Vihjeet 28.6.2021

27.6.2021

Lähtö 1 – A: 2,7 B: 3,1,6,4,5

Yli puolen vuoden tauolta palaava 2 Eskolan Jans voitti viime kilpailussaan tätä vastaavan pienen lähdön. Ruuna nousi puolimatkassa toiseen ulos, eteni viimeisellä takasuoralla keulaan ja piti asemansa varmasti, vaikka yksi vastustaja lopussa lähestyikin. Ruuna palasi kaksi viime kertaa lyhyemmiltä tauoilta ennätyskunnossa ja voitti molemmat lähdöt, joten eiköhän tässäkin nähdä kelpo suoritus. 7 Sialia Sialis kohtaa selvästi aiempaa sopivamman porukan. Tamma sortui viimeksi laukkoihin ja oli kahdessa edellisessä startissa takamatkoilta liian vaikean tehtävän edessä totosijojen suhteen. Vastaavat vauhdit riittävät tässä korkealle. 3 Sippitili R on pystyvä hevonen rahoihinsa nähden, mutta laukka tulee lähes aina. Niin kävi myös koelähdön lähtösuoralla, minkä jälkeen ruuna teki tasaisen suorituksen harvassa porukassa.

Lähtö 2 – A: 9 B: 4,3,10,2,6,8,7,1,5
9 A Kind of Magic S aloitti uransa helpolla keulavoitolla ja jatkaa suurena suosikkina. Ruuna ravasi kiripuolikkaan 14-vauhtia ja varaa näytti olevan nopeampaankin menoon. Jo tuon startin tasoinen suoritus kantaa lähelle voittoa, vaikka tehtävä on lähtöasemista alkaen viime kertaa haastavampi. 4 Westside Lord avasi pohjoisen uransa etenemällä 500 metrin kirillä niukkaan voittoon. Santtu Raitala joutui kääntelemään maalisuoran alussa aina viidennelle radalle saakka, mutta ehti viimeisen vastustajan ohi juuri ennen maalia. Ruuna kiihdytti vauhtia perille saakka ja pystyy parantamaan ennätystään tässä. 3 Shelina otti Ylivieskan voittonsa pitkällä kirillä ja oikein vakuuttavasti. Muissa starteissa laukat ovat vieneet pärjäämissaumat. Tamma pystyy ravilla totosijalle.


Lähtö 3 – A: 1 B: 8,7,6,2,5,4,3

1 Lystilän Lento varmisti Torniossa Nordic Cupin kokonaiskilpailun voiton, vaikka jäi päätöspuolikkaan alussa tulleen laukan vuoksi lähdön kakkoseksi. Voiton vei keulassa juossut Lumi-Rami, joka pääsi pahimmalta haastajaltaan loppukurvissa karkuun. Lystilän Lento starttaa nyt tavallisessa rahasarjassa, ja vastassa on selvästi aiempaa enemmän tienanneita hevosia. Viime kilpailujen kuntonäytöt ovat silti porukan parhaat, eikä sisäradan lähtöpaikka ole vajaassa lähdössä iso haitta. Ravilla voitto häämöttää. 8 Noriina kohtasi Vieremän 75-lähdössä aiempaa kovemman vastuksen, eikä pysynyt kirivaiheessa kärjen mukana. Nopea tamma pystyy paljon parempaan ja on kuukauden tauoltakin suosikin ykköshaastaja. Menohaluinen 7 Hilma Hilpeämieli on ollut paras vapaalta radalta ja edennee tässä ravilla matkaan selvitessään aikaisin kohti kärkeä.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7,1,2 B: 4,3,9,6,5,8
7 Orlando Knick on juossut viime aikoina isopalkintoisissa lähdöissä ja kohtaa nyt sopivan näköisen vastuksen. Ruuna avaa auton takaa kovaa, mutta sisäpuolella on pari starttirakettia, eikä keulaan ole asiaa ilman niiden suostumusta. Paikka johtavan rinnalla ei ole normaalisti Orlando Knickille ongelma, mutta viimeksi Kajaanissa se hellitti siltä paikalta maalisuoralla. Vastus oli parhaiden osalta kivenkovaa 75-tasoa, joten ei tuomita hevosta täysin. Nyt alla on reilun kolmen viikon latautumistauko. 1 Stay Alert eteni Tornion reipasvauhtisessa lähdössä keulaan jo ennen loppukurvia ja laskettelii varmaan voittoon. Lähtönopeus ei ole ruunan parhaita puolia, ja ykkösrata on mielummin haitta kuin hyöty. Ruunalla voi ajaa avauspuolikkaan jälkeen tarvittaessa aktiivisesti kohti kärkeä.

2 Top of the World ottanee hyvistä lähtökuopistaan ensimmäiset keulat, mutta täydellä matkalla selkätaktiikka lienee edelleen ykkösvaihtoehto. Ruuna voitti tosin viimeksi toiselta ilman vetoapua loistosuorituksella, ja ehkä tässä olisi hyvä paikka kokeilla koko matka vapaalla radalla. 4 Shotproof jäi Kajaanissa umpipussiin ja oli Tornion startissa neljännestä ulkoa selvästi Top of the Worldia huonompi. Ruuna pystyy terävään avaukseen ja päässee nyt kärjen taakse sisäradalle. Sieltä voittokin on mahdollinen, jos kirivaiheessa tulee sujuvasti tiloja.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 10,13 B: 3,4,15,6,11,1,14,2,8,7,9,12,5
Toukokuussa kaikki kolme starttiaan voittanut 10 Macchiato jäi viime startissaan toiselle ilman selkää ja jäi ylikovan matkavauhdin jälkeen kakkoseksi. Ruuna pysyi kärjen kelkassa maaliin saakka, meni uuden ennätyksen ja oli aivan yhtä hyvä kuin edellisissä starteissa. Toukokuun voitoista ensimmäinen tuli toisten takaa kirimällä, ja tässä lienee edessä samanlainen juoksunkulku. Suosikilla voi kyllä ajaa myös aikaisin kohti keulaa, ja etenkin kun ennakkoon pahin haastaja lähtee isommalla numerolla. 13 Giro Sting sortui Torniossa laukkoihin ja on aiemminkin epäonnistunut juuri Laivakankaan kaviouralla. Vahvapotkuinen menijä tarvitsee alleen pitävän radan, ja menestystä on tullut usein juuri kotiradalla Äimärautiolla. Ruuna eteni edellisessä voittokisassaan niukasti ykköseksi, vaikka koki kaarteissa keskisuuria raviongelmia. Nuo probleemat ovat aiemmin helpottuneet, kun ruunalla on ajettu jo alkumatkasta ulkokautta kohti paikkaa keulan rinnalla.

3 Unplugged Face otti viime Tornion startissa avauskierroksen rauhassa ja oli viimeiselle takasuoralle tultaessa kaukana kärjestä. Tamma otti kiripuolikkaan aikana voittajaa kiinni 20 metriä, mutta ei ehtinyt neljättä sijaa parempaan. Nyt tiedossa on juoksu lähempänä kärkeä. 4 R.R. Presli menetti Kajaanissa keulat alussa, mutta pääsi etenemään nopeasti uudelleen porukan vetäjäksi. Matkavauhti pysyi reippaana, eikä ruuna saa huonoa arvosanaa, vaikka jäi tasaisessa maalisuoran taistelussa neljänneksi. R.R. Presli on tehnyt parhaat suorituksensa ilman kenkiä, ja balanssitieto kannattaa tarkastaa ennen pelipäätöksiä. 15 Kivarin Merengue sai Kajaanissa liian vaikean juoksunkulun 75-tasolle ja laukkasi Torniossa ensimmäiseen kaarteeseen. Edellisissä starteissa nähtiin hyvät suoritukset. Hyvä totosauma vaikeista asemistakin, jos kaikki on kunnossa ja juoksu menee edes sinne päin suosiollisesti.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 7,9,8 B: 1,12,3,5,4,11,2,13,10
7 Radetzky ei pystynyt nousemaan Kajaanin 75-lähdössä kierroksen kirillä kärkitaistoon ja taipui maalisuoralla hännille. Edellisissä starteissa nähtiin parempia suorituksia, ja nyt ruunalla on alla kolmen viikon latautumistauko. Lähtönopeus tuskin riittää juoksuradalta suoraan keulaan, mutta johtopaikka voi olla tarjolla aikaisin eteenpäin ajamalla. Se toisi Radetzkylle ison edun, sillä moni ennakkoon kova haastaja lähtee matkaan suljetulta paikalta. 9 Special Present eteni Kaustisella puolimatkan jälkeen toiselle ilman selkää ja taipui maalisuoralla parhaiden vauhdista. Edellisessä startissa ruuna sai sisäradalta myöhäiset kiritilat, ja ohittelu oli maalisuoran kovassa vauhdissa vaikeaa. Suoritus oli sijoitusta parempi. Pitkät matkat sopivat vauhtikestävälle ruunalle parhaiten.

8 Mas Dominant ei pystynyt Kajaanissa kovinkaan lennokkaaseen kiriin, kun matkalla oltiin menty polveilevaa vauhtia. Joensuun suoritus tasaisen reippaassa kyydissä oli parempi, ja nyt ruunalla ajetaan ennakkotietojen mukaan ilman kenkiä. Siitä on ollut aiemmin paljon apua, kuten esimerkiksi viime voitossa, kun Mas Dominant hallitsi lähtöä keulasta varmoin ottein. Takarivin sisimmältä paikalta juoksun onnistuminen on väkisinkin hieman tuureista kiinni. 1 Lionize teki molemmissa Tornion starteissa voitavansa, kun kärki oli saanut vetää ensimmäisen mailin korostetun rauhallista tahtia. Ruuna sai hyvät lähtöasemat ja saanee tässäkin hyvän selkäjuoksun kärjen tuntumassa. Vastus on hieman viime kisoja tiukempi.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 6,7,8 B: 2,10,5,4,9,11,12,3,1
6 Zola Soft juoksi Bodenissa neljännessä ulkoa, nousi maalisuoralle tultaessa vapaalle ja tyytyi pitämään asemansa keskijoukoissa. Suoritus ei ollut mitenkään loistokas, mutta vastuskin oli oikein hyvää tasoa. Tamma sai Kajaanin 75-lähdössä sujuvan juoksun toisessa ulkona ja eteni maalisuoralla kakkossijalle. Tornion tauoltapaluussa tamma oli mukana erittäin epäsopivassa sarjassa ja teki pitkältä takamatkalta voitavansa. Kesän starteissa nähty suoritustaso riittää tässä tehtävässä pitkälle. 7 Fancy Creek otti kaksi viime voittoaan keulasta rauhallisen matkavauhdin päätteeksi. Nyt samalle paikalle pääseminen vaatii suosikin ohittamisen alussa. Tamma on löytänyt tällä kaudella suoritusvarmuuden ja taistelee totosijasta muualtakin kuin keulasta.

8 Midleton palaa yhden poisjäännin myötä kuukauden tauolta. Ruuna teki hyvää työtä kevään jokaisessa startissa ja otti viime Äimäraution vierailullaan ylivoimaisen voiton keulapaikalta. Lähtönopeutta löytyy, mutta paikka kahden nopean suosikin ulkopuolella voi muodostua ongelmaksi. 2 Rocking Flax otti viime voittonsa keulasta 20 metrin marginaalilla, ja maalisuoralla kuskilla näytti olevan enemmän kiire kuin hevosella. Bodenin suoritus oli pettymys, kun kolmannessa ulkona juossut ruuna ei ehtinyt kuin jäämään lopussa. Nopea avaaja pystyy pitämään edelle rankatut ulkopuolellaan, jos sitä taustavoimien puolesta edes halutaan. 10 Elmino de Fye on tehnyt plusmerkkistä työtä jokaisessa Suomen startissaan. Kahdessa viime kilpailussa ohittamatta jäi vain lähdön keulahevonen, joka oli saanut rauhoittaa matkalla tahtia. Vastassa on muutama hyvä kilpuri, ja ruuna on takarivistä taas muiden armoilla. Ei totokannassa jatkaminen silti yllättäisi.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 12,14,3,13 B: 9,4,10,1,6,7,8,11,2,5
Sanna Loukusan treenistä kolmella Lapin voitolla aloittanut 12 Pärttyl joutuu aiempaa kovempaan testiin. Ruunalle jäi kaikissa kolmessa voitossa varaa, ja mikä tärkeintä, ravi rullasi sulavasti alusta loppuun joka kilpailussa. Viivalla on aiempaa kovempia hevosia sekä edessä että takana. 14 Vinksahti kiri viimeksi päätöskierroksen 24,5-vauhtia ja eteni tapansa mukaan vahvasti perille saakka. Lähtösuoran hitaus on ruunan suurin heikkous, minkä vuoksi sillä on ajettu usein pitkiltä takamatkoilta. Santtu Raitala tuntee ajokkinsa ominaisuudet ja nousee luultavasti aikaisin kirikaistoille.

3 Hurjaharja on suorittanut Pärttylin tapaan hyvin jokaisessa startissaan uudesta tallista käsin. Ori kiersi taulun voittostartissa pienen laukan jälkeen kaikki ja teki kahdessa viime kakkossijassaan pitkät ja vahvat kirit ulkoradoilla. Nyt lähtöpaikka mahdollistaa kärjen lähelle pääsemisen, jos alussa ei tule laukkaa. 13 Valtroks otti viime voittonsa keulasta ja seuraavat kaksi nelossijaa sisäradalta kärjen takaa. Noiden kahden lähdön vastukset olivat parhaiden osalta hieman tämänkertaista kovempaa keittoa. Ruuna kirii vetäviä selkiä saadessaan korkealle. 9 Erehys kulki toissa kerralla parin laukan jälkeen vauhdilla ja oli positiivinen myös Haapajärvellä, vaikka ei pysynyt maalisuoralla kärkiparin kyydissä. Loppua tultiin niiden toimesta 23-vauhtia, eikä Erehys ansaitse moitteita. Nopea ruuna tarvitsee kirivaiheeseen selkiä mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Lähtö 9, Troikka – A: 8,10 B: 6,3,9,4,5,1,2,7
8 Fortune Hoss avasi Anu Paavolan tallista vakuuttavalla voitolla ja on kasiradasta huolimatta suosikki. Santtu Raitala kierrätti Kajaanissa ajokkinsa kierros juostuna keulan rinnalle ja lisäsi heti vauhtia. Ruuna painoi maalisuoralla sisäänpäin, mutta ratkaisi lähdön voitokseen oikein varmoin ottein. Jo samanlainen suoritus riittää tässä tehtävässä pitkälle. 10 Gintonic sai Ylivieskassa maalisuoralla kiritilat jyrkällä käännöksellä ja sortui paineissaan laukalle. Ruutia oli jäljellä vielä paljon. Edellinen voitto tuli neljännestä sisältä lievästi ylivauhtisessa lähdössä. Ruunalta löytyy hyvät vauhtivarat voittosummaan suhteutettuna.

6 Honey Bee Web eteni Torniossa 600 metrin kirillä kakkoseksi ja kellotti samalla uudet ennätyslukemat. Tamma ei saanut lopussa voittajasta minkäänlaista otetta ja löysäili päätössatasella hieman, mutta piti asemansa kakkossijalla. Nopea avaaja pääsee nyt kärkiporukkaan heti lähtösuoralla. Reilun puolen vuoden tauolta palaava 9 Beast Mode teki viime syksynä hyvää työtä suunnilleen tämäntasoisissa lähdöissä. Takarivistä tuskin ajetaan tässä vaiheessa aktiivisesti, ja troikkasijalle yltäminen vaatii myös muiden apua.

Toto5-vihjesysteemit (144 / 360 riviä)

7,1,2 (4,3)

10,13 (3,4)

7,9,8 (1,12)

6,7,8 + 2,10 (5,4)

12,14 + 3.13 (9,4)

Troikka L7 (20 riviä)

6 – 7,8,2,10,5 – 7,8,2,10,5

Troikka L9 (20 riviä)

8 – 10,6,3,9,4 – 10,6,3,9,4

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]