Vihjeet 12.9.2022

11.9.2022

Lähtö 1 – A: 2 B: 3,1,5

2 Satin Spirit lopetti koelähdössä 16-vauhtia ja vaikutti oikein lupaavalta. Uran avanneessa paikallisravilähdössä tamma veti porukkaa ja hävisi 17,5-vauhtisessa lopetuksessa päänmitalla. Muu porukka jäi kauas. Tämän lähdön voittaminen ei välttämättä vaadi parannusta. 3 Incredible Ewa meni tuoreimman koelähdön merkittävästi edellisiä paremmin, mutta oli edelleen kovasti vinon näköinen. Tammalta löytyy vauhteja selvästi nähtyä parempaan, jos ongelmat saadaan kuntoon. 1 Scary Movie ei vaikuta olevan vielä kahden edellisen tasolla, ja voitto vaatii isoa parannusta.

Lähtö 2 – A: 3 B: 2,4,1,7,5,6,8
3 Jussix teki viime Äimäraution vierailullaan vahvan laukanpaikkauksen, mutta seuraava startti toi päinvastaista postia, kun ruuna väsyi viimeisellä takasuoralla keskeytyskuntoon. Jokin oli varmasti pielessä, kun alle on kertynyt muutaman kuukauden tauko. Lahjakas viisivuotias voi olla ehjällä juoksulla pitelemätön tässä seurassa. 2 Aina-Valmis on mennyt starttien myötä eteenpäin, ja viimeisimmän suorituksen perusteella kohta voi olla uran avausvoiton vuoro. Tamma jäi Seinäjoella johtavan taakse pussiin tuoreen näköisenä ja paransi ennätystään tuntuvasti. 4 Nooran Patu palasi viimeksi parin kuukauden tauolta ja pilasi saumansa alkulaukkaan. Ruuna teki kesän ehjissä starteissa tasaiset suoritukset, ja samanlaiset vauhdit voivat riittää tässä kärkipäähän.


Lähtö 3 – A: 6,8,10,7 B: 1,3,9,5,11,4

Erittäin tasaisen oloinen montévoltti. 6 Lassic Point nousee viime voittosuorituksen turvin niukaksi suosikiksi, vaikka tämän porukan peseminen voi vaatia vielä paremman suorituksen. Ruuna eteni viimeksi ensimmäisen kurvin jälkeen keulaan, veti reipasta vauhtia ja piti lopun taipumisesta huolimatta voittoon. 8 Massive Clout voitti sekä Kaukosen että Tornion montén ylivoimaisesti ja on tässä merkittävästi isomman haasteen edessä. Laji vaikuttaa sopivan ruunalle hyvin. 10 Turno di Azzurra juoksi kaksi vuotta sitten kaksi montélähtöä ja teki etenkin ilman kenkiä ajetussa kilpailussa loistosuorituksen. Ori on vaikea arvioitava yhden poisjäännin jälkeen, mutta kapasiteetti riittää varmasti kaikkia vastaan.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 9,7,8 B: 11,10,4,6,3,12,1,2,5
Nordic Cupin voittanut 9 Conrads Kickoff sai lyhyen ajan sisään merkittävän nousun voittosummaansa, mutta kyllä hevosen vauhtien pitäisi riittää myös nykyisissä sarjoissa. Ruuna ei pystynyt Rovaniemen osakilpailussa parhaalle tasolleen, mutta muuten meno on ollut vakuuttavaa. Edestä lähtee kaksi nopeaa avaajaa, mikä helpottaa urakkaa tuntuvasti. 7 Elaine Laurelton on sijoittunut kaksariin jo 13 kertaa ja pystyy nousemaan edelleen sarjoissaan. Lähtöasemat ovat hieman vaikeat, ja tamma otti viime autolähdössään alkulaukan samalta paikalta. Juoksun onnistuessa kärkitaistoon.

8 Mr Charger joutui käyttämään Seinäjoella paljon voimia jo avauskierroksen aikana ja oli lopun taipumisesta huolimatta positiivinen. Edelle jäi vain kolme hyvää hevosta, ja muu porukka pysyi kaukana. Bodenin voitto irtosi keulasta marginaalia varmemmin. Ruunalla ei tarvitse pakitella kasiradaltakaan. 11 Mr Midnight eteni Bodenissa keulaan, jatkoi kolmannessa sisällä ja kiri maalisuoran hieman tasaisesti. Voittaja ei toisaalta jäänyt kuin kahden valjakonmitan päähän. Vahva ruuna kaipaa näistä asemista ylivauhtia. 10 Brexit on mennyt tänä kesänä merkittävästi eteenpäin. Ruuna tööttäsi viime voitossaan auton takaa ilmavasti keulaan ja piti maalisuoralla pintansa varmasti. Takarivi laskee kurssia merkittävästi ja pudottaa sinänsä hyväkuntoisen ruunan B-porukkaan.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 10,11,6,8 B: 5,2,4,1,12,9,3
Kierroksen haastavin pelipähkinä, jossa laukat saattavat näytellä ratkaisuroolia. 10 Yrjänän Mohikaani on päässyt kilpailemaan valitettavan vähän ja on edelleen kapasiteetiltaan merkittävästi voittosummaansa edellä. Ruuna ottaa usein laukan lähtösuoralla ja on tehnyt pari kertaa sen jälkeen tosi väkevän suorituksen. Pienellä tauolla tuskin on ainakaan negatiivista vaikutusta. 11 Kuusirantanen nousi viimeksi kovavauhtisen avauskierroksen jälkeen toiselle radalle, lähestyi keulahevosta tasaisesti ja suoritti maalisuoralla ohituksen lopulta varmasti. Suoritus oli uran paras, ja ruuna on pelihevosia tässä heikosti istuvassa sarjassakin.

6 Hissun Ryti paikkasi Vieremällä lähtösuoran laukkansa silmiinpistävän vauhdikkaasti. Myös Kuopion välistartissa tuli alkulaukka, mutta se ei estänyt kovakuntoista ruunaa voittamasta lähtöä. Kunto riittää voittoon, jos alkumatka selviää edes jotenkin kunnialla. 8 Victori on mennyt kahdesti putkeen ravia, mutta ei ruunaa voi vielä luonnehtia täysin ravivarmaksi. Vastus on hieman tiukempi kuin noissa kahdessa kilpailussa, ja voltin vitonen arveluttaa hieman. Ei voitto silti yllättäisi lainkaan. 5 Jantter jäi viimeksi heti alussa taustalle, eikä noussut kärkitaistoon, mutta epävarma kilpuri sai ainakin ehjän suorituksen alle. Hevoselta löytyy paljon enemmänkin vauhtia, mutta alkumatka on usein vaikea, kuten monella muullakin tämän lähdön pelihevosella.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 3 B: 4,1,11,12,7,2,10,9,6,8,5
3 Going Above kiri Joensuussa kolmatta rataa pitkin 13-vauhdilla kakkoseksi ja on tehnyt muutenkin mailin matkalla positiivista työtä. Edellinen heikompi sijoitus johtui ylivauhdista ja toiselle ilman selkää jäämisestä. Ruuna on ollut yleensä paras vapaalta radalta, ja sillä on hyvistä lähtökuopista herkullinen paikka johtaa alusta loppuun. 4 Enge Astarte teki Joensuussa lupaavan suorituksen alkulaukan jälkeen ja nappasi heti seuraavassa startissa yllätysvoiton. Tamma kiri viidennestä ulkoa selityksittä koko porukan ohi ja on tähän paikkaan suosikin ykköshaastaja.

1 Minnie Windcape ei saanut Mikkelissä mahdollisuutta sisäradan syövereistä, mutta ei näyttänyt mitenkään erityisen hyvävoimaiselta. Edellisessä startissa paikka johtavan rinnalla oli liikaa. Tamma voi olla tuloillaan parista heikosta sijoituksesta huolimatta, ja nyt juoksusta voi tulla oikein suosiollinen. 11 Enzo Victory on juossut pääosin tätä kovemmissa porukoissa ja napsinut rahasijoja sieltä ja täältä. Ruunalla on usein ongelmia kaarrejuoksun kanssa, minkä vuoksi lähtöpaikka on erityisesti vastaan. Tuureja tarvitaan. 12 Ranch The Rock avasi kesäkautensa hyvällä suorituksella, oli seuraavaan kisaan hieman vaisumpi ja löysi tuoreimmassa startissa jälleen paremman kiripotkun. Ruuna on vasta pääsemässä takaisin starttirytmiin ja olisi paremmista lähtökuopista suosikin ykköshaastaja.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 6,12,3 B: 10,7,4,2,11,8,1,5,9
6 Cheap Thrills kiri Torniossa kärkiporukan takaa varmaan voittoon, kun muilta loppuivat voimat jo ennen päätössatasta. Suoritus ei ollut mitenkään loistokas, mutta sillä kerralla hevoselta ei vaadittu enempää. Kovakuntoinen ruuna on ykkösrankkaus tässäkin, mutta ei mikään selkeä suosikki, sillä juoksu voi mennä kutosradalta hankalaksi. 12 Ilos Silmarillion kiri Tornion 75-lähdössä viimeiseltä sijalta lujaa maaliin ja oli vielä hieman parempi kuin edellisiin startteihin. Synkistä lähtökuopista ei ole luvassa viimekertaista parempaa juoksua, mutta kovakuntoinen ruuna voi silti nousta voittoon.

3 Scorzone oli Torniossa epäkiitollisen tehtävän edessä parijonon perältä, kun suursuosikki meni aikaisin keulaan kontrolloimaan juoksun tempoa. Ruuna kiri ulkokautta rahasijalle ja jatkaa hyvässä vireessä. Nyt juoksupaikka löytynee lähempää kärkeä, ja lyhyt sekä terävä kiri voi kantaa voittoon. 10 Star Town Kemp otti viimeksi lähtölaukan ja on reilun kuukauden tauolta pieni arvoitus. Kajaanin voittokisa oli hyvä signaali tulevaisuutta ajatellen, ja hevosessa on vielä paljon potentiaalia parannukseen. 7 Whogonow teki Härmässä lupaavan suorituksen, muttei jaksanut Vermossa kiriään perille saakka pienen tauon jälkeen. Kapasiteettinsa ori on jo näyttänyt ja voi parantaa lyhyellä starttivälillä merkittävästi.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 2,7,10,3 B: 4,11,6,8,12,9,5
Hyvällä menestyksellä uransa aloittanut 2 Luxus Vice kesti Kaustisella paikan keulan rinnalla ihan hyvin ja paransi ennätystään. Ensimmäistä kertaa auton takaa starttaava ori on lähtenyt voltista hyvin liikkeelle ja tuskin jää tässä sisäradalta aivan muiden jalkoihin. Niukka ykkösrankkaus vaikeasti arvioitavaan lähtöön. 7 Nemea Jama kiihdytti Oulun kirivaiheessa tahtia maaliin saakka ja hävisi vain yhdelle hyvälle. Ruuna avasi Kajaanissa auton takaa hyvin ja voi päästä tässä ulkoakin hyviin asemiin. Näytöt kestävät vertailun lievässä ylisarjassakin.

10 Hillbilly Layla voitti Torniossa suurelta osin ylivauhdin ansiosta ja jäi viimeksi vaikeammalla vauhdinjaolla porukan puoliväliin. Vastustajien tekemiset ovat isossa roolissa tässäkin, ja tamma pystyy rankaisemaan kärkihevosia liiallisesta vauhdinpidosta. 3 Gutsy Elvira laukkasi viimeksi maalisuoralla nelossijan sisäratajuoksun päätteeksi. Tamma ei vaikuttanut olevan erityisen voimissaan, mutta kulki kuitenkin alle ennätysvauhtejaan. 16-vauhdit voivat riittää tässä aivan kärkeen. 4 Goosebumps on kärsinyt usein raviongelmista, ja viime startissa meno näytti jo hieman paremmalta. Suoritus itsessään oli positiivinen, kun ori ei luovuttanut pitkällä kirillä missään vaiheessa. Nyt lähtörata-arvonta oli nelivuotiaalle pitkästä aikaa suosiollinen.

Lähtö 9, Troikka – A: 8,1,10,3 B: 5,6,7,9,4,2
Juniorikuskeille ilmoitettiin ilahduttavan paljon hyvin pärjänneitä hevosia. 8 Bwt Get Ready eteni Torniossa ulkokautta toiselle ilman selkää ja taipui hyvissä ajoin. Alkuvauhti oli kovaa, ja aiemmissa starteissa hienosti kulkenut ruuna saa synninpäästön. Juoksusta ei välttämättä tule helppoa tässäkään, ja viivalla on muitakin hyviä. 1 Hip Hop Au Vent otti taulussa näkyvän yllätysvoittonsa omilla ansioillaan ja on ollut muutenkin positiivinen. Tuoreimmassa kilpailussa ruuna puski kierroksen kirillä vahvasti kakkoseksi. Sisärata ei ole etu, muttei ratkaiseva haittakaan. 10 Gitano Thieben jatkoi nousukuntoista menoaan voittamalla viimeksi keulan rinnalta. Vahvalla hevosella voi ajaa takarivistä tarvittaessa aikaisin kohti kärkeä.

Lähtö 10 – A: 4,7 B: 5,6,3,1,2
4 Lystilän Lento ei saanut viimeksi 75-lähdössä keulan takaa kiritilaa, ja jossiteltavaa jäi runsaasti. Ruuna tuskin jää tässä pussiin ja on nykykunnon mukaisella suorituksella kiinni voitossa. Ravi rakoilee joskus kovassa vauhdissa, mutta tuosta asiasta ei ole näkynyt viitteitä viime aikoina. 7 Vilivillis ei pystynyt Ruunaruhtinaan avausmatkalla omalle tasolleen ja jäi lauantain startista pois. Ruuna on varmasti tämän porukan nopein hevonen ja pystyy ohittamaan koko porukan lyhyellä pätkällä, jos päivä on vain oikea. 5 Leijan Liito kohtasi Tornion 75-sarjassa muutaman kovan ja antoi sisäratajuoksulla kelpo kuntonäytön. A-kaksikon haastaminen tässä tehtävässä vaatii hieman lisää tehoja tai sopivat tuurit juoksunkulkuun.

Toto5-vihjesysteemit (36 / 600 riviä)

9,7,8 + 11,10 (4,6)

10,11,6,8 + 5,2,4,1 (12,9)

3 Going Above (4,1)

6,12,3,10,7 (4,2)

8,6 + 2,7,3 (5,4)

Troikka L7 (20 riviä)

6 – 12,3,10,7,4 – 12,3,10,7,4

Troikka L9 (20 riviä)

8 – 1,10,3,5,6 – 1,10,3,5,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]