Vihjeet 18.7.2022

17.7.2022

Lähtö 1 – A: 5,4 B: 2,8,1,9,10,7,6,3

5 Tolopan Tyttö avaa auton takaa vauhdilla ja pystyy vetämään maililla porukkaa alusta loppuun. Viimeksi Vieremällä keulataktiikka tasaisen reippaalla matkavauhdilla ei riittänyt totosijalle, mutta vastus on nyt hieman helpompi. 4 Aavan Tarina starttaa ensimmäistä kertaa urallaan lähtöauton takaa. Tamma otti viimeksi lähtösuoralla lyhyen laukan ja kulki loppumatkan samaa vauhtia kuin kesäkuun ennätysjuoksussa. Jos ravilla lähteminen onnistuu, pystyy tamma selvästi alle tähtiaikaan. 2 Hissun Kalle kohtaa parin voiton jälkeen pykälää tiukemman vastuksen, mutta on hyvistä lähtökuopista silti pelihevosia. Viime voitto tuli marginaalia varmemmin, ja hevosen ennätyksessä on selvästi parantamisen varaa.

Lähtö 2 – A: 7,3,1 B: 6,4,5,8,2
A-hevoset eivät ole tunnettuja hyvinä mailereina, mutta kaikki kilpailevat rahallisesti tosi sopivassa sarjassa. 7 Roughenough Vice on vauhtikestävä kilpuri, joka pystyy menemään lyhyen matkan alusta loppuun vauhdilla. Pieni tauko ja ulkona oleva lähtöpaikka arveluttavat hieman. 3 Exploding Anna juoksi uransa ainoan mailin kilpailun vajaat kaksi vuotta sitten ja teki loistosuorituksen alkulaukan jälkeen. Tämän lähdön sarjamääritys on täsmälleen sama, ja tamma on alkulaukan välttäessään kova vastustaja kelle tahansa. 1 Peppe Roc on A-kolmikosta selvästi nopein alussa ja pitänee sisäradalta keulapaikan hallussaan. Ruunan viime suoritus johtavan takaa oli hieman tasainen, mutta ei kuitenkaan täysi alisuoritus. Nyt alla on kuukauden latautumistauko.


Lähtö 3 – A: 7 B: 2,1,8,3,5,6,4

Viime Kaustisen starttia kevyemmän vastuksen kohtaava 7 Zulamit on laukattomalla suorituksella kiinni voitossa. Tamma ei pysynyt kovavauhtisella päätöskierroksella parhaiden mukana, mutta samanlaiset vauhdit riittävät tässä kärkeen. 2 Django Cross on viime laukkastartin ja pienen tauon vuoksi arvoitus. Edellisessä Äimäraution kilpailussa ruuna veti keulassa reipasta tahtia ja kamppaili hyvin kakkoseksi. Keulataktiikka voi olla kuskin mielessä, mutta myös 1 Credit to Dream ja Heli Perkiö saattaa kokeilla johtopaikalta. Hevosen kaksi viimeisintä ehjää suoritusta olivat positiivisia.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 11,8,7 B: 5,4,3,6,12,10,2,9,1
Ennakkoon kovakuntoisimmat saivat hankalat lähtökuopat, mikä tekee lähdöstä yllätysalttiin. 11 Bugs Bunny Buzz alisuoritti ennen pientä taukoaan keulasta, mutta voitti viimeksi samalta juoksupaikalta oikein vakuuttavasti. Ruuna voi päästä nopean avaajan takaa sujuvasti läpi, mikä olisi voiton kannalta iso asia. 8 True Noice jaksaa mennä pitkään kovaa, ja kasiradalta ainoa voittava taktiikka lienee eteenpäin ajaminen. Ruuna sai viimeksi paljon lisämatrejä ja jaksoi siihen nähden hienosti. Edelliset voitot tulivat tätä helpommissa tehtävissä.

7 Clover Meadow pysyi Tornion kurassa parhaiten voittajan peesissä ja jatkoi tasaisen hyviä suorituksiaan. Aiemmissa mailin kilpailuissa lähtöpaikat vastustivat, eivätkä asemat parantuneet tähän starttiin kovin paljoa. Kuntonäyttöjen puolesta viisivuotias on tämän porukan eliittiä. 5 Capricorn Lindy on esiintynyt kesäkaudella nousukuntoisesti ja saanee nopeudellaan hyvät asemat kärkiporukasta. Totosijaan on iso sauma, mutta voitto olisi lievä yllätys. 4 Next Hope teki OK-suorituksen Kaustisen 75-sarjassa ja pääsee nyt lähemmäksi kärkeä kuin viime kolmessa kilpailussa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,2 B: 9,1,6,8,3,4,5
7 Pärttyl on parantanut nopeuspuolella merkittävästi, mutta mailin matkaa voi silti pitää miinuksena, ja etenkin kun lähtöpaikka on näin ulkona. Ruuna hävisi Rovaniemellä vain keulasta karanneelle Niemen Eemilille ja saavutti tätä koko maalisuoran ajan. Jukka-Pekka Niskanen tuntee ajokkinsa hyvin ja ajanee alusta asti eteenpäin kohti paikkaa keulan rinnalla. 2 Kleppe Spödå teki Härmän avoimessa tammalähdössä maksimisuorituksen keulan takaa ja meni uudet ennätyslukemansa. Halsualla tamma eteni nopeasti keulaan ja koki yllätystappion suurena suosikkina. Tässä nopealla kilpurilla on paikka johtaa alusta loppuun.

9 Eeti kiri Killerin taktiikkajuoksussa lopun ulkokautta hyvin ja pinnisti tosi kovassa vauhdissa kakkoseksi. Suoritus oli oikein lupaava, ja ori on jo osoittanut olevansa parhaimmillaan 75-tason jyrä. Lähtöpaikka antaa ratkaisun avaimet muille valjakoille. 1 Ekosan teki Joensuussa positiivisen suorituksen pitkältä takamatkalta ja voi olla tekemästä uutta tulemista. Lähtönopeutta löytyy sen verran, että ruuna ei jää muiden jalkoihin alussa. Myös 6 Vernanto yrittää paluuta parrasvaloihin ja on kesäkauden suoritusten valossa vielä keskenkuntoinen. Voitokas ori ei ehkä voita vielä tähän paikkaan, mutta on kunnon starttirytmiin päästessään hyvä hevonen voittosummaansa nähden.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 8,5,2,1 B: 6,7,3,4
Kahdeksan hevosen lähdöksi oikein kimurantin näköinen tapaus. 8 Cupido Sisu otti kahdessa viime kilpailussa kakkossijat President Lindyn takaa toisesta sisältä, eikä mahdollisuuksia parempaan ollut kummallakaan kerralla. Ruuna olisi hyvältä lähtöpaikalta selkeä ykköshevonen, mutta nyt paljon on tuureista kiinni, vaikka lähtönopeus onkin kunnossa. 5 Double Trouble E P häiköisi Suomen uran avauksessaan ja teki Bodenissakin hyvän suorituksen, vaikka ei pystynyt parantelemaan taustalta. Vastus oli kovaa tasoa ja tehtävä paljon edellistä haastavampi. Ruuna on hieman vaikea arvioitava tähän avoimen tason lähtöön.

2 Callela Leonard huomioidaan suoraan tauoltakin aikaisin, kun starttiraketti on päässyt maililla kelpo asemiin. Ruuna esiintyi keväällä positiivisesti ja otti pari voittoa suunnilleen tämäntasoisista lähdöistä. 1 Lake’s Action jäi Festivaali-ajossa sisäradalle pussiin ja vaihtoi peitsille saatuaan jyrkällä käännöllä tilaa maalisuoran puolivälissä. Kunnossa ei ole tuon suorituksen perusteella mitään vikaa. Nopea avaaja voi saada puolustettua johtopaikan, tai ainakin luvassa on sisäratajuoksu kärjen tuntumassa. 6 Jugador osoitti keväällä Number Onessa menevänsä myös mailin. Alla on reilun kuukauden tauko, ja ruuna kohtaa helpomman vastuksen kuin tuoreimmissa kilpailuissaan.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 2 B: 6,1,5,11,7,12,10,8,9,3,4
Kaikki rankingin kärkipään hevoset osaavat avata auton takaa kovaa. 2 Fancy Creek palasi tauolta hienossa iskussa ja voitti 10,5-avauksen jälkeen keulasta vakuuttavasti. Tamma on lähdön selkeä ykköshevonen, vaikka rima nousee vastuksen puolesta hieman. 6 Going Above voitti viimeksi rankasta ylivauhdista huolimatta ja oli parempi kuin koskaan. Lähtöpaikka voi tietää vaikeuksia juoksunkulkuun alusta alkaen. Kunnon puolesta ruuna kuuluu tämän porukan kärkeen.

1 Scorzone ei välttämättä saa puolustettua keulapaikkaa sisäradalta, jos Tuomas Vasala edes haluaa yrittää moista. Nopeus riittää juoksuasemiin kärkiporukassa, ja totosija vaikuttaa todennäköiseltä. Viime voitto tuli mailin matkalla tarkan sisäratajuoksun päätteeksi. 5 Boulder Lucky palasi viimeksi tauolta maltillisten tallikommenttien säestämänä, ja nyt ruunalla satsataan sopivalla mailin matkalla enemmän. Ruuna jäi viimeksi keulan rinnalle, eikä heikkoon lopputulokseen kannata kiinnittää suurempaa huomiota. 11 Very Gone Face on lähdön nopein hevonen yli sekunnin erolla seuraavaan. Viime startti oli tätä paljon kovatasoisempi Isla-ajo, ja tamma otti sisäratajuoksulla maksimisijan ja meni uuden volttiennätyksen. Surkeista asemista tarvitaan ylivauhtia, mitä voi olla luvassa suosikkien toimesta.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 3 B: 1,6,9,12,10,4,2,5,8,11,7
3 Next to Wheels on viime kerran epäonnistumisesta huolimatta iso voittajasuosikki. Kaustisen kilpailu oli ohi jo ennen lähtöauton irtoamista, kun ruuna otti pahan laukan. Edellinen voitto mailin matkalla irtosi kolmannesta ulkoa vakuuttavalla kirillä, ja tässä hyvällä avaajalla on loistosauma koko matkan johtoon. Eturivissä on muitakin nopeita, eikä ylivauhdin tai muiden riskien mahdollisuutta voi vähätellä. Normaalilla juoksulla suosikki on kiinni voitossa.

1 Carmenere on loistopaikaltaan ykköshaastaja, vaikka otteet ovat ailahdelleet, eikä tuorein Sodankylän suoritus lukeudu hevosen läheskään parhaimpiin. Tammassa on vielä potentiaalia isoon parannukseen, kun palikat loksahtavat kunnolla paikoilleen. 6 Livi Passport voitti Torniossa keulahevosen rinnalta hienolla suorituksella ja kiri viimeksi tilat saatuaan lujaa maaliin. Ruuna jatkaa elämänsä iskussa ja on onnistuneella reissulla vakava voittajaehdokas. 9 Dream Together ei ollut Kajaanissa keulan takaa mitenkään loistokas, mutta lähdön taso oli parhaiden vastustajien osalta korkea. Tamman ominaisuudet sopivat mailille, mutta takarivin paikalta voittoon vaaditaan uran paras suoritus.

Lähtö 9, Troikka – A: 4,5 B: 6,3,9,8,1,10,2,7
4 Kopran Taisto luovutti Kajaanissa sisäradalta aikaisin, kun alkuvauhti oli ollut erittäin kovaa. Härmässä ruuna sai johtopaikalla painetta oikeastaan koko matkan ja heitti maalisuoran alussa pyyhkeen kehään. Edellisissä voittokisoissa nähtiin hevosen parhaita puolia, ja tässä porukassa koko matkan johto häämöttää. 5 Liisinko teki Kajaanissa laatusuorituksen kahdelta takamatkalta ja taisteli tallikaveriaan vastaan voitosta perille saakka. Suoritus oli kahta edellistä parempi, ja hyvänä ollessaan ruuna jaksaa mennä pitkään kovaa. 6 Walene hävisi viimeksi voiton keulajuoksun jälkeen niukasti ja vaikutti nousuvireiseltä. Johtoon pääseminen ei taida nyt onnistua ohi suosikin, mutta tamma voi yltää troikkaan vaikka johtavan rinnalta.

Lähtö 10 – A: 2,4 B: 3,6,1,5
2 Kitzune G.G. jäi Kajaanissa keulan rinnalle, eikä pysynyt maalisuoralla parhaiden vauhdissa. Tamma ei saa tuomiota, vaikka terävämpääkin menoa on totuttu näkemään. Selkäjuoksu ja tulinen loppukiri on ollut usein voittoisa resepti. 4 Flying Duck veti viimeksi kolmella kilometrillä porukkaa puolireipasta tahtia ja oli kestää voittoon. Tamma voi olla tässä ihan pitelemätön, jos meno maistuu samalla tavalla. 3 Surprise Leader jäi viimeksi sisäradalle voimissaan pussiin ja teki edellisessä startissa oikein hyvän suorituksen johtopaikalta. Tuon kilpailun tasoinen suoritus riittää tässä korkealle.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 300 riviä)

11,8,7 + 5,4,3,6 (12,10)

7,2 + 9,1 (6,8)

8,5,2,1,6 (7,3)

2 + 6,1,5 (11,7)

3 Next to Wheels (1,6)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 6,1,5,11,7 – 6,1,5,11,7

Troikka L9 (20 riviä)

4 – 5,6,3,9,8 – 5,6,3,9,8

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]