Vihjeet 14.8.2023

13.8.2023

Lähtö 1 – A: 4,2 B: 1,7,6,5,3

Keväällä kilpailuoikeuden hankkinut 4 Supernainen arvataan matalatasoisessa lähdössä suosikiksi. Tamma juoksi koelähdön ilman kirittäjiä, ja varaa näytti jäävän runsaasti. Odotettavissa on pitkästi alle 40-aika. 2 Pippilei laukkasi viimeksi 500 jäljellä keulahevosen tuntumasta ja eteni isojen tasoerojen lähdössä vielä kakkoseksi. Tammassa vaikuttaa olevan kapasiteettia vielä paljon kovempiin kyyteihin, kun keskittyminen saadaan pysymään oikeissa asioissa. 1 Toman Toivo näytti Kokkolassa hyvälle aloittelijalle, mutta poltti mahdollisuutensa laukkoihin. Menestyminen tuskin jää tässäkään vauhtivaroista kiinni.

Lähtö 2 – A: 8 B: 2,4,1,3,5,7,6
8 Mauritz Match nappasi Vermossa Kuuma Cupin finaalivoiton ja yli tuplasi voittosummansa, mutta pääsee osallistumaan vielä tähän lähtöön ”vanhalla” voittosummalla. Ruuna sai vetää keulassa kuskin haluamaa tahtia ja vastasi lopun kovassa vauhdissa niukkaan, mutta hallittuun voittoon. Nyt tehtävä on erilainen, ja kaksi paalua edempää starttaa pari lupaavaa aloittelijaa. Niistä 2 Johan Coccola kohtaa selvästi kovemman vastuksen kuin tähänastisissa kilpailuissaan. Ruunalle jäi molemmilla kerroilla varaa, ja nyt sen kapasiteetti joutuu puntariin. 4 Luxus Match puski viimeksi 16-vauhtisella kierroksen kirillä kakkoseksi ja oli tappiosta huolimatta vahvasti positiivinen. Jo samanlainen suoritus voi riittää tässä voittoon.


Lähtö 3 – A: 6,7,5 B: 4,1,3,2

6 Danilo Brick nappasi toissa kerralla kakkosrahat johtavan takaa lupaavalla suorituksella ja oli ihan hyvä myös Ylivieskassa, vaikka kärkisijat jäivät haaveeksi. Nyt ruuna kohtaa noita kahta lähtöä helpomman vastuksen ja pystyy kärkeen hieman raskaallakin juoksulla. 7 Reverend Dred teki Joensuun 75-lähdössä maksimisuorituksen keulan kannasta ja jatkaa kelpo iskussa, mutta ei vaikuta vieläkään olevan aivan parhaimmillaan. Tämän lähdön voittaminen ei vaadi maksimikuntoa, jos juoksu menee hankalista lähtökuopista edes jollain tavalla putkeen. Myös 5 Scorzone hakee vielä huippukuntoaan. Ruuna ei pystynyt Ylivieskassa aivan Danilo Brickin tasolle, mutta voi päästä nyt heti lähtösuoralla parhaille paikoille.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 9,1,11 B: 8,10,5,3,2,6,7,4
9 BWT Get Ready nasautti Ylivieskassa lähtöauton takaa keulaan, jatkoi suursuosikki Ramsgaten takana ja nappasi varmat kakkosrahat. Suoritus oli erittäin positiivinen, ja oriilla on tässä hyvä paikka voittokantaan paluuseen, vaikka takarivi on selkeä miinus. 1 Power Downhill paikkasi Vieremällä alkulaukkansa väkevällä suorituksella ja oli erittäin hyvä myös Kajaanin Kohti Divisioonia -lähdössä. Ruunan tuoreimmat näytöt ovat koko porukan parhaat, mutta sisäradan lähtöpaikka voi olla loukku epävarmalle avaajalle. Jos alku sujuu kunnialla ja väylät ulos löytyvät, on kauden avausvoittoon hyvät mahdollisuudet.

Yhdeksän kuukauden tauolta palaava 11 Stoneisle Tornado kelpuutetaan heti A-ryhmään, sillä kyse on kovaluokkaisesta hevosesta tälle tasolle. Tamman lähtöratatuuri ei muuttunut tauon aikana miksikään, mutta toisaalta nämä lähtöasemat eivät ole tässä vaiheessa kautta valtava miinus. Pärjääminen on pitkälti juoksunkulusta kiinni. 8 Jones Legacy on esiintynyt tällä kaudella nousujohteisesti ja pystyy korkealle, mikäli saa selvitettyä hankalat lähtöasemansa. Perhon paikallisraveissa voittojen tielle palannut 10 Tinder Matt ei pystynyt kesän aiemmissa starteissa parhaalle tasolleen. Ruuna voitti vajaa vuosi sitten Oulussa 15-alkuisella ajalla ylivoimaisesti ja olisi vastaavana tässä kova tekijä takarivistäkin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 13 B: 16,3,9,12,10,15,2,8,11,4,7,14,1,6,5
13 Tähti Karo paineli Vieremällä lähtölaukan jälkeen loppumatkan alle tähtivauhtia ja oli lopun taipumisesta huolimatta oikein hyvä. Tamman tuoreimmat näytöt ovat tähän porukkaan selvästi parhaat, ja laukaton suoritus tietää menestystä. Koko uran laukkaprosentti on 60, joten mistään varmasta voittajasta on turha puhua. 16 Aavan Tarina on tosi tasaisen B-porukan ykkösnimi, vaikka tamma on tehnyt parhaat suorituksensa keulasta. Nopea avaaja voi päästä pitkältä pakilta yllättävän hyviin asemiin, ja etenkin jos edestä laukkaillaan pois tieltä jo lähtösuoralla.

3 Hissun Liinu ei ole yltänyt vielä ykköseksi, mutta tässä voisi olla oiva tilaisuus korjata asia. Tammassa vaikuttaa olevan nähtyä enemmän vauhteja sisällä, ja 31-alkuinen tulos paalulta olisi tässä tehtävässä kovaa valuuttaa. 9 Stormi kiri Pihtiputaalla lopun neloskaistaa pitkin ja saavutti kärkikolmikkoa joka askeleella, mutta matka loppui kesken. Hyvällä prosentilla totosijoja napsinut ori kohtaa aika samantasoisen vastuksen kuin viime menestyskisoissa ja pystyy kärkipäähän. 12 Majatalon Säihke laukkaa lähes joka kerta ja on vauhdeiltaan merkittävästi voittosummaansa edellä. Jos koko matkan ravaaminen onnistuu, pystyy ruuna ihan mihin vain.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 5,2 B: 9,12,6,4,10,3,8,7,1
5 Governor Hoss laukkasi kokeessa lähtöön, selvitti nopeasti raville ja lopetti päätöspuolikkaan 12-vauhtia hienolla tyylillä. Ruuna saa niukan suosikin aseman, vaikka alla ei ole varsinaista kilpailunäyttöä. Kapasiteettinsa puolesta Governor Hoss kuuluu tätä kovempiin ympyröihin. 2 Conrads Kickoff juuttui viimeksi kolmoskaistalle, pakitteli hännille ja jäi päätöspuolikkaalla vaille kiritiloja. Ruuna teki edelliskerralla lupaavan paluun tauolta, eikä tuorein näyttö ollut juoksunkulku huomioituna yhtään huonompi. Nyt reissu tuskin menee pieleen.

9 Giro Sting yllätti Torniossa keulasta pitämällä takamatkojen kovanaamat kurissa varmaan tyyliin. Ruuna on noussut pitkän tauon jäljiltä elämänsä kuntoon, eikä ole kovin riippuvainen juoksupaikasta. Takarivi on silti pieni miinus, sillä molemmat A-hevoset pääsevät todennäköisesti ruunan etupuolelle. 12 Informed Am on vaikeista asemistakin pelihevosia, sillä tuoreet kuntonäytöt kestävät vertailun kaikkien vastustajien kanssa. Ruuna sai viimeksi Seinäjoella runsaasti lisämetrejä, mutta oli silti lähellä ehtiä ulkokautta kirimällä voittoon. 6 Kivarin Quickstep jumittui viimeksi kolmannelle radalle, ja startin voi unohtaa. Ruuna teki kolmessa edellisessä kilpailussa hyvät suoritukset ja pystyy tässäkin totokolmikkoon, jos saa hankittua jonkinlaiset kiriasemat.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 3,1 B: 4,6,2,12,5,11,7,10,9
Loukkaantumisen jälkeen vuoden tauolta voittajana radoille palannut 3 B.Sacamano jatkaa suosikkina, vaikka vastusta on viime kertaa enemmän. Ruuna eteni auton takaa keulaan, sai kirikierroksella ulkopuolelta pientä painetta ja voitti lopulta parastaan antamatta. Kari Alapekkala kehui ajokkiaan voittajahaastattelussa ja odotti jatkoa suurella mielenkiinnolla. Suosikki on keulat saadessaan tiukasti kiinni voitossa. 1 Global Deputy ei välttämättä pysty vastaamaan edellä mainitulle lähtösuoralla, mutta ihan hitaasta lähtijästä ei ole kyse. Pihtiputaan maratonmatkan suoritus Interlude Fermin peesissä oli oikein lupaava, ja nelivuotias voi olla jatkossa kova tekijä Suomen 75-sarjoihin.

4 Backwood’s Bentley otti Ylivieskassa yllättäen pari laukkaa ja jatkaa pienenä arvoituksena. Ruunan aiemmat suoritukset olivat positiivisia, mutta A-kaksikon lyöminen vaatinee silti pientä parannusta. Ruuna osaa avata auton takaa kovaa ja voi päästä joko keulaan tai suosikin peesiin toiseen sisälle. 6 Mr Courvoisier kohtasi Ylivieskan 75-lähdössä aiempaa kovemman vastuksen, eikä pystynyt sisäratajuoksulla parhaalle tasolleen. Ruuna on ailahdellut ennenkin, ja tämän lähdön voittaminen vaatii siltä ehkä koko uran parhaan suorituksen. 2 Enzo Victory on tehnyt viime ehjissä starteissaan kelpo suorituksia ja saa hyvistä lähtökuopista pienen yllätyssauman. Ruunalla on välillä ongelmia kaarrejuoksun kanssa, ja sisäradalle kärjen tuntumaan pääseminen auttaisi asian kanssa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 8,12 B: 2,3,4,5,10,7,11,1,9
Parhailla tuoreilla näytöillä varustetut hevoset olivat epäonnekkaita lähtöratalotossa. 8 Simply The Diamond ei saanut Kuopion päätöspuolikkaalla vapaata kiriväylää ja tuli voimissaan maaliin. Edelliskerralla tamma lopetti sisäratajuoksun päätteeksi ulkokautta vauhdilla. Juoksu voi mennä vaikeaksi, mutta muuten tammalla on tässä hyvät pärjäämissaumat. 12 Shackhills Melody matkasi Ylivieskan Tammasarjassa toisella ilman vetoapua ja kesti kiihtyvässä vauhdissa hyvin. Tamma on ollut muutenkin koko ajan positiivinen, lukuunottamatta Kemijärven alkulaukkaa. Juoksun onnistuessa kärkimatsiin.

2 Har Har Har ei ole viime näyttöjen puolesta aivan kahden edellisen tasolla, mutta lähtöpaikka kompensoi paljon. Lieksassa tamma sai tulla sisäradalta lopulta aika sujuvasti ja punnersi mukaan kakkosmatsiin. 3 Ditchback Domino otti Pihtiputaan montéssa uransa avausvoiton ja oli merkittävästi parempi kuin edellisessä kärrylähdössä. Tammassa on ainesta vielä selvästi parempaan kuin viime startin suoritus. 4 Field’s Magic teki Kaustisella suoraan tauolta ehjän suorituksen ja paransi ennätystään. Vastaava meno ei välttämättä riitä tässä voittoon, mutta jonkinasteista parannusta on lupa odottaa.

Lähtö 9, Troikka – A: 1 B: 8,2,6,3,7,5
1 Winetto voitti Kaustisella keulasta 23,5-lopetuksella ja oli ihan hyvä Jämsässäkin, vaikka ei pysynyt reippaassa vauhdissa keulahevosen peesissä. Nyt ruunalla on loistopaikka vetää porukkaa alusta loppuun. 8 Mäen Eino häirittiin montén SM-finaalissa laukalle, ja ori teki jatkossa taustalta loistavan suorituksen. Kärrylähdöt sopivat veteraanille siinä missä montékin, ja kunto riittää tässä tehtävässä kärkeen. 2 Villihanna ei ole onnistunut hetkeen, mutta nyt sillä on hyvä paikka iskeä totokantaan suosikin peesistä. Pieni tauko voi olla tehnyt pelkästään hyvää.

Lähtö 10 – A: 1 B: 8,5,3,7,6,2,4
1 Saga Ray teki Killerillä OK-suorituksen ikäluokkatasolla, mutta Seinäjoella tuli täydellinen alisuoritus. Tamma kulki aiemmin kesällä montéssa hienosti ja pystyy vastaavana johtamaan koko matkan. 8 Charly du Tremble ei ole saanut viime aikoina itsestään ihan parasta irti, mutta nyt vastus näyttää sopivammalta. Ruunassa on kapasiteettia isoon parannukseen. 5 Shackhills Flash ja 3 Hollister Sisu kokeilevat montén puolella, kun viime aikoina meno ei ole maistunut kärryt perässä parhaalla mahdollisella tavalla. Molempien perusluokka riittää tässä varmasti.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 300 riviä)

9,1,11 + 8,10 (5,3)

13 Tähti Karo (16,3)

5,2 + 9,12,6 (4,10)

3,1 (4,6)

8,12,2,3,4,5 (10,7)

Troikka L7 (20 riviä) 3– 1,4,6,2,12 – 1,4,6,2,12

Troikka L9 (20 riviä) 1 – 8,2,6,3,7 – 8,2,6,3,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]