Vihjeet 18.12.2021

17.12.2021

OULU Lähtö 1 – A: 3,5,11,6,1 B: 2,7,9,4,12,10,8

Viime Äimäraution raveissa soolojuoksun esittänyt ja suoranmitalla voittanut 3 Pilssin Taika kohtaa selvästi kovemman vastuksen, mutta on samanlaisena tässäkin seurassa kiinni voitossa. Tammalla on ajettu valtaosin volttilähtöjä, eikä se ole esittänyt auton takaa erikoista lähtönopeutta. Tuskin juoksu kolmosradalta kovin raskaaksi menee. 5 Javeri peri viimeksi keulat 800 jäljellä ja piti hallitusti pintansa, vaikka 11 Noumani kiri vauhdilla ulkoratoja pitkin tuntumaan. Molemmat jatkavat pelihevosina. 6 Akimin kesti samassa Oulun lähdössä toiselta ilman selkää ihan hyvin ja oli parempi kuin 1 Ropertto, jonka kiri toisesta ulkoa ei kantanut aivan kärkitaistoon.

OULU Lähtö 2, Toto4-1 – A: 6,4,11 B: 8,12,10,1,7,5,3,2,9
6 Noble Ale on juossut pienissä ympyröissä sopivia lähtöjä ja voittanut niistä puolet. Viimeksi Rovaniemellä ruuna voitti 17-vauhtisella 800 metrin kirillä oikein varmasti. Viime autolähdössä Noble Alella ei satsattu lähtöön, mutta tässä kelvollisten asemien saaminen vaatii nopeutta alussa. Joensuussa ylivauhtisen kisan keulan takaa voittanut 4 Horsetail’s O’neil voi pystyä vastaamaan suosikille alussa, mikä olisi voiton kannalta iso asia. 11 Aurora’s Dream meni viime voitossaan päätöskierroksen alle 16-vauhtia ja päihitti Noble Alen selityksittä. Tuoreimman startin pilasi paha alkulaukka. Lähtöasemat pudottavat lahjakkaan tamman kolmossuosikiksi.


OULU Lähtö 3, Toto4-2 – A: 13,15 B: 9,2,6,16,14,1,12,5,8,4,7,10,11,3

13 Pitch Perfect palasi viime Oulun starttiinsa pieneltä tauolta ja jäi maalisuoralla lievästi voimissaan pussiin, kun Santtu Raitala ajoi kirivaiheen sisäkautta. Seinäjoella tamma voitti keulasta tasaisella matkavauhdilla ja näytti selvästä terävämmältä kuin edellisessä kilpailussa. Sarja ei sovi, mutta näin lahjakkaan hevosen kohdalla voittosummaan ei kannata kiinnittää isompaa huomiota. 15 Esther Rich on pärjännyt lauantairavien tammalähdöissä monta kertaa ennenkin. Seinäjoen heikompi sijoitus selittyy viimeisen takasuoran pussituksella. Vahvalla tammalla voi ajaa aikaisin eteenpäin, jos muut eivät pidä huolta matkavauhdista.Viimeksi 15-vauhtisella kirillä voittanut 9 Zolace pystyy paljon parempaankin, ja sitä tässä tehtävässä vaaditaankin. 2 Estelle Tröjborg paikkasi Rovaniemellä ensimmäisen kurvin laukkansa hienosti ja vaikuttaa vahvasti nouskuntoiselta.

OULU Lähtö 4, Toto4-3 – A: 5,6,11 B: 8,3,10,12,7,2,1,9

5 Sweetman täräytti viime voitossaan loppukurviin mentäessä muilta jalat alta ja voitti helposti, vaikka päätösmetrien ravirytmi ei näyttänyt sataprosenttiselta. Alla on taas pieni tauko, ja tähän hyväpalkintoiseen lähtöön on varmasti tähdätty. Kuskit eivät ole satsanneet viime starteissa ruunalla alkuun, mutta tässä siihen on aihetta. Koko porukan kiertäminen kirivaiheessa vaatisi jättisuorituksen. 6 Smokin Ride kiri Kouvolassa hieman alle 13-vauhtia perille ja näytti oikein virtavalta. Vastaava meno riittää tässäkin kärkeen, mutta juoksun onnistumisesta ei ole mitään takeita, kun hevosella ei ole kunnon näyttöjä lähtönopeudesta. 11 Redberry kohtasi viimeksi tätä kovemman vastuksen ja piti keulasta kakkoseksi, vaikka askel painoi loppua kohti. Takarivi on nopealle avaajalle merkittävä haitta. Kuntonäytöt kestävät vertailun.

OULU Lähtö 5, Toto4-4 – A: 9,10,2,5 B: 4,6,7,1,11,12,11,3
9 Koivikon Miisu saa tasaisessa lähdössä niukan suosikkiaseman, vaikka totosijat jäivät viime kilpailuissa haaveeksi. Tamma jäi viimeksi toiselle ilman vetoapua ja kesti kärjen kyydissä päätössataselle saakka. Edellisessä startissa tehtävä pitkältä takamatkalta oli tosi vaikea, kun kärkihevoset kiihdyttivät vauhtia maaliin saakka. Nyt lähtöpaikka on nopean avaajan takana, ja juoksupaikka voi löytyä yllättävän läheltä kärkeä. 10 Hallan Poika juoksi Oulun voittostartissa Koivikon Miisun etupuolella, mutta nyt asetelma lienee toisin päin. Ori juoksi viimeksi toisella ilman vetoapua ja päihitti keulahevosen, mutta ulkoa kirinyt totokolmikko meni menojaan. 2 Leijan Liito ei ole pystynyt viime starteissa laukkojen vuoksi kärkeen. Nopea ruuna teki syksyllä hyvää työtä ja olisi esimerkiksi viime voittostartin tasolla kilpaillessaan lähellä kärkisijaa.

OULU Lähtö 6 – A: 2 B: 7,9,8,6,5,4,1,3
Tällä kaudella 11 kertaa voittanut ja vain kerran kaksarista pois jäänyt 2 Pärttyl on suuri suosikki. Ruuna voitti Seinäjoella divisioonafinaalin keulahevosen rinnalta reippaan löylynlyönnin jälkeen, eikä ollut maalissa täysin väsynyt, vaikka marginaalit menivät tiukoiksi. Pärttyl osoitti viimeksi lähtösuoralla aiempaa parempaa nopeutta, mutta kakkosradalta alkuun satsaaminen ei ole pakollista. Johtavan rinnalle pääsee kyllä myöhemminkin, ja mahdollisesti keulaan saakka. 7 Vilivillis vastasi viimeksi Pärttylille sitkeästi, mutta ei pystynyt torjumaan ruunan viimeistä hyökkäystä päätössatasella. Nopealla avaajalla on saumoja päästä keulaan seiskaradaltakin ja yrittää suursuosikin kaatamista uudelleen. 9 I.P. Vapari kärsii kesällä nopeuden puutteesta, mutta viime aikoina ori on pystynyt osallistumaan kärkipään kahinoihin. Etenkin Killerin startin suoritus pitkältä takamatkalta kertoi hyvästä kunnosta. Suosikin lyöminen on silti paljon vaadittu.

TURKU Lähtö 6, Toto75-1 – A: 5 B: 1,3,8,6,9,2,10,4,7,11,12
5 Willow Pride pääsi etenemään Vermon tammalähdössä aikaisin keulaan, ja lähtö oli sen myötä taputeltu. Edellisessä startissa tamma jäi vaikealta lähtöpaikalta kärkisijojen kannalta liian haastaviin asemiin. Suosikki on keulat saadessaan tosi lähellä voittoa, mutta mitään salettia ei voi luvata, kun eturivissä on monta muutakin nopeaa hevosta sekä kuskia. Toisaalta Willow Pride ei ole lainkaan keulariippuvainen hevonen ja voi voittaa hyvänä päivänään vaikka johtavan rinnalta. Selkeä varmaehdokas vaikealle 75-kierrokselle, mutta ei mikään jättisuosikki.

1 Sahara Peyote pääsi etenemään Käpylä GP:ssä aikaisin keulaan, mutta taipui kirivaiheessa pahemman kerran. Edellisissä kilpailuissa nähtiin paljon parempaa menoa selkäjuoksuilla. Ruuna riittää luokaltaan tässä varmasti, mutta on kengät jalassa vaikea arvioitava. 3 Stonecapes Queila juoksi Forssassa puoli matkaa toisella ilman selkää ja otti hallitun voiton. Tamma ei ollut vieläkään parhaimmillaan, mutta kuntokäyrä vaikuttaa osoittavan yläviistoon. Tehtävä on selvästi viime kertaa tiukempi. 8 Grainfield Aiden vaikuttaa edellisen tapaan nousuvireiseltä, mutta surkea lähtöpaikka laskee kurssia tuntuvasti. Ruuna sai keulassa painetta alusta asti ja kesti hyvin kakkoseksi. Ylivauhtinen juoksu olisi Hannu Korven suojatille iso plussa.

OULU Lähtö 7, Toto75-2, Troikka – A: 1,11 B: 3,4,6,10,2,9,8,7,5
1 Farzad Boko juoksi Seinäjoella neljännessä ulkoa ja teki hankalat asetelmat huomioonotettuna hyvän kirin nelossijalle. Rovaniemellä matkavauhti suosi takahevosia, ja ruuna eteni ulkokautta 700 metrin kirillä varmaan voittoon. Keulojen pitäminen sisäradalta ei välttämättä onnistu, mutta nopeus riittänee vähintään ulos pääsemiseen. Rovaniemellä vauhdinpidosta huolehtinut 11 Minto’s Don Juan ei jaksanut aivan perille saakka, mutta saa suorituksestaan kiitettävän arvosanan. Vahva ruuna voitti edellisen starttinsa samanlaisella taktiikalla. Lä’htöpaikka on vastaan, mutta tällä hevosella ei tarvitse jäädä kyttäilemään taustalle, jos muut eivät pidä vauhdia.

3 Leader Brodde juoksi kesällä paljon avoimia 75-lähtöjä ja pärjäsi ajoittain jopa Suomen huippunimille. Vastus on nyt sopiva, mutta suorituskyky ei liene paras mahdollinen suoraan tauolta. Silti pelihevosia. 4 Orlando Knick voi päästä alussa suosikin ohi keulaan ja saanee joka tapauksessa reissun terävimmässä kärjessä. Ruunan viime startin juoksunkulku meni kirivaiheen osalta hankalaksi, ja tähän starttiin on varmasti muutenkin tähdätty. 6 Tapiro Jet on ollut paras ilman kenkiä, ja viime suoritus sisäratajuoksulla ei ollut mitenkään vakuuttava. Aiempien kisojen veroisena ori olisi tässä kärkiosastoa, eikä voitto olisi nytkään minkäänlainen yllätys.

TURKU Lähtö 7, Toto75-3 – A: 8,15 B: 9,11,5,13,14,1,10,16,6,12,2,4,3,7
8 Vonkari ei ole erehtynyt tällä kaudella kaksarista ja on pystynyt vastaamaan koko ajan nouseviin sarjoihin oikein hyvin. Ori pääsi viime startissaan aikaisin keulaan ja hävisi Rallin Muistolle hienossa kaksintaistossa. Edellisessä startissa rankan suorituksen tehnyt Eetu Rols jäi edelle kun Vonkari teki väkevän kirin kolmannesta ulkoa. Voltin nelonen on pieni kysymysmerkki, mutta ravirytmin löytäessään Vonkari pystyy etenemään paaluhevosten tuntumaan jo lähtösuoralla. 15 Karlo jaksaa painaa omaa vauhtiaan aamuun saakka ja voi kiertää tässä kaikki, mutta helppoa se ei tule olemaan. Ruuna on ollut loistava jo monta kertaa putkeen ja ansaitsee paluun voittokantaan.

9 Arkenttiina otti Lahden välistartissa lyhyen alkulaukan ja eteni jatkossa neljännestä ulkoa ulkokautta kirimällä niukkaan voittoon. Suoritus oli loistava, mutta tämä tehtävä näyttää selvästi haastavammalta. Tammalla on laukkariski heti alussa, ja hyppyjä on tullut välillä myös matkan aikana. Kuntonäytöt riittävät kyllä. 11 Viisori pystyy etenemään onnistuneella startilla nopeasti keulaan. Viimeisin voitto tuli juuri keulajuoksulla ja tätä hieman kevyemmässä porukassa. Voittoon on saumoja etenkin jos Kari Rosimo saa rauhoittaa keulassa vauhtia. Takaa tulee kuitenkin monta jyrää. 5 Helkan Urho voitti viimeksi alkulaukasta huolimatta ja on esittänyt muutenkin vahvaa kuntoa. Ori pystyy avaamaan voltista puolireippaasti ja voi saada pienen paalun takaa hyvät kiriasemat.

OULU Lähtö 8, Toto75-4, Troikka – A: 6,7 B: 4,9,3,5,10,8,11,2
6 Kitzune G.G. jumittui Solvallassa kolmoskaistalle, eikä pystynyt enää hännille pakittamisen jälkeen kärkipäähän. Tamma kiri lopun ulkokautta samaa vauhtia kuin melkeinpä kaikki muutkin ja jatkaa hyvässä iskussa. Viimeisin voitto lohkesi kilpasarjan karsinnassa 12,5-vauhtisella kirillä vakuuttavasti. Vastus on nyt pykälän verran kovempaa tasoa. 7 Callela Lincoln palasi viimeksi kahden kuukauden tauolta ja kesti johtavan rinnalta kakkoseksi. Suoritus ei ollut loistokas, mutta eiköhän luokkahirmu paranna tähän kisaan otteitaan. Kumpikin A-hevonen voi jäädä kiihdytyksessä hankaliin asemiin, mutta molemmat pystyvät tekemään omaa juoksuaan.

Viime aikoina kuukauden välein startannut 4 Thai Explosive on ollut pääosin epäonninen ja jatkaa tulosriviään parempana. Ruuna juoksi viime Äimäraution raveissa viimeisellä sijalla ja tuli päätössatasen ulkokautta porukan parasta vauhtia, mutta ei pystynyt ohituksiin. Nyt lähtöasemat mahdollistavat monta taktiikkaa. 9 Lastsundayinmay teki Rovaniemellä lupaavan suorituksen lähtösuoran laukan jälkeen ja jäi Oulussa keulan taakse voimissaan pussiin. Tamma alkaa olla valmis voittokantaan paluuseen, ja se voi tapahtua pienillä tuureilla jo tässä, vaikka vastusta riittää ja takarivin lähtöpaikka vastustaa. 3 Surprise Leader oli kahteen karsintalähtöön hieman tasapaksu ja kilpailee nyt selvästi lyhyemmällä starttivälillä. Ruuna avaa auton takaa kovaa, mutta sillä ajetaan usein suosiolla selkäjuoksuja, sillä hevonen painaa välillä vapaalla radalla reilusti ohjille. Totosijaan on nappiasemista hyvät saumat.

TURKU Lähtö 8, Toto75-5, Toto5-1 – A: 2,12 B: 11,10,6,5,4,8,7,3,1
2 Jacques Hyneman nousi viime voitossaan aikaisin kirikaistalle, leiskautti 700 jäljellä keulaan ja voitti vakuuttavasti. Myös viime suoritus oli oikein vahva, vaikka keulahevonen jäi ohittamatta. Ruuna juoksi koko päätöskierroksen toisella ilman selkää ja puristi maalisuoralla aivan voittajan tuntumaan. Laukkariski heikentää suosikin osakkeita, mutta ravilla luvassa on kärkisija, vaikka vastusta riittää. 12 Jacob K.Boko eteni Vermossa yli kierroksen mittaisella kirillä kolmossijalle, eikä Teivon voitto tullut sen jälkeen yllätyksenä kellekään. Jari Kinnunen kierrätti ajokkinsa toisessa kaarteessa keulan rinnalle, eikä voittajasta jäänyt mitään epäselvyyttä. Paikka on paha, mutta hevosessa tuntuu riittävän vääntövoimaa.

Myös 11 Royalsky on pätenyt vahvuuspuolella, ja kahdessa viime kilpailussa voittojen arvoisesti. Viimeksi ruuna pääsi etenemään kirilenkin alussa keulaan saakka, ja edelliskerralla aikainen kierrätys keulan rinnalle toi toivotun lopputuloksen. Juha Utala tuskin jää tässäkään pitkäksi aikaa katselemaan takajoukkoihin. Voittostarteissaan hienosti kulkenut 10 Figaro Brick ei ollut viimeksi aivan niin hyvä. Ruuna jäi toiselle ilman selkää, eikä ollut oikein missään vaiheessa mukana kärkimatsissa. Totosija näin kovassa porukassa takarivistä vaatii hevoselta paluuta omalle parhaalle tasolle. 6 Raven vaikuttaa olevan paras selkäjuoksulla, vaikka taulussa näkyvä Lahden voitto tuli keulasta. Nopea avaaja hakee alussa asemia ja on onnistuessaan vaarallinen kirivaiheessa.

OULU Lähtö 9, Toto75-6, Toto5-2 – A: 1,2 B: 3,4,5,6,7,9,8
1 Otto Erich teki Mikkelin ja Vermon voittostarteissa tosi vakuuttavaa työtä. Etenkin Mikkelin ykkössijaan vaadittu suoritus oli jäätävä, kun toisella ilman vetoapua juossut ruuna sai keulahevosesta erittäin kovan vastuksen. Bodenin karsintavoitto tuli rutiinisuorituksella, ja Kuopiossa yksi vastustaja pääsi iskemään lopussa pätkällä ohi. Jos Otto Erich operoi parhaalla tasollaan, pystyy se osallistumaan voittomatsiin hieman raskaamman kauttakin. Sisäradalta täytyy päästä ensin pois. 2 Roughenough Vice varmisti jo aiemmin kotiratansa lämminveriliigan voiton ja saattaa iskeä päätösraveissa yhden naulan lisää. Vauhtikestävä ruuna sai loistavat lähtöasemat, eikä välttämättä jää kakkosradalta aivan porukan viimeiseksi. Jos eturivin starttinopeat valjakot eivät saa selvitettyä välejään nopeasti, nousevat Katja Savilakson suojatin osakkeet tuntuvasti.

3 Tim Jerry kuittasi Kuopiossa selityksittä Otto Erichin edelle ja jatkoi luotettavaa työtään. Ruuna pystyy ohittamaan molemmat sisäpuolen hevoset alussa, mikä olisi juoksunkulun kannalta iso asia. 4 Caviar Creation oli Mikkelissä johtopaikalta kaukana omasta tasostaan ja teki Seinäjoella selvästi parempaa työtä, vaikka ei mitenkään loistanut sisäratajuoksulla. Ruuna avaa kuskin satsatessa tosi lujaa, ja sillä voidaan hyvinkin kokeilla keulasta, jos kaikki on etukäteen kohdallaan. 5 Endless Story näytti kohtaavan viimeksi ongelmia kaarrejuoksussa, mutta tuli maalisuoran hyvin ja jatkaa iskussa. Tamma on elämänsä vaativimman tehtävän edessä ja tarvitsee voittaakseen sopivan juoksunkulun.

TURKU Lähtö 9, Toto75-7, Toto5-3, Troikka – A: 10 B: 9,14,16,4,11,13,12,15,5,1,2
Voittokone 10 Unique Creation kohtaa muutaman hyvän pitkän matkan hevosen, mutta on silti lähtölaukan välttäessään kiinni voitossa. Viimeisin ykkössija tuli tälle hevoselle tavallista lyhyemmällä 700 metrin kirillä. Tätä ennen ruuna voitti pitkillä kireillä ja toiselta ilman selkää. Volttistarteissa on tullut ajoittain laukkoja, eikä tässä tehtävässä ole varaa antaa muille kovin suurta tasoitusta.

9 Way To Go pystyy tarjoamaan nykykunnossa haasteen ravaavalle suosikille. Ruuna pääsi etenemään viimeksi aikaisin keulaan, eikä saanut jatkossa minkäänlaista painetta. Voitto irtosi 11-lopetuksella kevyesti. Menestystä tuli aiemmin myös pitkillä kireillä toisten takaa. 14 Sahara Sandstorm voitti viimeksi keulaan etenemisen jälkeen parastaan antamatta. Edellisessä startissa ruuna teki väkevän loppukirin takajoukoista, mutta edempänä juossut Unique Creation oli tavoittamattomissa. Samalla tavalla voi käydä tälläkin kertaa. 16 Hazelhen Hermes on tallikaverinsa veroinen jyrä ja ihan yhtä mahdollinen voittaja. Toinen ruunista saanee tässä tallikaverinsa vetoapua kirikierroksella.

OULU Lähtö 10, Toto5-4 – A: 4 B: 8,3,7,6,2,5
Loistavan kautensa päättävä 4 H.V. Tuuri on illan suurin voittajasuosikki. Tuulennopea ori ei kohtaa aivan kylmäveristen terävintä huippua ja on kiinni voitossa jo rutiinisuorituksella. Viime Seinäjoen voitossaan H.V. Tuuri sai nopeat keulat, veti porukkaa rauhassa ja kiihdytti lopussa tahtia tarpeen mukaan. Nopea avaaja pääsee pienen paalun takaa johtopaikalle ja on vaikea voitettava. Rovaniemellä voittokantaan palannut 8 Nyland ei voinut Seinäjoella H.V. Tuurille mitään, vaikka teki hyvän kirin toisesta ulkoa. Oriin meno näyttää talvikeleillä aiempaa varmemmalta. Tässä kakkossijaan on hyvät saumat. 3 Hissun Turbo ei taida riittää pieneltä paalulta ja näin kovassa porukassa voittoon, mutta juoksupaikka toisessa sisällä suosikin takana voi poikia totosijan. Viime sijoitus selittyy pussituksella.

TURKU Lähtö 10, Toto5-5, Troikka – A: 11,9 B: 2,7,5,6,10,8,3,4,1,12
A-kaksikko erottuu viime näytöillään muista hieman, mutta takarivin paikkojen vuoksi muillakin on mahdollisuuksia voittoon. 11 Alien Hill ei pystynyt nousemaan viimeksi ulkokautta kirimällä voittomatsiin, mikä oli lievä pettymys pariin edelliseen selkäjuoksuun verrattuna. Kolmanneksi jääminen oli kuitenkin enemmän vastustajien hyvyyttä. 9 Gal Gadot Racing teki kahteen viime kisaan tosi vahvat suoritukset ja kiertänee aikaisin kohti kärkeä, jos vauhtia ei pidetä muiden toimesta ylllä. Ikäluokkatasolla asti hyvää työtä tehnyt 2 MAS Evelyn hakee edelleen kauden ensimmäistä täysosumaa. Lähdöt ovat yksinkertaisesti olleet järjestäen kovatasoisia. Nyt sekä sarja että lähtöpaikka istuvat loistavasti.

Toto4-vihjesysteemit (36 / 180 riviä)

6,4,11 (8,12)

13 Pitch Perfect (15,9)

5,6,11 + 8,3 (10,12)

9,10,2,5 + 4,6 (7,1)

Toto75-vihjesysteemit (192 / 1200 riviä)

5 Willow Pride (1,3)

1,11,3,4 (6,10)

8,15 + 9,11,5 (13,14)

6,7,4 (9,3)

2,12 + 11,10,6 (5,4)

1,2,3,4 (5,6)

10 Unique Creation (9,14)

Toto5-vihjesysteemit (64 / 400 riviä)

2,12 + 11,10,6 (5,4)

1,2,3,4 (5,6)

10,9,14,16 (4,11)

4 H.V. Tuuri (8,3)

11,9 + 2,7,5 (6,10)

Troikka OULU L7 (20 riviä)

1 – 11,3,4,6,10 – 11,3,4,6,10

Troikka OULU L8 (20 riviä)

6 – 7,4,9,3,5 – 7,4,9,3,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]