Vihjeet 15.8.2022

14.8.2022

Lähtö 1 – A: 1 B: 2,5,6,7,8,3,4

1 Fleeting juoksi koelähdössään toisella ilman vetoapua ja lopetti 15,5-vauhtia parastaan antamatta. Tamma paransi aiemmista koelähtöyrityksistä huomattavasti ja on selkeä pelisuosikki sopivalta näyttävässä uran avaustehtävässä. 2 Dunder Bolt meni koelähtönsä kaksivuotiaana, eikä kulkenut lähellekään suosikin tasoisia vauhteja. Osaavista käsistä ensimmäisen kerran starttiviivalle tuleva ruuna pystynee merkittävään parannukseen. 5 Nemea Lahan laukkasi Lieksassa alkumatkasta ja kiri jatkossa sisäradalta terävästi maaliin. Ruuna kohtasi edelliskerralla kovemman vastuksen, eikä jaksanut kierroksen kiriään aivan perille saakka. Nyt totosijaan on ehjällä juoksulla hyvät mahdollisuudet.

Lähtö 2 – A: A: 1,7,9 B: 12,2,6,11,4,3,5,10,8,13
1 Vipaliinu voitti Vieremällä kovavauhtisen lähdön johtavan takaa ja paransi samalla ennätystään kaksi ja puoli sekuntia. Tamma kohtaa nyt enemmän tienanneita ja hakee paalupaikaltaan koko matkan johtoa. Toissa kerralla Äimärautiolla tähtirajan puhkaissut 7 Hissun Kalle kohtasi Lieksassa pari hyvää vastustajaa ja hävisi keulasta valjakonmitalla. Loppua tultiin 28-vauhtia, eikä ruuna luovuttanut missään vaiheessa. 9 Tähti-Tino paransi Kuopion voittostarttiin edellisestä merkittävästi ja teki Vieremällä alkulaukan jälkeen vielä vauhdikkaamman suorituksen. Ruuna jatkaa elämänsä iskussa ja voi yltää kärkitaistoon kahdelta pakiltakin.


Lähtö 3 – A: 4,12,10,1 B: 3,11,2,8,7,6,5,9

Vieremällä keulahevosen taakse pussiin jäänyt 4 Alef Q.L. on niukka ykköshevonen, vaikka vastus on parhaiden osalta kovempi kuin hevosen Suomen uran tähänastisissa starteissa. Tammassa tuntuu olevan vielä paljon kehittymisen varaa, eikä paikka johtavan rinnallakaan ole sille liikaa. 12 Stoneisle Tornado voitti Pihtiputaalla sopivantasoisen lähdön, vaikka sai painetta jo avauskierroksen aikana. Edeltävässä Nuorten Sarjassa tamma tuli kirikierroksen ulkokautta alle 16-vauhtia ja oli sijoitustaan parempi. Tässäkin on luvassa työntekoa. 10 Peace of Cake on juossut isopalkintoisia lähtöjä, eikä ole pystynyt kovissa lopetuksissa aivan parhaiden tahtiin. Niin kävi myös kauden avauskilpailussa kolmannesta sisältä. Nyt viivalla ei ole yhtään liian kovaa.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3,1 B: 5,6,7,4,2
3 Farzad Boko nappasi Ylivieskan Malja-ajossa kakkosrahat tätä kovemmassa porukassa ja hyvällä suorituksella. Ruuna on ollut muutenkin jatkuvasti positiivinen ja kohdannut monessa startissa Suomen lämminverihuippuja. Tämän lähdön voittaminen voi onnistua vaikka johtavan rinnalta, ja se paikka voikin olla varattu ruunalle, kun sisäpuolelta lujaa avaava 1 President Lindy lienee lähdön keulahevonen. Se ei pystynyt viimeksi Bodenissa yhtä hyvään suoritukseen kuin Farzad Boko. Aiemmat voitot tulivat mailin matkalla keulajuoksuilla ja oikein sopivissa porukoissa.

5 Minto’s Don Juan on oppinut vanhoilla päivillään avaamaan auton takaa lujaa, eikä keulaan pääseminen ole mahdoton ajatus. President Lindyn taktiikka ratkaisee kuitenkin paljon. Lieksan voitto irtosi tosi sopivassa seurassa hienolla tyylillä. Kultakannassa jatkaminen vaatii paremman suorituksen. 6 Leader Brodde on kilpaillut tällä kaudella katkonaisesti, eikä ihan parasta tasoa olla nähty hetkeen. Iskussa ollessaan ruuna riittää tämän lähdön suosikeille. 7 Gambino Degato on uloimmalta lähtöpaikalta vaikean tehtävän edessä, ja voitto taitaa olla liikaa vaadittu nappireissullakin. Parissa viime esityksessä hitaan alkuvauhdin jälkeen ei ollut mitään vikaa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 4,3,10,8 B: 9,6,12,11,5,2,1,7
Viime vuonna läpimurtokauden juossut 4 Roughenough Vice on kilpaillut tällä kaudella katkonaisemmin. Nyt alla on pari kilpailua lyhyellä starttivälillä, ja ruuna vaikuttaa olevan löytämässä parhaan kuntonsa. Oulun suoritus pienen alkuhaparoinnin jälkeen oli ihan hyvä, ja viimeksi Bodenissa ruuna eteni vaikeista asemista hienosti kakkoseksi. Viisivuotias pystyy kehittymään terveyden kestäessä vielä paljon. 3 True Noice paineli Torniossa mailin alusta loppuun kovaa ja oli oikein vakuuttava voittaja. Edelliskerralla matkavauhti oli tosi maltillista, ja yksi pätkänopeampi vastustaja kiri maalisuoralla selityksittä edelle. Vauhtikestävä ruuna on tiukasti kiinni totosijassa, vaikka vastus tiukkenee viime kerrasta.

10 Father Christmas sortui Forssassa loppumatkan raviongelmiin, kuten on käynyt monessa startissa aiemminkin. Tasaisen reipas matkavauhti on usein auttanut asiaa. Ruuna on kaiken ollessa kohdallaan 75-tason hevonen, jolla voi ajaa aikaisin keulan rinnalle. 8 Torrent d’Inverne kohtasi Torniossa vähäväkisen, mutta hyvätasoisen vastuksen, eikä pystynyt aktiivisella ajotaktiikalla kärkeen. Ruuna voitti Rovaniemellä ylivauhtisen lähdön takajoukoista kirimällä, ja joutuu kasiradalta luultavasti toivomaan samanlaista juoksunkulkua. 9 Ranch The Rock palasi Ylivieskassa tauolta positiivisella suorituksella kahden totaalisen flopin jälkeen. Ruuna teki viime kauden parhaissa starteissa tosi hyvää työtä ja pystyy parantamaan otteitaan merkittävästi, jos kaikki on edelleen kunnossa.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 5 B: 4,7,3,1,2,8,9,6
Lahdessa johtavan ulkopuolelta jättisuorituksella Suomen ennätyksen juossut 5 Irondanger on Oulu Express -karsinnan suuri voittajasuosikki. Ruunalla ei vaikuttanut edes olevan kaikki pelissä maalisuoralla. Edellinen kilpailu oli Kasvattajakruunun alkuerä, jonka Irondanger voitti niin ikään keulehevosen rinnalta ilman mitään ongelmia. Keulaan ei ole asiaa tässäkään ilman muiden suostumusta, ja ehkä karsintalähdössä ei ajeta sataprosenttisen täysillä juuri voitosta. Selkeä ykkössuosikki silti.

Tämä tarjoaa mahdollisuuden numerolle 4 Massimo Hoist, joka pystyy torjumaan suosikin alussa ja nappaamaan keulapaikan haltuunsa. Sen jälkeen Mika Forss ajanee niin hidasta tahtia kuin suosikilla annetaan. Ori matkasi Forssassa keulan takana ja puristi maalisuoralla ohi vetoavustaan. Myös edelliset voitot tulivat tosi hienoilla suorituksilla, mutta Irondangerin lyöminen voi vaatia vielä enemmän. 7 Callela Nelson ei voinut Forssassa kärkiparille mitään, mutta teki hyvän kirin ulkokautta ja otti kolmosrahat selvällä marginaalilla. Ruuna tuskin voi kahdelle edelle rankatulle mitään, mutta kolmossija on sujuvalla juoksulla otettavissa. 3 Xenon Leader esitteli Kuopiossa lähtönopeuttaan, jolle tulee varmasti käyttöä tässäkin tehtävässä. Voitto irtosi johtojuoksun jälkeen varmaan tyyliin, ja nyt vuorossa lienee sujuva juoksu Massimo Hoistin takana. Myös 1 Callela Vipdeal avaa hyvin ja hakee tarkkaa sisäratajuoksua. Finaalipaikkaan on sellaisella loistosaumat, eikä totosijakaan tulisi kovin isona yllätyksenä. Ruuna sai Kuopiossa kiritilat vasta hieman ennen maalia ja ehti spurttaamaan kakkossijalle.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 1,7,10 B: 9,3,5,2,4,8,12,11,6
Suomenhevosten OEX-karsinta näyttää pelillisesti paljon vaikeammalta kuin lämminveristen. 1 Lipassi on niukka suosikki, vaikka ajoittainen ravin hukkuminen on tuottanut ongelmia monessa startissa. Näin kävi myös Forssassa, kun ravirytmi sekosi puolimatkassa, eikä kärkeen ollut enää mahdollisuuksia. SHKL-cupin finaalissa lopun laukka vei kakkosrahat. Lipassin kyvyt ja vauhdit ovat edelleen ikäluokan eliittiä. 7 Huikero kohtasi isot pojat ensimmäistä kertaa SHKL-cupin finaalissa ja teki kiihtyvässä vauhdissa aivan hyvän kirin. Ori on hieman vaikea arvioitava kahden kuukauden tauolta, mutta oletuksena luvassa on uran paras suoritus.Lähtöpaikka rveluttaa hieman.

10 Kojolan Costi seurasi Pikkuprinssissä kärkihevosia perille saakka ja ansaitsi kolmosrahansa. Ori ansaitsee tuolla näytöllä paikan tämän lähdön A-ryhmästä, mutta voitto vaatinee silti uran parhaan suorituksen. 9 Landen Iita teki Forssassa tammojen puolella aika lailla samantasoisen suorituksen kuin edellä mainittu. Edellisessä Nuorten Sarjassa mentiin avauskierros paljon hitaampaa tahtia, ja tamma piti muut keulaan etenemisen jälkeen varmasti kurissa. 3 Tukkijätkä on juossut ja voittanut vasta kaksi kilpailua ja lähtee karsintaan jokerikorttina. Varaa on jäänyt, ja tässä kisassa saadaan hevosen kapasiteetista paljon lisätietoa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 5,6,4 B: 3,1,2,9,7,8
5 Ilos Silmarillion jäi Ylivieskassa hieman hankaliin kiriasemiin, kun toinen rata ei vetänyt oikeastaan missään vaiheessa. Ruunan kiristä jäi silti puuttumaan viimeinen silaus, minkä voi laittaa kahden kuukauden tauon piikkiin. Parin edellisen 75-lähdön loppukirit olivat silminnähden parempia. 6 Midleton pääsi etenemään Vieremällä suosiolla keulaan ja piti maalisuoralla hallitusti hevosenmitan voittoon. Ruuna on vasta pääsemässä takaisin kunnon starttirytmiin ja pystyy parantamaan otteitaan edelleen. Lähtönopeutta löytyy kohtalaisen paljon, ja pieni satsaus alkuun voi poikia hyvät asemat kutosradaltakin.

4 Cameleo Press kiri Ylivieskassa nappijuoksun päätteeksi selvään voittoon ja oli etenkin tauko huomioituna oikein terävä. Tammalla haetaan luultavasti tässäkin mahdollisimman sujuvaa selkäjuoksua. Aikeiden onnistuessa totosijaan on tosi hyvät mahdollisuuudet. Forssassa pahan alkulaukan ottanut ja keskeyttänyt 3 Cover Prince on kaiken ollessa kohdallaan 75-tason menestyjä, mutta nyt hevosen mahdollisuuksia on vaikea arvioida. Joensuun suoritus ei ollut lähelläkään ruunan parasta tasoa, kun sillä kilpailtiin kengät jalassa. 1 Scorzone pystyy hyödyntämään lähtöpaikkansa ja saanee tarkan juoksun terävimmän kärjen takana. Ruuna kiri Ylivieskan 75-lähdössä tasaisesti neljänneksi, eikä pystynyt uhkaamaan totokolmikkoa maalisuoralla. Nyt juoksupaikka löytynee lähempää kärkeä.

Lähtö 9, Troikka – A: 7 B: 10,4,2,3,8,9,11,5,12,6,1
7 Governor Hoss veti Rovaniemellä porukkaa puolireipasta tahtia ja voitti ylivoimaisesti. Ruunan olemus oli aiempaa rauhallisempi, minkä myös taustajoukot vahvistivat lähdön jälkeen. Vauhdeiltaan Governor Hoss kuuluu johonkin aivan muualle kuin reilun kymppitonnin lähtöihin. Voitto on lähellä tässäkin porukassa, vaikka vauhtimittari painuisi punaisen puolelle jo avauskierroksen aikana. 10 Horsetail’s O’Neil matkasi Ylivieskassa keulavoittajan takana ja seurasi tilaa saamatta kakkoseksi. Kajaanin voitto tuli rajun avauksen jälkeen keulasta hallitusti. Takarivi ja hieman viime kisoja kovempi vastus arveluttavat kunnon riittämistä enemmän. 4 Blaze Beluga teki toissa kilpailussa lupaavan suorituksen suoraan tauolta ja pilasi viimeksi alkulaukkaan. Lähes joka toisessa startissa kaksariin sijoittunut tamma on tässäkin vahvasti pelihevosia.

Lähtö 10 – A: 8,6 B: 4,1,7,2,3,5
8 Lystilän Lento aloitti Ylivieskassa porukan vetäjänä, jatkoi kirikierroksella suursuosikki Nylandin takana ja taipui lopussa ulos kärkikuvioista. Viivalla oli paljon enemmän tienanneita, mutta ei suoritus ollut lähelläkään ruunan parasta tasoa. Tehtävä on nyt pykälän verran helpomman näköinen, ja Lystilän Lento on normaalisuorituksella mukana kärkimatsissa. 6 Borkeld on nykykunnossaan kova vastustaja. Se voitti Ylivieskassa pienen lähdön rutiinisuorituksella ja jäi Killerillä keulahevosen taakse voimat tallella pussiin. Ruuna jatkaa elämänsä iskussa. 4 Erehys yllätti Kaustisen 75-kierroksella ja pilasi viimeksi alkulaukkaan. Nopea ori hakee tarkkaa selkäjuoksua, millaisen saaminen näyttää kahden pienen paalun takaa hyvin todennäköiseltä.

Lähtö 11, Troikka – A: 4 B: 3,2,9,8,5,1,6,11,12,10,7
4 Elenors Magic näytti jo koelähdössä melkoiselta vauhtikoneelta voittosummaansa nähden, ja Suomen uran ensimmäinen voitto irtosi keulasta ihan näytöstyyliin. Vesa Jokiniemi sai toki vetää avauskierroksen rauhallista tahtia, mutta ei hevosesta olisi tultu sillä kertaa ohi millään matkavauhdilla. Ori kohtaa nyt merkittävästi kovemman vastuksen, mutta on silti iso suosikki voittajaksi. 3 Helan ei yltänyt viimeksi ulkokautta kirimällä kärkeen, mutta meni kuitenkin ennätyksensä hieman raskaalla kaviouralla. Ruuna on parin kuukauden tauoltakin pelihevosia, sillä potentiaalia parannukseen löytyy varmasti. 2 Complicated laukkasi Kuopiossa maalisuoralla kovassa vauhdissa ja menetti nelosrahat. Edellisen startin suoritus toiselta ilman vetoapua oli hevosen uran paras. Ruuna on loistopaikaltaan troikan perushevosia.

Toto5-vihjesysteemit (108 / 525 riviä)

3,1,5 (6,7)

4,3,10,8 + 9 (6,12)

5 Irondanger (4,7)

1,7,10 + 9,3,5,2 (4,8)

5,6,4 + 3,1 (2,9)

Troikka L7 (20 riviä)

1 – 7,10,9,3,5 – 7,10,9,3,5

Troikka L9 (20 riviä)

7 – 10,4,2,3,8 – 10,4,2,3,8

Troikka L11 (20 riviä)

4 – 3,2,9,8,5 – 3,2,9,8,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]