Vihjeet 11.10.2021

10.10.2021

Lähtö 1 – A: 15 B: 1,4,12,3,2,10,5,8,11,14,9,6,13

15 Pro ei ehtinyt nelivuotiaiden ikäluokkalähtöihin, mutta hevosen kohdalla voidaan puhua silti isosta lahjakkuudesta. Oriin kaikki neljä voittoa tulivat helppoon tyyliin, ja viime Kalajoen startin voittoaika paranee tarvittaessa vielä paljon. Aloittelevan hevosen kohdalla laukka ei ole koskaan iso yllätys, mutta Pron esityksistä ei löydy mitään viitteitä sellaiseen. 1 Steffe juoksi Pihtiputaan paikallisravilähdössä valtaosin toisella ilman vetoapua ja puristi 35-lopetuksessa maalikameravoittoon. Ruuna pystyy parantamaan ennätystään ja saa suosikkiin nähden 80 metriä etumatkaa, mutta voitto olisi silti yllätys. 4 Madonna jäi viimeksi lähtölaukan myötä kärjestä yli sata metriä, eikä ehtinyt enää kärkitaistoon. Tamma kellotti silti uudet ennätyslukemat ja pystyy samanlaisena tässä kakkosmatsiin.

Lähtö 2 – A: 4,10,9 B: 14,13,8,3,5,7,11,8,1,2,6
Suvukas 4 Rajah Dream kohtaa selvästi kovemman vastuksen kuin paikallisravivoitoissaan, mutta on silti niukka ykkössuosikki. Ruunan pitää selvittää voltin nelonen isossa porukassa ja pystyä 3-4 sekuntia kovempiin vauhteihin. Vauhtien riittämisestä pärjääminen tuskin jää kiinni. 10 Morning Glory palasi Ylivieskassa tauolta, sai täydelliesn juoksun toisessa sisällä ja otti varman voiton. Tämän lähdön voittaminen takamatkalta vaatii enemmän, ja parannusta onkin lupa odottaa viime kertaa lyhyemmällä starttivälillä. 9 Jones Legacy eteni viimeksi kolmanneksi nollasarjassa, jonka voittaja lopetti 11,5-vauhtia. Kärkeen ei ollut asiaa, mutta ruuna piti oman vauhtinsa hyvin ja on vastaavana tässäkin kärkipäässä.


Lähtö 3 – A: 2,8,5 B: 1,7,3,9,6,4

2 Royal Navy Neo avaa Antti Ojanperän tallista muutaman kuukauden kilpailutauon jälkeen. Ruuna ei pystynyt viime starteissa kärkipäähän, mutta antoi hyviä kuntonäyttöjä tämänkertaiseen vastukseen verrattuna. Toissa kerralla Solvallassa ruuna pysyi muun porukan mukana maaliin saakka ja meni täyden matkan alle kahtatoista läpi. Jos kaikki on kunnossa suoraan tauolta, on kärkisijaan hyvistä asemista isot mahdollisuudet. 8 Minto’s Don Juan olisi paremmalta lähtöpaikalta suosikki, sillä kunto on lähellä hevosen uran parasta. Nopea avaaja voi päästä ulkoakin parhaille paikoille. Viime voitto tuli keulasta sopivalla matkavauhdilla ja alle kympin lopetuksella. 5 Orlando Knick ei voinut viimeksi edellä mainitulle vauhdinjaon vuoksi mitään. Ruuna pääsee tässä parempiin asemiin ja pystyy viime starttien veroisena korkealle.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3 B: 7,1,6,5,4,2,10,9,11,12,8
3 Zogo Match on saanut kaksi onnistunutta starttia alle pitkän sairausloman jälkeen ja pystyy parantamaan edelleen otteitaan. Viimeksi ruuna matkasi kovavauhtisessa lähdössä koko matkan toista rataa pitkin ja lähestyi voittajaa lopussa, mutta ei päässyt ohi. Edelle jäänyt Armani Press teki rankan suorituksen, eikä sille ollut mikään häpeä hävitä. Kuntonäyttö oli oikein lupaava, ja Zogo Matchissa on ainesta vielä parempaan. Kolmosrata mahdollistaa monta taktiikkaa, eikä alkuun ole pakko satsata erityisen täysillä.

7 Radetzky laukkasi Kajaanissa alkumatkasta kaksi kertaa, eikä jaksanut pitkää kiriään häntäjoukoista aivan perille saakka. Ruuna ei saa täyttä tuomiota, mutta parin edellisen startin suoritukset olivat parempia. Lähtörataonni jatkuu huonona, ja tiedossa on jälleen paljon lisämetrejä. 1 Trouble Leader tuli viimeksi sisäradalta hyvin maaliin, muttei pystynyt aivan Zogo Matchin tasolle. Tiedossa on taas sisäratajuoksu, ja ruuna pystyy viime kilpailujen veroisena totosijalle, jos tilat aukeavat sopivasti. 6 Danilo Brick ei yltänyt syyskuun starteissa selkäjuoksuilla aivan kärkisijoille. Tehtävä oli molemmilla kerroilla vaativa, mutta ehkä hevosesta puuttui hieman. Ruuna meni aiemmissa starteissa hyvin keulan rinnalta ja lienee parhaimmillaan vapaalta radalta. Nyt saumoja on jopa keulaan pääsemiseen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1,4,9 B: 2,3,5,6,11,12,15,8,14
Mukana on monta sarjanousua tekevää tai ainakin siihen pystyvää hevosta, joista 1 Ropertto saa paalupaikalta niukat suosikin paineet. Ruuna sai viime Seinäjoen startissa kiritilat liian myöhään, eikä ehtinyt näyttämään kaikkea osaamistaan. Tarkkaa virettä on vaikea tietää yli kuukauden tauolta, mutta eiköhän lahjakkuus pysty heti lähelle ennätystasoaan. 4 Pranko ja 9 Liisinko kävivät Kajaanissa tiukan taiston voitosta, joka päättyi jälkimmäisen eduksi. Molemmat olivat oikein lupaavia, kuten myös edellisissä starteissa. Suoritusvarmasti esiintynyt kaksikko jatkaa tähän tehtävään tasaväkisenä.

2 Vikun Arvo kohtasi Kriteriumin karsinnassa kovia ja jäi ymmärrettävästi taustalle. Edelliesn startin vastus oli sopivampaa tasoa, ja ori hallitsi päätöskierrosta keulassa miten tahtoi. Nyt vastus on jostain noiden kahden startin välimaastosta, ja voitto edellyttää uran parasta suoritusta. 3 Virin Karpaasi teki viimeksi vahvan suorituksen lähtölaukan jälkeen ja oli ehtiä ulkokautta voittoon. Ruuna on edelleen epävarma, mutta ravirytmi on ollut syksyn starteissa aiempaa parempaa. Kuntopuolella ruuna ei häviä tässä kenellekään. 5 Hymynpilke juoksi viimeksi viimeiset 1300 metriä kolmoskaistalla, eikä aivan jaksanut pitkää kiriään perille saakka. Yhdestoista sija ei kerro suorituksesta totuutta. Ruuna oli lupaava jo Torniossa ja voi olla pari starttia alla entistä parempi.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 9,4,7,12 B: 8,6,11,3,2,1,5,10
9 Redberry palasi Tornion epäonnistumisen jälkeen kuukauden tauolta Kajaanissa ja iski pöytään uransa parhaan suorituksen. Tamma avasi auton takaa tosi kovaa, mutta menetti keulat ja sai jatkossa liian myöhään tilaa voittajan takaa. Takarivi on nopealle avaajalla selkeä miinus, mutta kuntopuoli riittää varmasti kärkitaistoon. 4 Irvin Star lopetti viimeksi toisesta ulkoa 12,5-vauhtia, mutta ei aivan päässyt ohi keulahevosen. Kunnossa ei ole edelleenkään moittimista. Ruuna ei ole pätenyt lähtönopeudellaan, ja muita pelihevosia paremmat lähtöasemat voivat olla vain näennäiset.

7 Lex Legacy on voittosummaansa parempi hevonen ja rankataan suoraan tauoltakin parhaaseen A-ryhmään. Ruuna palasi viimeksi hieman lyhyemmältä paussilta ja meni maililla johtavan takaa ennätyksensä. Ihan paras terä oli lopussa kateissa. 12 Cabin Crew ei pystynyt puolustamaan Kajaanissa sisäradalta asemiaan alussa ja jäi lopulta voimissaan pussiin. Ori voitti edellisen starttinsa lennokkaalla kirillä ja on tässä maalisuoralla vaarallinen, jos juoksu menee edes jollain lailla putkeen. 8 Steam Vici jatkaa elämänsä iskussa ja kohtaa nyt selvästi aiempaa kovemman vastuksen. Nopea avaaja pystyy selvittämään kasiradan, jonka jälkeen voitto vaatii terävyyttä myös kirivaiheeseen.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 12,11,7,10,5 B: 9,2,1,3,4,6,8
12 Pärttyl voitti Kajaanissa keulan rinnalta erittäin vakuuttavasti ja on selkeä valinta ykköshevoseksi, mutta helppoa tehtävästä tuskin tulee. Lähtöpaikka heikkenee merkittävästi, ja viivalla on hieman viime kertaa kovempi vastus. J-P Niskanen tuntee ajokkinsa ja saattaa ajaa heti lähtösuoralta alkaen kohti kärkeä. 11 Pontriot on noussut kaksitoistavuotiaana hienoon kuntoon. Ruuna teki kaikissa taulun voittokisoissa hyvät suoritukset ja Kajaanissa päätössatasen haparointi taisi viedä voiton. Pontriot on parantanut viime aikoina nopeuspuolella tuntuvasti, mistä osoituksena taulun keskimmäisen startin 20,5-vauhtinen avaus. Kestävyys on ollut aina ruunalla kunnossa.

7 Hipsun Poju on päässyt kartuttamaan tällä kaudella voittosummaa kykyjensä edellyttämällä tavalla. Ori ei pystynyt Kajaanissa ulkokautta kirimällä kärkikolmikon vauhtiin, mutta saa täysin puhtaat paperit. Lähtöpaikka ei ole nyt paljoa parempi, mutta nopea avaaja pystyy saamaan hyvät kiriasemat. 10 Vilivillis taipui Kajaanissa keulasta Pärttylin prässin alla. Takarivistä kiriruuti säästyy kokonaan loppuun, ja ruuna voi ohittaa nopeudellaan maalisuoralla paljon hevosia. 5 Pitska yllätti Helätin-ajossa ja teki Seinäjoellakin hyvän suorituksen, mutta viimeksi paha lähtölaukka vei saumat. Tamma on edelleen epävarma, mutta pystyy kuntonsa puolesta voittoon asti.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1,9,6 B: 7,2,11,3,4,8,5,12,10
Hollannintuonti 1 Kansas Lobell ei ole saanut vielä pyörää pyörimään uudessa kotimaassaan. Ori laukkasi Seinäjoella lähtösuoralla ja keskeytti jatkossa taustalla. Pihtiputaan paikallisraveissa ori laukkasi lähtöön ja viimeisellä takasuoralla. Meno ei näyttänyt muutenkaan sulavalta. Nelivuotias saa täpärän suosikin aseman epäonnistumisista huolimatta, vaikka hieman arvailuksi väkisin menee. 9 Midleton on starttaillut harvakseltaan ja tehnyt valtaosin hyvää työtä, vaikka lähtöratojen kanssa on harvoin tuuria. Ruuna kiri viimeksi ulkokautta kiripuolikkaan11-vauhtia, mutta kärkeen ei ollut asiaa keulan lopettaessa vielä kovempaa.

6 Fancy Creek on ollut viime aikoina sijoituksiaan parempi. Viimeksi tamma sai 75-tasolla sisäradalta hankalasti kiriväyliä, eikä ehtinyt kuudetta sijaa parempaan. Lähtönopeutta löytyy, jos alkuun halutaan satsata.7 Dirk Diggler Sisu ei saanut Vermossa sisäradalta lainkaan kirisaumaa. Edellisessä startissa kirivaiheen laukka ja ahdas tilanne veivät menestyssaumat. Ruuna kiri viime voitossaan terävästi maaliin ja hakee tässä ulkoa mahdollisimman hyviä kiriasemia. 2 One For You laukkaa usein ja palaa poisjäännin myötä pieneltä tauolta, mutta rankataan silti melko korkealle. Lähtöpaikka suosii ja hevosessa on riittävästi vauhtia tälle tasolle.

Lähtö 9, Troikka – A: 11,5 B: 6,7,2,10,4,8,9,12,1,3
11 Volcano jatkaa takarivistä ja viime tappiosta huolimatta suosikkina. Ruuna kohtasi Ponsse Cupin karsinnassa muutaman enemmän tienanneen, sai keulassa kovaa painetta ja taipui ulos kärkikuvioista vasta päätössatasella. Nyt juoksusta tulee erilainen, ja ruuna osaa kyllä menestyä myös toisten takaa kirimällä. 5 Endless Story teki Villinmiehen tammakilvan karsinnassa hyvän suorituksen, mutta juoksunkulku ei antanut mahdollisuutta parempaan. Viime voitto tuli johtojuoksulla sopivan matkavauhdin jälkeen helposti. Nopea avaaja tähtää tässäkin keulaan ja pystyy voittoon muualtakin. 6 Leemark’s Hector palasi viimeksi pieneltä tauolta, veti keulassa puolireipsta ja taipui päätössatasella ulos totosta. Otteet voivat terävöityä startti alla.

Lähtö 10 – A: 3,5,6 B: 7,1,2,4,11,9,10,8
3 Enter Mayweather jäi viimeksi sisäradan lähtöpaikalta vaikeisiin asemiin, eikä pystynyt parantelemaan lopun kovassa vauhdissa merkittävästi. Ruuna teki kahteen edelliseen starttiin oikein väkevät suoritukset keulan rinnalta. Sama juoksupaikka lienee saatavissa tässäkin, ja ilman isompia revittelyjä. 5 Zola Soft otti taulun voittonsa keulasta ja teki seuraaviin kisoihin kelpo suorituksia selkäjuoksuilla, mutta ei yltänyt ihan samalle tasolle. Nopea avaaja pystyy ottamaan keulat, mutta jatkossa voi tulla painetta läpi matkan. 6 Zio Paperone Jet on tehnyt monta rehellistä kiriä putkeen ja pystyy ylisarjassakin korkealle, jos muut pitävät huolta matkavauhdista. Ruuna kiri viimeksi ulkokautta hyvin perille ja kulki kiripuolikkaan hieman alle 13-vauhtia.

Lähtö 11, Troikka – A: 4,1,3 B: 5,9,6,2,8,12,10,7,11
4 Dream Together teki Joensuussa hyvän suorituksen laukan jälkeen, mutta viime startissa kiri ei kantanut aivan kärkeen. Ei suoritusta voi silti moittia, ja hevosessa on ainesta vielä paljon parempaankin. Jarmo Saarela rattailla on mielenkiintoinen lisä. 1 Spotlight jatkoi viimeksi hyviä suorituksiaan ja kohtaa nyt aiempaa hieman kovemman vastuksen. Lähtönopeus on hieman kysymysmerkki, mutta sisäradan paikka lienee silti etu. Näin matalissa sarjoissa harvemmin jäädään alusta asti pussiin. 3 Cod A’la Doc voitti Kuopiossa Nuorten Sarjan terävällä kirillä johtavan takaa. Ruuna oli suoraan tauolta hyvä ja pärjää pikkuparannuksella tässäkin tehtävässä.

Toto5-vihjesysteemit (180 / 840 riviä)

3 Zogo Match (7,1)

1,4,9 + 2,3,5 (6,11)

9,4,7,12 (8,6)

12,11,7,10,5 + 9,2 (1,3)

1,9,6 + 7,2 (11,3)

Troikka L7 (20 riviä)

12 – 11,7,10,5,9 – 11,7,10,5,9

Troikka L9 (20 riviä)

11 – 5,6,7,2,10 – 5,6,7,2,10

Troikka L11 (20 riviä)

4 – 1,3,5,9,6 – 1,3,5,9,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]