Vihjeet 12.12.2023

11.12.2023

Lähtö 1 – A: 8,7,2 B: 6,4,3,5,1

8 Nätti Tiana pysyi Mikkelissä voittaneen Neiti Sävelen peesissä läpi matkan, mutta laukkasi päätössatasella vuorenvarmat kakkosrahat. Joensuussa tamma veti keulassa maltillista tahtia, ja yksi 30-vauhtia lopettanut vastustaja tuli selityksittä ohi. Tamma on esittänyt lähdön parhaita vauhtivaroja ja saa niukat suosikin paineet. 7 Häijymies kulki viimeksi kirilenkin 38-vauhtia ja voitti kolmen hevosen koitoksen helposti. Ori kulki edellisissä starteissa laukkojen hidastamana hieman kovempaa. Selkeä voittosauma tässäkin. 2 Kuiskutteli kulki viime voitossaan kirilenkin 38,5-vauhtia, eikä joutunut antamaan kaikkeaan. Suoritus oli ruunan uran paras, ja se pystyy pienellä parannuksella laittamaan kampoihin takamatkan kovalle kaksikolle.

Lähtö 2 – A: 1,2,3,4 B: 6,5
1 Knocking Match eteni viimeksi takajoukoista kolmannen ja neljännen radan kautta ykköseksi ja kulki kirilenkin hieman alle 14-vauhtia. Ruuna juoksi edellisessä divisioonakarsinnassa keulapaikalla ja taipui päätössatasella ulos kärkimatsista. Keulojen pitämiseen on hyvät saumat, ja ruuna pystyy voittamaan tämän porukan sopivalla matkavauhdilla. 2 Global Crossover jäi viimeksi sisäradalle ajamattomaksi ja hävisi edelliskerralla Knocking Matchille valjakonmitan juostuaan tämän rinnalla. Ruuna on tauluaan parempi ja voi pärjätä tässä vaikka johtavan rinnalta. 3 Double Trouble E P tuli viimeksi lyhyellä kirillä hyvin maaliin ja kohtaa nyt helpomman vastuksen kuin muutamassa viime startissa. Ruuna avaa auton takaa kovaa, mutta iso satsaus kiihdytykseen voi olla lopusta pois, kuten toissa startissa nähtiin.


Lähtö 3 – A: 4,2,7 B: 3,5,6,1

4 Vincent Vici voitti Kuopiossa keulasta erittäin helpon näköisesti ja on suosikki, vaikka vastassa on paljon kokeneempia kilpureita. Ori joutui juoksemaan viimeksi tosissaan vain pari-kolme sataa metriä ja pystyy pudottamaan ennätystään runsaasti. 2 Bone’s Winner eteni viimeksi 700 metrin kirillä kakkoseksi ja vaikutti nousukuntoiselta. Sarjamääritys sopii nyt paremmin, ja ruuna voi yltää kärkitaistoon pitämällä viime kerran suoritustasonsa. 7 Amelie Lacroix voitti Rovaniemellä keulasta helposti ja oli viimeksi ulkokautta kirimällä vähintään yhtä hyvä, vaikka kaksi vastustajaa jäi edelle. Suosikin lyöminen vaatii luultavasti pientä parannusta, mihin tammassa on kyllä ainesta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7,4,9,1 B: 5,6,3,10,2,8,11,12
Ponsse Cupin finaaliin valmistautuva 7 Nightshifter on sen verran kyvykäs kilpuri, että nousee suosikiksi, vaikka laukat sotkevat usein menoa, eikä suoritustaso ole säilynyt vakaana. Tammalla on usein liikaa painetta pannussa, mikä kostautuu laukkoina. Kaksi viime starttia pilaantuivat laukkoihin, mutta ravilla maisema vaihtui vilkkaasti. 4 Mr Jones voitti Rovaniemellä lievästi ylivauhtisen lähdön koko matkan johdon jälkeen. Suoritus oli orin parasta antia pienen syystauon jälkeen, ja otteet saattavat kohentua entisestään.

9 Anita Sensation sai viimeksi rintaman takaa vapaan väylän vasta päätössatasella, eikä ehtinyt suuremmin kirimään. Edelliskerralla tamma nousi ulkokautta totosijalle, vaikka vauhdinjako oli vastaan. Kuntonäytöt kestävät vertailun muihin pelihevosiin, ja voittoon on saumoja sopivalla juoksunkululla. 1 Forever My Queen voitti toissa kerralla keulasta, vaikka sai matkalla painetta. Tuorein suoritus oli sijalukua parempi, kun tamma istui pitkään pussissa ja hävisi tasaisessa maaliintulossa voittajalle vain pari valjakonmittaa. Paikka suosii terävää avaajaa. 5 Alef Q.L. lopetti Bodenissa vauhdilla ja oli viimeksikin aivan hyvä, kun ohitti maalisuoralla kolme vastustajaa. Pieni parannus voi riittää tässä kärkikahinoihin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 4,9 B: 8,10 7,2,1,3,5,6
Voittoputkea rakentava 4 Vapassi saattaa pystyä suorittamaan paalulta onnistuneen pakomatkan. Ruuna on voittanut sekä keulasta että toisten takaa, ja varaa on jäänyt joka kerta enemmän tai vähemmän. Alle 27-aika paalulta tasaisella tempolla tekisi 60 metrin takamatkan hevosten tehtävän hyvin haastavaksi. 9 Pärttyl teki Seinäjoen hopeadivarikarsinnassa loistosuorituksen kirimällä ulkokautta kakkoseksi voittokone Ari Potterin jälkeen. Ruunan vauhti oli maalin kohdalla kovimmillaan, ja voimia jäi silminnähden käyttämättä. Sarjamääritys ei suosi ruunaa, mutta tuoreimmat näytöt ovat rautaa.

8 Havglimt sai Porissa nätin sisäratajuoksun ja tuli päätössatasen aivan syömällä, kun sai tilaa rintaman takaa. Voimia jäi talteen runsaasti. Vermossa vastus oli kovaa tasoa, ja suoritus näytti siksi tasapaksulta. Tässä porukassa ruuna riittää kaikkia vastaan. 10 Hissun Turbo kohtasi Valkeala-ajossa monta kovaa ja taipui sisäradalta hyvissä ajoin, kun ravirytmi alkoi rakoilla jo kierros ennen maalia. Ylivieskassa loppukaarteen laukka vei kärkipään sijoituksen. Ruuna on tähän paikkaan pieni arvoitus, mutta pelihevosia joka tapauksessa. Myös 7 Koskelan Akseli on hieman hankala arvioitava, kun viime kisa pilaantui laukkaan ja alla on taukoa. Nopea ruuna hakee vetäviä selkiä kirikierrokselle, eikä totosija olisi minkäänlainen yllätys.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 10 B: 7,12,6,11,4,8,9,5,3,1,2
10 Goodwin Zet on Ruotsin esitysten perusteella kovaluokkainen hevonen Suomen iltaraveihin ja saa suosikin aseman, vaikka mitään varmaa ei voi sanoa. Ruuna jäi viime startissaan toiselle ilman selkää, kun keulahevonen painoi naruille, ja suoritus oli oikein hyvä, vaikka kärkisijat jäivät haaveeksi. 7 Zola Beat jäi viimeksi pienessä lähdössä keulan taakse vaille kiritilaa, ja voimia saattoi jäädä hieman käyttämättä. Tamma on juossut paljon 75-tason lähtöjä, eikä tulosrivi tee oikeutta sen kyvyille. Lähtöpaikka voi tuottaa ongelmia, sillä sisäpuolelta lähtee muutama nopea avaaja.

12 Mr Midnight teki viimeksi kelpo suorituksen toiselta ilman vetoapua, vaikka ei pystynyt haastamaan keulavoittajaa lainkaan. Ruuna oli positiivinen myös kahteen edelliseen starttiin ja olisi tässä paremmista lähtökuopista suosikin ykköshaastaja. Tauolta palaava 6 Miya Gran joutui käyttämään viime kilpailussaan paljon ruutia parijonoon pääsemiseen, eikä saa moitteita lopun taipumisesta. Tamma on vaikea arvioitava, mutta riittää pohjimmiltaan tällaisessa lähdössä kärkipäähän. 11 Astrid Broline paikkasi viimeksi alkulaukkansa riskillä suorituksella. Kahdessa edellisessä startissa kaasuhana hirtti kiinni, eivätkä voimat riittäneet perille saakka. Nyt paras ruuti säästyy kirikierrokselle.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 6 B: 10,2,12,9,11,4,3,5,7,8,1
6 Interlude Ferm jatkaa kolmen voiton putkessa, ja kaksi viimeisintä tulivat divisioonakarsinnoissa erittäin hyvillä esityksillä. Ruunalle käy kaikki juoksupaikat ja vauhdinjaot, eikä lähtönopeuden puute ole sille erityisen suuri ongelma. 2600 metriä sopii vahvalle hevoselle hyvin. Keulaan ei välttämättä ole asiaa, mutta se ei ole kuin pieni este voiton tiellä. 10 Chased joutui tekemään Mikkelissä töitä keulapaikan pitämiseksi, eikä pystynyt vastaamaan lopussa parhaiten kirineille. Ruuna oli aiemmissa voittostarteissa oikein hyvä selkäjuoksuilla. Takarivi on miinusta nopealle avaajalle, mutta 2600 metrin matkalla selkäreissu voi olla muutenkin suunnitelmissa.

2 Bellatrix Club osoitti viime kesänä Torniossa pystyvänsä voittamaan 75-tasolla ja palasi Rovaniemellä tauolta lupaavan suorituksen voimin. Tamma eteni 700 metrin kirillä kärkitaistoon ja hellitti ennen maalia hieman. Suosikin haastaminen vaatii hieman enemmän, ja jonkinlaista parannusta lienee luvassa. 12 Love’n Cash alkaa olla jo suuryllättäjäosastoa. Ruuna pilasi viimeksi pahaan lähtölaukkaan ja voitti edelliskerralla ylivauhtisen kisan. Ylikovaa matkavauhtia tarvitaan tässäkin. 9 Leon Coger oli viimeksi liian vaikean tehtävän edessä taustalta ja kiri edellisessä startissa ulkokautta terävästi maaliin. Ruuna pystyy onnistuneella selkäjuoksulla kärkipäähän.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 8,9 B: 7,6,2,12,11,1,4,10,5,3
8 Savon Sokeri seurasi viimeksi kinastelevaa kärkiparia ja kuittasi maalisuoralla helposti kaksikon edelle. Edellinen startti meni laukkailuksi lähtösuoralta alkaen. Vastus on aika lailla samaa tasoa kuin viime kilpailuissa, ja tamma saa niukat suosikin paineet. 9 Vipaliinu voitti viimeksi keulasta vakuuttavasti ja on nyt erilaisen tehtävän edessä. Tamma oli aiemmin selvästi parempi vapaalta radalta, mutta esimerkiksi Muhos-ajossa toisten takaa kiriminen onnistui hyvin. Tuoreet kuntonäytöt ovat tämän porukan kärkiosastoa.

7 Koskelan Valtti alisuoritti Turussa ja taipui Ylivieskassa keulasta, kun sai toisella puolikkaalla kovaa painetta. Ruuna on oikein kyvykäs hevonen tähän lähtöön, mutta jää suoraan tauolta haastajaleirin puolelle. Ei voitto silti yllättäisi suuremmin. 6 Papassi teki Joensuussa riskin suorituksen toiselta ilman selkää ja piti voittoon, kun päätössatasella rinnalle vyörynyt vastustaja laukkasi. Ykkössija oli silti ansaittu, ja tamma pystyy tässäkin korkealle, jos vire on kohdallaan kuukauden tauon jälkeen. 2 Mahatma voitti viimeksi uransa parhaalla suorituksella ja vaikuttaa tässä paalun parhaalta. Ruunan pitänee parantaa ennätystään voittaakseen tämän lähdön, mihin on viime esityksen perusteella hyvät mahdollisuudet.

Lähtö 9, Troikka – A: 1 B: 8,2,9,6,4,3,7,10,5,11

1 Black Swan N viimeistelee Ponsse Cupin finaalia varten ja on sopivassa lähdössä selkeä ykkösrankkaus. Tamma kiri Ponsse Cupin karsinnassa kolmannen kautta niukasti ykköseksi ja oli positiivinen jo edellisessä kilpailussa. Sisärata ei ole toivepaikka, ja alussa on jonkinlainen laukkariski, mutta normaalisuorituksella tamma on kiinni voitossa. 8 Rehabanero on selkeä ykköshaastaja huonosta lähtöpaikasta huolimatta. Viime startti pilaantui alkulaukkaan, ja tamma teki tätä ennen hyvää työtä monessa kilpailussa. 2 BWT Hangover on tulosriviään parempi hevonen ja pystyy tässä porukassa korkealle, jos kaikki on kohdallaan kuukauden tauon jälkeen.

Lähtö 10 – A: 3,9,1 B: 8,6,7,5,4
3 Beauty Sleep voitti viimeksi keulasta vakuuttavasti torjuttuaan ainoan uhkaajansa 15-lopetuksessa varmoin ottein. Tamma on lähtölaukan välttäessään ja oman tasonsa pitäessään vakava voittajaehdokas. 9 Satin Spirit nasautti viimeksi 15,5-vauhtisen kirin ulkoratoja pitkin ja eteni varmaan voittoon. Kaksi takamatkaa muihin A-hevosiin nähden on paljon, mutta haitta ei ole pienessä lähdössä ylitsepääsemätön. 1 Ewe’s Wappen ei saanut viimeksi kirisaumaa keulan takaa, ja voimia taisi jäädä talteen, vaikka keulahevonen nykäisi lopussa pienen hajuraon. Tamma laukkasi edelliskerralla maalisuoran alussa ja menetti totosijan. Tässä ehjä suoritus kantaa todennäköisesti totoon.

Lähtö 11, Troikka – A: 7,6,3 B: 4,2,1,9,10,5

7 Asesoori saa täpärän suosikkiaseman pieneltä tauoltakin, sillä otteet ennen paussia olivat lupaavat. Ori koki kahdessa viime startissa tappiot hyville hevosille ja päihitti muut vastustajat selvällä marginaalilla. 6 Akusti palasi toissa kerralla tauolta ja voitti tätä helpomman porukan keulasta kevyesti. Viime startti pilaantui laukkoihin ensimmäisestä kaarteesta alkaen. Voitto saattaa vaatia uran parhaan suorituksen, mihin ruunassa on kyllä ainesta. 3 Jurri käynnistyi viimeksi tosi verkkaisesti ja paikkasi asian tulemalla päätöskierroksen tasaisen vahvasti. Ehjä startti oli aiemmin paljon laukkoihin sortuneelle orille iso asia. Vauhdit riittävät tässä kärkimatsiin.

Toto5-vihjesysteemit (80 / 600 riviä)

7,4,9,1 + 5,6 (3,10)

4,9,8,10 (7,2)

10 + 7,2,6,11 (4,8)

6 Interlude Ferm (10,2)

8,9,7,6,2 (12,11)

Troikka L7 (20 riviä) 6 – 10,2,12,9,11 – 10,2,12,9,11

Troikka L9 (20 riviä) 1 – 8,2,9,6,4 – 8,2,9,6,4

Troikka L11 (20 riviä) 7 – 6,3,4,2,1 – 6,3,4,2,1

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]