Vihjeet 17.7.2023

16.7.2023

Lähtö 1 – A: 2,3 B: 7,12,10,9,6,11,1,5,4,8

2 Patriotique kiri Kaustisella kolmannesta ulkoa viimeiset 700 metriä 13,5-vauhtia, eikä ollut maalin kohdalla väsynyt. Ruuna on mennyt kesän aikana merkittävästi eteenpäin ja starttaa loistoasemista suosikkina. Hannu Torvinen voi valita nopealla ajokillaan taktiikan tilanteen mukaan. 3 Mauritz Match koki kuukausi sitten Äimärautiolla ongelmia kaarrejuoksussa, mutta sen jälkeen alla on pelkkiä voittoja – ja laatusuorituksilla. Keulajuoksu lienee taktiikkana tässäkin, kahden viime voittokisan tapaan. 7 Paris Håll teki Seinäjoella lupaavan esityksen suoraan pitkältä tauolta ja jatkoi Oulussa hallitulla keulavoitolla. Vastus tiukkenee tuosta kisasta, ja juoksunkulku voi mennä vaikeammaksi, joten lisää parannusta vaaditaan. Siihen hevosessa on kyllä ainesta.

Lähtö 2 – A: 7,8,5 B: 9,1,3,4,6,2,10
Viime aikoina avoimia tammalähtöjä juossut 7 Hyypän Lilja on sopivan näköisessä porukassa suosikki. Tamma laukkasi Jämsässä viimeisen takasuoran alussa häirittynä ja lopetti vielä aivan hyvin, mutta kiinniotettavaa oli liikaa kärkisijojen suhteen. Edelliskerralla lähtölaukka vaikeutti tehtävää liikaa. Nykykunto riittää tässä varmasti. 8 Hissun Liisi eteni Kaustisen kolmella kilometrillä aikaisin keulaan ja oli aivan hyvä, vaikka yksi vastustaja tuli lopussa ohi. Tammalla on ajettu paljon kilpaa, ja meno on varmistunut hiljalleen. 5 Kotirannan Ilo paikkasi Kaustisella puolimatkan jälkeen tulleen laukkansa hyvin ja teki kyllä paremman suorituksen kuin Hissun Liisi. Laukat ovat syöneet tammalta menestystä ennenkin.


Lähtö 3 – A: 7,3,10,9 B: 8,4,1,2,5,6,11,12

Hyvätasoinen ja pelillisesti haastava amatöörilähtö. 7 Exit Fastback koki Torniossa tappion, mutta jatkoi väkeviä suorituksiaan. Ruuna kiersi avauskierroksen kolmatta rataa, jatkoi keulan rinnalla ja löi johtohevosen, mutta yksi tuorevoimainen vastustaja pääsi lopussa edelle. Reissusta on tulossa raskas tässäkin, ja vastassa on monta hyväkuntoista. 3 Giro Sting palasi pitkältä tauolta loistokunnossa ja jatkoi kauden toisessa startissa aivan yhtä hyvällä suorituksella. Vahva vääntäjä riittää tässäkin porukassa korkealle. Viime starteissaan helpommissa porukoissa voittokantaan palanneet 10 The Great Kemp ja 9 Kivarin Quickstep ovat ylivauhtisessa juoksussa vahvoilla. Tempo pysynee kahden ensimmäiseksi rankatun toimesta vähintään puolireippaana.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 1 B: 4,7,6,2,5,3
1 President Lindy on sisäradalta selkeä suosikki keulapaikalle ja sen myötä myös koko lähdön voittajasuosikki. Ori jäi kahdessa viime mailin kilpailussa pussiin, eikä sijoituksiin kannata kiinnittää mitään huomiota. Kunnossa tuskin on tapahtunut käännettä huonompaan. 4 Radetzky veti Suur-Hollolan välierässä porukkaa reippaalla tahdilla ja taipui päätössatasella ulos finaalista. Jyväskylän startissa kaikki näytti olevan hallussa loppukurviin mentäessä, mutta sitten ruuna sekosi askelissaan ja vaihtoi peitsille. Suosikin niukka ykköshaastaja viime starttien epäonnistumisista huolimatta.

7 Farzad Boko on juossut paluunsa jälkeen lähinnä kevyissä porukoissa, mutta Kaustisen suorituksen perusteella ruuna on valmis pärjäämään kultadivareissakin. Ruuna viimeisteli Suonenjoella helpolla voitolla ja joutuu tekemään tässä menestyksen eteen paljon enemmän töitä. 6 Adde S.H. tuli Kaustisella maaliin lähes tasapäin Farzad Bokon kanssa, ja kaksikko teki aika samantasoiset suoritukset. Voimasuhteet vaikuttavat hyvin tasaisilta tässäkin lähdössä. 2 Djokovic palasi Kajaanissa voittokantaan hyvällä 600 metrin kirillä ja kohtaa nyt pykälän verran kovemman vastuksen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 12,11,10 B: 13,8,16,4,5,9,15,3,1,2,7,6,14
12 Edgeuptotop oli Mikkelin avoimella tammamaililla surkealta lähtöpaikalta jo alkujaan mahdottoman tehtävän edessä. Tamma lasketteli taustalla mailin alle kahtatoista läpi ja osoitti jatkavansa hienossa iskussa. Vastus on nyt monta luokkaa helpompi, ja tamma pystyy tekemään tarvittaessa oman juoksunsa. 11 Nemea Kaka teki Killerillä kauden parhaan starttinsa ja kellotti uudet ennätyslukemat. Tamma kohtaa hieman tavallista helpomman vastuksen ja nousee viime kerran tason pitäessään mukaan kärkimatsiin. Työnteko ulkoradoilla kirivaiheessa on tälle hevoselle tuttu juttu.

10 Al’s Boozy Suzy veti Kaustisella kolmannen radan letkaa kirikierroksella ja oli aivan hyvä, vaikka kaksi hevosta kiri takaa selvästi edelle. Toinen niistä oli tänäänkin mukana oleva Edgeuptotop. Osat saattavat vaihtua erilaisella juoksunkululla. 13 Claire di Quattro voitti Lahden tammadivisioonafinaalin 700 metrin kirillä vakuuttavasti ja pääsee vielä ajamaan samaa divaria 20 metrin takamatkalta. Voltin vitonen voi olla isokin ongelma, ja juoksupaikka saattaa löytyä aivan takajoukoista, vaikka laukan välttäminen onnistuisikin. 8 Thirdtimestrike vaikuttaa paalun parhaalta. Tamma laukkasi viimeksi ennen lähtölinjaa ja paljasti hienon kuntonsa nousemalla vielä rahasijalle. Santtu Raitala yrittänee tehdä takamatkalaisten tehtävän mahdollisimman vaikeaksi, jos se nyt ylipäänsä on mahdollista näistä lähtökuopista.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 3,8,11 B: 7,4,10,2,9,1,5,6
3 Profiili otti Kaustisella laukan lähtösuoralla, jäi pääporukasta kymmenien metrien päähän ja nousi pitkällä kirillä vielä varmaan voittoon. Pari kärkihevosta sortui kirivaiheessa laukkaan, mutta se ei himmennä Antti Ojanperän suojatin suoritusta. Pihtiputaan ykkössija irtosi kevyessä porukassa helposti. Tässä tehtävässä taktiikkana lienee ajaa alusta alkaen karkuun takamatkalaisilta. 8 Lystilän Lento oli Kajaanissa vaikean tehtävän edessä ulkoradoilla, kun kärki meni alkumatkan rauhassa ja kiristi tahtia päätöskierroksella tuntuvasti. Ei ruuna silti vaikuttanut ihan yhtä hyvältä kuin edellisessä voittostartissa. Normaalina Lystilän Lento riittää tässä korkealle.

11 Kartier teki Nordic Kingin varjolähdössä väkevän suorituksen toiselta ilman selkää ja oli Jämsässäkin tappiosta huolimatta hyvä. Oriin tehtävä pitkältä pakilta ei ole yksinkertainen, mutta toisaalta viivalla ei ole ketään muuta avoimella tasolla juossutta ja pärjännyttä hevosta. 7 Jepulis oli Kajaanissa todella positiivinen johtavan takaa, ja vanha herra on kenties tekemässä vielä yhtä tulemista. Voitto yllättäisi hieman, mutta sijoitus kärjen tuntumassa on mahdollinen sopivalla selkäreissulla. 4 Borkeld joutui Teivon maalisuoralla lievän päälleajon uhriksi ja lopetti ravirytmin löydettyään vielä hyvin. Ruuna vaikuttaa olevan tuloillaan ja voi yltää tässä kärkipäähän, jos parantaa vielä hieman.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 1,3,7 B: 2,9,4,5,10,11,8,12,6
Mukana on paljon hyväkuntoisia hevosia, ja lähtöpaikoilla on iso merkitys. 1 Villeroy on sisäradan turvin suosikki keulaan, ja parin viime startin perusteella kunto riittää voittoon. Kajaanin voitto tuli tätä helpommassa porukassa keulasta varmasti, ja Härmässä ori kiri kolmannesta ulkoa ykköseksi, eikä kaikki ollut pelissä. 3 Ramsgate oli Kaustisella sijalla kymmenen vielä 400 jäljellä, mutta 13-vauhtinen kiri ulkoradoilla kantoi vielä selvään voittoon. Ruuna on ollut hyvä jo pitkään ja riittää tässä aiempaa kovemmassa porukassakin kärkeen, vaikka suosikin ohittaminen kiihdytyksessä ei onnistuisi.

7 Rivercapes Frozen oli Teivossa pettymys keulasta, mutta palasi Kajaanissa voittokantaan johtavan takaa. Tuo kuntonäyttö on ehkä koko porukan paras, mutta lähtöpaikka pudottaa rankingluvun kolmanneksi. 2 Vera Töll saa paikan B-ryhmän kärjestä, vaikka viime aikojen menestys tuli helpommista lähdöistä. Tamma avaa hyvin ja saanee onnistuneen selkäjuoksun kärkiporukassa. 9 Domingo Flame ei ole ollut onnekas lähtöratojen kanssa, ja voitto vaatii tälläkin kertaa muiden apua. Viime aikoina sijoitukset ovat pysyneet samana, mutta oriin kaksi viimeisintä loppukiriä kertoivat nousukunnosta.

Lähtö 8, Toto5-5, Troikka – A: 2 B: 12,7,9,1,11,10,5,6,8,4,3
2 Global Crossover eteni Kaustisella toiselle ilman selkää ja tippui maalisuoralla kärjen vauhdista. Ruuna saa suorituksestaan hyvän arvosanan lukuunottamatta lopussa tapahtunutta ravin hajoamista. Lähtöratalotto suosi vahvasti Antti Ojanperän valmennettavaa, ja se voi päästä keulaan vetämään porukkaa maltillisella tahdilla. 12 Wingait Leif sai edellä mainitussa Kaustisen lähdössä tarkan juoksun ja eteni maalisuoralla ulkokautta kakkoseksi. Tehtävä on nyt ihan erilainen, minkä vuoksi etu on vahvasti suosikilla.

7 Protector Tile avasin Suomen uransa kirimällä ulkokautta tasaista tahtia kolmanneksi. Vastassa oli pari 75-tason hevosta, ja suoritus oli ehdottomasti plusmerkkinen. Parannusta silti vaaditaan, ja lähtöpaikka on hankala. 9 Mahatma Gee jäi Bodenissa takajoukoista hännille, mutta tuli muiden mukana maaliin isossa pääporukassa, eikä suoritusta voi tuomita. Ori on tehnyt hyvää työtä pohjoisessa koko kesän ja voi yltää tässäkin seurassa korkealle. 1 Ingela K. otti Kaustisella johtavan takaa maksimit ja hakee tässäkin tarkkaa reissua kärjen tuntumassa. Ylisarjasta huolimatta sijoitus kärjen läheltä vaikuttaa todennäköiseltä.

Toto5-vihjesysteemit (27 / 360 riviä)

1 President Lindy (4,7)

12,11,10 + 13,8 (16,4)

3,8,11 (7,4)

1,3,7 (2,9)

2 + 12,7,9,1,11,10,5 (6,8)

Troikka L7 (20 riviä) 1– 3,7,2,9,4 – 3,7,2,9,4

Troikka L8 (20 riviä) 2 – 12,7,9,1,11 – 12,7,9,1,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]