Vihjeet 19.2.2022

18.2.2022

Lähtö 1 – A: 6,1,5,7 B: 4,8,2,3,9

Vajaan puolen vuoden tauolta palaava 6 Winetto on heti suosikki. Ruuna taipui viime kilpailussaan sisäradalta, eikä missään nimessä ollut oma itsensä. Parissa aiemmassa startissa tuli keulatappiot suosikkina. Nopea avaaja ottanee porukan heti komentoonsa ja on normaalina mukana kärkitaistossa. 1 Siirin Elli päätti viime kautensa voittamalla pitkällä kirillä vakuuttavasti. Tuorein startti oli hyvää 75-tasoa, eikä tamma riittänyt sisäratajuoksulla parempaan. Starttiväli lyhenee, ja tammalta voi odottaa ainakin pientä parannusta. 5 Villihanna avasi uransa oikein lupaavasti, muttei päässyt kilpailemaan kovin monesti, ja kaksi viimeisintä suoritusta olivat pettymyksiä. Viisivuotias huomioidaan heti pelikupongeilla.

Lähtö 2 – A: 7,4,11 B: 5,12,3,1,2,10,9,6
7 He Is Viktor otti kolmevuotiaana kolme vakuuttavaa keulavoittoa. Ruuna sai mennä joka kerta alkumatkan rauhassa ja kiihdyttiä loppua kohti tahtia tarpeen mukaan. Nyt tiedossa on uran ensimmäinen todellinen haaste, kun lähtöpaikka on hankala ja vastassa paljon kilpailurutiinia saaneita sekä hyväkuntoisia hevosia. 4 Calista heitti viimeksi viimeisellä takasuoralla keulaan ja lasketteli helppoon voittoon. Tamma riittää tässä kovemmassa porukassakin pitkälle. 11 Ceresthee pakeni viimeksi Mikkelissä muilta 13-lopetuksellaan helposti ja olisi jatkanut samaa vauhtia vielä jonkin aikaa. Tamma olisi paremmista lähtökuopista suosikki.


Lähtö 3 – A: 8,4 B: 5,2,1,6,3,7

8 Hallan Humu on menestynyt viime aikoina hienosti, vaikka antaa usein muille alkumatkasta tasoitusta. Kuopiossa ruuna ehti ensimmäisen kurvin laukan jälkeen niukkaan voittoon ja Oulussa lähtösuoran haparointien jälkeen kakkoseksi. Lähtöpaikka ei vaikeuta tehtävää ollenkaan, sillä ruuna jäisi luultavasti muutenkin porukan hännille. 4 Meno-Wille ei saanut viimeksi kirisaumaa sisäradalta ja vaikutti hyvävoimaiselta. Kaustisen voittostartissa ruuna juoksi tasaista 33,5-vauhtia keulan karkulaisesta jääneenä ja eteni tämän väsyttyä ylivoimavoittoon. 5 Olaus Magnus teki Killerillä sitkeän suorituksen toiselta ilman vetoapua ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Ruuna on menestynyt aiemminkin parhaiten talvella.

Lähtö 4, Troikka – A: 3,5 B: 1,4,10,12,11,6,2,9,7,8
3 Amongst Stars liiteli viimeksi toisesta ulkoa ylivoimavoittoon ja kohtaa nyt haastavamman vastuksen. Ruuna koki Umeån starteissa niukat tappiot ja teki molemmilla kerroilla hyvän suorituksen. Kolmosrata on ihan hyvä paikka lähteä, kun eturivistä löytyy muutama nopeampi avaaja. 5 True Noice aloitti Mauri Jaaran tallista kahdella vakuuttavalla kirivoitolla ja kohtaa nyt hieman tasokkaamman vastuksen. Ruuna ei jää muiden jalkoihin alussa. Keulan rinnalle jääminen voi olla näin hyvässä lähdössä voittoa ajatellen liikaa. 1 Horsetail’s O’neil jäi viimeksi kirivaiheessa huonoihin selkiin samalla kun kärkihevoset lisäsivät kaasua. Nelossija niistä asetelmista oli hyvä lopputulos. Ruuna avaa sisäradalta puolireippaasti ja menettänee keulat alussa, mutta saanee kuitenkin hyvät asemat kärkihevosten tuntumasta.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 5,7,3 B: 12,6,10,1,9,2,8,4,11
Viime starteissa elämänsä parhaat suoritukset tehnyt 5 Minnie Windcape on suosikki 75-tasollakin. Tamma voitti toissa kerralla johtavan ulkopuolelta ja viimeksi keulasta. Molemmissa starteissa jäi varaa, ja tamma lasketteli maalin jälkeen vielä muutaman sata metriä puolireipasta tahtia. Keulaan ei ole välttämättä asiaa, mutta se ei ole ratkaiseva este voiton tiellä. 7 Sagredo Hanover on kulkenut talvella pohjoisessa hienosti ja riittää tässäkin porukassa korkealle. Viime voittokisa oli sopiva hiitti tätä tehtävää ajatellen, ja hevoselle jäi 14-lopetuksessa runsaasti varaa. Nopea avaaja pystyy selvittämään seiskaradan, mutta huonoilla tuureilla juoksu voi mennä myös vaikeaksi, kun sisäpuolelta lähtee useampi nopea.

3 B.G.Frida palaa tauolta sopivaan sarjaan ja on heti kuumimpia suosikkeja, vaikka talvikelien sopivuus on pieni arvoitus. Etenkin vaikutus lähtönopeuteen on vaikea arvioida. Normaalisti tamma avaa auton takaa kovaa ja voi vetää tätä porukkaa perille saakka, jos vauhti ei mene liian kovaksi. Toki taktiikka voi olla kolmen kuukauden tauon vuoksi myös passiivinen. 12 Nuclear Tile lopetti viimeksi keulasta rauhallisen alkuvauhdin jälkeen 12-tahtia ja oli oikein lupaava. Tehtävä on nyt asemien vuoksi täysin erilainen, ja ylivauhti olisi iso apu kärkeen nousemiseen. 6 Mahatma Gee virui toissa kerralla pitkään pussissa, kävi maalisuoralla hakauksissa vastustajan kanssa ja lopetti vielä ulkokautta ihan hyvin. Sarja ei istu lainkaan, mutta hevosella on tarpeeksi luokkaa tämäntasoisen vastuksen voittamiseen. Se vaatii kuitenkin onnistunutta juoksunkulkua.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 1,4,6,10 B: 8,2,12,3,9,5,11
Viivalla on paljon hyviä hevosia, ja 1 Prince Palema on keulapsyykillä selkeä valinta ykkössuosikiksi. Oriilla on alla kaksi heikkoa sijoitusta, kun ensin se jäi hyvätasoisessa lähdössä keulan rinnalle ja sitten keulahevosen taakse pussiin. Johtojuoksut ovat aiemmin sopineet hevoselle, ja tässä lähdössä kukaan ei välttämättä tule vaatimaan aikaisin vauhtia. 4 Il Funny Li juuttui viimeksi ulkoradoille ja keskeytti jo ennen toista kaarretta, syystä tai toisesta. Edellisessä startissa keulassa juossut suursuosikki oli ohittamaton ja kakkossija hyvä lopputulos. Ruuna teki hienon viime kauden ja pystyy nousemaan vielä paljon sarjoissaan.

6 Q-Rex Oak jatkaa kolmen keulavoiton putkessa, mutta nyt porukan vetäjäksi pääseminen ei taida onnistua. Ruunaa ei voi silti sulkea pois voittotaistosta, vaikka johtavan rinnalta. Viime voitoissa keulapaikka on auttanut paljon, mutta hevonen on joka tapauksessa näyttänyt tosi hyvältä. 10 Donna Leonora voitti Teivon startit johtavan takaa ja toisesta ulkoa. Tamma vaikuttaa nousukuntoiselta ja pystyy menestymään tässäkin, vaikka tehtävä tiukkenee merkittävästi. 8 Pitch Perfect on kasiradalta tosi haastavan tehtävän edessä, ja tammalla saatetaan ajaa tämä startti tuureihin luottaen. Viime kuntonäytöt kestävät vertailun kaikkien kanssa. 2 Gold Narva kiri viimeksi vauhdilla maaliin ja vaikutti olevan vahvasti tuloillaan. Hevosen parhaat näytöt ovat heittämällä 75-tasoa, eikä sitä kannata unohtaa peleistä, kun lähtöpaikka on paras mahdollinen.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 14,4,15,1 B: 16,13,7,6,5,12,6,9,3,2,10,8
Kilpasarjan kahtena viime vuotena voittanut 14 Twinquit on niukka suosikki, vaikka pitkä takamatka tietää varmasti työntekoa. Ruuna teki Kaustisella tappiosta huolimatta hyvän suorituksen, mutta Umeåssa lopun taipuminen tuli pienenä yllätyksenä. Alkuun tuli lyhyt lähtölaukka, jolla ei ollut suorituksen kannalta merkitystä. Kolme kierrosta sopii ruunalle parhaiten. 4 Irvin Star voitto Oulussa hienolla suorituksella laukan jälkeen ja oli tappiosta huolimatta väkevä myös viimeksi Umeåssa. Ruunan ominaisuudet sopivat pitkille matkoille, ja ehjä suoritus kantaa tässä aivan kärkeen.

15 Samaras K.M.E. ei pystynyt Rovaniemellä parhaalle tasolleen ja parantanee startti alla tähän paljon vaativampaan tehtävään. Vahvuus on ruunan paras ominaisuus, ja se pärjäsi Stayer Cupissa hyvin jo viime kaudella. 1 Laurila’s Haldirteki Porissa hyvän suorituksen pitkällä kirillä. Ruuna eteni loppukurvissa keulaan ja näytti pitkään voittajalta, mutta yksi ulkoa lujaa kirinyt puristi maalikuvassa edelle. Kuusivuotias jatkaa kelpo vireessä ja saattaa vetää tätä lähtöä alusta loppuun. 16 Alladin Bro teki positiivisen suorituksen Talvicupin karsinnassa keulan takaa, eikä ollut finaalissakaan huono saatuaan hieman vaikeamman reissun. Ruuna menee pidemmät matkat hyvin ja on pitkältä pakiltakin pelihevosia. 13 Exploding Anna on parin viime kisan perusteella tuloillaan ja pystyy parantamaan noista suorituksista vielä hieman. Maksiminopeuden puute on tamman heikkous, ja kolme kilometriä sopii siksi hyvin.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 9,7,10 B: 3,2,5,8,6,4,1
9 Joriini eteni viimeksi toiseen kaarteeseen mentäessä keulaan ja taipui maalisuoralla reilun valjakonmitan päähän voittajasta. Matkavauhti oli etupainotteinen, eikä Hannu Hietasen suojatti saa esityksestään moitteita. Viime Äimäraution vierailullaan Joriini jäi passiivisen ajon jälkeen voimissaan pussiin. 7 Koskelan Akseli lopetti edellä mainitussa Oulun startissa ulkokautta lujaa ja ehti kolmanneksi. Viimeksi Jyväskylässä ruuna eteni kiripuolikkaan alussa johtoon ja lopetti 23-vauhtia lumisella radalla, mutta kaksi vastustajaa oli yksinkertaisesti parempia lopussa. Tulinen kiripätkä on Koskelan Akselin paras syömähammas tässäkin tehtävässä.

10 Koveri yllätti joulukuussa vastaavassa lähdössä ja löi mm. H.V. Tuurin. Viimeksi ori juoksi valtaosin toisella ilman vetoapua, eikä saanut lopussa otetta keulahevosesta, mutta ei toisaalta antanut missään vaiheessa periksi. Voitokas ori pystyy kyllä parempaankin. 3 Haukeli Expressen piti viimeksi Koverin ja kaikki muut kovanaamat kurissa keulajuoksulla. Samalle paikalle pääseminen ei ole tässä varmaa, ja luultavasti takahevosten taktiikka on tällä kerta aktiivisempi. 2 Spik Loke kiri Teivossa ulkokautta kiihtyvässä vauhdissa hyvin maaliin. Vastus tuntuu parhaiden osalta aika kovalta, ja totoon yltäminen vaatii juoksunkulun apua.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 3 B: 2,7,9,4,1,5,6,11,8,10
3 Minto’s Don Juan koki Joensuussa keulatappion suurena suosikkina, kun yksi ulkoa kirinyt vastustaja pääsi yllättämään. Viime startissa tapahtui paluu päiväjärjestyksen, kun ruuna hallitsi johtopaikalta helposti. Kari Alapekkala kiihdytti vauhtia jo päätöslenkin alussa, eikä antanut kirihevosille minkäänlaisia mahdollisuuksia. Ulkopuolelta lujaa avaavien torjuminen onnistunee, ja sen jälkeen muilla on paljon tekemistä suosikin päihittämiseksi.2 Sahara Sandstorm eteni viimeksi aikaisin keulahevosen rinnalle, mikä oli varmasti oikea ratkaisu, kun vauhti oli rauhoittunut siinä vaiheessa jo tuntuvasti. Kolmossija oli hyvä lopputulos. Ruuna nappasi viime voittonsa tapaninpäivänä Kuopiossa puskemalla toiselta ilman selkää selityksittä keulahevosen ohi. Tuo keulahevonen oli Minto’s Don Juan.

7 Excalibur It on hankalissa lähtökuopissa ja tarvitsee tuureja jo lähtösuoralla. Ruuna oli Porissa täysin matkavauhdin uhri, eikä startille tarvitse antaa minkäänlaista painoarvoa. Edellisten näyttöjen perusteella hevonen riittää tässä kaikkia vastaan. Uudesta osoitteesta viimeksi avannut 9 Jugador jätti itsestään hyvän vaikutelman, vaikka ei kyennyt tavoittamaan keulavoittajaa ulkokautta kirimällä. Vauhdinjako oli vastaan, ja tässä voi käydä helposti samalla tavalla. Kolmen vuoden takainen Kriterium-voittaja 4 Raskolnikov Frido ei ole kauden kahden startin perusteella vielä lähelläkään parastaan. Paluu omalle tasolle nähdään vielä, ja silloin ori on kova tekijä ainakin tämäntasoisiin avoimiin tehtäviin.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 16,14,12,13 B: 5,15,11,8,1,3,6,9,2,4,7,10
Takaa tullaan monen kovakuntoisen ja laukkaherkän hevosen voimin. 16 Virin Urho tuli Kuopion välistarttiin maltillisin odotuksin, sillä tavoite oli jo tässä rahakkaammassa lähdössä. Ori teki loistosuorituksen toiselta ilman vetoapua ja oli lähellä ohittaa keulassa juosseen Hipsun Pojun päätösmetreillä. Viimeiseen viiteen kisaan mahtuu vain yksi laukkastartti, ja ehkä aiemmin solkenaan laukkaillut ruuna on varmistumaan päin. 14 Valtori palasi viime Oulun raveissa tauolta ja oli heti valmis voittamaan. Ruuna sai onnistuneen juoksun toisessa ulkona ja sai odotella kiriinlähtöä maalisuoran alkuun saakka. Voimia näytti jäävän käyttämättä.

12 Hissun Feeniks päätti viime kautensa kirimällä Magic Monday -raveissa toisesta ulkoa ykköseksi. Ori nappasi viime vuonna totosijan lähes joka toiseen kilpailuun ja pystyy jatkamaan sarjanousuaan tällä kaudella. 13 Harjujen Roomeo voitti Teivossa rahallisesti tosi huonosti sopineen lähdön. Esitys oli erittäin hyvä, kun ori puski kierroksen kirillä hiljalleen kaikkien edelle. Alla on poisjäänti ja kuukauden tauko, joten vire on pieni arvoitus. Kautensa avaava 5 Säihkeen Säväys on ikäluokkatason hevonen ja huomioidaan heti pelimietinnöissä. Taulun neljä tuoreinta kilpailua olivat parhaiden osalta timantinkovaa tasoa, ja ori on selvästi viime sijoituksiaan parempi. 15 Tähtitie kohtaa kovemman vastuksen kuin taulun voittostarteissa, ja tässä sillä ei ole varaa antaa ylimääräistä tasoitusta laukkojen muodossa. Ravisävelen soidessa voittoon nousemiseen on saumoja, ellei eteen tulee liikaa ruuhkia. Pätkänopeudessa Tähtitie ei pärjää muille pelihevosille.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 10,8,3,4 B: 2,6,1,5,7,9,11
Avoimelle tasolle nousua tekevä nelikko erottuu muista, ja 10 Kitzune G.G. on takarivistäkin niukka ykköshevonen. Tamma juoksi viime voittokisoissa toisella ilman selkää sekä keulassa, eikä joutunut antamaan ykkössijojen eteen kaikkeaan. Nyt vastus on parhaiden osalta tiukempi ja lähtöasemat vastaan. 8 Hopeusteponalego kiersi Kaustisella kirivaiheessa kaikki, vaikka matkavauhti oli ollut rauhallista. Ruuna on tehnyt talvella jatkuvasti hyviä suorituksia ja nousee tässäkin korkealle, jos kasiraide ei tuo mukanaan liikaa ongelmia.

3 Troopers eteni viimeksi puolikas juostuna keulaan ja sai rauhoittaa tahtia, mutta yksi vastustaja tuli lopussa open stretchiä pitkin ohi. Ruuna näytti edellisessä Seinäjoen voitossa terävämmältä, vaikkakin vastus oli tuolloin selvästi helpompaa tasoa. Suoritusvarma hevonen on kelpo lähtökuopista tiukasti kiinni totosijassa. 4 Exuberance täräytti Joensuun maalisuoralla voittoon ohi Minto’s Don Juanin. Ruuna oli positiivinen jo Kouvolassa epäsuosiollisen matkavauhdin jälkeen. Otteet ovat kohentuneet talven aikana startti startilta. 2 Great Father tyytyi säilyttämään asemansa Vermon kirivaiheessa. Ruuna ei saanut edellisessä startissa vapaata kiriväylää ja vaikutti varovaisen lupaavalta. Starttiväli on nyt merkittävästi aiempaa lyhyempi, ja ehkä se tuo hevoseen hieman lisäpykäliä.

Toto75-vihjesysteemit (576 / 1728 riviä)

5,7,3 + 12,6,10 (1,9)

1 Prince Palema (4,6)

14,4,15,1 (16,13)

9,7,10 (3,2)

3 Minto’s Don Juan (2,7)

16,14,12,13 + 5,15 (11,8)

10,8,3,4 (2,6)

Toto4-vihjesysteemit (18 / 72 riviä)

9,7,10 (3,2)

3 Minto’s Don Juan (2,7)

16,14,12,13,5,15 (11,8)

10 + 8,3,4 (2,6)

Troikka L4 (18 riviä)

3,5,1 – 3,5,1 – 3,5,1,4,10

Troikka L7 (20 riviä)

14 – 4,15,1,16,13 – 4,15,1,16,13

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 2,7,9,4,1 – 2,7,9,4,1

Troikka L11 (20 riviä)

10 – 8,3,4,2,6 – 8,3,4,2,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]