Vihjeet 17.10.2022

16.10.2022

Lähtö 1 – A: 1,5,2 B: 3,8,6,9,7

1 Incredible Ewa kiri uransa avauskilpailussa 15-vauhtia maaliin ja jäi kahden (!) hevosen lähdössä kakkoseksi. Ylivieskan kisan pilasi paha laukka ensimmäiseen kurviin. Tamma pystyy pitkästi alle 20-tulokseen ja on ehjällä juoksulla kiinni voitossa. 5 Daisy Diver meni koelähtötuloksensa väljän näköisesti ja omasta halustaan. Kärkeen yltäminen uran avauksessa vaatii monen sekunnin parannusta, mihin kolmevuotiaassa on varmasti ainesta. 2 Psycho Strike juoksi koelähtönsä yksin ja olisi mennyt tarvittaessa selvästi kovempaakin läpi. Tuosta suorituksesta on aikaa vajaat viisi kuukautta, ja kolmevuotias pystyy kaiken järjen mukaan merkittävään parannukseen.

Lähtö 2 – A: 7,5,6,2 B: 4,1,3,8
Kaksivuotislähdön parhaat tiedot saa paikan päältä lämmityksistä sekä tallikommenteista. 7 Caia otti koelähdössä hieman hitaan startin ja näytti jatkossa oikein hyvältä. Vauhti oli maalin kohdalla vielä selvästi kiihtymään päin. Pari mittaa aiemmin maaliin tullut 5 Klingon King meni myös väljällä tyylillä ja pystyy merkittävään ajalliseen parannukseen. Edellisistä parisen kymmentä metriä jäänyt 6 Giant Brodde ei ollut maalissa väsynyt, eikä marginaalista edellä mainittuihin voi vetää suurempia johtopäätöksiä. Kotiradan 2 Dassler Combo juoksi kuun alussa Äimäraution hiittiraveissa kilometriajan 24,8 kevyellä tyylillä ja on valmis selvästi kovempiin vauhteihin.


Lähtö 3 – A: 3,1 B: 2,5,4,6

Pitkän tauon jälkeen kaksi kevyttä tehtävää voittanut 3 MAS Champ kohtaa pykälän verran tiukemman vastuksen ja jatkaa suurena suosikkina. Kajaanissa voittaminen ei vaatinut kummoista kiriä, mutta nyt viivalla on pari sen tason hevosta, joiden ohittaminen vaatii huippunopeutta kirisuoralle. Ajotaktiikka tuskin on vieläkään superaktiivinen, ja 1 Cupido Sisu voi saada tehdä keulassa oman juoksunsa. Sen viime startti päättyi pussitukseen ja kolmossijaan 75-sarjassa. Kuukauden tauko tuskin on ratkaiseva asia. 2 Kitzune G.G. joutui jäämään vajaat kaksi viikkoa sitten pois Vermosta törmättyään lähtöauton siipeen kokoontumisvaiheessa. Tamma on voittosummaltaan kahta edellämainittua jäljessä, mutta voi pystyä nappipäivänä heittämään haasteen.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 10,2,3,8 B: 4,1,9,7,5,6
10 Pärttyl laukkasi Kajaanin divarikarsinnassa sata ennen maalia oltuaan juuri nousemassa kohti voittomatsia. Ruuna otti ratkaisevat laukat myös molemmissa Ruunaruhtinaan osakilpailuissa. Aiemmissa starteissa pohjoisesta käsin ei paljon laukkoja näkynyt. Tuoreimmassa kilpailussa Pärttyl ravasi koko matkan ja puski sopivassa tehtävässä pitkällä kirillä ykköseksi. Nyt viivalla on muutama oikein hyväkuntoinen vastustaja. 2 Vilju teki toissa kerralla Vermossa loistosuorituksen alkulaukan jälkeen ja voitti viimeksi kolmen kilometrin kisan 1400 metrin kirillä. 2100 metriä on voimanpesälle hieman lyhyt matka, vaikka hidastuvat syyskelit suosivat sitä tuntuvasti.Kunto on graniittia.

3 Lystilän Lento eteni toissa kerralla 75-lähdössä vaikeista asemista kolmossijalle ja puski viimeksi kierroksen kirillä kakkoseksi. Ruuna on pystynyt ajallisesti samalle tasolle kuin lähdön muut pelihevoset, eikä lievällä ylisarjalla ole mitään merkitystä. 8 Virin Urho on varmistunut merkittävästi, vaikka viime kilpailussa tuli kaksi laukkaa. Kajaanin voitto lohkesi pitkällä kirillä suunnilleen tämäntasoisessa seurassa. Kasirata on tasaiselle avaajalle vain yksi lähtöpaikka muiden joukossa. 4 Valtroks sai edetä Seinäjoella sisäratajuoksun jälkeen sujuvasti ja lopetti samaa vauhtia kuin muutkin kärkipään hevoset. Ruuna paransi edellisestä kisasta valtavan paljon ja voi yltää nousuvireen jatkuessa kärkikamppailuun.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 4,2 B: 1,8,3,7,6,9
Voittoprosentilla 70 jatkava 4 Interlude Ferm on selkeä valinta suosikiksi, vaikka vastus on hieman kovempaa tasoa kuin kahdessa viime voittostartissa. Ori eteni viimeksi tasaisella 15-vauhdilla ulkokautta voittoon, eikä vauhti ollut maalin kohdalla ainakaan laantumaan päin. Reipas matkavauhti sopisi parhaiten, ja tällä kertaa vastustajat eivät välttämättä huolehdi sen toteutumisesta. 2 Astrid Broline on selvästi edellä mainittua pätkänopeampi, millä voi olla matkavauhdista riippuen iso merkitys. Tamma kiri ensimmäisessä Ponsse Cupin karsinnassa lujaa voittajan tuntumaan ja ansaitsi finaalipaikkansa. Karsintahopean kirkastaminen kullaksi tietäisi parempaa lähtöpaikkaa finaaliin.

1 BWT Get Ready tarjosi viimeksi vetoapua Astrid Brolinelle ja jäi tämän vauhdista maalisuoralla selvästi. Suoritus oli silti oriin lyhyen uran kärkiosastoa. Pientä parannusta vaaditaan voittoa ajatellen. 8 Crystal Combo on juossut pääosin hyväpalkintoisia lähtöjä ja pystyy haastamaan vuotta vanhemmat kilpakumppaninsa. Tamma riittää vauhtiensa puolesta tässä seurassa pitkälle, mutta kasirata tuo mukanaan isoja haasteita. 3 Goosebumps eteni viimeksi puolimatkan jälkeen ulkokautta keulaan ja voitti vakuuttavasti. Tehtävä on nyt vastuksen puolesta kovempi kuin taulun starteissa, ja huippukuntoisen oriin täytyy parantaa otteitaan vielä hieman.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4,8,11 B: 5,10,3,12,2,6,9
4 M.T.Neutron ei pystynyt nousemaan viimeksi kärkikamppailuun, ja suoritus oli hieman edellistä vaisumpi. Ruuna kompastui tuolloin hieman ennen maalia parin askeleen laukalle, mikä vei siltä kakkossijan. Alla on kolme starttia vuoden kilpailutauon jälkeen, ja ruunassa on kapasiteettia merkittävään parannukseen. 8 Last Gunslinger lähti Ylivieskassa kiripuolikkaalla täysin omille teilleen ja lasketteli maalisuoralla helppoon voittoon. Ruuna on saalistanut peräti 13 totosijaa tällä kaudella ja pystyy kehittymään edelleen. Kuukauden tauko ja kasirata arveluttavat, mutta ainakin jälkimmäinen seikka helpottuu kahden poisjäännin myötä.

11 Zetaime sai Rovaniemellä kiritilat liian myöhään ja ehti terävällä spurtillaan vain kakkoseksi. Varaa näytti jäävän runsaasti. Edellisen startin suoritus oli parempi kuin M.T.Neutronilla, mutta nyt lähtöpaikat tasoittavat kaksikon välisiä voimasuhteita merkittävästi. 5 Hidden Allure teki Rovaniemellä vahvan 1200 metrin kirin ja ansaitsi kakkosrahansa. Ruuna tekee parhaat suoritukset vapaalta radalta ja voi päästä nyt porukan vetäjäksi. 10 Cankus Zorro teki taulun keskimmäisessä kilpailussa laatusuorituksen ilman kenkiä, mutta ei pystynyt kahdessa seuraavassa kilpailussa aivan samalle tasolle. Ori hakee edelleen kauden avausvoittoa, mikä voi jäädä takarivistä haaveeksi tälläkin kertaa.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 10,11,9 B: 1,3,12,2,4,8,7,5,6
10 Profiili otti viimeksi yllättävän laukan ensimmäisessä kaarteessa ja paljasti jatkossa vahvan kuntonsa nousemalla kaukaa takaa kuudenneksi, vaikka joutui kiripuolikkaalla liikenneruuhkiin. Voitokas ori ei ole viime askelvirheestä huolimatta herkkä laukkaamaan ja saa hyvätasoisessa porukassa niukat suosikin paineet. 11 Valtori lähtee hakemaan kolmatta peräkkäistä Muhos-Ajon voittoa, ja viime suoritusten perusteella mahdollisuudet triplaan ovat hyvät. Ruuna ei saanut viimeksi keulan takaa täyttä kirisaumaa lopussa, mutta oli toki hieman väsynyt ylikovan alkuvauhdin jälkeen. Tuo lähtö oli parhaiden osalta 75-tasoa, ja Valtori ansaitsee suorituksestaan kehut. 2600 metrin matka suosii voimanpesää.

9 Kultaseppä hyötyy syksyn hidastuvista vauhdeista, minkä näkee myös hevosen tuoreimmissa tuloksissa. Viimeksi edelle jäi vain pari sarjaa ylempänä kilpaileva voittokone Pärttyl. 1 Kuusirantanen laukkasi viimeksi viimeiselle takasuoralle tultaessa ja lopetti sen verran vauhdikkaasti, että hyppyyn taisi palaa voitto. Ruuna on esittänyt viime starteissa uransa parhaita otteita ja pystyy paalun turvin voittomatsiin, vaikka vastus on aiempaa tasokkaampi. 3 Siirin Liisi on kelpo kilpuri tähän porukkaan, mutta parin viime kisan suoritukset eivät lukeudu hevosen kauden parhaimpiin. Taulun kahden ylimmän startin suoritustaso voisi riittää tässä tehtävässä totoon.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 10,11,6,12,4 B: 5,9,8,7,3,2,1
Moni viime aikoina hyvin kulkenut hevonen sai vaikean lähtöpaikan, ja lisäksi viivalla on pari kyvykästä tauoltapalaajaa. Vaikeustasoa siis riittää. 10 Going Above olisi ollut hyvältä eturivin paikalta selkeä ykkössuosikki, sillä ruuna on tehnyt parhaat suorituksensa vapaalta radalta. Menestystä on tullut kyllä ajoittain toisten takaakin. Santtu Raitala sai ajaa viimeksi keulassa haluamaansa tahtia, mutta kahdelta vastustajalta löytyi 11-lopetukseen hieman rankempi loppukiri. 11 Hercules Star juoksi Umeåssa toisessa ulkona ja näytti jäävän kirilenkin alussa kärjen tahdista, mutta piti lopulta vauhtinsa asiallisesti ja pinnisti maalisuoralla neljänneksi. Vahvalla ruunalla voi (ja kannattaa) ajaa aikaisin kohti kärkeä, jos matkavauhti uhkaa mennä hiljaiseksi.

Kaustisella keulasta voittoon pitänyt 6 L.A.’s I Feel Good ei yksinkertaisesti riittänyt parempaan Tornion 75-sarjassa. Tämä tehtävä näyttää paljon sopivammalta, mutta kuntopuoli on pieni kysymysmerkki reilun kuukauden tauolta. 12 Fifth Avenue Vice teki Tornion 75-lähdössä erittäin lupaavan suorituksen ja oli viimeksikin aivan hyvä pitkällä kirillä vaikeista asemista. Starttiväli on nyt lyhyempi, ja ruuna pystyy nousemaan voittomatsiin asti, jos juoksunkulku ja matkavauhti sen mahdollistavat. 4 Lillamaggan on tulosriviään parempi tamma ja nousee kelpo lähtöpaikaltaan viidentenä A-ryhmään. Tuorein suoritus sisäradalta oli positiivinen, eikä tankki ollut lainkaan tyhjä maalin kohdalla.

Lähtö 9, Troikka – A: 8 B: 1,7,3,2,12,13,10,5,4,6,11,14,9
8 Siirin Veeti lähti viimeksi hapuillen matkaan ja eteni jatkossa 1200 metrin kirillä ylivoimavoittoon. Varaa jäi vaikka kuinka paljon, ja Iikka Nurmonen vaikutti ajavan koko ajan ”safetyä” eli laukkoja vältellen. Tämä tehtävä ei ole ainakaan oleellisesti vaativampaa tasoa, joten ehjällä suorituksella voitto häämöttää. 1 Varjohehku palasi viimeksi vajaan parin kuukauden tauolta ja teki Nuorten Sarjassa tasaisen suorituksen. Tammassa on vielä paljon potentiaalia kehittymiseen, ja asetelmat ovat nyt otolliset totosijaa ajatellen. 7 Vilinän Varma teki viimeksi Mäntyvaarassa uransa parhaan suorituksen kestämällä toiselta ilman vetoapua kakkoseksi. Suosikin lyöminen vaatii joko sen epäonnistumista tai selkeää parannusta omaan suoritustasoon.

Lähtö 10 – A: 1 B: 4,5,3,2,7,6
1 Käskynhaltija paljasti viimeksi vauhtivarojaan vetämällä kolmannen puolikkaan alle 30-vauhtia. Vuorenvarmalta näyttänyt voitto paloi kuitenkin loppukaarteen laukkaan. Laukkariski lienee edelleen suuri, mutta yksi hyppykään ei välttämättä vie voittosaumoja tässä porukassa. 4 Papassi laukkasi viimeksi ensimmäisessä kaarteessa lyhyesti ja eteni jatkossa epätasaisen lähdön ykköseksi. Vauhtien puolesta tammalle näytti jäävän selvästi varaa. 5 B.W.Lasse veti viimeksi porukkaa reippaalla liekillä, kadotti loppukurvissa raviaan ja sortui suoralle tultaessa laukan puolelle. Ruuna pystyy isoon ennätysparannukseen heti kun askellus saadaan kunnolla balanssiin.

Lähtö 11, Troikka – A: 8,9 B: 10,4,12,6,11,2,1,3
Tosi tasaisen makuinen lähtö päättää ravi-illan. Suomessa avaava 8 Il Dottore nousee suosikiksi hieman arvaamallakin. Kolmevuotias teki tuoreimmassa kilpailussaan kelpo suorituksen keulasta, eikä näyttänyt olevan maalin kohdalla kaikkeaan antanut. Kaksi poisjääntiä sisäpuolelta ja Raitala rattailla auttavat paljon. 9 Hillbilly Layla ei pystynyt viimeksi samalle tasolle kuin kahdessa edellisessä startissa. Uran ainoa voitto tuli ylivauhdin avustamana, mutta silti hyvällä suorituksella. 10 Tinder Matt on tehnyt pariin viime kisaan uransa parhaat suoritukset ja riittää tässä takarivistä korkealle, jos saa vetäviä selkiä kirivaiheeseen.

Toto5-vihjesysteemit (120 / 384 riviä)

10,2,3,8 + 4,1 (9,7)

4,2 (1,8)

4,8,11 + 5 (10,3)

10 Profiili (11,9)

10,11,6,12,4 + 5,9,8 (7,3)

Troikka L7 (20 riviä)

10 – 11,9,1,3,12 – 11,9,1,3,12

Troikka L9 (20 riviä)

8 – 1,7,3,2,12 – 1,7,3,2,12

Troikka L11 (20 riviä)

8 – 9,10,4,12,6 – 9,10,4,12,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]