Vihjeet 16.8.2021

15.8.2021

Lähtö 1 – A: 2 B: 1,8,4,6,5,3,9

Raahen paikallisraveissa keulasta 33-lopetuksessa varman voiton ottanut 2 Kukkarosuon Vieno jäi vajaa kuukausi sitten Oulun raveista pois ja avaa tässä totoraviuransa. Tehtävä pieneltä paalulta näyttää sopivalta, ja tamma pystyy johtamaan tätäkin porukkaa alusta loppuun. 1 Turolaine teki viimeksi OK-suorituksen sisäratajuoksulla ja parantanee pitkän tauon jäljiltä. Ruuna pystyy suosikin selästä vähintään kakkossijalle.8 Nestoriina sai Vieremällä kyytiinsä ammattikuskin ja teki ehkä sen seurauksena uransa selvästi parhaan suorituksen pitämällä keulasta kakkoseksi. Tamma pystyy samanlaisena tässäkin totoon, jos selvittää voltin vitosen ravilla.

Lähtö 2 – A: 4,10,1,8 B: 6,2,3,9,7,5
4 Onni Dahlia voitti Pimara-cupin karsinnan pitkällä kirillä ja hyvällä suorituksella, mutta finaalissa tuli kaksi laukkaa alkumatkasta, mihin menivät kaikki menestysmahdollisuudet. Ruuna voi laukata tässäkin alkuun, mutta ravilla se on kesän kuntonäyttöjen valossa kiinni kärkisijassa. 10 Nompparilla eteni Killerillä kirivaiheessa ulkokautta kohti viitossijaa, mutta laukkasi hieman ennen maalia. Kuntonäyttönä suoritus oli positiivinen. Tamma on viime laukasta huolimatta varmistumaan päin. 1 Oralunastus sekoaa usein askelissaan lähtösuoralla, mutta on pystynyt Lapissa kärkisijoihin ylimääräisistä tasoituksista huolimatta. Santtu Raitala istuu rattaille ja yrittää saada vahvan ruunan sisäradalta mahdollisimman hyvin liikkeelle.


Lähtö 3 – A: 5,7,2 B: 3,1,6,4

5 Hazelhen Hermes juoksi Forssassa toisella ilman vetoapua ja pysyi 11-lopetuksessa voittajan tuntumassa maaliin saakka. Edellisissä starteissa ruuna ei ehtinyt käyttää kaikkea kiriruutiaan selkäjuoksujen jälkeen. Kauden avausvoitto on edelleen hakusessa ja voi hyvin tulla tässä sekalaisen näköisessä porukassa. 7 Leader Brodde on juossut tätä paljon kovemmissa lähdöissä ja saanut usein hankalia juoksunkulkuja. Sama vaara on tässäkin, mutta pienessä lähdössä ruuna ei jää tuhottoman kauaksi kärjestä. 2 First Class Lady on ikäluokkansa tammahuippuja Suomessa ja kohtaa ”tavallisessa” avoimessa sarjassa aiempaa sopivamman vastuksen. Tamma jäi Vermon startin maalisuoralla rintaman taakse hieman pussiin, eikä päässyt käyttämään kaikkia voimiaan.

Lähtö 4, Toto64-1 – A: 10,5,11,2 B: 6,3,7,9,1,8,12,4
10 Uncia voitti Pihtiputaalla kahden hiitin Hiekan Helmi -kilpailun ja oli sekä karsinnassa että finaalissa keulahevosen rinnalta selvästi paras. Voitokas ori on nyt takarivistä erilaisen tehtävän edessä, eikä vastusta voi lainkaan väheksyä. Orastava voittoputki on vaarassa katketa, mutta Uncia ansaitsee silti suosikin aseman. 5 Cover Princess laukkasi Bodenissa lähtöön, eikä pystynyt jatkossa parantelemaan viimeiseltä sijalta. Tamma teki edellisissä starteissa uransa parasta työtä, eikä sitä kannata unohtaa yhden epäonnistumisen jälkeen. Nopea avaaja saa juoksun kärkiporukassa.

11 Giro Sting matkasi viime startissaan keulahevosen rinnalla, piti vauhdin tasaisen reippaana ja hävisi vain terävästi kirineelle Cover Princessille. Vahva vääntäjä kadottaa usein vauhtiaan kaarteissa, ja sen vuoksi aikainen johtavan rinnalle eteneminen voi olla taktiikkana tässäkin. 2 Zio Paperone Jet eteni Vieremän kolmella kilometrillä kiripuolikkaan alkaessa kolmanneksi ja jäi aivan lopussa sisäradalle voittajan taakse kiinni. Voimia näytti jäävän varastoon ainakin hitusen, ja ruuna oli pieni tauko huomioituna oikein lupaava. Lähtöpaikka on parempi kuin muilla A-hevosilla, mutta keulaan tuskin on asiaa ilman muiden suostumusta. 6 Ranch The Rock kohtasi Vieremällä muutaman hyvän nelivuotiaan ja kiri ulkokautta vauhdilla maaliin. Suoritus oli lupauksia herättävä, eikä seuraavan startin kuudenneksi jäämistä voi mennä moittimaan. Tehtävä pitkältä takamatkalta oli tosi vaativa, kun paaluhevonen lähti juoksemaan muilta karkuun jo lähtösuoralta alkaen.

Lähtö 5, Toto64-2 – A: 6,7,4 B: 13,10,5,8,11,15,3,1,16,2
6 Pranko jatkaa suosikkina viime startin tappiosta huolimatta. Lähdön voittanut Harjan Merivirta meni tuolloin koko matkan ravia ja pääsi näyttämään rajun kapasiteettinsa, eikä Pranko pystynyt aivan samoihin vauhteihin. Ruuna nipisti ennätyksestään muutaman kymmenyksen ja jatkaa vähintään voittostarttien veroisena. 7 Armando alitti Vieremällä tähtirajan toiselta ilman vetoapua ja jatkaa elämänsä iskussa. Edellinen voitto tuli sujuvalla sisäratajuoksulla ulkokautta kirien. Ruuna on tässä vahvasti pelihevosia, vaikka tehtävä näyttää hieman viimeisimpiä tiukemmalta.

4 Amandan Mailis laukkasi Vieremällä kaksi kertaa ja oli ehtiä vielä lennokkaalla loppuvedollaan voittoon. Viime Äimäraution vierailu toi helpon ykkössijan, kun tamma veti keulassa kiihtyvää tahtia perille saakka. Vapaa rata tuntuu sopivan hevoselle tällä hetkellä parhaiten, eikä viime voittokisan taktiikkaa ole syytä vaihtaa. 13 Moto Moto ei ole saanut laukkapeikkoaan karistetuksi, ja voittosumma on edelleen pieni hevosen kykyihin nähden. Yksi poisjäänti sisäpuolelta voi auttaa alun ravaamisen kanssa merkittävästi. 10 Titteri Rok eteni Seinäjoen Murto-ajossa viimeiseltä sijalta ulkokautta neljänneksi, meni uudet ennätyslukemat ja oli hieman edellistä starttia paremman oloinen. Vastus ei ole nyt yhtään kovempi, ja pieni lisäparannus voi kantaa tässä totosijalle.

Lähtö 6, Toto64-3 – A: 1 B: 8,6,9,5,10,2,3,4,11,7
1 Fransson jäi Pikkuprinssissä keulahevosen taakse pussiin, vaikka yritystä kiritilojen saamiseksi riitti. Kiriruuti jäi kokonaan käyttämättä ja pussitukseen paloi vähintään kakkossija tappiottoman Siirin Valtsun takana. Edellinen lähtö oli Pikkupelimannin finaali, jossa Fransson teki väkevän suorituksen toiselta ilman selkää. Nyt viivalla ei ole noiden kahden startin veroista vastusta, ja nopea avaaja on lähellä koko matkan johtoa. Voittoon on isot saumat muualtakin kuin johtopaikalta, ja Mikko Niemistö saattaa ottaa alun sisäradalta varman päälle.

8 Aaton Yllätys osoitti hyvän varsan merkkejä jo kolmevuotiaana, vaikka laukka hidasti menoa molemmissa starteissa. Ruuna teki keväällä kelpo suorituksia tätä kevyemmissä porukoissa ja palaa tähän karsintaan vajaan neljän kuukauden huililta. Kilpailutauollta tuskin on isompaa merkitystä, Ojanperän tallista kun on kyse. 6 I.P. Sisu teki kesäkuun starteissa hyvää työtä, mutta Pikkupelimannin finaalissa ravi hukkui loppua kohti. Reipas tempo oli varmasti osasyynä. Pieneltä tauolta palaava ori lienee tässä parempi ja pystyy totosijalle. 9 Satasen Onni voitti Lappeenrannassa keulasta, vaikka otti loppukaarteen alussa pienen laukan. Viime startin ykkössija irtosi vastaavanlaisella suorituksella, kun ori löi muille luun kurkkuun kolmannella puolikkaalla. Menohaluinen nelivuotias voi pystyä Tapio Perttusen vahvistamana mihin tahansa, mutta kyllä Franssonin lyöminen olisi silti yllätys.

Lähtö 7, Toto64-4, Troikka – A: 7,4,10,3,2 B: 5,8,9,1,11,6
Lämminveristen Oulu Express -karsinta on tosi tasainen tapaus, ja A-ryhmää kansoittaa peräti viisi hevosta. 7 Stick Match ei pystynyt Teivon Kriterium-kokeessa neljännestä ulkoa aivan kärkeen, kun keulahevonen veti ensimmäiset kaksi kierrosta rauhallista tahtia. Edellisessä kakkossijassa ruuna juoksi päätöskierroksen lähes kokonaan toisella ilman vetoapua ja eteni vahvalla suorituksella kakkoseksi. Juoksun onnistuminen on seiskaradalta vaarassa. Kahden kuukauden tauolta palaava 4 Kyle Web otti kolme kolmossijaa putkeen ja oli joka kerta positiivinen. Vastukset olivat kaikissa starteissa hieman tämänkertaista kovempia. Ruuna osaa lähteä auton takaa hyvin, ja tässä voisi olla paikka kokeilla keulajuoksua.

10 Goddess Go olisi eturivistä suosikki, mutta nyt tamma ei pääse käyttämään lähtönopeuttaan alussa maksimaalisesti. Antti Veteläisen treenattava teki hyvää työtä sekä Tammakriteriumin karsinnassa että finaalissa ja on tuoreiden kuntonäyttöjen puolesta porukan ykkösnimi. 3 Charly du Tremble teki Seinäjoen Kasvattajakruunu-alkuerässä tosi hyvän suorituksen toiselta ilman selkää, mutta viime startissa meno ei maistunut missään vaiheessa. Seinäjoen kisan perusteella ruuna pystyy voittamaan tämän lähdön, mutta on alisuoritus alla kysymysmerkki. Myös 2 Mas Felipe oli viime startissaan oudon vaisu. Seinäjoella ori eteni toisesta ulkoa kakkoseksi ja ohitti Charly du Tremblen lopussa. Jos ori palaa raiteilleen, on se loistopaikalta mukana kärkikamppailussa.

Lähtö 8, Toto64-5 – A: 10 B: 5,3,2,4,7,11,8,9,6,1
10 Main Stage nousi viimeksi puolimatkan jälkeen toiselle ilman vetoapua ja yritti kirikierroksella tosissaan keulahevosesta ohi, mutta joutui tyytymään kakkossijaan. Ruuna oli tappiosta huolimatta oikein hyvä ja mikä tärkeintä, ravirytmi pysyi perille saakka sulavana. Taulun toisessa tappiostartissa laukka oli ratkaisuhetkillä lähellä. Antti Ojanperän suojatti jatkaa selvänä ykkössuosikina, mutta mitään varmaa voittoa ei voi odottaa, vaikka nyt mennään iltaravitasolla. Vastassa on muutama kovakuntoinen ja 3100 metrin matkasta hyötyvä hevonen. Jos muut päästävät Santtu Raitalan etenemään aikaisin keulaan, saattaa lähtö olla ajettu.

5 Radetzky eteni viimeksi avauspuolikkaan jälkeen porukan vetäjäksi ja voitti parastaan antamatta. Kaustisen 75-lähdössä ruuna sai sisäratajuoksun ja lopetti viimeiset pari sataa metriä vauhdilla. Nuo suoritukset olivat kenties hevosen koko uran parhaat, eikä suosikin lyöminen 20 metrin etumatkalta tunnu mahdottomalta ajatukselta. 3 Special Present voitti Kokkolassa tätä helpomman lähdön kirimällä päätöspuolikkaan ulkokautta 12-vauhtia. Edellisessä startissa Radetzky oli selvästi parempi, kun Special Present eteni kirilenkin alussa sen rinnalle haastamaan ja taipui hiljalleen ulos totosta. 2 Scorzone otti Ylivieskassa ensimmäisen voiton uudessa kotimaassaan ja teki sen tyylillä. Ruuna eteni alkumatkasta keulaan, veti reippaalla liekillä ja karkasi muilta jo ennen maalisuoraa. Jo edelliset kolme suoritusta olivat nousukuntoisia, ja viime kerran tasolla operoidessaan Scorzone pystyy tässäkin seurassa paljoon.

Lähtö 9, Toto64-6, Troikka – A: 2,4 B: 7,3,9,1,5,10,12,11,6
2 Zolace eteni viimeksi toisessa kaarteessa keulaan, sai ottaa vauhtia tuntuvasti pois ja otti 12-vauhtisella lopetuksellaan ilmavan voiton. Tamma paljasti edellisessä startissa kuntonsa jäämällä keulahevosen taakse pussiin tosi virtavan näköisenä. Otteet voivat parantua entisestään, ja Santtu Raitala voi valita kakkosradalta taktiikan tilanteen mukaan. 4 Gintonic sai viimeksi Nuorten Sarjassa myöhäiset kiritilat ja tuli lopun ulkokautta ahneella tyylillä. Edellisessä startissa ruuna ei pystynyt tasolleen, mutta viimeisimmän suorituksen perusteella kunto riittää tässä korkealle.

7 Kings Island King näytti Teivon voittostartissa matkan aikana nihkeältä, mutta sai vaihteen päälle kirikierroksen aikana ja eteni 15-vauhtisella kirillään voittoon. Vermossa vastus oli tämänkertaista kovempaa tasoa, eikä ruunan kiri kantanut perille saakka, kun kärki lisäsi lopuaa höyryä tuntuvasti. Lähtöpaikka tietää nyt juoksua takajoukoissa, ja reipas matkavauhti olisi eduksi. 3 Brollan teki Suomen uransa kahdessa ensimmäisessä startissa hyvät suoritukset, mutta sen jälkeen ei olla nähty samanlaista menoa. Viimeksi matkavauhti oli vastaan, kun Zolace sai mennä keulassa rauhallista tahtia. Nyt taktiikka voi olla jo aktiivisempi. Rovaniemellä tätä helpomman lähdön voittanut 9 Boulder Predator kärsii nopeana avaajana takarivin lähtöpaikasta. Ruuna eteni viimeksi parijonosta ulkokautta varmaan kirivoittoon ja voi pärjätä sopivan juoksunkulun sattuessa tässäkin.

Toto64-vihjesysteemit (120 / 500 riviä)

10,5,11,2 (6,3)

6,7,4 + 13,10 (5,8)

1 Fransson (8,6)

7,4,10,3,2 (5,8)

10 Main Stage (5,3)

2,4 + 7,3,9 (1,5)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 4,10,3,2,5 – 4,10,3,2,5

Troikka L9 (20 riviä)

2 – 4,7,3,9,1 – 4,7,3,9,1

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]