Vihjeet 19.9.2022

18.9.2022

Lähtö 1 – A: 6,4 B: 3,5,2,1,7

6 BWT Hangover lopetti viimeksi keulasta 14-vauhtia ja voitti väljällä tyylillä. Suoritus oli kolmevuotiaan uran paras, eikä tämän tehtävän klaaraaminen vaadi välttämättä lainkaan parannusta. 4 Smokin Easy voi tosin pakottaa suosikin viime kertaa kovempaan menoon. Tammalla on alla kaksi keulavoittoa 16-lopetuksilla, ja varaa olisi ollut hieman parempaankin. A-kaksikko erottuu muista selvästi, vaikka paalun 3 Fleeting on tehnyt kelpo suoritukset uransa alkuun. Tamma seurasi viimeksi Smokin Easyn takaa tilaa saamatta kakkoseksi, eikä ollut maalin kohdalla kaikkensa antanut.

Lähtö 2 – A: 6,1,2 B: 3,8,5,4,7
6 Kilihakka lopetti Joensuussa keulasta 32-vauhtia ja piti muut hallitusti valjakonmitan päässä. Vastus tiukkenee hieman, mutta nelivuotiaassa vaikuttaa olevan vielä paljon kehittymisen varaa. Edessä on uran ensimmäinen autolähtö, ja mahdollinen lähdön harjoitus kannattaa katsoa ennen pelipäätöksiä. 1 Hevarin Kalle ei pystynyt kahdessa viime startissa aivan parhaalle tasolleen ja palaa nyt tositoimiin reilun kuukauden tauolta. Vauhtiensa puolesta ruuna pystyy tässä korkealle, jos kaikki on kohdallaan. 2 R.R. Muistotar kiri Kuopiossa ulkokautta kärkiparin tuntumaan, eikä ollut maalissa täysin väsynyt. Tamma on saanut kaksi starttia alle pitkän tauon jälkeen ja voi yltää tässä kärkeen pienellä lisäparannuksella.


Lähtö 3 – A: 4,10,3 B: 6,5,2,9,1,8,7

4 Vihjeen Vinha teki Kuopiossa tappiosta huolimatta yhden uransa parhaista suorituksista. Ruuna oli ainoa keulavoittajan peesissä edes joten kuten pysynyt vastustaja, kun vauhti kiihtyi kiripuolikkaalla alle 24-lukemiin. Vastaava suoritus kantaa tässä porukassa pitkälle. 10 Kultaseppä teki Tornion 75-sarjassa kelpo suorituksen itselleen epäsopivalla mailin matkalla. Edellisessä startissa loppusuoran laukat taisivat viedä ruunalta kakkossijan. 3 Markantti ei yltänyt Ylivieskassa ulkokautta kärkitaistoon, mutta säilytti vauhtinsa maalisuoralla montaa vastustajaa paremmin. Tamma voi terävöityä lyhyemmällä starttivälillä.

Lähtö 4 – A: 12,1,11,5 B: 7,3,2,9,8,10,6,4
12 Stoneisle Tornado kohtaa sopivan näköisen porukan ja on suosikki synkästä lähtöpaikasta ja vajaan kuukauden paussista huolimatta. Tamma teki Kaustisella alkulaukan jälkeen laatusuorituksen kirimällä 13-vauhtia perille ja nousemalla kakkoseksi. Näistä asemista tuskin ajetaan yltiöpäisesti eteenpäin, ja pärjääminen on väkisinkin muista kiinni. 1 Zetaime piti Torniossa sisäradalta keulat tulisessa avauksessa ja oli tappiosta huolimatta hyvä. Viime esitys isona suosikkina toisesta ulkoa ei ollut samaa tasoa. Tamma on omalle tasolle palatessaan kärkihevosia tässä. 11 M.T.Neutron palasi viimeksi vuoden tauolta, eikä pysynyt kiripuolikkaalla parhaiden kyydissä. Viime kaudella monta hyvää esitystä tehnyt ruuna voi parantaa startti alla vaikka kuinka paljon.

Lähtö 5 – A: 4,6,9 B: 5,2,3,7,1,8,11,10,12
4 Goosebumps puristi viimeksi keulan rinnalta Suomen uransa avausvoittoon. Aiemmin raviongelmien kanssa paininut ori näytti ravirytminsä puolesta paremmalta, mikä on jatkoa ajatellen erittäin hyvä merkki. Tehtävä ei näytä viime kertaa tiukemmalta, joten voittokannassa jatkamiseen on hyvät saumat. 6 Amazing May teki Seinäjoen maililla lupaavan suorituksen, mutta ei pystynyt Tornion kirivaiheessa kärkinelikon vauhtiin. Ei tamma kuitenkaan huono ollut, ja vastuksen puolesta tämä tehtävä on hieman helpompi. 9 Gutsy Elvira johti viimeksi porukkaa aivan kalkkiviivoilla saakka, kunnes Goosebumps puristi väkisin edelle. Takarivin paikka on nopealle avaajalle miinus, vaikka myös edestä lähtevä hevonen pääsee rivakasti liikkeelle.

Lähtö 6, Toto4-1- A: 2,5,6,4 B: 3,1,7
Vähän hevosia, mutta paljon pelillistä vaikeustasoa. 2 Leader Brodde on juossut tällä kaudella valtaosin tätä kovemmissa porukoissa ja menestynyt vaihtelevasti. Tuoreimmassa Joensuun kilpailussa kärkipari lopetti alle kymppiä, eikä ruuna pystynyt aivan niiden vauhtiin. Loistopaikka ja -kuski nostavat ruunan niukaksi suosikiksi. 5 Stay Alert osoitti vahvaa kuntoa Bodenissa ja paikkasi Rovaniemellä avauskierroksen laukkansa väkevästi. Kausi on sujunut tähän asti ilman voittoja, mutta asia muuttunee vielä, jos vire pysyy viime starttien tasolla.

6 Capitol Hill spurttasi viimeksi loppukurviin mentäessä ulkokautta kärkeen ja piti asemansa helposti perille saakka. Otteiden voi olettaa parantuvan vielä, kun alla on lähes vuoden mittainen kilpailutauko. Kaikkien sisäpuolelta avaavien ohittaminen alussa yllättäisi, ja juoksun onnistuminen on vähän tuurista kiinni. 4 Armani Press kiri Oulun 75-lähdössä sisäradalta hyvin maaliin ja voitti Rovaniemellä keulan rinnalta vahvalla suorituksella. Ruuna jatkaa niin hyvässä kunnossa, että voi hyvinkin riittää tuplasti tienanneita vastaan. 3 Shotproof ei ole yltänyt viime aikoina huippusuorituksiin, ja totosijat ovat jääneet kovissa porukoissa haaveeksi. Ruunalta löytyy tulinen kiripätkä sopivan juoksun jälkeen, mikä voi kantaa tuureilla jopa kärkitaistoon.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 10,9 B: 4,12,11,8,2,1,3,7,5
10 Ditchback Dice jäi Kaustisella pääporukan viimeiseksi, mutta se ei voittamista estänyt, kun ruuna puski kierroksen kirillä ykköseksi. Voittomarginaali ei kasvanut suureksi, kun ruuna näytti jäävän odottelemaan muita päätösmetreillä. Yksitoista kertaa tällä kaudella voittanut suosikki kiertää tässäkin lähelle. 9 Kivarin Quickstep teki Torniossa loistosuorituksen alun pakittelun jälkeen ja on vastaavana vakava haastaja suosikille. Vauhdinjako ei suosinut ruunaa millään tavalla, mutta voitto tuli silti verrattaen helposti.

4 Chapitre Un on erittäin kyvykäs hevonen voittosummaansa peilattuna ja nousee B-ryhmän kärkeen hieman arvaamallakin. Ruunassa voi olla tauon jälkeen liikaa painetta, mikä voi kostautua laukkoina. Ehjällä suorituksella kaikki on mahdollista. 12 Larry Bell matkasi viimeksi keulan takana ja pysyi 11,5-lopetuksessa hyvin voittajan kyydissä. Edelliskerralla ori sinnitteli Ditchback Diceä vastaan hyvin, mutta joutui tunnustamaan sen paremmakseen päätössatasella. Suosikki voi tarjota vetävän selän kirikierrokselle. 11 All Victor kiri Bodenissa sisäradalta lujaa maaliin ja oli lähellä ehtiä kakkoseksi. Rima nousee sekä vastuksen että lähtöpaikan puolesta, joten lisää parannusta vaaditaan. Sitä voi olla luvassa aiempaa lyhyemmällä starttivälillä.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 6 B: 10,5,8,7,1,2,9,4,3
6 Pikku-Ryti teki OEX-lauantaina laatusuorituksen toiselta ilman vetoapua ja tippui ulos totosta vasta aivan kalkkiviivoilla. Kaukosessa ruuna puristi ykköseksi uusilla rataennätyslukemilla. Vastassa ei ole nyt yhtään ylivoimaista, ja vauhtikestävä ruuna pystyy voittoon myös raskaalla juoksulla. 10 Niemen Eemil elää nopeudellaan ja pystyy hyvänä päivänään spurttaamaan kaikkien edelle parin sadan metrin aikana. Tuorein Kaukosen suoritus ei lukeutunut hevosen parhaimpiin, ja alla on nyt kuukauden latautumistauko.

5 Sanahelinä istui viimeksi pitkään pussissa, mutta ei pysynyt enää maalisuoralla vetoapunsa perässä. Taipuminen vaikutti enemmän henkiseltä kuin fyysiseltä. Nopea tamma on tehnyt välillä hyviä suorituksia keulajuoksuilla, ja tässä sillä on paikka edetä aikaisin porukan vetäjäksi. 8 Rappodina teki viime talvena pari tosi väkevää suoritusta, mutta keväällä laukat astuivat kuviin, eikä hevosen vauhti muutenkaan oikein riittänyt. Vaikea arvioitava suoraan tauolta. 7 Torpa Pål kohtasi Torniossa liian kovan vastuksen, jäi kirilenkin alussa sisäradalle jumiin ja lopetti taustalla tasaisesti. Tehtävä on nyt kevyempää tasoa, mutta voitto vaatii joka tapauksessa lisää terävyyttä ratkaisuhetkille.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 12 B: 7,8,1,11,10,3,9,2,4,6,5
12 Roughenough Vice jatkoi Midnight Racessa nousujohteista kauttaan kirimällä takajoukoista arvokkaalle kakkossijalle. Voitot ovat tippuneet taulusta pois, mutta hevosen kunto vaikuttaa olevan koko ajan nousussa. Selkeä valinta ykkössuosikiksi vaikeista asemistakin, mutta kun viivalla on monta muutakin hyväkuntoista, voi kirikaista ruuhkautua päätöskierroksella. B-ryhmä on tasainen ja ykköspalkintoon suhteutettuna hyvätasoinen. 7 Party Hard oli lähellä yltää Torniossa 75-sarjan kakkoseksi keulavoittajan takaa. Ruuna on parhaimmillaan ilman etukenkiä ja jenkkikärryt perässä, eikä voitto yllättäisi kyseisellä varustuksella lainkaan. Nopeus riittää lähtöpaikan selvittämiseen.

8 Zola Soft on tauolta arvoitus, mutta rankataan luokkansa vuoksi korkealle. Tamma laukkasi taukoa edeltäneessä kilpailussa loppukurviin ja menetti todennäköisesti kolmossijan. Tehtävä oli jo alkujaan haastava kahden takamatkan vuoksi. 1 Peppe Roc ei pystynyt viimeksi sisäratajuoksulla parhaalle tasolleen. Tulinen avaaja on jäänyt välillä painamaan keulassa naruille, ja taktiikka riippuu tässäkin hevosen päivän vireystilasta. Elokuun starttien tasoinen meno riittäisi tässä pitkälle. 11 Ranch The Rock kiri viimeksi viidennestä ulkoa vauhdilla maaliin ja ansaitsi kolmosrahansa. Lähtöpaikka on taas haastava, ja voittomatsiin nouseminen vaatii muiden apua.

Toto4-vihjesysteemit (16 / 128 riviä)

2,5,6,4 (3,1)

10,9,4,12 (11,8)

6 Pikku-Ryti (10,5)

12 + 7,8,1,11,10,3,9 (2,4)

Troikka L7 (20 riviä)

10 – 9,4,12,11,8 – 9,4,12,11,8

Troikka L9 (20 riviä)

8 – 7,8,1,11,10 – 7,8,1,11,10

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]