Vihjeet 2.1.2023

1.1.2023

Lähtö 1 – A: 1,2 B: 7,15,3,12,10,8,6,14,5,4,9,11,16,13

1 Field’s Magic sai Seinäjoella kiritilat toisesta ulkoa vasta hieman ennen maalia, eikä ehtinyt käyttämään kaikkea kiriruutiaan. Myös edellisen startin juoksunkulussa oli epäonnea. Nopea avaaja pystyy johtamaan tätä porukkaa alusta loppuun. 2 Countess Isabella matkasi Kaustisella toisella ilman vetoapua, eikä näyttänyt matkalla voittajalta, mutta punnersi maalisuoralla sitkeästi ohi keulahevosen ja vastasi ulkoa haastaneelle. Tammassa tuntuu olevan sisällä vielä paljon vauhtia. 7 Patriotique voitti joulukuun alussa Field’s Magicin, mutta asetelmat ovat nyt täysin erilaiset. Ruuna vaikuttaa olevan varmistumaan päin, ja vauhtivarat riittävät suosikkikaksikon haastamiseen 20 metrin pakiltakin.

Lähtö 2 – A: 4 B: 3,9,1,2,5,6,7
4 Kuusirantanen ei pystynyt Seinäjoen reippaassa lopetuksessa kärkikaksikon vauhtiin ja laukkasi maalisuoralle tultaessa mahdollisen rahasijan. Tehtävä näyttää nyt hieman helpommalta kuin Rovaniemen voittostartissa, ja ruuna on laukat välttäessään vaikea päihitettävä. 3 Tähdenteli hävisi Rovaniemellä Kuusirantaselle vain päänmitalla. Nopea ja suoritusvarma tamma saanee tässäkin sujuvan juoksun kärjen tuntumassa ja on kirivaiheessa vaarallinen. 9 Riutan Taika suorittitasaisen hyvin viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Viimeksi tamma eteni kierroksen kirillä mukaan kärkitaistoon ja taipui päätössatasella pois totosta.


Lähtö 3 – A: 4,3 B: 8,2,9,7,1,6,5

4 The Great Kemp kiri viimeksi neljännestä ulkoa vuorenvarmaan voittoon, eikä joutunut antamaan maalisuoran taistelussa kaikkeaan. Ruuna osaa avata auton takaa terävästi, mutta keulaan pääseminen vaatii suostumusta numerolta 3 Astrid Broline. Se ei pystynyt viimeksi kärkeen Ponsse Cupin finaalissa, vaikka sai nappijuoksun keulahevosen takana. Tamma pystyy parempaan, ja vastus kevenee viimekertaisesta merkittävästi. 8 Mr Midnight ei saanut viimeksi Bodenissa kunnollista kirisaumaa sisäradalta. Ihan hirveän voimissaan ruuna ei kuitenkaan maalilinjaa ylittänyt. Suoritus oli joka tapauksessa edellistä parempi, ja ruunalla on varaa parantaa edelleen.

Lähtö 4 – A: 1 B: 7,5,10,6,8,12,4,11,9,2,3
1 A Kind Of Magic S juoksi Bodenissa toisella ilman vetoapua ja puristi maalisuoralla väkisin ohi keulahevosen. Edellinen voitto tuli samalta juoksupaikalta reippaan alkuvauhdin jälkeen, ja silloin jyrän alle jäi tänäänkin mukana oleva 7 Honey Trix. Se ei voinut viimeksi suosikin ylivoimalle mitään, mutta muu porukka jäi kymmenien metrien päähän. Osien vaihtuminen yllättäisi. 5 Kasper D.Boko jäi pari viikkoa sitten Vermosta pois rataolosuhteiden vuoksi ja palaa nyt kuukauden paussilta tositoimiin. Rovaniemen startti meni pieleen, kun ruuna juuttui kolmoskaistalle ja taipui kirikierroksella hiljalleen taustalle. Aiempien otteiden perusteella ruuna voi pystyä haastamaan edelle rankatut, mutta huippusuoritusta vaaditaan.

Lähtö 5 – A: 5,2 B: 9,1,8,6,7,3,4,10
5 Mr Charger eteni Bodenissa keulaan kovavauhtisessa avauksessa, eikä pystynyt enää maalisuoralla puolustamaan asemiaan. Edellisen kilpailun suoritus samalta juoksupaikalta oli selvästi parempi. Nopea avaaja voi päästä tässäkin porukan vetäjäksi ja on omalla tasolla suorittaessaan mukana kärkimatsissa. 2 He Is Viktor ei pysynyt ohituksiin Kuopion startin kirivaiheessa ja oli kyllä selkeä pettymys. Parin aiemman kilpailun suoritukset olivat lupaavia. Ruuna nousee suosikin rinnalle A-ryhmään, vaikka viime esitys nosti ilmaan kysymysmerkkejä. 9 Cod A’la Doc ei pysynyt viimeksi parhaiden kyydissä, kun vauhti kiihtyi kiripuolikkaalla merkittävästi. Ruuna tuli voimia tallella maaliin. Otteet voivat kohentua selvästi lyhyemmällä starttivälillä.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 6 B: 8,5,4,7,2,3,1
6 Ilos Silmarillion sijoittui viime kaudella 17 kertaa totoon ja tienasi yli puolet nykyisestä voittosummastaan. Suoritusvarmuus ja vauhtikestävyys ovat ruunan parhaat puolet. Kahdessa viime startissa edelle jäänyt Ilos Sansibar ei ole nyt vastassa, mutta mukana on muutama muu 75-lähdöissä pärjännyt hevonen. Niistä 8 Trouble Leader teki monta hyvää suoritusta viime kaudella, mutta ylsi vain kerran voittajakehään. Pitkiä kirejä tekemään tottunut ruuna oli viime Oulun startissa matkavauhdin uhri, mutta kiri silti lopussa Ilos Silmarillionin tuntumaan.

5 Vesuvio Wise L. sai Bodenissa onnistuneen juoksun kolmannessa sisällä ja eteni 500 metrin kirillä voittoon. Tuoreimmassa Kuopion startissa ori ei saanut sisäradalta lopulta lainkaan kiritilaa. Selkäjuoksu lienee taktiikkana tässäkin, ja sopivilla tuureilla totosijaan on hyvät saumat. 4 Q-Rex Oak voitti viime kauden alkuun kolme kertaa putkeen keulajuoksuilla. Viime kuukausina otteista on puuttunut viimeinen silaus. 7 Pica-Pica Oak yritti viimeksi pitkää kiriä hankalista asemista ja saa puhtaat paperit, vaikka meno laantui loppua kohti. Suosikkien lyöminen tässä tehtävässä vaatii tammalta huippusuorituksen.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 3,13 B: 11,8,5,12,6,7,4,10,1,2
3 Lystilän Lento laukkaili viimeksi itsensä pihalle jo avauskierroksen aikana. Takana oli yksitoista laukatonta kisaa Ville Pohjolan ohjastamana, joten hyppyriskiä ei parane mennä liioittelemaan. Ruuna ravasi Rovaniemellä uransa arvokkaimman voiton ja teki ennen viime epäonnistumista tasavahvaa työtä joka starttiin. 13 Hissun Turbo nappasi Kuopiossa arvokkaan kakkossijan ja Lahdessa vielä arvokkaamman 75-voiton. Ruuna jatkaa tasaista nousuaan kohti kotimaisen rodun huippua. Maksiminopeuden puute on välillä ongelma näissä tehtävissä, ja tämän lähdön voittaminen vaatinee aikaista reissuun lähtöä.

11 Koskelan Akseli laukkasi Kuopiossa maalisuoralle tultaessa kärkirintaman takaa ja menetti mahdollisuutensa totosijoille. Nopea ruuna ei ehkä ole aivan parhaassa iskussa juuri nyt, mutta talven lähdöissä vastukset eivät ole aivan huipputasoa. Sujuvalla juoksunkululla kärkimatsiin. 8 Pikku-Ryti lähtee viimeiseen kilpailukauteensa positiivisissa merkeissä, kun alla on pari plusmerkkistä suoritusta. Ruuna sai viimeksi odotella kiriinlähtöä maalisuoran alkuun saakka ja eteni kärkiparin tuntumaan. 5 Tinderi teki hyvät suoritukset Seinäjoen ja Vermon starteissa, mutta tuorein esitys ei ollut aivan samaa tasoa. Vauhtikestävä ruuna pystyy hyvänä päivänään pitämään tempoa yllä alusta asti ja tekemään takamatkalaisten tehtävän vaikeammaksi.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 5,2 B: 7,9,8,10,6,11,4,1,3
Loppuvuoden aikana hyvin menestynyt 5 R.R. Muistotar kohtaa aiempaa kovemman vastuksen, mutta ei tehtävä missään nimessä näytä liian haastavalta. Tamma voitti viimeksi keulan rinnalta hallitusti, vaikka otti päätössatasella muutaman haparoivan askeleen. Voimia näytti jäävän runsaasti talteen. Nopea avaaja pääsee heti parhaille paikoille ja olisi keulasta vaikea voitettava. 2 Savon Sokeri meni Joensuussa tasaista 32-vauhtia, sai kakkosrahat ja näytti maalin kohdalla vielä ihan hyvävoimaiselta. Tamma on mennyt starttien myötä koko ajan eteenpäin, ja saman pitää jatkua tässä, sillä voitto vaatinee hieman nähtyä kovempia vauhteja.

7 Jussix on vauhdeiltaan kenties koko porukan ykkönen, mutta laukkoja tulee edelleen liikaa. Kaustisen alkulaukka johtui häiriöstä, ja ruuna antoi raville selvittyään väkevän näytön kapasiteetistaan. Ehjä suoritus kantaa tässä kärkimatsiin. Myös 9 Rauha Dahlia on pilannut paljon laukkoihin ja voisi helposti olla tienannut tähän mennessä tuplasti palkintorahaa. Laukkoja ja haparointeja on tullut sekä alkutohinoissa että matkan aikana. 8 Hurjalento nappasi taulussa näkyvät voitot keulajuoksuilla ja taipui viime Äimäraution vierailullaan samalta juoksupaikalta. Tamma on tehnyt parhaat suorituksensa Lapin lähdöissä ja alisuorittanut usein Oulussa. Vauhdeiltaan se riittää tässä porukassa pitkälle.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 11,2,9 B: 6,4,3,5,1,8,12,10,7
Viime vuonna 14 kertaa voittanut 11 Ditchback Dice saa niukat suosikin paineet hankalista lähtökuopista huolimatta. Juostava matka on etu vauhtikestävälle hevoselle ja vähentää lähtöpaikan tuomaa haittaa. Ruuna pääsi viimeksi nopeasti porukan vetäjäksi ja teki tappiosta huolimatta kelpo suorituksen. Hieman ennen maalia ohi kirinyt 2 Smokin Ride on saanut tällä kertaa paremman lähtöpaikan ja starttaa lähes tasapääsuosikkina. Ruuna ei ole mikään raketti alussa, eikä pystyne hyödyntämään lähtöpaikkaansa sataprosenttisesti. Kunto on selkeässä nousussa reilun kolmen kuukauden tauon jäljiltä.

9 Dazzling Press teki voittostarteissaan hienot suoritukset, mutta ei pystynyt Äimäraution 75-tammalähdössä aivan samalle tasolle. Tamma jatkaa pelihevosena ja on omalle tasolle palatessaan mukana totomatsissa. 6 Young Hope shokeerasi pelikansan voittamalla viimeksi täysin omilla ansioillaan. Tamma jopa tiputti yhden kenkänsä loppukurviin, mutta se ei voittamista estänyt. Viisivuotiskausi voi olla tuon yhden suorituksen perusteella menestyksen täyttämä. 4 Boogiewoogie Laday oli viime voitossaan loistava johtopaikalta ja samanlaisena vaikea pideltävä tässäkin porukassa. Otteet ovat ailahdelleet, joskin viime suoritus keulan rinnalta 75-lähdössä oli sijoitusta parempi.

Toto4-vihjesysteemit (12 / 48 riviä)

6 Ilos Silmarillion (8,5)

3,13 (11,8)

5,2 + 7,9 (8,10)

11,2,9 + 6,4,3 (5,1)

Troikka L7 (20 riviä)

3 – 13,11,8,5,12 – 13,11,8,5,12

Troikka L9 (20 riviä)

11 – 2,9,6,4,3 – 2,9,6,4,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]