Vihjeet 19.7.2021

18.7.2021

Lähtö 1 – A: 3,4 B: 5,2,8,7,10,13,12,6,11,9,1

Raahen paikallisraveissa keulasta 33-lopetuksella voittanut 3 Kukkarosuon Vieno on uransa ensimmäisessä totoravilähdössä suosikki. Hummastinvaaran rata oli heinäkuun alun paikallisraveissa nopeassa kunnossa, mutta 35-aika on joka tapauksessa kovaa valuuttaa uran avauskisaan. Raahessa ainoana tuntumassa pysynyt 3 Strategi on selkeä kakkoshevonen ja kolmantena maaliin tullut 5 Solonen kolmossuosikki. Solonen pääsee nyt samalle viivalle edellä mainittujen kanssa, mutta niiden voittaminen edellyttää viime kertaa parempaa suoritusta. 2 Toivon Kukka esitti aiemmin etelässä hyviä vauhteja, mutta laukat sotkivat suorituksia. Niin kävi myös viimeksi Haapajärvellä, ja tamma kulki sielläkin laukkojen lomassa reippaasti.

Lähtö 2 – A: 5 B: 3,6,9,7,2,1,8
5 Elaine Laurelton avasi Kajaanissa keulaan ja jatkoi ensimmäisestä takasuorasta alkaen toisessa sisällä. Tamma sai vapaan kiriladun sata ennen maalia, tavoitti keulavoittajaa hieman ja ylitti maalilinjan voimia tallella. Lähtöpaikka helpottui yhden poisjäännin myötä, ja tamma vaikutti viimeksi toimivan lähtötilanteessa moitteetta. Vastus ei ole nyt ainakaan kovempi, ja viime sijoitus voi hyvinkin parantua pykälällä. 3 Passion Beyonce avasi kesäkautensa reilu kuukausi sitten Kajaanissa. Tamma juoksi keulahevosen takana ja ohitti vetoapunsa maalisuoralla, mutta yksi ulkoa kirinyt tuli päätösmetreillä edelle. Suosikin haastaminen on mahdollista pienellä parannuksella. 6 Stringendo Sun on mennyt paikallistasolla ravia ja voittanut, mutta totoraveissa laukat ovat vieneet saumat. Kuntonäyttöjen puolesta tamma kuuluu lähdön kärkikastiin.


Lähtö 3 – A: 5,4 B: 6,3,2,1

Kylmäveristen Nordic Cupin kärkikaksikon dominointi on karistanut vastustajia pois lähtöviivalta. 5 Lystilän Lento on jo varmistanut kokonaiskisan voiton ja jatkaa suosikkina, vaikka 4 Lumi-Rami voitti kaksikon viime kohtaamisen Torniossa. Kaustisen 75-lähdössä Lystilän Lennon ravi heikkeni loppua kohti, eikä se pystynyt osallistumaan maalisuoralla voittotaistoon. Laukka tuli myös Tornion tappiojuoksussa, mutta muuten ruuna on tehnyt oikein vakuuttavaa työtä. Keulaan todennäköisesti etenevän Lumi-Ramin ohittaminen vaatii hyvän suorituksen. Kolme kertaa Kajaanissa voittanut 6 Vieskerin Sävel pystyy parantamaan ennätystään, mutta kivenkovan A-kaksikon lyöminen taitaa olla liikaa vaadittu.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 6,11 B: 3,5,8,2,1,12,10,9,7
6 Fancy Creek starttaa samoista asemista kuin viikko sitten puolta kierrosta pidemmälle matkalle ja jatkaa suosikkina. Viime lähtö oli ylivauhtinen, ja tamma eteni toisesta ulkoa kakkoseksi uusilla ennätyslukemillaan. Lähtönopeus riittää kutosradan selvittämiseen tässäkin, vaikka sisäpuolelta löytyy useampi nopea avaaja. Keulaan pääseminen vaatii muiden suostumusta. Tuoreimmat kuntonäytöt ovat porukan parhaat. 11 Cankus Xport on laatuhevonen iltaraveihin ja jatkaa hyvässä kunnossa, vaikka viime starttien sijoitukset eivät mairittele. Kaustisella tehtävä neljännestä ulkoa oli 75-tasolla liian haastava, kun ruunan piti kiriä loppumatka ulkoratoja pitkin. 2100 metriä sopii mailia paremmin, mutta lähtöpaikka on jälleen huono. Ylivauhti nostaisi voittosaumoja merkittävästi.

3 Amorcito jäi viimeksi loppukurviin mentäessä toisella radalla pussiin ja lopetti tilat saatuaan kovaa, mutta kärki oli ehtinyt mennä jo. Myös edellisissä starteissa oli klappia juoksunkuluissa, ja ruuna jatkaa merkittävästi tulosriviään vaarallisempana. Lähtöpaikka on taas hyvä, ja tässä voisi olla paikka ajaa aktiivisesti kohti keulaa. 5 Laptop Alley ei pystynyt Seinäjoen ylivauhtisella maililla takajoukoista aivan kärkeen, mutta saa suorituksestaan tyydyttävän arvosanan. Edellisessä lähdössä vastus ja vauhti olivat liikaa, ja tässäkin on viivalla muutama hyvävireinen vastustaja. Voitto edellyttää tarkkaa juoksua kärkiporukassa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1,8,9,4 B: 5,3,10,6,7
1 Poulter kiri viikko sitten päätöspuolikkaan 11-vauhtia ja hävisi vain keulassa lähtöä hallinneelle Armani Pressille. Edellisen Sodankylän startin voitto tuli keulasta ylivoimaisella suorituksella. Ruuna ei välttämättä saa puolustettua sisäradalta johtopaikkaa, mutta saanee vähintäänkin tarkan juoksun kärkiporukassa. Kova matkavauhti olisi menohaluiselle hevoselle paras vaihtoehto. 8 Amanda Rose eteni Kaustisella ulkokautta kiihtyvässä vauhdissa kakkoseksi ja ansaitsee suorituksestaan isot kehut. Tamma teki hyvät esitykset myös kahteen edelliseen starttiin ja olisi tässä paremmista lähtökuopista ykkössuosikki. Nyt kärkipään juoksupaikoille tuskin on asiaa, ja matkavauhti ratkaisee paljon.

Kaksi keulavoittoa putkeen ottanut 9 Luna de Paris kohtaa hieman kovemman vastuksen, eikä pääse käyttämään takarivistä lähtönopeuttaan. Tamma osaa voittaa myös toisten takaa kirimällä, jos matkavauhti vain antaa siihen mahdollisuuden. 4 Four on the Floor juuttui viimeksi kolmannelle radalle koko matkaksi ja taipui kärkikuvioista aikaisin, mutta ei missään vaiheessa luovuttanut kokonaan. Ruuna teki edellisissä starteissa vahvasti nousujohteista työtä ja on juoksun onnistuessa mahdollinen voittaja ylisarjassakin. 5 Mountain Hooligan otti viime voittonsa keulasta tätä helpommassa porukassa ja oikein maltillisen matkavauhdin jälkeen. Kanuuna-avaaja edennee tässäkin johtoon ja voi vetää perille saakka, jos vauhti pysyy rauhallisena. Vauhtikestävä 3 Enge Barack saattaa olla se hevonen, joka pitää lähdön tempon vähintään puolireippaana.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 7,3,2 B: 1,6,5,4,12,10,9,8,11
7 Fifth Avenue Vice on tehnyt kevään ja kesän aikana monta vahvaa kiriä parijonosta ja voitti kesäkuun jälkimmäisen starttinsa toiselta ilman vetoapua. Kemijärvellä ruuna näytti etenevän kierroksen kirillään voittoon, mutta yksi ulkoa terävästi lopettanut vastustaja kuittasi viime metreillä edelle. Nyt sisäpuolelta lähtee monta nopeaa avaajaa, eikä juoksun onnistumisesta ole mitään takeita. 3 Giro Sting eteni viimeksi yli kierroksen mittaisella kirillä kakkoseksi. Ruuna kadotti kirin alkuvaiheessa raviaan, eikä mennyt edelleenkään kaarteita täysin sulavasti. Voimapuoli on kohdallaan ja lähtöpaikka tasaiselle avaajalle melkein paras mahdollinen.

2 Macchiato jäi Kaustisella toisesta ulkoa lopussa parhaiden kyydistä, mutta meni kuitenkin ennätyksensä. Edellinen startti pilaantui lähtölaukkaan. Ruuna teki aiemmissa starteissa hyvää työtä ja kohtaa nyt helpomman vastuksen kuin viime 75-lähdössä. 1 Chapitre Un kokeili viime syksynä ikäluokkatasolla ja teki taulussa näkyvässä Derbyn karsintalähdössä hyvän suorituksen. Ruuna ei ole tehnyt pohjoisessa vielä samanlaista jälkeä, mutta kunto vaikuttaa olevan koko ajan nousussa. Kaustisen 3100 metrin lähdöstä muodostui sprinttikisa, ja Chapitre Un pysyi 11-lopetuksessa kärjen tuntumassa perille saakka. 6 Maize sai Halsualla tarkan selkäjuoksun ja kiri tätä helpommassa porukassa voittoon. Tamma avaa auton takaa kovaa ja hakee jälleen kiriasemia mahdollisimman läheltä kärkeä.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 12,2,13,7 B: 5,8,11,4,6,9,3,10,1
Hallitseva Suomen mestari 12 Niemen Eemil on noussut keskikesällä huippukuntoon ja saa suosikin paineet, vaikka montélähdöistä ei ole tullut tällä kaudella menestystä. Ori laukkasi Kurtakossa lähtöön ja oli jatkossa vaikean tehtävän edessä, kun Mika Jauhola ajoi Passin Liinulla keulasta lähtösuoralta asti karkuun. Niemen Eemil eteni kolmossijalle ja osoitti jatkavansa kunnossa, vaikka suurena suosikkina tappion kokikin. Nopea avaaja iskee heti lähtösuoralla neljänkympin hevosten peesiin ja on sujuvat etenemisväylät löytäessään mukana kärkitaistossa.

2 Buugi juoksi Vermon kovavauhtisessa montéssa keulan tuntumassa ja eteni hidastuvassa vauhdissa ykköseksi. Suoritus oli oikein lupaava, ja ruuna pystyy pakenemaan hyvin istuvassa sarjassa takamatkan kovanaamoilta. Niistä 13 Vilma Lyydia antoi Kajaanin montélähdössä vahvan näytön osaamisestaan tässä lajissa. Tamma juoksi keulassa ja oli loppukurvissa pienen hajuraon päässä muusta porukasta, mutta otti sitten laukan ja ehti jatkossa vain kolmanneksi. Kärkipari Josveis – Sjö Kongen on lajin Suomen absoluuttista huippua, ja Vilma Lyydialla oli ennen laukkaa hyvä sauma kaksikon päihittämiseen. Menohaluinen tamma avaa itsestään kovaa, ja yksin omalta paalulta lähteminen laskee alkumatkan laukkariskiä tuntuvasti. 7 Kiirilla on kilpaillut montén puolella vain neljä kertaa ja taitaa noiden starttien perusteella lajin hyvin. Keväällä tamma voitti Mikkelissä tätä helpomman montéstartin. Alla on ennätys Mikkelin vauhtiradalla, eikä tamma saanut lopussa vapaata kiriväylää.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 3 B: 6,4,9,1,10,5,2,8,12,11
3 Brollan eteni Kajaanissa kolmatta pitkin 14-vauhtisella kirillä voittoon ja oli hyvä myös Suomen uran avausstartissaan kestämällä juoksupaikan toisella ilman selkää vahvasti. Ruuna palaa lähes kahden kuukauden tauolta, eikä kunnosta voi sanoa mitään varmaa. Viime kisojen tasoinen meno voi riittää tässä porukassa voittoon. 6 Lifestyle Indian voitti Kajaanissa keulasta, vaikka vauhti kiihtyi tuntuvasti jo kolmannella puolikkaalla. Suoritus oli ruunan kauden paras, ja menestys voi jatkua tässäkin, vaikka sisäpuolella on pari nopeaa avaajaa. Ruuna teki kolmanneksi viimeisessä kilpailussaan hyvän suorituksen toiselta ilman selkää, eikä keulapaikka ole sillä voittomielessä mikään vaatimus.

4 Zolace juoksi viimeksi lievässä ylisarjassa varovaisin odotuksin, kun päätarkoitus oli saada hevonen takaisin kohti starttirytmiä. Tamma eteni suojajuoksun jälkeen kolmanneksi ja ylsi heti lähelle ennätystään. Tähän kisaan on lupa odottaa parannusta, ja silloin viisivuotiaalla on kaikki mahdollisuudet voittoon. Uransa voitokkaasti aloittanut 9 Honey Bee Web koki välillä ongelmia ja palasi viikko sitten viimeinkin voittokantaan. Nopea tamma pystyy parantamaan edelleen, mutta jää takarivistä aiempaa kovemmassa porukassa haastajaksi. 1 Boulder Predator on juossut viime aikoina pääosin Lapin lähdöissä ja tehnyt koko kesän hyvää työtä. Kahdessa viime startissa voittajahevonen oli yksinkertaisesti liian kova pala, ja ruuna kiri molemmilla kerroilla kovaa vauhtia maaliin.

Lähtö 9, Troikka – A: 3 B: 7,10,1,11,5,6,8,2,4,9,12
3 Gitano Thieben on ainoa A-hevonen pitkästä tauosta huolimatta. Ranskalaisruuna teki viime voittostartissaan loistavan suorituksen edettyään aikaisin keulahevosen rinnalle. Myös muiden ehjien starttien suoritukset olivat plusmerkkisiä. Ruuna on edelleen kapasiteetiltaan paljon voittosummaansa edellä, ja tienestit voivat hyvin moninkertaistua tämän kauden aikana. Vahva hevonen ei ole kranttu juoksupaikasta, ja sillä ajetaan luultavasti aktiivisesti, jos muut valjakot eivät huolehdi matkavauhdista. 7 Redberry sai vetää viimeksi keulassa ensimmäisen mailin rauhallista tahtia, mutta hävisi rajussa kirikamppailussa ainoalle uhkaajaalleen. Vaikea tammaa on mennä moittimaan. Lähtönopeus riittää seiskaradan selvittämiseen, ja keulaan eteneminen näyttää mahdolliselta. 10 Katrianne teki viimeksi OK-suorituksen toisesta ulkoa hyvätasoisessa Tammasarjassa. Kolmevuotias on nyt sopivammassa lähdössä, mutta tarvitsee takarivistä muiden apua voittoon asti noustakseen.

Lähtö 10 – A: 6,5 B: 2,7,4,3,1
6 Markantti starttaa sopivan näköisessä porukassa ja voi iskeä tässä kauden ensimmäisen täysosuman. Tamma kohtasi Kajaanissa pari kovaa ja pysyi alle 28-vauhtisella päätöskierroksella kohtalaisesti kärjen kyydissä. Tuloksena uudet ennätyslukemat, ja samantasoinen suoritus kantaa tässä lähdössä aivan kärkeen. 5 Hertta-Loviisa laukkasi viimeksi ensimmäisellä takasuoralla ja kulki loppumatkan sekuntikaupalla ennätystään kovempaa. Tamma on pilannut muutenkin usein laukkoihin, eikä voittosumma vastaa sen vauhteja millään tavalla. Uran avausvoitto on vain ajan kysymys, ja nyt vastus on oikein sopivan näköinen. 2 Lemmen Viemä meni viimeksi tasaisella suorituksella ennätyksensä ja oli vaatimattomasta sijoituksesta huolimatta nousukuntoinen. Pienellä parannuksella totosija on haarukassa.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 288 riviä)

6,11,3 (5,8)

1,8,9,4,5,3 (10,6)

7,3,2,1,6 (5,7)

12,2,13,7 (5,8)

3 Brollan (6,4)

Troikka L7 (20 riviä)

12 – 2,13,7,5,8 – 2,13,7,5,8

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 7,10,1,11,5 – 7,10,1,11,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]