Vihjeet 18.2.2024

17.2.2024

Lähtö 1 – A: 5,2 B: 9,1,3,8,4,7,6

5 Pommery sekosi uransa avausstartissa lähtölaukalle, jäi vajaan sadan metrin päähän kärjestä ja kuroi loppumatkan aikana marginaalia kiinni muutaman kymmentä metriä. Ruuna pystyy alle 20-tulokseen ja on alkulaukan välttäessään vakava voittajaehdokas. 2 Aurorus laukkasi kokeessa lähtöön ja lopetti hitaan avauskierroksen jälkeen 18-vauhtia. Kaikki ei ollut pelissä, ja tamma pystynee pudottamaan loppuajastaan ainakin pari sekuntia. 9 Morrigan Frido jää epäsopivan sarjan vuoksi B-ryhmän puolelle. Tamma teki uransa avauskilpailussa kelpo suorituksen neljännestä ulkoa ja eteni maalisuoralla kolmanneksi. Voitto edellyttää parannusta tai edelle rankattujen hevosten epäonnea.

Lähtö 2 – A: 5,1 B: 6,3,7,8,4,2
Tosi yllätysaltis lähtö. 5 Toman Toivo palaa tauolta suosikiksi, sillä vastus näyttää selvästi sopivammalta kuin viime kesän starteissa. Ori teki toissa kerralla hyvän suorituksen keulasta ja hävisi vain edelleen tappiottomana jatkavalle Supernaiselle. 40-alkuinen tulos voi riittää tämän lähdön voittoon. 1 Hopeatörmän Hepe juoksi koelähtönsä yksin, mutta näytti silti keskittyvän pääasiassa juoksemiseen. Ruuna teki hyvän suorituksen, vaikka ravirytmi alkoi rakoilla päätöspuolikkaalla. Karkumatka paalulta voi onnistua, jos vauhteja löytyy hieman enemmän kuin kokeessa. 6 Rannan Ulla on kahden edellisen tapaan vaikea arvioitava. Tamma osoitti syyskuun Ylivieskan startissa pystyvänsä alle 40-vauhteihin, mutta keskittyminen herpaantui pariin otteeseen.


Lähtö 3 – A: 9,5 B: 10,11,7,3,2,12,6,4,13,1,8

9 Mahatma Gee menestyi viime kaudella tätä selvästi kovemmissakin montélähdöissä ja rankataan ykköseksi parin kuukauden tauosta huolimatta. Vauhtikestävällä orilla voi ajaa tarpeen vaatiessa pitkän kirin, eikä kolme takamatkaa ole valtava haitta, kun kahdelta ensimmäiseltä paalulta starttaa vain kolme hevosta. 5 Hip Hop Au Vent kilpaili viime kaudella montéssa kahdeksan kertaa, voitti kolmesti ja sijoittui joka kerta kolmen parhaan joukkoon. Ruuna palasi kuun alussa Bodenissa tauolta, jäi keulan rinnalle ja laukkasi loppukurvissa taipuneena. 10 Enter Mayweather palasi viimeksi paussilta maltillisin odotuksin, eikä pystynyt nousemaan taustalta mihinkään, kun vauhdinjako oli vastaan. Monté sopii ruunalle hyvin, ja tehtävä näyttää vastuksen puolesta sopivalta.

Lähtö 4, Toto4-1 – A: 10,8,11,1 B: 6,9,7,5,2,12,4,3
Kaksi komeaa keulasooloa putkeen tehnyt 10 Backwood’s Brandon on takarivistäkin suosikki, mutta vain niukka sellainen. Ruuna ei ole täysin keulariippuvainen tapaus, mutta vaikuttaa olevan parhaimmillaan reippaalla matkavauhdilla. Nyt ruuna on hieman muiden armoilla, ellei sitten Mika Jauhola päätä ajaa aktiivisesti alusta alkaen. 8 Party Hard spurttasi viimeksi terävästi maaliin ja on tekemässä hyvää paluuta kahden vuoden tauon jälkeen. Nopea avaaja pystyy palaamaan voittokantaan, jos pääsee kasiradalta sopiviin asemiin.

11 Kenzoki Boko teki viimeksi väkevän suorituksen toiselta ilman vetoapua ja oli selvästi parempi kuin edellisessä startissa. Ruuna ei ole vielä voittanut uudessa kotimaassaan, mutta tuoreimman suorituksen perusteella asia voi muuttua jo lähiaikoina. 1 Vara Palema juuttui viimeksi kirikierroksella pieniin liikenneruuhkiin ja lopetti maalisuoran ulkokautta hyvin. Tamma osaa avata auton takaa kovaa ja juoksee tässä joko keulassa tai terävimmän kärjen peesissä. Hyvä totosauma, vaikka takaa tulee paljon enemmän tienanneita hevosia. 6 Special Gun palasi tauolta tasaisen suorituksen voimin ja pystyy parantamaan paljon. Ruuna pidetään vielä mukana peleissä, vaikka viime kausi sujui voitoitta ja oli selvästi edellisvuotta heikompi. Hevosen kapasiteetti riittää 75-tasolla saakka.

Lähtö 5, Toto4-2 – A: 2 B: 3,4,8,6,1,9,5,7,10
Kolme voittoa putkeen nakutellut 2 Kenaario kohtaa hieman kovemman vastuksen, mutta jatkaa suurena voittajasuosikkina. Orilla jäi kaikissa voitoissa runsaasti varaa, ja viime ennätystuloksesta voi tippua tarpeen vaatiessa useita sekunteja. Ihan saletista voittajasta ei ole kyse, kun viivalla on pari muutakin nousukasta, eikä laukkariskiä voi unohtaa kokonaan. 3 Korven Lempi lähti viimeksi karkumatkalle jo avauspuolikkaalla, eikä jättänyt vastustajille mitään saumoja. Tamman aiemmat otteet olivat hyvin epävarmoja, ja yksin keulassa juokseminen on sille varmin tapa pysyä ravilla. Vauhdit saattavat riittää suosikin haastamiseen.

4 Hotusiini teki viime voittostarteissaan uransa parhaat suoritukset. Tuorein voitto irtosi keulasta hallitusti, eikä vauhti ollut maalin kohdalla laantumaan päin. Tämän lähdön voittaminen vaatii vielä hieman enemmän, tai sitten edelle rankattujen epäonnea. 8 Nooran Patu on luonteikas tapaus, jolta löytyy paljon vauhtia voittosummaan nähden. Ruuna meni viimeksi koko matkan ravia ja voitti tätä helpomman lähdön parastaan antamatta. Ihan nappisuoritus voi kantaa kärkimatsiin tässäkin tehtävässä. 6 Hallarin palaa lähes vuoden mittaiselta tauolta, eikä ole vielä kuumimpia pelihevosia. Ori teki toissa kaudella muutaman lupaavan suorituksen ja pystyy nousemaan sarjoissaan, kun pääsee kunnon starttirytmiin.

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 4 B: 3,10,1,7,6,12,11,8,2,5,9
4 Huron Bro jäi Suomen uran avauksessaan kärkirintaman taakse pussiin ja näytti hyvävoimaiselta. Ori on Ruotsin otteiden perusteella hyvä hevonen ainakin näihin tavallisiin lähtöihin ja nousee tässä muuten hyvin tasaisen näköisessä porukassa muiden yläpuolelle. Lähtönopeus voi riittää jopa keulaan pääsemiseen. 3 Forever My Queen teki viime vuoden loppupuolella hyvää työtä ja avasi viimeksi kautensa kelpo suorituksella toiselta ilman selkää. Tamma on nopea lähdössä ja pystynee torjumaan suosikin, jos kuski sitä päättää yrittää.

10 Vera Töll eteni Rovaniemellä keulaan toisessa kaarteessa ja torjui maalisuoralla ainoan haastajansa hallitusti. Tamma on kuntopuntarissa tämän porukan kärkikastia, mutta takarivi laskee osakkeita tuntuvasti. 1 Power Downhill palasi viimeksi tauolta, sai sujuvan sisäratajuoksun ja eteni maalisuoralla totosijalle. Suoritus oli kaikin puolin positiivinen, ja ruunalla on hyvä sauma saada nappireissu tälläkin kertaa. 7 Rose Run Voyage jäi viimeksi kirilenkin alussa huonoon selkään, mutta pääsi etenemään jatkossa näppärästi sisäkautta ja nousi kolmanneksi. Esitys oli edellisiin nähden positiivinen, ja ruunassa on ainesta lisäparannukseen.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka – A: 10,2,7,8,9 B: 1,4,6,12,3,5,11
Viimeksi uudesta tallista avannut 10 Torrent d’Inverne ei pystynyt keulasta parhaalle tasolleen, mutta saa silti tässä niukan suosikkiaseman, sillä vastus näyttää pykälän verran helpommalta. Ruuna kestää tarvittaessa pitkän kirin ja pystyy tekemään oman juoksunsa, jos eturivin hevoset eivät pidä vauhtia yllä. 2 Peppe Roc voitti toissa kerralla terävällä kirillä johtavan takaa ja nappasi viimeksi samoista asemista kakkosrahat suursuosikin peesissä. Nopea avaaja ottanee alussa keulat, mutta paikka saatetaan luovuttaa pois, sillä ruuna voi jäädä painamaan naruille vapaalla radalla.

7 Ilos Silmarillion kohtasi viimeksi tätä kovemman vastuksen, eikä häikäissyt kirivaiheessa toisesta ulkoa. Ruuna vaikuttaa silti nousukuntoiselta. Lähtönopeutta ei taida löytyä tarpeeksi, jotta alkuun satsaaminen olisi järkevää, joten juoksunkulkuun tarvitaan vähän muiden apua. 8 Knocking Match oli joulukuun starteissa oikein hyvä ja pystyy tässä vastaavana kärkikahinoihin. Ruuna osaa avata auton takaa lujaa ja saattaa päästä pienillä tuureilla hyviin kiriasemiin. 9 Exploding Anna on tehnyt luotettavaa työtä jo pitkään, mutta tuorein suoritus toiselta ilman selkää ei ollut hevosen parasta antia. Tamma on normaalina hyvä hevonen ainakin näihin tavallisiin lähtöihin.

Lähtö 8 – A: 4,5,3 B: 6,2,7,8,1
A-kolmikko tuntuu etukäteen tasavertaiselta. 4 Juhannes sai tauoltapaluussaan onnistuneen juoksun ja nappasi tätä kovemmassa porukassa kolmossijan. Ruuna on jo samanlaisena tässä kärkiosastoa ja parantanee startti alla jonkin verran. 5 Vipaliinu jäi viimeksi huonoon selkään jo avauskierroksen aikana, eikä pystynyt parantamaan lopussa, kun vauhti kiihtyi jo kolmannella puolikkaalla. Tamma on pärjännyt tällaisissa lähdöissä ennenkin ja voi parantaa viime kertaa lyhyemmällä starttivälillä. 3 Varjohehku sai viimeksi paremman juoksun kuin Vipaliinu, mikä selittää eron sijoituksissa. Tamma pystyy tässä porukassa normaalilla selkäjuoksulla kärkitaistoon.

Lähtö 9, Troikka – A: 2,1,4 B: 8,3,5,7,12,11,9,10,6

2 Kat’s Kobolt pääsi nousemaan viimeksi loppukaarteessa sisäradalta kohti vapaita vesiä, mutta kadotti ravinsa ja laukkasi. Edellinen voitto tuli keulasta varmaan tyyliin, ja ruuna pystyy toistamaan tempun tässä porukassa. 1 Nemea Katana on mennyt kahdesti putkeen ravia alusta loppuun ja tehnyt lupaavat suoritukset. Viimeksi vauhti kiihtyi loppua kohti, ja ruuna punnersi kolmosmatsiin. Voittokaan ei yllättäisi, jos alkumetrit sujuvat ravilla. 4 BWT Hangover ei pystynyt Bodenissa aivan kärkimatsiin, mutta paransi ennätystään ja oli positiivinen. Tämä lähtö ei vaikuta ainakaan kovatasoisemmalta, joten ori on tasonsa pitäessään lähellä totosijaa.

Lähtö 10 – A: 3,9 B: 7,8,6,4,5,10,2
3 Garnett Zet teki viime voittostartissaan hyvän suorituksen puskemalla toiselta ilman selkää 14-lopetuksessa ykköseksi. Viimeksi vauhdinjako oli liikaa vastaan, eikä takaa ollut mitään asiaa kärkisijoille. Nyt ruuna juoksee lähempänä kärkeä. 9 Scorchio tuli viimeksi toisessa ulkona maaliin voimia tallella ja vaikutti lupaavalta. Ruuna ei kohtaa tässä yhtään liian kovaa ja on mukana kärkitaistossa, jos juoksunkulku takarivistä sen sallii. 7 Amelie Lacroix pystyy parhaimmillaan ollessaan edellisten tasolle, mutta viime suoritus jätti hieman parantamisen varaa. Tamma avaa auton takaa hyvin ja saattaa päästä seiskaradaltakin kelpo kiriasemiin.

Toto4-vihjesysteemit (20 / 100 riviä)

10,8,11,1 + 6,9 (7,5)

2 Kenaario (3,4)

4 + 3,10,1,7 (6,12)

10,2,7,8,9 (1,4)

Troikka L7 (20 riviä) 10 – 2,7,8,9,1 – 2,7,8,9,1

Troikka L9 (20 riviä) 2 – 1,4,8,3,5 – 1,4,8,3,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]