Vihjeet 15.1.2023

14.1.2023

Lähtö 1 – A: 3,6 B: 2,7,5,4,1

3 Mr Max juoksi koelähdössä keulahevosen takana ja nousi maalisuoralla puolittain tämän kupeelle. Kiripuolikas tultiin 18-vauhtia, ja varaa näytti jäävän aika lailla. Vastus näyttää sopivalta, ja kuusivuotiaana kilpauransa aloittava ruuna saattaa iskeä heti voittokantaan. 6 Psycho Strike eteni Mikkelin epätasaisessa lähdössä kakkoseksi kaukana ylivoimavoittajan takana. Matka mentiin tasaista tahtia, ja ruuna pystyy pienellä parannuksella puhkaisemaan 20-rajan. 2 Pastor Demon on tauluaan parempi tapaus ja riittää vauhdeiltaan edellä mainituille, mutta laukka on ollut kovasti pinnassa.

Lähtö 2 – A: 5,7 B: 6,1,2,4,3
5 Club Nord Pro palasi Bodenissa tauolta tasaisella suorituksella. Vauhdinjako oli hankala, eikä vahvuudellaan pätevä ruuna pystynyt nousemaan mukaan kärkiporukkaan. Nyt kierrettävää on vähemmän, ja otteiden voi odottaa parantuvan tähän kilpailuun. 7 Zetaime on selvästi tauluaan parempi. Viimeksi tamma näytti takajoukoissa virtavalta, mutta keskeytti kiripuolikkaan alkaessa ilmeisesti varustemurheiden vuoksi. Nyt onnistunut suoritus kantaa kärkimatsiin. 6 Glitter Kiss jäi viime Bodenin startissa sisäradalle pitkäksi aikaa pussiin ja ohitti maalisuoralla tilat saatuaan nipun hevosia. Tulosriviään parempi tamma pystyy tässä totosijalle.


Lähtö 3 – A: 1,4 B: 3,5,6,2

1 Jullen Miina juoksi marraskuun voittokilpailussaan kärkiparin takana ja puristi maalisuoralla niukasti ohi keulahevosen. Tammassa vaikuttaa olevan paljon näkemätöntä vauhtia sisällä, ja sillä on tässä hyvä sauma johtaa alusta loppuun. 4 Humander on tosi nopea ruuna ja saanee tässä sopivan reissun, eli pääsee iskemään kärkihevosten takaa lyhyellä kirillä. Ruunan on tehnyt talvikaudella kohtalaista työtä ja pystyy kyllä parantamaan. 3 Korvan Iita avasi uransa viime kesänä muutamalla kelpo suorituksella ja voi olla mennyt pienen tauon aikana eteenpäin. Tamma osaa avata voltista hyvin ja saattaa pystyä ohittamaan suosikin lähtösuoralla.

Lähtö 4, Toto4-1 – A: 8,5,3 B: 4,1,6,2,7
8 Sharp Dressed Man palaa puolen vuoden tauolta arvoituksena, mutta saa siitä huolimatta suosikin paineet. Ruuna otti viime talvikaudella kolme voittoa putkeen ja kohtaa nyt oikein sopivan näköisen vastuksen. 5 Outfield Kelly on vauhdeiltaan merkittävästi voittosummaansa edellä, mutta jatkuvat laukat tekevät menestymisestä vaikeaa. Tamma on ensimmäistä kertaa lähtöauton takana kilpailutilanteessa, mikä vaikeuttaa arviointia entisestään. Kyvyt ja vauhdit riittävät voittoon.

3 Darwin P. laukkasi Seinäjoella ensimmäisen kurvin alussa keulataistosta, jatkoi sisäradan syövereissä ja tuli lauman mukana maaliin saamatta täyttä mahdollisuutta. Ruuna jatkaa kunnossa ja kohtaa nyt sopivamman vastuksen kuin monesti aiemmin. 4 Katrianne teki viimeksi maksimisuorituksen sisäratajuoksulla ja voi parantaa otteitaan nyt kun alla on kaksi starttia tauon jälkeen. Nopea tamma saanee sopivan selkäjuoksun kärkiporukassa. 1 Julius Star ei pystynyt viimeksi lähellekään parasta tasoaan ja palaa nyt parin kuukauden tauolta tositoimiin. Voitto yllättäisi hieman.

Lähtö 5, Toto4-2 – A: 2,7 B: 1,5,3,4,6
2 Hetimite kulki Kaustisella kirilenkin 30-vauhtia ja puristi keulahevosesta ohi aivan kalkkiviivoilla. Ruuna on tehnyt muutenkin hyvää työtä ja starttaa suosikkina, vaikka alla oleva reilun kuukauden tauko mutkistaa arviointia. 7 Vihjeen Vinha ei pystynyt viimeksi aivan kärkiparin vauhtiin, ja ehkä hieman parempaa odotettiin. Viime Oulun vierailullaan ruuna laukkasi maalisuoran alussa oikein virtavan näköisenä ja saattoi menettää voiton.

1 Vakner shokeerasi viimeksi pelikansan lyhyellä kirillä johtavan takaa. Ruuna saanee tässäkin tarkan juoksun kärkihevosten peesissä ja pystyy kaiken mennessä nappiin uusimaan voittonsa. 5 Akimin on aina vaarallinen tällä tasolla, mutta tosi vaikea arvioitava etukäteen. Vajaan parin kuukauden tauko voi olla tehnyt pelkästään hyvää. 3 Juhannes on vielä edellistäkin hankalampi arvioitava pitkän tauon vuoksi. Laukka on ruunan pahin vihollinen, ja ehjä suoritus on aiemmin kantanut lähes aina kärkikamppailuun.

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 2,8,6 B: 5,7,4,3,9
Kahdella voitolla Suomen uransa avannut 2 Young Hope nousee suosikiksi, vaikka keulapaikan puolustaminen sisäradalta ei välttämättä onnistu. Tamma voitti joulukuussa 75-sarjan, vaikka tiputti kengän loppukurviin, ja tuorein ykkössija tuli lennokkaalla kirillä polvisuojan putoamisesta huolimatta. Viisivuotiaaksi kääntyneessä tammassa on vielä paljon ainesta parannukseen. 8 Heide K. voitti toissa kerralla tiukan kaksintaiston jälkeen hyvällä loppuajalla. Kuopiossa tamma kiri toisesta ulkoa kakkoseksi, eikä näyttänyt olevan maalin kohdalla kokonaan väsynyt. Paikka tekee tehtävästä hieman hankalan, mutta ei ole kahdeksan hevosen lähdössä ratkaiseva haitta.

6 Unplugged Face veti viimeksi porukkaa puolireippaalla tahdilla ja kesti puolen metrin voittoon. Suoritus oli tamman uran parhaita, ja vastaava meno riittää kärkeen tässäkin. Keulaan pääseminen tuskin onnistuu yhtä helposti kuin viimeksi. 5 Exit Fastback ei ole yltänyt totosijalle hetkeen, mutta parin viime suorituksen perusteella asia voi muuttua pian. Seinäjoella paikka toisella ilman selkää oli lopulta liikaa, mutta ruuna tsemppasi väsymisestä huolimatta neljänneksi. Viime kauden kokonaan missannut 7 Outfield Ozzy näytti koelähdössä oikein hyvältä ja huomioidaan peleissä, vaikka arvailuksi menee. Ruuna juoksi pari vuotta sitten kymmenen totosijan putken ja teki tasaisen vahvaa sarjanousua.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka – A: 9 B: 4,2,6,10,8,5,7,3,1
Seitsemän voiton putkessa jatkava 9 Torrent d’Inverne on jättisuosikki takarivistäkin. Ruuna on ottanut monta ylivoimaista voittoa selkäjuoksuilla, ja tämänkertainen vastus on kevyempää tasoa kuin monessa aiemmassa startissa. Suosikilla oli viime kesänä parissa startissa raviongelmia ratkaisuhetkillä, mutta tuosta ei ole näkynyt mitään merkkiä pitkään aikaan. Voittoa odotetaan matkavauhdista ja juoksunkulusta riippumatta.

4 Mahatma Gee juoksi kesällä neljän voiton putken, mutta tuoreimman startin suoritus oli tasapaksu ja alla on taas taukoa. Kyse on laatuhevosesta pohjoisen raveihin, ja kapasiteetin puolesta jopa suosikin haastaminen voi olla mahdollista. Tässä vaiheessa voitto olisi kuitenkin yllätys. 2 Mas Dominant kiri viimeksi Kuopiossa ulkokautta vauhdilla maaliin, mutta yksi kovakirisempi vastustaja tuli hieman ennen maalia selityksittä ohi. Ruuna saanee tässä sopivan reissun kärjen tuntumassa ja pystyy totokolmikkoon. 6 Ranch The Rock laukkasi viimeksi keulaporukasta loppukurvissa ja menetti mahdollisesti totosijan. Ruuna oli pariin edelliseen starttiin aivan hyvä ja riittää kuntosa puolesta tässä totokamppailuun. Suosikin lyöminen juoksemalla vaatii huippusuorituksen.

Lähtö 8 – A: 7,5 B: 3,1,4,2
A-kaksikko erottuu muusta porukasta selvästi. 7 Shotproof on voittanut tätä kovempiakin montélähtöjä ja hyötyy vähäisestä osallistujamäärästä tuntuvasti. Ruunalta löytyy ylivoimainen kiripätkä tähän porukkaan. 5 E.V. Mici on löytänyt montésta uuden leipälajinsa ja yrittää suosikilta alusta alkaen karkuun. Ori teki viimeksi keulasta kelpo suorituksen häviten vain Gambling Facelle. 3 Brexit on mielenkiintoinen seurattava montéuransa avauksessa. Nopea tamma väläytteli muutamassa viime kauden startissa osaamistaan.

Lähtö 9, Troikka – A: 5,4 B: 2,6,1,3
5 Look Away sai viimeksi sisäradalta hieman myöhäiset kiritilat ja leikkasi maalilinjan voimia tallella. Tamma kohtaa viime kilpailuja sopivamman vastuksen ja rankataan ensimmäisenä, vaikka starttiväli on viime kertaa lyhyempi. 4 Rehabanero jäi viimeksi viimeisellä takasuoralla pussiin, nousi pian toiselle ja lopetti aika lailla samaa vauhtia kuin lähdön kärkihevoset. Tamma on tässä korkealla, jos ravirytmi pysyy kasassa alusta loppuun. 2 Riksu’s Tiara hankki kilpailuoikeuden takaisin rutiinisuorituksella ja parantanee otteitaan tosipaikassa. Tamma avasi uransa vuonna 2021 positiivisissa merkeissä, mutta sitten laukat astuivat kuviin.

Lähtö 10 – A: 3 B: 2,5,1,4
3 Mäen Eino kiri Rovaniemellä ulkokautta kolmanneksi ja hävisi vain lähdön piikki-selkäparille. Oriin viime kausi oli sen uran paras, ja vastaavat otteet voivat riittää tässä tehtävässä voittoon. 2 Aavan Superi kilpaili viime vuonna paljon ja teki pari laukkakisaa poislukien tasaisen hyvää työtä. Rovaniemen maililla ruuna sijoittui kiritiloja saamatta Mäen Einon edelle. Kakkossija vaikuttaa tässäkin voittoa todennäköisemmältä. 5 Torpa Pål on juossut valtaosin tätä kovemmissa lähdöissä ja parantanee, kun sai startin alleen.

Toto4-vihjesysteemit (36 / 60 riviä)

8,5,3 (4,1)

2,7,1,5 (3,4)

2,8,6 + 5,7 (4,3)

9 Torrent d’Inverne (4,2)

Troikka L7 (20 riviä)

9 – 4,2,6,10,8 – 4,2,6,10,8

Troikka L9 (6 riviä)

5 – 4,2,6 – 4,2,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]