Vihjeet 13.3.2023

12.3.2023

Lähtö 1 – A: 6,5,2 B: 4,3,7,1

6 Spik Loke purjehti Seinäjoen osalähdössä toista rataa pitkin selvään voittoon, mutta hylättiin jälkeenpäin. Ruuna ei ole vakuuttanut kärryt perässä vähään aikaan, mutta montén puolella meno on maistunut kaikissa uran kolmessa startissa. Kylmäveristen montélähtöjä pitkään dominoinut 5 Sjö Kongen ei ole pystynyt viime kilpailuissa parhaalle tasolleen ja tippuu kakkossuosikiksi. Ruuna hellitti parissa viime startissa maalisuoralla kärjen tahdista. Omalle tasolle palaaminen tietää tässä porukassa voittoa. 2 Mäen Eino on menestynyt sekä kärryillä että ilman. Ori on pieneltä tauolta ja uudella ratsastajalla hieman vaikea arvioitava, mutta mahtuu silti kolmantena mukaan A-ryhmään.

Lähtö 2 – A: 4 B: 5,3,1,2,6
4 Okeanos matkasi Killerillä keulahevosen takana ja voitti lopulta helposti, kun vetoapu laukkasi 300 ennen maalia. Ori lopetti 15,5-vauhtia ilmavan näköisesti ja vaikutti tavallista paremmalta aloittelijalta. Tallikaveri 5 Nemea Lahan sijoittui samassa Jyväskylän lähdössä kakkoseksi pystymättä haastamaan voittajaa. Kaksikko lähtee nyt samalta paalulta, mutta Okeanos on silti selkeä ykköshevonen. 3 Hugo Artist oli Rovaniemellä matkavauhdin uhri, eikä sijoitukseen tai loppuaikaan kannata tuijottaa. Ruuna teki Kuopiossa väkevän suorituksen alkulaukan jälkeen ja pystyy vastaavalla suorituksella haastamaan Miika Tenhusen tallin kaksikon.


Lähtö 3 – A: 5,6 B: 4,3

5 Nyland teki Seinäjoella tappiosta huolimatta positiivisen suorituksen. Vauhti kiihtyi kirikierroksella merkittävästi, ja ori ohitti viidennestä ulkoa kaikki paitsi karkuun päässeen Suvionnin. Tässä neljän hevosen lähdössä kukaan ei pääse karkaamaan. 6 Koskelan Akseli sai Joensuun välistartissa onnistuneen selkäjuoksun ja yritti päätössatasella spurtata Morisonin edelle, mutta ei onnistunut. Nopealla ruunalla voi kyttäillä tässäkin lähdössä selissä maalisuoralle saakka. 4 Herra Heinämies ja 3 Pärttyl vaikuttavat olevan tällä hetkellä A-kaksikkoa jäljessä, ja molempien kohdalla voitto edellyttää huippusuoritusta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2 B: 1,5,3,7,6
2 Mr Golden Quick on tehnyt viime kilpailuissa loistavaa työtä ja on tässä tehtävässä lähellä voittokantaan paluuta parin kakkossijan jälkeen. Kari Alapekkala yritti viimeksi Rovaniemellä päästä ensimmäisellä takasuoralla keulaan, mutta sinne ei ollut asiaa, ja kakkossija oli ”ylimääräisen” spurtin jälkeen loistosuoritus. Vastus oli tämänkertaista kovatasoisempi. 1 Sobel Conway sai edellä mainittua tasaisemman juoksun viimeksi, mutta ei pystynyt parantelemaan kirivaiheessa. Kovaluokkainen ruuna tuskin on sanonut vielä viimeistä sanaansa kilparadoilla, ja ehkä lyhyempi starttiväli terävöittää sen menoa.

5 Tapiro Jet päätti viime kautensa keulavoittoon Vermon keskiviikkoraveissa ja teki muutenkin selkeästi positiivisen kauden. Ori voi voittaa suoraan tauoltakin, mutta jää joka tapauksessa tässä vaiheessa haastajaleiriin. 3 Quick Vald seurasi Joensuussa kolmannesta sisältä kärkihevosia sen minkä jaloistaan pääsi. Ruuna voi parantaa lyhyellä starttivälillä, mutta kovimpien nimien lyöminen tässä porukassa tulisi yllätyksenä.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 3,4 B: 7,10,11,9,6,5,2,8,1
3 Vihjeen Vinha on mennyt neljä kertaa putkeen alusta loppuun ravia ja tehnyt hyviä suorituksia. Toissa kerran voitto irtosi johtopaikalta reippaan matkavauhdin päätteeksi varmasti, ja viimeksi ruuna hävisi samalta juoksupaikalta 75-tasolla vain yhdelle hyvälle vastustajalle. Keulavoittoon on tässä hyvät mahdollisuudet. 4 Profiili kohtasi Rovaniemellä kovia nimiä, sai keulassa painetta läpi matkan ja laukkasi loppukurvissa oltuaan jo alakynnessä. Oriin aiemmissa lähdöissä näyttämä hyvä kunto tuskin on kadonnut mihinkään, ja tämä lähtö on vastuksen puolesta selvästi viimekertaista sopivampi.

7 Harjujen Roomeo on parhaimmillaan ollessaan 75-tason jyrä ja huomioidaan pelikupongeilla suoraan neljän kuukauden tauoltakin. Laukka on edelleen oriin pahin vihollinen, ja kolikon toiselta puolelta löytyy todella paljon vauhtikestävyyttä. 10 Valtori otti viime voittonsa keulasta tätä hieman helpommassa tehtävässä. Kuopiossa ruuna laukkasi viimeisellä takasuoralla kärkiparin ulkopuolelta hyvävoimaisen näköisenä. 11 Tangen Svenn nappasi Rovaniemellä arvokkaan kakkossijan suotuisan juoksunkulun päätteeksi. Aiemmin ruuna teki hyvää työtä divisioonakarsinnoissa. Suomen uran avausvoittoa odotellaan vielä, ja tässä siihen on vastuksen puolesta paremmat saumat kuin taulussa näkyvissä kilpailuissa.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 5 B: 4,3,11,10,7,8,2,9,6,1,12
Teivossa nousijadivisioonafinaalin voittanut 5 A Kind of Magic S kohtaa pykälää ylemmässä divarissa uusia haasteita, mutta jatkaa silti selkeänä suosikkina. Ruuna puristi arvoykköseen keulahevosen ulkopuolelta, ja voitto näytti irtoavan marginaalia varmemmin. Nopea avaaja voi päästä nyt etenemään aikaisin keulaan, mikä nostaisi voittosaumoja huomattavasti. Ruunan todellisia pohjia ei olla vieläkään nähty. 4 Dazzling Press ei pystynyt kahdella viime Äimäraution vierailullaan aivan parhaalle tasolleen, mutta tuoreimmat suoritukset kertovat paremmasta kunnosta. Kuopion 75-lähdön suoritus keulan rinnalta oli positiivinen, ja viimeksi tamma kiri toisesta ulkoa varmasti ohi keulahevosen. Suosikin lyöminen sen ulkopuolelta vaatii kovan suorituksen.

3 Roughenough Vice palasi viimeksi parin kuukauden tauolta, sai suosiollisen reissun toisessa sisällä ja haastoi keulavoittajan maalisuoralla. Ruunan viime voitosta on jo lähes vuosi aikaa, mutta tuo seikka menee nopeasti nousseiden sarjojen piikkiin. 11 Pegasus Evo voisi taulunsa ja lähtöpaikkansa puolesta olla vaikka rankingin viimeinen. Laukkoja on tullut paljon, mutta oriin kovaa perusluokkaa ei kannata unohtaa. Tuureja toki tarvitaan. 10 Fancy Creek on ollut tämän vuoden kilpailuissa positiivinen, ja ennen kaikkea hyvätasoisissa lähdöissä. Tamma pystyy kirimään selistä kovaa maaliin, eikä voittokaan olisi shokki, jos matkavauhti ja juoksunkulku sen mahdollistavat.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 12,7 B: 10,16,9,6,11,5,13,15,8,4,2,1,14,3
12 Interlude Ferm punnersi Teivon divisioonafinaalissa reilun kierroksen mittaisella kirillä neljänneksi, ja suoritus oli toton ulkopuolelle jäämisestä huolimatta yksi hevosen uran parhaista. Ranskalaiskilpuri starttaa nyt ensimmäistä kertaa 3100 metrin matkalla, minkä voi kuvitella sopivan vauhtikestävälle hevoselle hyvin. Hyvä voittosauma, vaikka kierrettävää on paljon. 7 Club Nord Pro joutui kääntelemään Rovaniemen kirivaiheessa aina viidennelle radalle saakka ja kiri tosi väkevästi perille. Kuntokäyrä osoittaa vahvasti yläviistoon. Nopeuden puute on ruunan selkein heikkous, ja juostava matka lienee sille merkittävä plussa.

10 Boulder Vulcanus otti viime voittonsa loistavalla suorituksella. Ruuna kiersi kirivaiheessa kaikki, vaikka matkavauhti oli selkeästi keulapään hevosten puolella. Rovaniemellä tehtävä oli kovempi ja juoksunkulku vielä enemmän vastaan, ja viides sija oli aivan hyvä saavutus. Hevoselta löytyy jo hyviä näyttöjä pitkiltä matkoilta. 16 Exploding Anna pystyy pärjäämään pitkältä pakiltakin, jos eteen ei tule isoja liikenneruuhkia. Tamma puski viimeksi pitkällä kirillä vahvasti maaliin asti ja on tehnyt muutenkin hyvää työtä tällä kaudella. Taulussa näkyvään Kuopion starttiin ei tarvitse kiinnittää huomiota. 9 Horsetail’s O’Neil matkasi viimeksi kolmannessa sisällä ja jäi maalisuoralla kärkiporukan keskelle pussiin. Ruuna on ollut muutenkin hieman tauluaan parempi, ja otteet voivat terävöityä entisestään, kun alla on viime kertaa lyhyempi starttiväli.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 4 B: 6,7,2,5,10,3,8,1,9,11,12
4 Tinder Matt teki viime Oulun vierailullaan jäätävän suorituksen voittamalla kovavauhtisen lähdön keulan rinnalta. Myös seuraavan kilpailun vauhdinjako oli etupainotteinen, ja ruuna piti keulasta hienosti pintansa. Tuoreimman kilpailun suoritus oli sekin positiivinen, vaikka keulahevonen jäi ohittamatta. Nopea avaaja hakee tässä koko matkan johtoa. 6 Aguero voitti viimeksi hidasvauhtisen lähdön keulan rinnalta hallitusti. Nelivuotiaaksi kääntynyt ruuna pystyy jatkamaan sarjanousuaan tälläkin kaudella. Suosikin lyöminen sen ulkopuolelta saattaa vaatia uran parhaan suorituksen.

7 All Chance nappasi viime voittonsa kolmannesta ulkoa 700 metrin kirillä. Tuoreimmassa kilpailussaan ruuna jäi keulahevosen taakse hetkeksi pussiin ja piti jatkossa vauhtinsa kärkiporukan takana. Nopea avaaja hakee alussa asemia ja pystyy juoksun onnistuessa totoon. 2 BWT Hangover teki Rovaniemellä lupaavan kirin hankalista asemista ja on nyt sopivalta lähtöpaikalta vahvasti pelihevosia. Ori pystyy kehittymään vielä paljon. 5 Riksu’s Tiara ei pystynyt vastaamaan Rovaniemen maalisuoralla Aguerolle, mutta saa suorituksestaan puhtaat paperit. Tamma riittää tässä kuntonsa puolesta kärkipäähän ja saanee nopeutensa turvin sujuvan reissun kärkiporukassa.

Lähtö 9, Troikka – A: 1,2,5 B: 7,8,9,6,4,3
1 Liekehtii on lähdön vauhdikkain hevonen, mutta laukkariskin vuoksi kyse ei ole mistään suuresta suosikista. Tamma paikkasi kauden avauskilpailussaan toisen kaarteen laukkansa hyvin ja pystyy ehjällä suorituksella lähelle tähtirajaa. 2 Sälähdys kohtasi Rovaniemen 75-sarjassa pari liian kovaa ja luovutti keulasta päätöspuolikkaalla. Tämä lähtö on tammalle paljon sopivampi, ja juoksuhalujen säilyessä loppuun asti totosija häämöttää. 5 Sipilä on tosi tulinen ja vauhdikas tapaus, ja kaiken kokenut Tapio Perttunen on mielenkiintoinen kuskinvaihdos. Jos alku sujuu ravilla, saattaa ruuna painella muilta karkuun heti lähtösuoralta alkaen.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 500 riviä)

2 Mr Golden Quick (1,5)

3,4,7,10,11 (9,6)

5,4,3 + 11,10 (7,8)

12,7,10 + 16,9 (6,11)

4 + 6,7,2 (5,10)

Troikka L7 (20 riviä) 12 – 7,10,16,9,6 – 7,10,16,9,6

Troikka L9 (20 riviä) 1 – 2,5,7,8,9 – 2,5,7,8,9

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]