Vihjeet 16.10.2023

15.10.2023

Lähtö 1 – A: 3,10 B: 11,5,6,7,12,14,9,13,8,2

3 Suplahus voitti Kajaanissa johtopaikalta helposti ja jatkaa suosikkina tähän hieman tiukempaan tehtävään. Tamma voi päästä tässäkin nopeasti porukan vetäjäksi ja pystyy parantamaan ennätystään tarvittaessa sekuntikaupalla. 10 Asesoori juoksi viimeksi keulassa, eikä kyennyt vastaamaan yhden kilpakumppanin loppukiriin, mutta piti varmaksi kakkoseksi. Ori on tehnyt luotettavaa työtä ja nousee mukaan kärkitaistoon, jos pitää oman tasonsa. 11 Nooran Patu teki viime Oulun vierailullaan hyvän suorituksen, mutta kaksi seuraavaa kisaa pilaantuivat lähtölaukkoihin. Hyppyriski lienee edelleen suuri, mutta vauhdeiltaan ruuna riittää tässä kaikkia vastaan.

Lähtö 2 – A: 9,8,5 B: 2,12,1,14,6,13,7,4,11,3,10
9 Louis Bourbon kiri Joensuussa sisäradalta vauhdilla maaliin ja paransi ennätystään sekuntikaupalla. Ylivieskan startin pilasi ensimmäisen takasuoran laukka. Jos ruuna pystyy samoihin vauhteihin kuin Joensuun kilpailussa, tulee muille tässä kiire. 8 Rusty Cage avasi uransa voittamalla selkäjuoksulla ja jatkoi Rovaniemellä tyylipuhtaalla keulavoitolla. Vastus on nyt hieman vaativampaa tasoa, ja voltin vitonen voi tehdä startin onnistumisesta vaikeaa. Silti vahvasti pelihevosia. 5 Potter Kähö teki heinäkuussa kaksi oikein hyvää suoritusta, mutta viime starteissa tuli laukat avauskierroksen aikana. Ori on hieman vaikea arvioitava tähän paikkaan, mutta riittää vauhtiensa puolesta kärkiporukkaan.


Lähtö 3 – A: 3 B: 5,2,7,8,9,1,4

3 Ari Potter jatkaa pystysuoraa nousuaan kohti avoimia sarjoja ja on edelleen suuri voittajasuosikki. Ruuna veti viimeksi Mikkelissä avauskierroksen hieman päälle 20-vauhtia ja lasketteli ylivoimaiseen voittoon. Keulajuoksu ja voitto vaikuttavat hyvin todennäköiseltä tässäkin. Suosikin taakse toiseen sisälle pääsevä hevonen on kiinni kakkossijassa. 5 Borkeld eteni Seinäjoen välistartissa keulaan ja piti lopun kiritaistossa niukasti pintansa. Ruuna voi päästä nappistartilla ohi kaikista sisäpuolelta lähtevistä. 2 Liisinko eteni Joensuussa maalisuoralle tultaessa ykköseksi, mutta ei pystynyt vastaamaan ulkoa vyöryneelle rintamalle. Ruuna voi parantaa lyhyellä starttivälillä ja yrittänee Borkeldin tapaan alussa suosikin selkään.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2 B: 3,9,4,10,7,1,6,5,8,11,12
2 Diamonds Star eteni Mikkelissä avauspuolikkaan jälkeen keulaan, otti vauhtia pois ja kaasutteli 12,5-lopetuksellaan alta pois. Ruuna haparoi kiripuolikkaalla pariin otteeseen ja tuli maaliin lähinnä pito päällä. Kolmevuotias vaikuttaa paljon tavallista paremmalta kilpurilta ja voi olla pysäyttämätön tässäkin, ja etenkin jos pääsee sujuvasti keulaan. Viivalla on kuitenkin monta muutakin hyvää aloittelijaa, ja keulapaikalle voi olla tunkua. 3 Börjesin nasautti Kajaanissa auton takaa keulaan, veti puolireipasta tahtia ja voitto hallitusti. Vastus on nyt selvästi tasokkaampi, mutta kyllä ruunan näytöt kestävät vertailun tässäkin porukassa. Suosikin ohittaminen kiihdytyksessä olisi iso asia voiton kannalta.

9 Jutabo Rose teki Ylivieskassa porukan hänniltä hyvän kirin, vaikka ei pystynyt nousemaan aivan kärkitaistoon. Tamma voi päästä nyt paljon lähemmäs kärkeä, ja silloin saumoja on jopa voittoon, vaikka vastus on selvästi viimekertaista tasokkaampi. 4 Whitelake’s First voitti Vermossa Tammasarjan johtavan takaa 200 metrin kirillä, eikä vaikuttanut olevan maalin kohdalla täysin väsynyt. Joensuussa kärkipari paineli kirilenkin alle 15-vauhtia, ja tamma kesti kaksikon vauhdissa perille saakka. 10 Boulder Titan jäi Kajaanissa toiselle ilman selkää, eikä luovuttanut missään vaiheessa. Vermon startissa mentiin alusta loppuun reipasta, ja ori hellitti kiripuolikkaalla parhaiden vauhdista. Takarivistä voittaminen vaatii huippusuorituksen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8 B: 9,10,6,5,2,11,14,4,7,12,13,3
8 Rommi Rohkee erottuu ainoaksi A-hevoseksi reilun kuukauden tauosta huolimatta. Ruuna voitti viime tauoltapaluukilpailunsa ylivoimaisesti ja oli omaa luokkaansa myös syyskuun startissa. Vastus on nyt hieman kovempi kuin noissa kilpailuissa, mutta ei missään nimessä liian kova. Juoksupaikalla ja matkavauhdilla ei ole suurta merkitystä suosikille. 9 Markantti on parantanut starttien myötä hiljalleen ja palasi Rovaniemellä voittokantaan tasapääjuoksun myötä. Tamma sai nätin sisäratajuoksun, mikä varmasti auttoi menestymisessä, mutta tarkka reissu ei ole mikään elinehto pärjäämiselle.

10 Marti jäi Kajaanissa keulahevosen taakse umpipussiin ja saalisti jälleen yhden himmeän mitalisijan. Nopea ori pärjäsi aiemmin 75-tasollakin ja on hyvin todennäköinen totohevonen tässäkin. Vaikka kauden voittosaldo näyttää nollaa, ei ori ole näyttänyt mitään selkeitä merkkejä voitontahdottomuudesta. Taulun kahden ylimmän startin tappiot olivat hyvin niukkoja. 6 Vipaliinu eteni Rovaniemellä aikaisin keulaan ja tasasi voiton Markantin kanssa. Tamma on tehnyt parhaat suorituksensa johtopaikalta, ja sinne pääseminen voi olla nyt hankalaa. Keulan rinnalta ajaminen on toinen kelpo vaihtoehto. 5 R.R. Muistotar veti Kajaanissa tasaisen reipasta tahtia ja piti lopun hidastuvassa vauhdissa niukasti pintansa. Tamma kohtaa tässä tiukemman vastuksen, ja voittokannassa jatkaminen edellyttää selkeää parannusta. Siihen hevosessa on kyllä ainesta.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 2 B: 3,1,10,9,7,4,5,11,6,8
Korkeatasoisen porukan ainoaksi A-hevoseksi nousee loistavaa työtä läpi kauden tehnyt 2 Xet Diablo. Kaustisella tuli tappio selvänä suosikkina, kun toiselle ilman vetoapua eteneminen ei onnistunut, ja ylimääräinen spurtti vei parhaan terän kirivaiheesta. Ruuna osoitti Forssan pronssidivarin voitollaan, että vääntövoima riittää myös pykälän verran aiempaa korkeammassa divisioonassa. 3 Wingait Leif kiri Kajaanissa lopun ulkokautta aivan omaa vauhtiaan ja osoitti edellisessä startissa riittävänsä myös 75-tasolla. Ruuna avaa auton takaa kohtalaisesti ja saanee hyvät kiriasemat kärkiporukasta. Voitto ei yllättäisi lainkaan, jos suosikille tulee jostain syystä mutkia matkaan.

Keväällä Oulussa pronssidivisioonan voittanut 1 Knocking Match palasi Rovaniemellä tauolta kelpo suorituksella ja pystyy parantaessaan jopa voittoon. Lähtöpaikka suosii nopeaa avaajaa, jolla voi kokeilla tilanteen mukaan joko keulasta tai selkäjuoksulla kärjen tuntumasta. 10 He’s A Keeper on tehnyt hienoa työtä 75-tasolla, mutta jää takarivin ja pienen tauon vuoksi haastajaleiriin. Vaikka ruuna on juossut paljon keulassa, osaa se myös kiriä takaa kärkitaistoon, jos vain vauhdinjako sen mahdollistaa. 9 Endless Story on tammojen puolella avoimen tason hevonen ja riittää pronssidivarin ruunia vastaan varmasti, mutta alla oleva tauko jarruttaa pelihaluja hieman. Näin hyvällä hevosella tuskin ajetaan tässä vaiheessa hampaat irvessä voitosta, ja etenkin kun arvonnassa sattui takarivin paikka.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 10,6,9 B: 7,12,1,4,2,8,3,5,11
Valtaosa viime aikoina edukseen esiintyneistä hevosista hävisi rata-arvonnan, ja Ponsse Cupin ensimmäinen karsinta vaikuttaa siksi yllätysalttiilta. 10 Francis Coccola voitti Mikkelissä nousijadivarin johtamalla alusta loppuun. Ruuna on osoittanut pystyvänsä pärjäämään myös selkäjuoksulla, mutta on takarivistä väkisinkin hieman muiden armoilla. 6 Aguero sai viimeksi lisämetrejä alkumatkasta ja teki keulan rinnalta sinnikkään suorituksen. Ruunalla on varmasti tähdätty tähän kilpailuun, ja tiedossa voi olla koko uran paras esitys.

9 Justpaymybills sai vetää Kaustisella porukkaa rauhallista tahtia, mutta se ei ollutkaan voittava taktiikka, kun kaksi vastustajaa pystyivät hieman alle kympin lopetukseen. Ruunan esitys näytti pettymykseltä, mutta vauhti ei yksinkertaisesti riittänyt lopussa. Tämä tehtävä on takarivistä todella haastava, ja voittaakseen ruunan täytyy yltää lähelle huipputasoaan. 7 Champlain Wania kiri Forssassa lujaa maaliin ja hävisi vain yhdelle kovakuntoiselle vastustajalle. Tamman tuoreimmat näytöt kestävät vertailun tässä porukassa, mutta lähtöpaikka voi tuoda liikaa mutkia matkaan. Myös 12 Luxus Match joutuu toivomaan muiden apua juoksunkulkuun. Ruunan uran kaikki kuusi kilpasuoritusta olivat positiivisia, ja lisää parannusta lienee luvassa. 1 Global Dazzle ja 4 Archibald eivät ole viime näyttöjensä puolesta aivan edellisten tasolla, mutta molemmat avaavat auton takaa kovaa ja saavat todennäköisesti ison edun juoksunkulkuun kuumimpiin pelihevosiin verrattuna.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 6,4,3 B: 2,1,10,7,5,8,11,9
6 Strong Caviar sai rauhoittaa viimeksi keulassa tahtia avauksen jälkeen ja piti voittoon, vaikka meinasi tulla yhden ulkoa kirineen yllättämäksi. Ruuna nappasi edellisessä Rovaniemen mailin lähdössä voiton johtopaikalta tasaisen kiihtyvällä matkavauhdilla. Nyt keulaan ei ole välttämättä asiaa, mutta se ei ole mikään lopullinen este voitolle. 4 Bugs Bunny Buzz on elementissään maililla ja pystyy menemään hyvänä päivänään matkan reippaalla liekillä alusta loppuun. Ruuna sai viimeksi reilusti lisämetrejä alkumatkasta, eikä pysynyt enää maalisuoralla parhaiden kyydissä. Vaikea suoritusta on silti mennä moittimaan.

3 Exit Fastback voitti viimeksi ylivauhtisen lähdön selvällä marginaalilla ja kohtaa nyt hieman vaativamman vastuksen. Vauhtikestävyys on ruunan paras valtti, eikä se jää näistä asemista liian kauas kärjestä. 2 Hypnotique palasi viimeksi kuukauden paussilta ja teki hyvän loppukirin takajoukoista. Nyt juoksupaikka löytynee kärjen tuntumasta, vaikka ruuna ei ole erityisen nopea avaaja. 1 Ranch The Rock on tehnyt tasaisen luotettavaa työtä ilman voittoja. Nyt lähtösaemat mahdollistavat nappijuoksun, eikä ykköseksi yltäminen olisi kovin suuri yllätys. 10 Jetstream Rapida on hyvä hevonen iltaravitasolle ja ansaitsee pelillistä huomiota suoraan parin kuukauden tauoltakin.

Lähtö 9, Troikka – A: 1,2,7 B: 5,10,4,8,12,6,3,9,11

1 Fiileri eteni Vermossa harvassa porukassa hiljalleen kohti totomatsia, mutta laukkasi 700 jäljellä ja tippui liian kauas. Edelliskerralla ori pysyi alusta loppuun ravilla ja teki pitkän sekä vahvan kirin takajoukoista. Nyt lähtösuora on suosikille kriittinen paikka, ja ehkä suoritus tietää tässä porukassa kärkisijaa. 2 Tuikun Helmi palailee pitkältä tauolta ja on viime startin perusteella nousukunnossa. Tamma avasi Ylivieskassa keulaan ja taisteli neljän hevosen rintamassa voitosta päätösmetreille saakka. 7 Glitteri käänteli viimeksi maalisuoran alussa vapaalle ladulle ja näytti nousevan kärkimatsiin, mutta laukkasi sata jäljellä mahdollisuutensa. Tamma pystyy täydellä matkalla alle 30-aikaan, mikä riittäisi tässä porukassa pitkälle.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 525 riviä)

2 + 3,9,4,10 (7,1)

8,9,10,6,5 (2,11)

2 Xet Diablo (3,1)

10,6,9 + 7,12,1,4 (2,8)

6,4,3 (2,1)

Troikka L7 (20 riviä) 10 – 6,9,7,12,1 – 6,9,7,12,1

Troikka L9 (20 riviä) 1 – 2,7,5,10,4 – 2,7,5,10,4

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]