Vihjeet 15.6.2023

14.6.2023

Lähtö 1 – A: 10 B: 2,5,3,1,4,8,6,7,9,11

10 Mauritz Match on esittänyt voittosummaansa nähden ihan eri tason vauhteja ja on ehjällä suorituksella kiinni voitossa. Ruuna eteni Porissa 600 juostuna keulaan, jäi painamaan naruille ja oli tappiosta huolimatta oikein hyvä. Viime startti pilaantui pussitukseen kärkirintaman taakse. 2 Orlando Orden juoksi koelähdössään yksin ja näytti koko matkan hyvälle. Loppuajasta voi tippua sekunti tai pari, mikä ei taida vielä riittää suosikkia vastaan. 5 Daisy Nimbus viimeisteli maanantaina Oulun hiittiraveissa juoksemalla täyden matkan aikaan 25,4. Tamma otti kolmannella puolikkaalla pienen välipysähdyksen ja ohitti maalisuoran terävällä loppuvedollaan vielä kaikki osallistujat. Kolmivuotiaassa tuntuu olevan paljon potentiaalia parannukseen.

Lähtö 2 – A: 15,14 B: 4,12,10,7,6,1,2,13,9,5,11
15 Harjan Valtias eteni viimeksi harvassa porukassa tasaisesti, kulki kirilenkin 33-vauhtia ja puristi varmaan voittoon. Ori pystyy parantamaan edelleen ja saa suosikin paineet, vaikka tehtävä on selvästi viimekertaista tiukempi. 14 Auran Valo starttasi viimeksi 20 metriä Harjan Valtiaan takaa, eikä pystynyt puristamaan kiripuolikkaalla voittomatsiin. Suoritus oli silti positiivinen, ja samanlainen meno kantaa tässä kärkipäähän. 4 Muiston Aaroni nappasi viimeksi vakuuttavan voiton hidasvauhtisen avauskierroksen jälkeen. Oriille jäi selvästi varaa, ja se pystyy karkaamaan pitkän pakin A-hevosilta, mikäli ravisävel soi koko matkan.


Lähtö 3 – A: 9 B: 7,4,2,1,3,8

9 Anaheim Kemp kohtaa tosi sopivan näköisen vastuksen ja on selkeä voittajasuosikki. Ruunan tuoreimmat montésuoritukset kotimaassa eivät olleet kummoisia, mutta Bodenissa meno maistui paremmin. Viime kärrylähdössä ruuna oli viimeisellä sijalla pitkään vailla kiritilaa ja lopetti päätössatasen sisäkautta ihan hyvin, vaikka ei kyennyt kärkisijoille. 7 Horsetail’s O’Neil, 4 Saga Ray ja 2 Crossfire Selene juoksevat ensimmäistä kertaa montéssa ja ovat vaikeita arvioitavia. Kaikkien selkään hyppää osaava kuski, eikä suosikin haastaminen ole kolmikolle lainkaan poissuljettu asia.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 11,3,5,4 B: 1,9,6,8,7,10,12,2
11 Black Crystal otti viisi tuoreinta voittoaan keulajuoksuilla, mutta nyt johtopaikalle ei taida olla asiaa, ellei Santtu Raitala aja takarivistä aktiivisella taktiikalla. Edestä lähtee kelpo avaaja, joten mitenkään poissuljettua keulaan pääseminen ei ole. Suosikin kuntonäytöt ovat porukan parhaat, mutta lähtöasemien vuoksi kyse ei ole mistään saletista voittajasta. 3 Tinder Matt teki viime syksynä ja tämän vuoden alkupuolella monta hyvää suoritusta ja huomioidaan aikaisin peleissä suoraan tauoltakin. Ruuna on viihtynyt vapaalla radalla ja kestänyt parhaimmillaan kovan ylivauhdin.

5 E.V. Baumgartner otti viime voittonsa keulasta varmaan tyyliin. Tuoreimmassa startissa kiritilat sisäradalta aukesivat vasta sata ennen maalia, eikä kärkiparin tavoittaminen ollut enää mahdollista. Ruuna on hieman hankala arvioitava uusien vastustajien seassa, mutta eiköhän potku riitä tässä kärkimatsiin. 4 Goosebumps teki kelpo suoritukset viime kakkossijoissa ja pystyy parantamaan edelleen. Ruuna juoksi viimeksi ylivauhtisella maililla toista sekä kolmatta rataa pitkin ja oli tappiosta huolimatta positiivinen. 1 BWT Get Ready oli viime kauden viimeisessä kilpailussaan tosi lähellä Ponsse Cupin finaalipaikkaa ja teki muutenkin valtaosin hyviä suorituksia. Vaikea arvioitava puolen vuoden tauolta, mutta kuuluu silti mukaan pelimietintöihin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 13,12,11 B: 9,4,7,2,1,5,10,3,8,6
Yllätysherkkä lähtö. 13 Vauhdin Siru nappasi viime voittonsa 200 metrin loppukirillä toisesta ulkoa. Vermossa tehtävä oli hieman kovempi ja suoritus kärkihevosten tuntumasta aivan hyvä. Vastus kevenee hieman, ja tamma on sopivat vetoavut eteen saadessaan vaarallinen. 12 Vipaliinu juoksi viimeksi toisella ilman selkää ja tippui kiripuolikkaalla kärkiparin kyydistä, kun vauhti kiihtyi 25-lukemiin. Tamma on parempi tasaisella matkavauhdilla, ja kahdelta pakilta voi olla syytä lähteä aikaisin reissuun.

11 Lennon Venkula avasi kautensa vahvasti mollivoittoisesti ja on tähän starttiin vielä suurempi arvoitus. Ori nousee silti mukaan A-ryhmään, sillä viime kauden näytöt ovat timanttia tähän porukkaan peilattuna. 9 Lemmen Tulikasson löi Vipaliinun viime voittostartissaan uransa parhaalla suorituksella ja oli viimeksi hieman tasaisempi. Viisivuotiaassa on vielä paljon potentiaalia parannukseen. 4 Hajapusa pystyy alle 30-tulokseen, millä pärjää tässä tehtävässä pitkälle. Ongelmana on iso laukkariski etenkin lähtösuoralla. Jos alku sujuu ongelmitta, saattaa tamma edetä keulaan vetämään tasaisen reipasta tahtia.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4,6 B: 8,1,9,2,3,5,7
4 It’s Raining Men kohtasi Number Onessa monta kovaa avoimen tason hevosta ja teki ihan hyvän suorituksen, vaikka kärkeen ei ollut asiaa. Edellinen voitto tuli keulasta vakuuttavasti, ja ruuna olisi tässäkin johtopaikalta kova pala purtavaksi. Keulaan saattaa tähdätä myös 6 Bansky, jonka nopeus voi riittää suosikin ohittamiseen lähtösuoralla. Viime suoritus Vermon tammalähdössä sisäradalta oli positiivinen. Tammalla saatetaan myös ajaa selkäjuoksu, mikä nostaisi suosikin osakkeita tuntuvasti.

8 Bond Eagle on vähintään edellisten veroinen kilpahevonen, mutta tippuu kasiraiteelta B-ryhmään. Ruuna tuli viimeksi kirikierroksen 13-vauhtia ulkokautta ja saa puhtaat paperit, vaikka ei voinut voittajalle mitään. 1 Cheap Thrills tuskin pystyy keulataistoon, mutta sisäradalta juoksu voi mennä pienillä tuureilla täysin putkeen. Ruuna oli Vieremällä matkavauhdin uhri, eikä lopputulokseen kannata tuijottaa. 9 Kivarin Raindance jäi kahdessa viime startissa pussiin. Edellisessä voittostartissa juoksu meni sujuvasti, ja tamma eteni kovan alkuvauhdin jälkeen varmaan voittoon kärkiparin takaa. Takarivistä tarvitaan muiden apua juoksunkulkuun.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 5 B: 6,2,3,4,7,1,9,10,8
5 No Limit Royalty on aloittanut pohjoisessa loistavasti ja saa ainoana paikan A-ryhmästä, vaikka vastassa on monta hyvää hevosta. Ruuna teki alkukesästä monta hyvää suoritusta selkäjuoksuilla ja otti viime voittonsa keulasta ylivoimaisesti. Voittoon on hyvät saumat sekä keulasta että toisten takaa. 6 Armani Press teki viimeksi tätä kovemmassa porukassa parhaansa toisesta sisältä. Edellisessä ruuna oli tosi lähellä jättiyllätystä Number Onessa. Juoksu voi mennä hankalaksi, mutta onnistuessaan ruuna riittää tässä porukassa kärkeen.

2 Moonlight Velvet teki viimeksi loistavan suorituksen ilman etukenkiä ja hävisi vain voittokone Mandela Zonille. Tamma ei ole alussa nopein, mutta kakkosradalta sillä ei ole tavallisen kokoista merkitystä. 3 Quick Vald sen sijaan avaa kovaa ja on aina ollut paras vapaalta radalta. Ruunan tuorein kuntonäyttö kestää vertailun näihin vastustajiin. 4 Kitzune G.G. lähtee matkaan hieman keskinkertaisella taululla, mutta parin viime startin perusteella kunnossa ei ole vikaa. Tamma tuskin osallistuu alkurynnistykseen, joten menestyminen on väkisinkin muiden tekemisistä kiinni.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 6,5,2,7 B: 1,3,4,9,11,12,8,10
Tosi tasaisen lähdön niukka ykkösrankkaus on 6 Mr Courvoisier, joka nappasi viimeksi Stayer Cupin kakkosrahat positiivisella suorituksella. Ruuna osaa avata auton takaa kovaa ja saanee kuutosradaltakin kelpo kiriasemat. 5 Ranch The Rock on juossut viime aikoina tätä selvästi kovemmissa porukoissa ja tehnyt kelpo suorituksia aina kuin juoksunkulku on sellaisen mahdollistanut. Ruuna on tässä porukassa pelihevosia.

2 Ninth Nobleman on tehnyt kelpo lopetuksia selkäjuoksuilla ja starttaa pitkästä aikaa kunnon lähtöasemista. Ruuna ei ole erityisen hanakka voittamaan, mutta tässä tehtävässä siihen vaikuttaa olevan tavallista paremmat saumat. 7 Bugs Bunny Buzz lopetti Kajaanin 75-lähdössä terävästi ja nousi rahasijalle. Tuo kuntonäyttö kestää vertailun tässä porukassa, ja ruuna on juoksun onnistuessa yksi mahdollisista voittajista. Viimeksi keulasta taipunut 1 Rocking Flax pystyy parantamaan paljon ja pystyy silloin sisäradalta yllätykseen.

Lähtö 9, Troikka – A: 7,12 B: 8,4,3,11,9,10,2,1,5
7 Mc Lee palasi Seinäjoella tauolta loistovireessä, voitti neljännestä ulkoa hienolla kirillä ja jatkaa selvänä suosikkina. Juoksunkulku on paljon startin onnistumisesta kiinni, mutta eiköhän voittoon ole saumoja lisämetrien kanssakin. 12 Field’s Gimmick ei ole voittanut hetkeen, mutta suoritusten taso on parantunut siitä huolimatta kaiken aikaa. Ruuna kohtaa aiempaa sopivamman vastuksen ja nousee takamatkalta kärkimatsiin. 8 Shackhills Melody voitti Torniossa tätä helpomman lähdön ja pystyy parantamaan edelleen. Tamma paransi pohjoisen avauskilpailustaan merkittävästi viime starttiin.

Lähtö 10 – A: 8,5 B: 1,7,6,2,4

8 Helkan Toivo meni viimeksi täyden matkan alle 24-vauhtia toista rataa pitkin juoksemalla, mikä on rankan tason kuntonäyttö tähän porukkaan peilattuna. Ori jatkaa nousukunnossa, eikä pitkä takamatka ole kummoinen haitta vajaassa lähdössä. 5 Uhmapeli teki Kokkolassa tappiosta huolimatta hyvän suorituksen. Yksi vastustaja pystyi lopettamaan 22-vauhtia kesäradalla, eikä ruuna pystynyt ihan samalle tasolle. 1 Kopran Tuuli pystyy lähiaikoina sopivassa porukassa kauden avausvoittoon. Viime suoritus oli oikein positiivinen, mutta edelle rankattujen lyöminen vaatii vielä hieman lisää.

Toto5-vihjesysteemit (24 / 140 riviä)

11,3,5,4 (1,9)

13,12,11 + 9,4 (7,2)

4,6 (8,1)

5 No Limit Royalty (6,2)

6,5,2,7 + 1,3 (4,9)

Troikka L7 (20 riviä) 5 – 6,2,3,4,7 – 6,2,3,4,7

Troikka L9 (20 riviä) 7– 12,8,4,3,11 – 12,8,4,3,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]