopaali teki Tornion 75-sarjassa uransa parhaan juoksun, vaikka keulassa lähtöä hallinnut R.R. Kisu meni maalisuoralla menojaan. Pääosin toisella ilman selkää juossut Tuliopaali piti varmasti kakkoseksi ja meni uudet ennätyslukemat. Tamma osaa avata kohtuullisen hyvin auton takaa ja voi päästä ulkona olevalta lähtöpaikaltakin heti mukaan kärkiporukkaan. 2 Onni Dahlia jäi Torniossa kauas Tuliopaalista, eikä ole muutenkaan ollut Teivon voittokisan jälkeen parhaimmillaan. Ruuna voi olla hitaammilla syyskeleillä parempi, ja nyt lähtöpaikka on pitkästä aikaa tosi suosiollinen.

9 Felisia kohtasi Kajaanissa kaksi kovaa, ja otti toisesta ulkoa sen mikä otettavissa oli. Oulussa tamma juuttui kolmoskaistalle ja kesti sinnikkäästi kakkoseksi. Kestävyyspuoli on kunnossa, mutta nopeutta tarvittaisiin vielä lisää. 3 Jullen Hermanni joutui käväisemään koelähdön kautta ja läpäisi sen vasta toisella yrittämällä. Ruuna juoksi molemmissa koelähdöissä yksin, eikä saanut itsestään läheskään parasta irti. Taulu on sekaisin, mutta hevonen oikein riittävä tähän porukkaan.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 1,7,8,4 B: 6,2,9,10,5,3,12,11
Tonnin ykköspalkinnosta huolimatta lähtö on lähes 75-tasoa ja pelillisesti erittäin vaativa. 1 Enter Mayweather ei ole nopea alussa ja voi jäädä tosi vaikeisiin asemiin. Viime suoritukset toiselta ilman selkää olivat loistavia, ja sama juoksupaikka toisi tässäkin saumat kärkeen, mutta pelkästään toiselle radalle pääseminen voi olla hankalaa. 7 Enjoy’s Paycheck pummasi viime kauden kokonaan, mutta on tekemässä hienoa paluuta. Rovaniemellä ori kiri keulahevosen takaa iloisesti kärkeen ja olisi jatkanut samaa vauhtia vielä jonkin aikaa. Hevosessa on kapasiteettia vielä parempaan, ja sitä tässä tasokkaammassa lähdössä vaaditaankin.

8 Jonathan Boko oli viime voitossaan erittäin vakuuttava, mutta kasirata ja tiukkeneva vastus kysyvät hevoselta lisää valttikortteja. Ruuna sai mennä viimeksi keulassa pätkän rauhassa ja voitti oikein helpon näköisesti. 4 Cheap Thrills on saanut vaihteeksi kunnolliset lähtöasemat. Ruuna iski lennokkaat loppukirit kolmeen viimeiseen starttiin ja on paremmalta lähtöpaikalta vaarallinen. Lähtö on tasokas, mutta niin olivat edellisetkin. Elämänsä kuntoon noussut 6 Flying Duck voittaa pian jossain. Nopea avaaja hakee paikkaa sisäradalta ja on tilat saadessaan mahdollinen. Viimeksi Kajaanissa Flying Duck oli jo lähellä ykkössijaa, mutta 2 Mas Dominant kiri kaukaa takaa lennokkaasti yllätysvoittoon. Ruuna pääsee nyt lähemmäs kärkeä ja voi hyvinkin jatkaa voittokannassa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 10,6,7 B: 5,2,9,8,3,1
10 Gognap ei ollut heinäkuussa Suonenjoella läheskään tasollaan ja palasi kuun alussa tauolta paikallisravitason voitolla. Viime Kajaanin suoritus oli positiivinen, vaikka aivan kärki meni maalisuoralla menojaan. Sisärata veti lopussa, ja Gognap tuli ulkokautta kohtalaisesti maaliin. Hevosessa on ainesta vielä parempaan. Takarivin paikalta ruuna on vain niukka suosikki. 6 Pitch Perfect ei ole onnistunut tauon jälkeen. Oulun 75-tammalähdössä juoksunkulku oli hieman vastaan, ja viimeksi Kajaanissa tamma jäi loppukurvissa pussiin ja laukkasi ahtaassa paikassa. Luokkahevonen jatkaa epäonnistumisista huolimatta A-ryhmässä.

7 Midleton ei ole ollut lähtöratakoneen suosiossa, mutta hevosen suorituksista on vaikea löytää moitetta. Ruuna eteni viimeksi sujuvasti sisäkautta kolmanneksi ja otti sen mitä tarjolla oli. Voitto vaatii joko alkuun satsaamista tai ylivauhtia muiden toimesta. 5 Castle In The Sky jatkaa Nordic Cupin kokonaiskisan voiton jälkeen uusissa sarjoissa ja pystyy viime suoritusten perusteella tässäkin korkealle. Ruuna oli viimeksi jo tosi lähellä kauden avausvoittoa. 2 Cover Princess taipui viimeksi keulasta maalisuoralla, mutta saa reippaan alkuvauhdin vuoksi paljon anteeksi. Nyt tamman tuskin tarvitsee käyttää alussa liikaa ruutia. Tulosrivi on päässyt huonoon kuntoon, mutta hevosen edellisiä hyviä suorituksia ei kannata unohtaa.

Lähtö 9, Troikka – A: 14,12,13 B: 10,9,5,15,7,2,4,1,8,6,11,16
14 Rommi Rohkee on esittänyt lähdön hevosista parhaita vauhteja ja rankataan ensimmäisenä, vaikka laukkariski lienee edelleen merkittävä. Voltin vitonen tuskin auttaa asiaa, vaikkakin hevosen viime hypyt ovat tulleet muualla kuin lähtösuoralla. Rommi Rohkee pystyy ravilla pitkästi alle 30-tulokseen ja on silloin vaikea voitettava. 12 Harjan Merivirta on vielä edellistä laukkaherkempi, mutta yhtä lailla vauhtien puolesta liian matalissa sarjoissa. Ruuna laukkaili kahden viime startin kirikierroksilla mahdollisuutensa ja kulki hyppyjen välissä lujaa. 13 Markantti on edellisiä varmempi pelikohde ja tuoreimman startin perusteella nousukuntoinen sellainen. Alla on tosin kuukauden mittainen paussi. Tamma tuli viimeksi tilat saatuaan ulkokautta kovaa maaliin ja alittaa tuon suorituksen perusteella tähtirajan hyvin pian.

Lähtö 10 – A: 6,9 B: 2,4,7,5,3,1,8
Tämä lähtö näyttää aiempaa suoraviivaisemmalta: Joko 6 Armani Press täräyttää keulaan ja voittaa, tai 9 Zogo Match näyttää luokkansa ja voittaa melkeinpä juoksunkulusta riippumatta. Armani Press on ykkösrankkaus, vaikka viimeksi tuli tappio keulasta suosikkina. Edellinen startti ajettiin ilman kenkiä, ja ruuna jäi toisesta sisältä kaikki voimat tallella pussiin. Tuloksena silti uudet ennätyslukemat. Zogo Match voitti viimeksi toisesta ulkoa hallitusti, eikä joutunut paljastamaan nykyvirettään täysin. Viime kauden kokonaan missannut ruuna on edelleen tosi hyvä kilpuri voittosummaansa nähden. Muusta porukasta 2 Sahara True Lies hakee tarkkaa juoksua sisäradalla ja pystyy totosijalle.

Lähtö 11, Troikka – A: 10 B: 7,8,9,4,5,12,2,6,3
10 Kivarin Quickstep joutui takariviin ja kohtaa muutaman iskukykyisen haastajan. Viime startit keulajuoksuilla voittanut ruuna koki viimeisimmän tappion selkäreissulla, mutta on kyllä mennyt sen jälkeen harppauksin eteenpäin. Ville Pohjola ajanee kiihdytyksen jälkeen aktiivisesti kohti keulaa, jos vauhti uhkaa hiljentyä liikaa. Tallikaveri 7 Blaze Beluga hävisi Rovaniemellä keulasta, vaikka sai mennä alusta asti rauhassa. Liian hidas matkavauhti saattoikin olla tappion syy, kun selässä juossut suuryllättäjä vaihtoi lopussa paremmin rytmiä. 8 Smokin Ride oli Kajaanissa uransa kovimman tehtävän edessä ja suoritui siitä aivan hyvin. Nelivuotias parantanee edelleen, mutta juoksusta voi tulla viime kerran tapaan voittoa ajatellen liian vaikea.

Toto5-vihjesysteemit (40 / 300 riviä)

6,2 (5,4)

2,6,3 (1,7)

7 Tuliopaali (2,9)

1,7,8,4 + 6,2 (9,10)

10,6,7 + 5,2 (9,8)

Troikka L7 (20 riviä)

1 – 7,8,4,6,2 – 7,8,4,6,2

Troikka L9 (20 riviä)

14 – 12,13,10,9,5 – 12,13,10,9,5

Troikka L11 (20 riviä)

10 – 7,8,9,4,5 – 7,8,9,4,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]