Vihjeet 11.7.2024

11.7.2024

Lähtö 1 – A: 8 B: 5,1,7,2,4,3,6

8 Callius kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja on ilman laukkoja tiukasti kiinni voitossa. Ori eteni viimeksi harvassa muodostelmassa tasaisesti kohti kärkiparia ja lipui maalisuoralla varmaan voittoon. Vastaava esitys riittää tässä pitkälle. 5 Adele palasi kesäkuun lopussa tauolta hyvässä vireessä ja on lähdön selkeä kakkossuosikki. Tamma eteni viimeksi 400 metrin kirillä kakkoseksi, eikä näyttänyt maalin kohdalla väsyneeltä. 1 Hittavainen otti uran ainoan voittonsa huhtikuussa keulasta, eikä ole loistanut sen jälkeen. Voitto taitaa olla liikaa vaadittu, mutta tamma voi yltää johtopaikalta totokolmikkoon.

Lähtö 2 – A: 5,3,7 B: 6,4,1,2
5 Mäen Eino ei ollut tuoreimmassa montélähdössään parhaimmillaan, mutta sen jälkeinen kolmen kuukauden tauko teki selvästi hyvää, sillä kahden viimeisimmän kärrylähdön esitykset olivat plusmerkkiset. Ori on menestynyt aiemmin myös montén puolella ja starttaa sopivassa seurassa suosikkina. 3 Kukkarosuon Veera debytoi Jämsässä satula selässä ja nousi kelpo suorituksella kakkoseksi. Lajinvaihdos näytti auttavan tammaa motivaatiopuolella. Viime kerran tasoinen meno riittää tässäkin kärkipäähän. 7 Ypäjä Luotsi laukkasi samassa Jämsän montélähdössä viimeisen takasuoran alussa ja lopetti sen verran hyvin, että olisi voinut yltää ravilla kärkisijoille. Ruuna ei pärjännyt aiemmissa parissa montékisassa, mutta nyt vastus näyttää noita startteja sopivammalta.


Lähtö 3 – A: 1 B: 3,4,2,7,8,6,5

Viime kauden lähes kokonaan missannut 1 Naughty Nighthawk on tehnyt hienon paluun kilparadoille ja starttaa tässä porukassa selvänä suosikkina. Halsuan voitto irtosi neljännestä ulkoa 700 metrin kirillä hallitusti, eikä ihan kaikki näyttänyt olevan lopussa pelissä. Ori osaa avata auton takaa hyvin, mutta vajaassa lähdössä alkuun ei ole pakko satsata ihan täysillä. 3 S.G.Dragonfly avasi kautensa kelpo suorituksella ohittamalla sisäratajuoksun päätteeksi muutaman hevosen maalisuoralla. Tässä tehtävässä pärjääminen ei välttämättä vaadi kovin suurta parannusta. 4 Zander H ottaa välillä yllättäviä laukkoja, mutta esimerkiksi viime Oulun startin veroinen suoritus riittäisi tässä kärkipäähän. Ruuna pakitteli silloin alussa taustalle ja ohitti maalisuoralla ulkokautta ison nipun hevosia.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 5 B: 7,6,1,3,2,4,8
Viime kaudella ikäluokkalähdöistä paljon rahaa tienannut 5 Mr Knowitall on osoittanut kantavansa voittosummansa. Ruuna piti Kajaanissa keulasta hallittuun voittoon, vaikka näytti jäävän odottelemaan muita päätössatasella. Keulaan pääseminen näyttää todennäköiseltä tässäkin, ja vastuksen puolesta lähtö on aika samaa tasoa kuin viimeksi. 7 Cheap Thrills ei ole erityisen lähtönopea hevonen, mutta paikkaa asiaa hyvällä kirikyvyllään. Ruuna nappasi viimeksi kolmosrahat johtavan takaa tätä kovemmassa porukassa ja osoitti jatkavansa vireessä.

6 Black And Quick on parantanut kesän kuumentuessa, ja parin viime startin loppukirit olivat kehujen arvoiset. Ruuna hakee tässäkin sopivia selkiä ja pystyy nousemaan kärkimatsiin, jos juoksunkulku sen mahdollistaa. Matkavauhti voi tosin mennä aikaisin hiljaiseksi, jos suosikki pääsee nopeasti keulaan. 1 Danilo Brick hakee vielä parasta kuntoaan ja voi parantaa tähän starttiin, kun starttiväli on viimekertaista lyhyempi. Terävä startti ja juoksupaikka suosikin takana voivat olla avain totosijaan. 3 Edfromed vastasi Kajaanissa hetken aikaa Mr Knowitallille ja kesti sen takaa nelosrahoille. Kiritilat eivät auenneet lopussa, mutta kaikki näytti olevan pelissä. Vastaava tarkka sisäratajuoksu voi kantaa ruunan tässä kärjen tuntumaan.

Lähtö 5, Toto5-2, Troikka – A: 14,11,7,13 B: 2,10,8,5,4,1,9,12,6
14 Bring Me Bajern löytänyt montésta uuden leipälajin. Ruuna avasi viimeksi Bodenissa auton takaa keulaan, veti tasaisen reippaalla liekillä ja piti maalisuoralla ainoan uhkaajansa varmasti kurissa. Ihan kaikki ei tainnut olla pelissä. Nyt vastassa on muutama hyvä montékilpuri, ja voittokannassa jatkaminen vaatii suosikilta vähintään viime kerran tasoista menoa. 11 Kivarin Quickstep on pärjännyt viime aikoina sekä kärryjen kanssa että ilman. Seinäjoen montévoitossa ruuna kulki päätöskierroksen hieman päälle 15-vauhtia ja ylitti maalilinjan voimia tallella.

7 Mei Tai juoksee nykyään lähes pelkästään montén puolella ja on suorittanut hyvin aina, kun laukat eivät ole sotkeneet menoa. Viime voitossaan tamma peesasi lievää ylivauhtia vetäneitä kärkihevosia loppukurviin saakka ja lipui maalisuoralla varmaan voittoon. 13 Mahatma Gee ei ollut Bodenissa aivan parhaimmillaan ja jäi Bring Me Bajernista selvästi. Edellisessä montévoitossa ori sai vetää avaustonnin rauhallista tahtia ja kaasutteli kirikierroksella tarpeen mukaan alta pois. Pieni arvoitus, mutta kapasiteetin puolesta ehdottomasti lähdön kärkikastia. 2 Cantina W.F. menetti Halsualla laukassaan paljon metrejä ja kiri sen verran hyvin perille, että olisi ravatessaan luultavasti voittanut. Tamma vaikuttaa paalun selvästi parhaalta ja saattaa onnistua karkaamaan takamatkojen kovanaamoilta.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4 B: 1,7,8,3,6,2,5
4 Rock Vice jäi viime Oulun startissaan voimat tallella pussiin ja jatkoi Bodenissa niukalla keulavoitolla. Vastus kevenee nyt hieman, ja lisäksi suosikilla on hyvät saumat päästä jälleen joukon johtajaksi. Selkeä varmaehdokas illan Toto5-peliin. 1 Sweet Muscles laukkasi Halsualla kolmanteen kurviin ja menetti mahdollisuutensa. Edellisen startin loppukiri oli tosi terävä, ja tamma voi saada tässä vastaavanlaisen tarkan sisäratajuoksun. Suosikin selästä kakkossija olisi erityisen lähellä.

7 Xenon Leader on arvottu suosikin ulkopuolelle, ja ainoa realistinen voittosauma saattaa olla yrittää iskeä heti lähtöauton takaa keulaan. Tempun onnistuminen on epävarmaa, mutta ruuna voi yltää kärkisijoille muultakin juoksupaikalta. Ruuna ei saanut mennä viimeksi johtopaikalla rauhassa ja hellitti kiripuolikkaalla parhaiden kyydistä. Ei suurempia moitteita silti. Myös 8 Special Gun osaa avata kovaa, mutta kasiraiteelta paras ruuti saatetaan säästää loppuun. Ruuna teki Härmän maililla hyvän suorituksen keulasta, mutta ei ollut viimeksi Kaustisella aivan yhtä hyvä samalta juoksupaikalta. 3 Roughenough Vice on voitokas ja vahva kilpuri, mutta suoraan tauolta voittaminen olisi keskisuuri yllätys. Ruunan parhaista suorituksista on kieltämättä jo aikaa.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 9,5,7 B: 8,3,1,2,4,6,11,10,12
Juoksupaikat ja matkavauhti saattavat olla tässä lähdössä erityisen suuressa roolissa, sillä mukana on paljon hyväkuntoisia hevosia. 9 Guts N’Glory otti viime voittonsa keulasta, mutta osoitti viimeksi osaavansa menestyä myös selkäjuoksulla. Ruuna kiri viidennestä ulkoa 13,5-vauhtia kakkoseksi, ja vauhti oli maalin kohdalla kovaa. Nopean avaajan takaa juoksun onnistumiseen on hyvät mahdollisuudet. 5 Börjesin veti viimeksi keulassa puolireipasta tahtia ja hävisi selässä vaanineelle numerolle 8 Royal Ambition selityksittä. Ruuna olisi keulasta edelleen kova luu, mutta mikään ei ole varmaa, kun sisäpuolelta lähtee pari terävää avaajaa.

Kolmanneksi A-hevoseksi kiilaa 7 Holy Mole, vaikka juoksun epäonnistumiseen on iso riski. Ruuna teki kaikissa kesän starteissa hyvät kirit ja riittää tässä voittoon siinä missä muutkin suosikit, jos juoksunkulku sen sallii. Royal Ambition on toinen lähtöpaikasta kärsivä hyväkuntoinen hevonen. Tamma on poikkeuksellisen nopea avaaja sarjoihinsa ja saattaa nasauttaa kasiraiteeltakin hyviin asemiin. Silloin voittosaumat nousevat isosti. 3 Meadow de Lux on startti alla mielenkiintoinen, ja etenkin hyvän lähtönopeutensa vuoksi. Tamma on tehnyt keulasta hyviä suorituksia, mutta taktiikkaa on vaikea arvioida, kun alla on vain yksi kilpailu pitkän tauon jälkeen.

Lähtö 8, Toto5-5, Troikka – A: 11,5,6 B: 8,9,10,3,4,2,7,12
Kolme hevosta erottuu muista selvästi, ja niiden kaikkien epäonnistuessa lähtö on täysin avoin. 11 Kilihakka on suosikki epäsopivasta sarjasta huolimatta, sillä viime kuntonäytöt ovat rautaa tähän porukkaan. Ruuna lopetti Tornion voitossaan 25-vauhtia, ja viime Joensuun startissa tultiin maalisuora vielä tuota lukemaa kovempaa. 5 Fairi oli Kaustisella vailla saumoja, kun takamatkaa oli 80 metriä, eikä tamma pystynyt sinne päinkään, vaikka meni volttiennätyksensä. Sarja ei yksinkertaisesti sopinut. Nyt tilanne on täysin päinvastainen, ja tammalla on hyvä sauma palata voittokantaan.

6 Liekehtii meni viimeksi koko matkan ravia, mikä oli iso plussa. Kirivaihe näytti ensisilmäyksellä tasapaksulta, mutta tammalta ei vain löytynyt samanlaisita vauhteja kuin kahdella edelle kirineeltä. Kauden avausvoiton paikka voi olla juuri tässä. 8 Tuikun Helmi ei häikäissyt Halsualla, mikä on ymmärrettävää kauden toiseen starttiin. Nopea tamma ei ole parantaessaan ulkona. 9 Victori oli Torniossa lähellä mennä koko matkan ravia, mutta laukkapeikko iski maalisuoralla. Ruuna onnistuu harvoin, mutta näistä onnistumisista neljä on tullut juuri Äimärautiolla, ja kaikki isoilla kertoimilla.

Lähtö 9, Troikka – A: 2 B: 5,4,3,1,9,6,8,7
2 Fabulous Time voitti viimeksi pitkällä kirillä ja oli yhtä lailla vahva kahdessa edellisessä voitossaan. Ruunalta ei löydy paljoa lähtönopeutta, ja kakkosrata on sille paras mahdollinen paikka lähteä. Voitto on taas lähellä, jos laukka ei yllätä. 5 Elenors Magic on suoraan tauoltakin ykköshaastaja. Ruuna on suosikista poiketen tosi nopea kilpuri, eikä keulavoitto yllättäisi, vaikka vastassa on yksi kovakuntoinen. 4 Delicious News laukkasi viimeksi lähtöön pahoin ja osoitti hyvää kuntoa menemällä mailin askelvirheestä huolimatta 15-vauhtia läpi. Tamma on paljon tauluaan parempi.

Lähtö 10 – A: 1,4, B: 3,6,2,7,5
1 Sopun Solu kohtasi Kaustisen divisioonafinaalissa kovan vastuksen, mutta tasapaksu suoritus toisesta ulkoa oli silti pettymys. Ei tuomita ruunaa yhden startin perusteella, ja etenkin kun nyt tehtävä näyttää tosi selväpiirteiseltä. 4 Hetimite oli Kaustisella selvästi parempi ja vaikuttaa ennakkoon tasaveroiselta Sopun Solun kanssa. Ruuna kestää tarvittaessa pitkän kirin. 3 Hallan Poika oli viimeksi kiinni voitossa, mutta laukkasi sata jäljellä, kun kuski antoi yhden kevyen merkin. Ori on kuntonsa puolesta kahden edellä mainitun veroinen. Laukkariski pudottaa sen B-ryhmään.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 360 riviä)

5 + 7,6,1 (3,2)

14,11,7,3,2 (10,8)

4 Rock Vice (1,7)

9,5,7, + 8,3,1 (2,4)

11,5,6 (8,9)

Troikka L5 (20 riviä)

14 – 11,7,13,2,10 – 11,7,13,2,10

Troikka L7 (20 riviä)

9 – 5,7,8,3,1 – 5,7,8,3,1

Troikka L8 (20 riviä)

11 – 5,6,8,9,10 – 5,6,8,9,10

Troikka L9 (20 riviä)

2 – 5,4,3,1,9 – 5,4,3,1,9

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]