Vihjeer 16.1.2022

16.1.2022

Lähtö 1 – A: 11,9,12,3 B: 7,8,6,4,5,1,13,15,10

Vaikea pelilähtö. 11 Nemea Katana piti viimeksi keulan takaa kakkoseksi suuremmin vakuuttamatta ja saanee nyt selvästi haastavamman juoksun. Ruuna teki uran avauksessaan alkulaukan jälkeen vauhdikkaan suorituksen ja pystyy viimekertaista kovempiinkin vauhteihin. 9 Amour Lover ei pystynyt ohittamaan Kaustisella kärkiparia, kun vauhti kiihtyi loppua kohti tuntuvasti. Radan pinta oli tuolloin pöpperöinen, eikä loppuaikaan kannata kiinnittää huomiota. Paikka on miinusta ja kuski plussaa. 12 Last Gunslinger avasi uransa kelpo suorituksella keulasta, vaikka yksi vastustaja kuittasi lopussa ohi. Näistä asemista ruunan pitää parantaa kärkisijoille yltääkseen.

Lähtö 2 – A: 4,3 B: 1,5,2
Viiden hyvän montéhevosen lähdössä rankataan ensimmäisenä pätkänopea 4 Shotproof. Ruuna taitaa lajin hyvin ja pääsee pienessä lähdössä käyttämään parasta asettaan aivan kärjen tuntumasta. Kahdessa viime kärrylähdössä vastukset olivat kivenkovia ja juoksunkulut hankalia. 3 Elliot Boko avasi montéuransa viime lokakuussa Turussa ja nappasi nelossijan. Vastassa oli pari Suomen montéhevosten kärkikaartiin kuuluvaa hevosta, ja ruuna tuli maalisuoran hyvällä tyylillä. Vahvuus on ruunan valtti. 1 Gambling Face saattaa pärjätä selvästi enemmän tienanneelle A-kaksikolle samalta viivaltakin. Kaikki viime voitot tulivat vakuuttavilla suorituksilla, mutta kovimmat vastustajat eivät olleet samaa tasoa kuin tässä lähdössä.


Lähtö 3 – A: 7,6,3 B: 1,5,4

7 Vinksahti kohtaa aiempaa sopivamman vastuksen ja voisi palata voittokantaan yli kahdeksan kuukauden kuivan kauden jälkeen. Viime Kaustisen startissa viivalla oli vain neljä hevosta, joista Antti Ala-Rantalan tallin kova kaksikko jäi edelle. Edellinen lähtö oli puolestaan isopalkintoinen 75-lähtö, jossa Vinksahti otti kolmannesta sisältä maksimit. 6 Dag Jo on päivän mielenkiintoisimpia seurattavia. Norjalaisori napsi vuosina 2019 ja 2020 paljon kärkisijoja, mutta ei pystynyt viime kaudella parhaalle tasolleen. 3 Riutan Taika palasi viimeksi pieneltä tauolta, juoksi pitkään toisella ilman vetoapua ja kesti hyvin kakkoseksi. Tamma ei saa pienessä lähdössä juurikaan etua kahdelta pakilta starttaaviin. Voittokaan ei olisi viime startin perusteella mikään shokki.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7 B: 12,2,4,3,6,8,10,11,9,5,1
Kotiradan kestomenestyjä 7 Giro Sting erottuu kiemuraisessa pelilähdössä muista hieman. Ruunan tauoltapaluukisa päättyi taipumiseen keulahevosen ulkopuolelta, mikä ei ole tälle hevoselle ollenkaan tyypillistä. Kärkihevoset kiihdyttivät vauhtia koko päätöskilometrin ajan, eikä Giro Stingin suoritusta voi teilata kokonaan. Vastus näyttää nyt ylisarjasta huolimatta sopivammalta, ja Tapio Kalaja ajanee seiskaradalta heti kohti keulaa tai paikkaa johtavan rinnalla.

Haastajaporukassa marginaalit ovat pieniä. Viime aikoina 75-lähtöjä juossut 12 Exploding Anna on mukana helpommissa ympyröissä, mutta surkeista lähtökuopista ei voi odotella liikoja. Vahvuus on tamman valtti, ja sen voi kaiken ollessa kunnossa käännellä aikaisin reissuun. 2 Artie B.Zet palasi viimeksi Giro Stingin tapaan tauolta ja ohitti tämän loppukirissä. Kärkeen ei ollut asiaa, mutta suoritus oli paussi huomioituna ihan positiivinen. 4 Ypäjä Lamborghini jäi toissa kerralla pussiin ja eteni viimeksi sujuvalla sisäratajuoksulla kakkoseksi. Ruuna on löytänyt kuntonsa ja pystyy tässäkin sujuvalla juoksulla kärkipäähän.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 2,6,10 B: 5,7,4,8,11,3,9
Suomen uransa avaava 2 Goosebumps rankataan heti niukaksi suosikiksi. Nelivuotias ei ole ravityyliltään kaikkein sulavin tapaus, mutta vauhtikestävyyttä löytyy voittosummaan nähden paljon. Ori jäi viime startissaan maililla kasiradalta takajoukkoihin ja pisteli etenkin maalisuoran vauhdilla, mutta kärkeen ei ollut enää asiaa. Myös edellisessä startissa ero kärkeen venähti avauksessa pitkäksi, eikä ori pystynyt lyhyen loppukurvin laukan jälkeen korkeammalle, vaikka lopetti maalisuoran lujaa. Sisäradan lähtöpaikka voi olla loukku, mutta muuten suosikilta voi odottaa heti kärkisijaa.

6 Magic I Am on tehnyt viime starteissaan kelpo kirejä selkäjuoksujen päätteeksi, mutta ihan kärkisijat ovat jääneet haaveeksi. Ruuna on nyt hyvin sisällä sarjassa ja kohtaa ehkä hieman helpomman vastuksen kuin viime aikoina. Ylivieskassa Nuorten Sarjan 17-vauhtisella kirillään voittanut 10 Leemark’s Jackpot palaa tauolta ja on heti pelihevosia. Takariviin joutuneen ruunan täytyy tehdä voiton eteen uransa paras suoritus, mikä ei kyllä yllättäisi lainkaan. Hevosessa on paljon potentiaalia parannukseen. 5 Hidden Allure jatkaa kyvykkäiden tauoltapalaajien listaa. Ruunan taulussa näkyvä voitto tuli Antti Teivaisen ohjastamana sekä 12,5-vauhtisen lopetuksen voimalla, ja valjakon suoritus ansaitsi kaikki kehut. Viisivuotiaaksi kääntynyt ruuna pystyy kehittymään vielä paljon.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 8 B: 7,4,2,5,9,1,6,3
8 Asterisque pudotti Kuopiossa kengän avauskierroksen aikana, ja Mauri Jaara käänteli ajokkinsa ulkoradoille sekä keskeytti suorituksen. Oriin kunnosta ei siis saatu tuoretta näytettä, mutta tämän hevosen kohdalla ei tee mieli spekuloida tukkoisuudella. Asterisque on selkeä ykkösrankkaus kasiradaltakin, ja vaikka viivalla on tonnin ykköspalkintoon suhteutettuna hyviä hevosia. Vauhtikestävällä hevosella voi ajaa tarvittaessa aikaisin kohti parhaita paikkoja.

7 Fancy Creek teki joulukuussa laatusuorituksia, mutta viimeksi tamma ei pystynyt reippaan alkuvauhdin jälkeen sisäradalta kärkikahinoihin. Tamma käytti paljon ruutia kiihdytyksessä, eikä luovuttanut missään vaiheessa kokonaan. Nopea avaaja voi päästä seiskaradaltakin heti kärkiporukkaan. 4 Vincent piti Joensuussa keulasta niukkaan voittoon ja jäi sen jälkeen Äimäraution kauden avausraveista pois. Ori on vielä hieman kääntämätön kortti ja kohtaa nyt pari hyväkuntoista vastustajaa. 2 Rapid Leader ei jaksanut viimeksi paikkaa toisella ilman vetoapua. Edellisen startin loppukiri selistä oli positiivinen. Hyvistä asemista totoehdokas, mutta voitto vaatii lisää puristusta loppuun.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 11,6 B: 10,9,2,7,4,3,8,5,1,12
11 Easy Silence voitti Bodenissa erittäin vakuuttavasti ja on takarivistäkin suosikki. Kari Alapekkala otti treenattavallaan alun kakkosradalta rauhassa, eteni jatkossa toiselle ilman vetoapua ja antoi hevosen hoitaa maalisuoralla loput. Varaakin jäi, ja ruuna voi parantaa kaksi starttia alla entisestään. 6 Boulder Predator lähtö Bodenissa sisäkaistalta puolireippaasti ja sai pidettyä johtavan selkä. Kiritilat aukesivat loppukaarteessa, ja Petteri Joki kiidätti ajokkinsa kolmannen kautta selvään voittoon. Ruuna on tehnyt hyviä kirejä selistä jo pitkään ja voi päästä tässäkin kelpo iskuasemiin, vaikka eturivistä löytyy pari-kolme nopeampaa avaajaa.

10 Zolace sai mennä viimeksi johtopaikalla melko rauhallista tahtia ja jäi maalisuoralla totokolmikon vauhdista selvästi. Tamma oli edelliseen starttiin selvästi parempi, vaikka sijoitus oli heikompi. Otteet ovat ailahdelleet, ja huipputasolla suorittaessaan Zolace pystyy voittamaan tämän lähdön takarivistäkin. 9 Mr Jones on ylisarjassakin mahdollinen, sillä hevonen vaikuttaa parantavan koko ajan. Viimeksi matkavauhti oli vastaan, mutta ori pyssytti kirivaiheen taustalta aivan eri vauhtia kuin muut. Edellinen voitto tuli keulahevosen ulkopuolelta maltillisen avauskierroksen jälkeen.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 7,11,3 B: 2,9,1,8,6,5,4,12
7 Mr Charger kiri Kaustisella mukaan voittotaistoon epäsopivasta vauhdinjaosta huolimatta, ja lähdön voittanut iso suosikki Amongst Stars joutui tekemään ykkössijan eteen tosissaan töitä. Nopea avaaja kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja on seiskaradan selvittäessään vakava voittajaehdokas. 11 Spotlight juoksi viimeksi Bodenissa johtopaikalla ja oli voiton suhteen aikaisin lyöty, mutta ei luovuttanut missään vaiheessa täysin. Ruuna teki aiemmin hyviä suorituksia selkäjuoksuilla ja on omalla tasolla suorittaessaan tässä kärkihevosia.

3 Calista teki lupaavaa työtä viime vuoden pariin viimeiseen starttiin ja kiritti viimeksi voittanutta suursuosikkia hyvin. Kunto voi nousta edelleen, ja uran avausvoitto voi tulla jo tässä. 2 Honey Bee Web on voittosummaansa parempi tamma, mutta jää tauolta haastajaleiriin. Viime startit eivät lukeudu hevosen parhaimpiin, ja taktiikka lienee passiivinen suoraan tauolta. 9 Silweera on tehnyt viime aikoina kelpo työtä tätä hieman helpommissa ympyröissä. Tamma voi sijoittua tässäkin kärjen tuntumaan, mutta voitto olisi jo yllätys.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,7,10 B: 4,2,8,1,9,5,6
3 Aika-Fantti on vauhdeiltaan varmasti riittävä hevonen tähän tehtävään, mutta ravirytmi on usein hukassa, eikä ruunaa ole helppo arvioida suoraan tauolta. Ruuna antoi syyskuun startissa keulahevoselle pitkään painetta, mutta taipui itse maalisuoralla ulos kärkitaistosta. Vastaava suoritus kantaisi tässä paalulta pitkälle. 7 Solonen esitti viime Oulun startissaan hyviä vauhteja, mutta laukka vei saumat kärkeen, kuten monessa muussakin startissa. Ravin sujuessa uran toinen voitto on mahdollinen. 10 Ainutkertainen on esiintynyt monesta muusta vastustajasta poiketen suoritusvarmasti. Tamma oli viimeksi pitkään kiinni voitossa, mutta yksi vastustaja kuittasi viime metreillä edelle. Ehjällä suorituksella troikkasijaan on hyvät mahdollisuudet, vaikka lähtö on hieman viime kertaa parempaa tasoa.

Lähtö 10 – A: 3 B: 5,4,2,1,6
Mukana on monta hyväkuntoista, mutta viimeksi tykkisuorituksen tehnyt 3 Vihjeen Vinha on silti iso suosikki. Ruuna juoksi viimeksi päätöskierroksella muilta jalat alta ja vaikutti maalin kohdalla vielä hyvävoimaiselta. Katkonaisesti kilpaillut suosikki ei ole mikään saletti pelikohde, mutta viime kerran tasolla suorittaessaan se on tiukasti kiinni voitossa. 5 Asfalttisoturi juoksi viime kauden päätteeksi hyvätasoisissa lähdöissä ja sijoittui jatkuvasti kärjen tuntumaan. Ruuna juoksi joka kerta kärjen tuntumassa ja saa tässä takamatkaltakin vastaavan juoksun. Suosikin lyöminen yllättäisi hieman. 4 Akimin ehti viimeksi viimeisen takasuoran laukkansa jälkeen kakkoseksi ja jatkaa hyvässä iskussa. Kuopiossa ruuna hävisi Asfalttisoturille valjakonmitalla ja teki aika lailla samantasoisen suorituksen.

Toto5-vihjesysteemit (48 / 192 riviä)

7 Giro Sting (12,2)

2,6,10,5 (7,4)

8 + 7,4 (2,5)

11,6,10,9 (2,7)

7,11,3 (2,9)

Troikka L7 (20 riviä)

11 – 6,10,9,2,7 – 6,10,9,2,7

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 7,10,4,2,8 – 7,10,4,2,8

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]