Vihjeet 17.12.2022

16.12.2022

Lähtö 1 – A: 5 B: 3,1,7,2,8,4,6

5 Profiili pysyi viimeksi koko matkan ravilla ja eteni pitkällä kirillä varmaan voittoon. Voitokas ori kohtaa sopivan näköisen vastuksen, hyötyy 2600 metrin matkasta ja on ravilla pysyessään kiinni ykkösrahoissa. 3 Salaliitto on pysynyt viime kymmenessä startissa kerran koko matkan ravilla. Kaustisella alkulaukka oli vain hidaste voiton tiellä, kun ruuna puski 1200 metrin kirillä varmaan voittoon. Kunto riittää suosikin haastamiseen. 1 Sisu-Syke joutui käväisemään koelähdön kautta, kun hiljensi edellisessä startissa keulasta hetkeksi ja takaa ajettiin suoraan päälle. Ruuna on tehnyt tällä kaudella monta hyvää suoritusta ja riittää tässä tehtävässä kärkitaistoon.

Lähtö 2 – A: 4,3,6 B: 5,8,2,7,1
4 Aguero piti Rovaniemellä keulan kannasta kakkoseksi, eikä ollut maalissa väsynyt. Suvukkaalla ruunalla on ajettu uran alkuun sopivia tehtäviä, ja kykyjä on voittosummaan nähden paljon. Vastusta ei voi kuitenkaan väheksyä. 3 Sundsvik Al-Buraq saa paikan A-ryhmästä, vaikka vastus on aiempaa vaativampaa tasoa. Ruuna meni Ylivieskassa ennätyksensä ja pystyy parantamaan napakalla talviradalla noista lukemista merkittävästi. 6 Glory’s All In palaa pieneltä tauolta onnistuneen syyskauden jälkeen. Tamma otti viime voittonsa keulajuoksulla ja hävisi viimeksi vain yhdelle ylivoimaiselle.


Lähtö 3 – A: 10 B: 2,6,4,3,9,5,1,7,8

10 Special Gun on takarivin lähtöpaikasta ja viime startin tappiosta huolimatta selkeä voittajasuosikki. Ruuna taipui viimeksi keulan rinnalta päätössatasella hieman, eikä saa suorituksestaan moitteita. Vahva vääntäjä on tottunut lähtemään vaikeista asemista aikaisin kiriin, ja sellainen juoksunkulku lienee luvassa tässäkin. 2 Unplugged Face ei saanut Rovaniemellä kunnon kirisaumaa keulan takaa, mutta päihitti kuitenkin Special Gunin. Lähtöpaikat ovat selkeästi tamman puolella, ja kunto vaikuttaa olevan nousussa. 6 Cash Stecca otti Kuopiossa lyhyen laukan ja kiri jatkossa porukan perältä hyvin maaliin. Ori pystyy ravilla pysyessään terävään avaukseen ja on sopivat kiriasemat saadessaan vaarallinen.

Lähtö 4, Troikka – A: 7,2 B: 1,3,5,10,6,8,9,4
7 The Great Kemp jäi Rovaniemellä pitkän kirinsä jälkeen maalisuoralla pussiin. Killerin suoritus neljännestä ulkoa oli matkavauhti huomioituna vähintäänkin kelvollinen. Ruuna saa niukan suosikkiaseman, vaikka juoksusta ei ole tulossa ruusuista näin ulkoa. 2 Excel Porsche kaasutteli viimeksi keulasta muilta karkuun ja oli parempi kuin ehkä koskaan. Ruuna ei ole tässä ihan saletti keula, mutta tuskin juoksu kovin vaikeaksi menee. 1 Horsetail’s O’Neil laukkasi viimeksi ensimmäiseen kaarteeseen ja oli jatkossa porukan perältä liian vaikean tehtävän edessä. Nopea avaaja juoksee tässä joko keulassa tai saa hyvät iskuasemat kärkihevosten takaa.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 11,8 B: 4,3,7,9,5,1,10,2,6
11 Bismarck Comery on tehnyt monta laatusuoritusta putkeen ja lähtee matkaan suosikkina heikosta lähtöpaikasta ja näennäisestä ylisarjasta huolimatta. Viime Kuopion startissa vastus oli tämänkertaista helpompi, ja ruuna kiersi koko pääporukan päätöskierroksella ilman mitään ongelmia. 8 Zogo Match jäi välissä kerran pois alettuaan pullaamaan rajusti ennen starttia. Tuorein kilpailusuoritus keulasta oli lievä pettymys. Ruuna on omalle tasolle palatessaan ja kasiradan selvittäessään vahvoilla.

4 Elliot Web teki kelpo kirin viimeksi, vaikka ei pystynyt lopussa Bismarck Comeryn vauhtiin. Vauhtikestävyys on ruunan paras ominaisuus, ja lähtöpaikka on selvästi parempi kuin A-hevosilla. 3 M.T.Master Don jäi Seinäjoella voimissaan pussiin, ja hitaan matkavauhdin jälkeen voimia toki kuuluikin olla paljon tallella. Nopea avaaja on riittävän hyvässä kunnossa tässä porukassa pärjäämiseen ja juossee joko keulassa tai parhailla kyttäyspaikoilla. 7 Orlando Knick on riittänyt tällaisissa 75-lähdöissä ennenkin, mutta ihan paras isku on ollut hakusessa koko kauden aikana.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 9,3,10 B: 2,1,8,4,5,7,11,6
Viime Äimäraution vierailullaan keulasta varman voiton ottanut 9 Sigismund on suosikki takarivistäkin. Rovaniemen 75-lähdössä ruuna eteni pitkällä kirillä neljänneksi, eikä hävinnyt kärjelle kovin paljoa. Juoksun onnistuminen on hieman tuurista kiinni. 3 Mette-Marit paikkasi Kaustisella kaksi laukkaansa vahvalla suorituksella. Viime laukattomassa startissa esitys Sigismundin ulkopuolelta oli oikein hyvä. Tammalla on rajut voimavarat voittosummaan nähden, ja ehjällä suorituksella totosijaan on iso mahdollisuus.

10 Jussix häirittiin Kaustisella laukalle lähtösuoralla, minkä jälkeen ruuna antoi tosi vahvan kuntonäytön. Viisivuotiaassa tuntuu olevan ainesta vieläkin parempaan. 2 Ypäjä Norppa puski Vermossa pitkällä kirillä totosijalle, vaikka ravi meinasi hajota loppua kohti. Ruuna pystyy täydellä matkalla pitkästi alle 30-tulokseen, jos paketti saadaan pysymään kunnolla kasassa. 1 Hissun Ryti väsähti Kaustisella loppukaarteessa totaalisesti. Ruuna teki aiemmin monta hyvää suoritusta ja on omalle tasolle palatessaan vakava totoehdokas.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 4 B: 9,12,5,3,7,8,6,1,2,10,11
Voittokone 4 Torrent d’Inverne kohtaa monta hyvää hevosta, mutta on nykyvireessään vastuksesta huolimatta iso voittajasuosikki. Ruuna on kirinyt pääosin huonoilta lähtöpaikoilta vakuuttaviin voittoihin, eikä ajoittain vaivanneista loppumatkan raviongelmista ole näkynyt merkkiäkään. Voittoputken jatkuminen on lähellä, ellei juoksunkulku mene tosi hankalaksi. 9 Edgeuptotop piti Rovaniemellä keulasta kakkoseksi voimatta edellä mainitulle mitään. Keväällä Suomessa aloittanut tamma on tehnyt pelkästään hyviä suorituksia, ja ihan nappipäivänä suosikin haastamiseen voi olla eväitä.

12 Tim Jerry antoi viimeksi Kaustisella tulenpunaisen hälytyssignaalin nousukunnosta paikkaamalla ensimmäisen kurvin laukkansa lennokkaalla kirillä. Viime vuoden Ponsse Cup -voittaja pystyy kantamaan voittosummansa ja voi yltää tässä kärkitaistoon, jos juoksunkulku sen mahdollistaa. 5 Pegasos Evo on löytänyt loppukauden aikana suorituksiinsa varmuutta. Mikkelissä ori kiri ulkokautta hyvin perille. Ori voi päästä tässä lähemmäksi kärkeä alussa, mikä avaa ovet jopa voittomatsiin. 3 Valorous Leader on merkittävästi tauluaan parempi kilpuri ja sai kolmen kasiradan jälkeen kelpo lähtöpaikan. Kuopiossa tamman juoksu meni pieleen alusta alkaen, eikä lopputulos kerro suorituksesta juuri mitään.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 10 B: 4,9,6,8,1,5,2,3,7
10 Dazzling Press on sopivassa lähdössä selkeä ykkössuosikki takarivistäkin. Kuopiossa tamma eteni neljännestä sisältä 600 metrin kirillä niukasti kärkeen, ja Rovaniemellä kaatui 4 Clover Meadow tiukassa kaksintaistelussa. Sama kaksikko voi ottaa yhteen tässäkin lähdössä, ja Dazzling Press on viime kertaa pidemmällä matkalla vahvoilla. Clover Meadow teki viimeksi sitkeän suorituksen kahden kuukauden tauolta ja voi olla lyhyemmällä starttivälillä ratkaisevasti parempi. Tamma juossee tälläkin kertaa johtopaikalla.

9 Sweet Gold juoksi Vermossa neljännessä ulkona ja tuli kirivaiheen samaa vauhtia pääporukan kanssa. Tammalta on nähty tällä kaudella terävämpiäkin suorituksia. Nyt lähtö on rahallisesta ylisarjasta huolimatta aika sopivan näköinen. 6 Party Brodda eteni Bodenissa keulaan ja taipui maalisuoralla ulos kärkimatsista. Tamma voi parantaa toiseen starttiin paussin jälkeen, ja tämän vuoden aiempien otteiden perusteella kapasiteetti riittää tässä tehtävässä korkealle. 8 Janet Web taipui Kuopiossa keulasta maalisuoralla ilman suurempaa taistelua. Edellisessä Vermon startissa tehtävä oli mahdoton, eikä sijoitukseen kannata kiinnittää huomiota. Vaikealta näyttää tässäkin. Viimeksi lähtöön laukannut 1 Moonlight Magical otti tuoreimman voittonsa vauhdikkaalla loppukirillä ulkoratoja pitkin. Tänä vuonna tasoaan selvästi nostanut tamma voi saada tosi tarkan reissun ja pystyy yllätykseen.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 3 B: 5,1,4,2,9,6,7,10,8,11
Historian kovatasoisin Ponsse Cup -finaali on mielenkiintoinen lähtö sekä pelillisesti että urheilullisesti. Kaksi helppoa karsintavoittoa keulajuoksuilla napannut 3 Second Opinion on selkeä valinta ykköshevoseksi, vaikka ruuna joutuu tässä ihan erilaiseen testiin. Suoran keulapaikan saaminen ei ole helppoa, kun ympäriltä lähtee pari-kolme terävää avaajaa. Jos Iikka Nurmonen pääsee johtopaikalle ja saa ottaa hieman vauhtia pois, vaikeutuu muiden tehtävä merkittävästi. 5 Rivercapes Way vakuutti karsintavoitossaan keulan rinnalta. Seinäjoen Kasvattajakruunun kakkossija oli suurelta osin kuskin oivalluksen ansiota, mutta kyllä tuontasoisessa karkelossa pärjääminen vaatii myös kovakuntoisen hevosen.

1 Interlude Ferm ei saa sisäradan lähtöpaikalta maksimaalista hyötyä, mutta tuskin jää totaalisesti muiden jalkoihin kiihdytyksessä. Vauhtikestävä ranskalainen ravasi kolme karsintakakkosta, ja reservistä löytynee vielä lisää vauhtia. Tähän kilpailuun on varmasti tähdätty, minkä voi toki sanoa muistakin osallistujista. 4 Macho Man saattaa täräyttää ensimmäisenä kolmevuotiaana Ponsse Cupin voittoon. Karsintavoitto tuli sisäratajuoksun jälkeen ilmavasti, ja nopea avaaja saanee tässäkin suosiollisen reissun. 2 Astrid Broline ottanee ensimmäiset keulat ja kyttäilee kärkihevosten peesissä paikkaa terävälle kiripätkälle. Karsintavoitto tuli edellä kuvatulla tavalla, ja tamman nopeus voi tehdä tuhojaan myös finaalissa. 9 Xenon Leader osoitti Turun Kasvattajakruunussa olevansa tavallista parempi kolmevuotias. Kuopion karsinnassa ruuna jäi johtavan rinnalle ja taipui maalisuoralla hieman, mutta saa silti suorituksestaan hyvän arvosanan. 6 Victoriasbelfaveur voitti karsintansa 700 metrin kirillä varmaan tyyliin. Tammalta löytyy mukavasti lähtönopeutta, ja sitä luultavasti käytetään tässä, sillä muuten juoksu voi mennä tosi hankalaksi. Lähdössä on selkeä ylivauhdin vaara, mikä nostaisi yllättäjien pärjäämissaumoja huomattavasti.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 6,8,9,3 B: 4,5,2,7,12,11,1,10
6 Callela Lincoln teki Rovaniemellä pitkän sekä vahvan kirin ja jäi maalisuoralla hieman voimia tallella pussiin. Ruuna on osoittanut pystyvänsä vielä rankempiin suorituksiin, ja tähän tauon jälkeiseen kolmanteen starttiin on odotettavissa parannusta. Lähtönopeus riittää kutosradan selvittämiseen, mutta keulojen saaminen tuntuu vaikealta tehtävältä. 8 Ilos Sansibar eteni Rovaniemellä kierros ennen maalia keulan rinnalle ja tsemppasi vahvasti kakkoseksi. Edellisen kisan heikompi sijoitus selittyy pussituksella. Kunto riittää kyllä, mutta kasirata tuo mukanaan isoja haasteita.

9 Vinci Power voitti Seinäjoella keulan takaa lyhyellä kirillä tosi varmasti. Teivossa ruuna teki hyvän kirin kahdelta takamatkalta, eikä ollut maalin kohdalla väsynyt. Edestä lähtevät hevoset eivät ole eturivin nopeimpia, joten juoksupaikka voi löytyä yllättävän kaukaa. Rovaniemellä keulasta voittoon pitänyt 3 Ilos Silmarillion on suosikki porukan vetäjäksi tässäkin, mutta se voi vaatia paljon ruudinkäryä lähtösuoralle. Varmasti suorittava ruuna tekee uransa selvästi parasta kautta. 4 Narzario ei ole vielä onnistunut Suomen puolella, mutta otteiden perusteella nelivuotiaasta kuullaan vielä monta kertaa. Ruuna pystyy maustamaan kiihdytystä ja voi löytää hyvät iskuasemat kärkiporukasta.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 12,5 B: 13,8,10,7,3,11,9,6,1,2,4
12 Nyland juoksi Teivossa porukan viimeisenä ja kiri ulkokautta hyvin maaliin kärkeä hieman tavoittaen. Ori kohtaa nyt sopivamman vastuksen ja saa suosikin aseman, vaikka Rovaniemellä selityksittä edelle jäänyt 5 Lystilän Lento on jälleen vastassa. Sen tuorein voitto oli hevosen uran arvokkain, eikä sarjanousulle tunnu näkyvän loppua. Ruuna pääsi etenemään viimeksi sujuvasti keulaan, mutta nyt parhaille paikoille voi olla enemmän tunkua. Voittoon on toki hyvät saumat muiltakin juoksupaikoilta.

13 Koveri ei ole voittanut tänä vuonna totoravitasolla, mutta kilpailurytmi on ollut aiempaa säännöllisempää ja suoritukset kärjen tuntumassa valtaosin hyviä. Nyt viivalla ei ole yhtään ylivoimaista, ja ori voi saada onnistuneella startilla ison edun muihin takamatkalaisiin nähden jo lähtösuoralla. 8 Koskelan Akseli ei pystynyt tuoreimmassa kilpailussaan totutun kaltaiseen loppuriuhtaisuun ja palaa nyt tositoimiin reilun kuukauden tauolta. Nopea ruuna hakee vetäviä selkiä ja pystyy oikeana päivänään kirimään kaikista ohi. 10 Herra Heinämies on suoraan tauolta arvoitus, eikä liene vielä lähelläkään parasta tasoaan, mutta ori olisikin huippukunnossa kuumimpia suosikkeja tähän porukkaan. 7 Pärttyl ei pärjää nopeutensa puolesta parhaille, mutta kestävyyden ja yrityshalujen puolesta ruuna on varmasti riittävä. Laukat ovat astuneet viime aikoina takaisin kuviin, eikä tällä tasolla ylimääräisiin hyppyihin ole oikein varaa.

Toto75-vihjesysteemit (48 / 800 riviä)

11,8 + 4,3 (7,9)

9,3,10 + 2,1 (8,4)

4 Torrent d’Inverne (9,12)

10 Dazzling Press (4,9)

3 + 5,1,4,2 (9,6)

6,8,9,3 (4,5)

12,5 (13,8)

Toto4-vihjesysteemit (12 / 60 riviä)

10 Dazzling Press (4,9)

3 + 5,1,4,2 (9,6)

6,8,9,3,4,5 (2,7)

12,5 (13,8)

Troikka L4 (20 riviä) 7 – 2,1,3,5,10 – 2,1,3,5,10

Troikka L7 (20 riviä) 4 – 9,12,5,3,7 – 9,12,5,3,7

Troikka L9 (20 riviä) 3– 5,1,4,2,9 – 5,1,4,2,9

Troikka L11 (20 riviä) 12 – 5,13,8,10,7 – 5,13,8,10,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]