Vihjeet 17.4.2023

16.4.2023

Lähtö 1 – A: 1 B: 7,6,8,3,4,5,2

4 Helmi-Leena avaa uransa selkeänä suosikkina, vaikka askellus ei ollut koelähdössä täysin tasapainossa. Vauhtien puolesta tamma vaikuttaa tämän porukan selvästi parhaalta. Koelähtöaika saattaa parantua tarpeen vaatiessa paljon. 7 Välikankaan Viljam teki Mikkelissä uudet ennätyslukemat toiselta radalta ja kohtaa nyt selvästi kevyemmän vastuksen. Samanlaisen suorituksen toistaminen kantaa sen tässä totosijalle. 6 Siirtyvä haki viime perjantaina rutiinia Äimäraution harjoitusraveissa ja otti kirikierroksella pari laukkaa. Tamma näytti muuten ihan hyvältä ja voi piristyä paljonkin, kun kyytiin hyppää ammattikuski.

Lähtö 2 – A: 6 B: 9,7,11,4,3,5,1,10,2,8
6 Field’s Gimmick kiri Ylivieskassa toisesta ulkoa 13-vauhdilla voittoon ja jatkaa uraansa tappiottomana kolmen startin jälkeen. Ruunalla on ajettu kaikki startit fiksusti, ja näkemättömiä vauhtivaroja saattaa löytyä vielä vaikka kuinka paljon. Nyt vastassa on pari muutakin kelpo aloittelijaa. 9 Nightshifter on aloittanut uransa kahdella keulavoitolla ja joutuu nyt selvästi kovempaan testiin. Viime voitossa jäi selvästi varaa, ja tässä tehtävässä voittaminen vaatiikin pari sekuntia kovempaa menoa. 7 Okeanos sai viimeksi myöhäiset kiritilat sisäradalta ja ylitti maalilinjan selvästi voimissaan. Suosikin lyöminen vaatii nelivuotiaalta uran parhaan suorituksen.


Lähtö 3 – A: 3 B: 4,7,11,5,2,8,13,1,12,6,9,10

3 Korven Lempi näytti viimeksi karkaavan ylivoimavoittoon, mutta loppukurvissa yllättänyt laukka veti homman tiukaksi. Tamman vauhtivarat tulivat kaikille selväksi, ja ehjä suoritus kantaa sen tässä tehtävässä lähelle voittoa. Pitkältä pakilta lähtee paljon kovemman rutiinin keränneitä hevosia, ja mahdollinen alkumatkan laukka tekisi suosikin tehtävästä haastavan. 4 Söören on mennyt hiljalleen eteenpäin, ja viime startin tuloksena oli ennätysparannus sisäratajuoksulla. Totoputken jatkumiseen on hyvät mahdollisuudet. 7 Aavan Tarina veti Torniossa porukkaa selvällä erolla ja piti kevyesti pintansa. Tamma voi päästä nopeutensa turvin yllättävän lähelle kärkeä jo avauspuolikkaan aikana. Kunto riittää jopa suosikin haastamiseen.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 1 B: 7,8,5,10,3,4,6,2,9
1 Thai Profit pääsi Mikkelissä sujuvasti keulaan, mutta ei saanut rauhoittaa vauhtia kovinkaan paljoa ja joutui tekemään voiton eteen täyden päivätyön. Kuntohuippu lienee tähdätty kesän isorahaisempiin lähtöihin, ja siihen nähden alla oleva kolmen voiton putki on lupauksia herättävä asia. Keulapaikan puolustaminen lähtösuoralla olisi puoli voittoa. 7 Mr Golden Quick voitti Torniossa tätä helpomman tehtävän ilman mitään ongelmia. Ruuna on löytänyt Kari Alapekkalan käsistä uuden kevään ja pystyy tarjoamaan suosikille haasteen, vaikka lähtöpaikka on vahvasti vastaan.

8 Quick Vald piti Mikkelissä tempoa yllä Thai Profitin rinnalla, eikä hävinnyt tälle lopulta kuin valjakonmitan. Kaustisen 75-lähdön suoritus ei ollut aivan samaa tasoa, mutta ei tuomita ruunaa yhden suorituksen perusteella. Nyt lähtöasemat ovat suurin este matkalla kohti voittajarinkiä. 5 Gogobet Sisu on niin hyvä hevonen, että rankataan suoraan tauoltakin puolenvälin yläpuolella. Oriin iskukykyä on vaikea arvioida, mutta Ojanperän tallista harvoin tullaan ajamaan hiittiä totoraveihin. 10 Bismarck Comery kohtaa muutaman kovan ja tarvitsee takarivistä muiden apua juoksunkulkuun. Reipas matkavauhti voi avata portit jopa voittotaistoon. Viime voitto keulan rinnalta tuli tätä helpommassa tehtävässä.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,8,5 B: 1,3,6,11,9,10,2,4
7 Volsuma kohtaa aiempia KK23-lähtöjä sopivamman vastuksen ja on ehjällä suorituksella kiinni voitossa. Tamma voitti Vermossa ilman kenkiä pienenä yllättäjänä, mutta täysin omilla ansioillaan. Myös kahden tuoreimman startin laukanpaikkaukset kertovat vahvasta kunnosta, ja nuo suoritukset olivat oikeastaan parempia kuin voittostartissa. Lähtösuora on suosikille kriittinen paikka. 8 N.P. Liitotähti tienasi viime kaudella yli puolet voittosummastaan ja murtautui kertaheitolla tammahuipulle. Mailin kakkossija Forssan kuningatarkilpailussa oli kauden kohokohta. Tamma kuuluu tauoltakin aikaisin mukaan peleihin.

5 Sanahelinä sai viimeksi onnistuneen peesijuoksun ja teki lupaavan loppukirin. Nopea tamma hyötyy nopeutuvista keleistä ja pystyy tässä sopivalla selkäjuoksulla korkealle. Asetelma näyttää siltä, että reissusta voi tulla yhtä onnistunut kuin viimeksi. 1 Villiheili ei saanut viimeksi minkäänlaista kirimahdollisuutta sisäradalta. Tamma riittää vauhtiensa puolesta tässä oikeastaan ketä tahansa vastaan, mutta onnistumisia tulee harvakseltaan. Useimmiten homma pilaantuu laukkaan, ja siihen on vaara tässäkin, heti lähtösuoralta alkaen. 3 Tarun Tuhkimo lopetti Kaustisella samaa tahtia kärjen kanssa, eikä vaikuttanut maalin kohdalla täysin väsyneeltä. Lievää nousukuntoa on ilmassa, ja kauden paras esitys tähän paikkaan voi poikia totosijan.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 1,2,10 B: 5,6,4,8,3,7,9
Kuusi kertaa kymmenestä voittant 1 Zola Beat teki Kaustisen 75-lähdössä hyvän suorituksen hankalista lähtökuopista. Aiemmat voitot tulivat keulasta sekä johtavan takaa. Nopea avaaja pyrkinee puolustamaan tässä johtopaikkaa ja on onnistuessaan vaikea voitettava. Reilun kuukauden mittainen tauko tuo omat epävarmuustekijänsä, mutta eiköhän tähän kilpailuun ole tähdätty, joten tukkoisuuteen tai alisuorittamiseen on vaikea uskoa. 2 Aguero on juossut viime aikoina keulahevosen ulkopuolella ja tehnyt pelkästään hyviä suorituksia. Tämä tehtävä on vastuksen puolesta yksi ruunan uran haastavimmista, ja voitto vaatii aivan huipputason esityksen.

10 Inside The Fire juoksi Kuopiossa keulapaikalla, eikä pystynyt puolustamaan asemiaan lopussa. Lähtö oli parhaiden osalta hyvää tasoa, ja tamman suoritus oli lopun taipumisesta huolimatta nousukuntoinen. Jos nousuvire jatkuu, on voittoon saumoja takarivin lähtöpaikaltakin. Reilun kolmen kuukauden tauolta palaava 5 BWT Hurricane eteni Bodenin kiripuolikkaalla kärkiparin tuntumaan, mutta laukkasi loppukurvissa voittosaumansa. Edellisen startin laukanpaikkaus oli tosi vahva. Ori voi yltää heti kärkipäähän, jos vire on samalla tasolla kuin uran parhaissa kilpailuissa. 6 Amour Lover teki alkukaudella monta kelpo suoritusta, mutta ei pystynyt viimeksi omalle parhaalle tasolleen. Kauden avausvoitto juuri tähän paikkaan tulisi pienenä yllätyksenä.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 8 B: 7,16,6,4,9,12,13,15,14,2,10,3,5,11,1
Kaksi ensimmäistä Stayer Cupin karsintaa ylivoimaisesti voittanut 8 Interlude Ferm jatkaa suurena suosikkina. Ori esitti molempien starttien kirikierroksilla ihan eri vauhteja kuin vastustajat ja pystyy tarvittaessa vieläkin kovempaan menoon. Tämänkertainen vastus ei näytä ainakaan merkittävästi kovemmalta, joten voittoa odotetaan ilman haavereita. 7 Visual Alert avasi Suomen uransa voitolla, joka tuli osittain ylivauhdin avustamana, mutta tuoreimmassa Bodenin kilpailussa tamma joutui tekemään ykkössijan eteen kaikki työt itse. Suoritus toiselta ilman selkää oli loistava. Kolmen kilometrin sopivuus on pieni kysymysmerkki, mutta viime kuntonäyttöjen puolesta tamma kuuluu tämän porukan kärkikastiin.

16 Roughenough Vice jaksaa tehdä oman juoksunsa ja on mahdollinen menestyjä vaikeista lähtökuopistakin. Viimeksi ruunan edelle jäi vain pystysuoraa sarjanousua tekevä A Kind of Magic, ja suoritus oli parempi kuin edellisessä taukostartissa. 6 Boulder Illusion palasi Joensuun raskaissa olosuhteissa voittokantaan. Viime vuoden Stayer Cupin finaalissa yllättänyt ruuna parantaa kenkien riisumisen myötä merkittävästi ja on tässä vahvasti pelihevosia, jos olosuhteet mahdollistavat avojaloin ajamisen. 4 Castle In The Sky teki molemmissa cup-karsinnoissa terävät lopetukset ja pääsee nyt todennäköisesti hieman lähemmäs kärkeä. Hyvään kuntoon nouseeen ruunan voittosaumoihin on syytä suhtautua vakavasti.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 7 B: 6,2,1,8,10,5,4,3,9,11
7 Torrent d’Inverne jatkaa kahdesta tappiosta huolimatta loistoiskussa ja on selkeä suosikki, vaikka vastus on parhaiden osalta 75-tasoa ja lähtöpaikka voi vaikeuttaa pärjäämistä tuntuvasti. Ruuna hävisi Rovaniemellä vain kivenkovalle Mandela Zonille ja kiri viimeksi Bodenissa taustalta vauhdilla maaliin. 6 Asterisque voitti Ylivieskassa tätä helpomman tehtävän keulasta hienolla tyylillä ja pystyy parantamaan pitkän tauon jäljiltä vielä merkittävästi. Lähes puolet starteistaan voittanut ori pystyy jatkamaan sarjanousuaan, jos terveys vain kestää.

2 Cover Prince vaikuttaa parin viime startin perusteella nousukuntoiselta. Toissa kerran suoritus porukan perältä oli ihan OK, ja viimeksi ruuna kesti paikan johtavan rinnalla väkevästi. Lähtönopeus ei riitä tässä parhaille, mutta sillä ei ole kakkosradalta kovin suurta merkitystä. 1 Smokin Ride ei saanut Kouvolassa sisäradalta minkäänlaista kirimahdollisuutta. Ruuna on päässyt pitkästä aikaa eturiviin auton taakse, mutta se tuskin tulee olemaan kovin suuri etu. Juoksu voi mennä pikkutuureilla täysin putkeen, ja silloin saumoja on jopa voittoon asti. 8 Night Guard on kapasiteetiltaan varmasti riittävä kilpuri tähänkin porukkaan, mutta hakee vielä parasta virettään ja jää kasiradalta haastajaleiriin.

Lähtö 9, Troikka – A: 11,7,4,3 B: 8,5,6,2,10,9,1
Killerin startissa alisuorittanut 11 Fiftyshadesofpress palasi vajaan parin kuukauden paussilta parempana ja eteni takajoukoista ulkokautta kakkoseksi. Jo samanlainen suoritus voi riittää tässä kärkeen, ja jonkinlaista parannusta on lupa odottaa lyhyemmällä starttivälillä. 7 Vera Töll sai Ylivieskassa vapaat kiriväylät vasta maalisuoralla, ja siinä vaiheessa ohittaminen oli vaikeaa, kun vauhti oli kiihtynyt merkittävästi. Tammalla on alla uran selvästi parhaat startit, ja se pystyy tässäkin kärkipäähän, jos juoksunkulku sen vain sallii. 4 MAS Gunnar hukkasi tauoltapaluustartissa ravinsa ja jatkaa arvoituksena. Ruunassa löytyy paljon kapasiteettia parannukseen.

Lähtö 10 – A: 10,12,5 B: 11,6,9,2,3,8,1,4,7

10 Ksar nasautti viime Äimäraution vierailullaan kelpo loppukirin ja jatkoi Porissa 75-lähdön kakkossijalla toisesta ulkoa. Tämä tehtävä on vastuksen puolesta sopivan näköinen, ja ruunalla on hyvä paikka iskeä ensimmäinen voitto tauluun uudessa kotimaassaan. 12 Mäen Eino teki lupaavan suorituksen Ylivieskan välistartissa ja nousee tässä samanlaisena kärkeen. Lyhyen starttivälin vaikutusta on hankala arvioida tämän hevosen kohdalla. 5 Luxen paikkasi viimeksi alkulaukkansa tasaisen vahvalla suorituksella ja oli jo edelliseen starttiin positiivinen. Ensimmäisen muutaman sadan metrin selvittäminen ravilla olisi iso asia pärjäämissaumojen kannalta.

Toto5-vihjesysteemit (30 / 168 riviä)

1,7 (8,5)

7,8,5,1,3 + 6,11 (9,10)

1,2,10 (5,6)

8 Interlude Ferm (7,16)

7 + 6,2,1 (8,10)

Troikka L7 (20 riviä) 8 – 7,16,6,4,9 – 7,16,6,4,9

Troikka L9 (20 riviä) 11 – 7,4,3,8,5 – 7,4,3,8,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]