Vihjeet 21.5.2024

20.5.2024

Lähtö 1 – A: 4,2 B: 3,1,5,7,9,6,10,8

4 Sweet Font kulki viimeksi alkulaukkansa jälkeen hieman päälle 18-vauhtia läpi ja näytti nousevan toiseksi, mutta kadotti maalisuoralla raviaan ja jäi neljänneksi. Ruunassa vaikuttaa olevan paljon vauhtia sisällä, ja se saa suosikin aseman, vaikka laukkariski lienee edelleen korkea. 2 Cobre Ancy veti Ylivieskassa porukkaa melko tasaisella tahdilla ja hävisi vain suurelle suosikille. Kolmevuotias parantanee startti alla, eikä tämä lähtö vaikuta yhtään edellistä haastavammalta. 3 Morrigan Frido on saanut enemmän kilpailurutiinia kuin A-kaksikko, mutta kaipaisi hieman terävyyttä lähtöjen ratkaisuhetkille. Tamma juoksee ennakkotietojen mukaan ilman kenkiä ja on pienellä parannuksella tämän lähdön kärkihevosia.

Lähtö 2 – A: 4,12,11 B: 2,5,3,8,6,7,9,1,10
4 Betterbegoodtome avasi Suomen uransa kakkossijalla johtavan takaa ja jatkoi kohtalaisella suorituksella toisesta ulkoa. Tuo lähtö oli tasoltaan tämänkertaista kovempi, ja ruuna saa tässä niukan suosikkiaseman, kun lähtöpaikka on paljon parempi kuin muilla A-hevosilla. 12 Fabulous Time laukkasi viimeksi kolme kertaa ja kulki ravilla vauhdikkaasti. Kunto riittää tässä kaikkia vastaan, mutta lähtöpaikka on hankala ja koko matkan ravaaminen epävarmaa. 11 Hugo Artist ei pysynyt Kajaanissa voittajan kyydissä, mutta oli silti positiivinen. Myös edellinen suoritus tätä kovemmassa lähdössä oli aivan hyvä. Ruunalla on sopivalla juoksulla mahdollisuuksia uran avausvoittoon.


Lähtö 3 – A: 2 B: 9,8,1,10,7,3,6,5,4

12 startin jälkeen tappiottomana jatkava 2 Jockas Rita on illan suurin suosikki. Tamma laukkasi viimeksi runsas kierros jäljellä ja joutui tekemään hieman töitä voittoon nousemisen eteen, mutta koko kapasiteetti ei missään nimessä ollut käytössä. Tämä tehtävä on tammalle tosi sopivan näköinen, ja keulavoitto häämöttää. 9 Juhannes jatkaa elämänsä iskussa ja voi tarjota suosikille haasteen, jos pääsee luovimaan aikaisin kohti kärkeä. Ruuna ei voinut viimeksi Hissun Turbolle mitään, kun se avasi vauhtihanat kiripuolikkaalla. 8 Siirin Liisi avasi kautensa kahdella tasaisella suorituksella ja oli viimeksi keulapaikalta piirun verran parempi. Tamma voi päästä startin onnistuessa nopeasti Jockas Ritan tuntumaan ja pystyy silloin himmeälle mitalisijalle.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 5 B: 1,6,11,3,9,4,8,12,2,7,10
5 Backwood’s Brandon voitti viimeksi No Limit Royaltyn selityksittä, vaikka otti ensimmäisellä takasuoralla pienen laukan. Ruuna oli vielä loppukaarteessa reilut 20 metriä keulahevosta jäljessä, mutta ehti ykköseksi juuri ennen maalia. Edellinen voitto tuli tälle hevoselle ominaisella tavalla, eli keulajuoksulla ja tasaisen reippaalla matkavauhdilla. Sama taktiikka voi tuoda ruunalle tässä kolmannen peräkkäisen ykkössijan. 1 Hamlet Star palasi kuun alussa Härmässä tauolta ja vaikuttaa tuon startin perusteella selvästi suurimmalta uhalta suosikkivoitolle. Keulan takana juossut ruuna näytti loppukurvissa jäävän kärkiparin tahdista, mutta sai suoralla vauhdin päälle ja oli lähellä ehtiä voittoon asti.

6 Helan palasi Rovaniemellä tauolta tekemällä tasaisen ja plusmerkkisen suorituksen kärkiparin takaa. Viime kaudella seitsemän kertaa voittanut ruuna voi terävöityä startti alla ja pystyy silloin tämän lähdön kärkipäähän. 11 Uncia on voitokas ja hyvä hevonen, mutta tauolta sekä takarivistä vain haastajaosastoa. Ruunalla tuskin ajetaan tässä vaiheessa kovin aktiivisesti, ja pärjääminen on pitkälti muiden tekemisistä kiinni. Keulassa juoksevan suosikin ohittaminen kirivaiheessa vaatii paljon. 3 Boulder Predator ei saanut viimeksi vapaata kiriväylää johtavan takaa, mutta aika lailla kaikki vaikutti olevan maalisuoralla pelissä. Ruuna saattaa parantaa aiempaa lyhyemmällä starttivälillä, ja sitä tämän lähdön voittaminen vaatiikin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 5,4,8 B: 10,7,3,9,6,2,1
5 Salaliitto eteni Härmässä kierros jäljellä johtoon ja vastasi kiripuolikkaalla ainoalle uhkaajalleen varmasti. Tuorein suoritus Seinäjoella näytti ruunan huonompia puolia, kun se ei pystynyt vastaamaan kärkihevosten rytminvaihdokseen viimeisellä takasuoralla ja luovutti lopulta totaalisesti. Tasaisen reipas vauhti sopisi ruunalle parhaiten. 4 Arkan palasi Torniossa tauolta maltillisin ennakko-odotuksin ja teki tasaisen suorituksen kärkiparin takana. Ruunan vauhdit riittävät tässä porukassa kärkeen, jos otteet terävöityvät toiseen starttiin tauon jälkeen.

8 Harjujen Roomeo on 75-tason hevonen ja nousee suoraan tauoltakin A-ryhmään. Ori on valitettavan laukkaherkkä, mutta on pystynyt voittamaan tätä kovempiakin lähtöjä laukan rasittamana. Myös 10 Kavaleren on herkkä epäonnistumaan, mutta vauhdeiltaan varmasti riittävä hevonen tähän porukkaan. Ruuna meni viime Äimäraution vierailullaan koko matkan ravia, lopetti terävästi ja oli lähellä ehtiä kakkoseksi. 7 Lystilän Lento kohtasi viimeksi jonkinlaisia ongelmia viimeisellä takasuoralla ja tippui kauas kärjestä. Ruuna on joka tapauksessa pääsemässä takaisin starttirytmiin, eikä sen parhaita suorituksia viime vuosilta kannata unohtaa.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 5 B: 3,2,6,4,1,7,8
5 MAS Champ palasi Kajaanissa pitkältä kilpailutauolta ja osoitti luokkansa nappaamalla hallitun voiton 14-vauhtisen kirikierroksen voimin. Nyt vastassa on selvästi kovempi kattaus kilpureita, mutta ruuna on tottunut juoksemaan vielä tätä paljon tasokkaammissa lähdöissä. Voitto ei silti ole mikään läpihuutojuttu. 3 Thai Profit ei saanut Mikkelin kovavauhtisella maililla täyttä kirisaumaa ja ylitti maalilinjan voimia tallella. Ruuna ei ole ihan samalla tasolla kuin parhaina vuosinaan, mutta suorittaa luotettavasti ja pystyy hyvistä lähtökuopista kärkitaistoon.

2 No Limit Royalty näytti kirivän viimeksi selvään voittoon, mutta meno hyytyi päätössatasella ja yksi kovaa kirinyt vastustaja pääsi edelle. Ruuna kohtaa kovemman vastuksen kuin kahdessa viime startissa, mutta pystyy kärkeen tässäkin, jos pääsee iskemään lyhyellä kirillä kärjen tuntumasta. 6 President Lindy on ehkä koko porukan nopein avaaja, mutta alkuun ei välttämättä satsata täysillä, sillä ori hakee vielä parasta kuntoaan. 4 Armani Press ei ole vielä esittänyt huippukuntoa, mutta ruuna näytti viime tiistaina harjoitusraveissa erityisen terävältä, joten ehkä siltä nähdään tähän paikkaan kauden paras suoritus. Sekään ei välttämättä riitä voittoon saakka.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 14,5 B: 8,13,3,10,1,11,7,12,6,4,16,15,9
14 Aguero voitti Lappeenrannassa 75-tasolla ja vaikuttaa nousukuntoiselta näin kesän kynnyksellä. Tämä lähtö näyttää vastuksen puolelta oikein sopivalta, mutta ihan jättisuosikista ei ole kyse, sillä eteen voi muodostua liikenneruuhkia. Lisäksi ruuna kilpailee ensimmäisen kerran 3100 metrin matkalla. Tuo seikka tuskin on ongelma vauhtikestävälle hevoselle. 5 Profar teki viimeksi laatusuorituksen pitkällä kirillä, vaikka yksi vastustaja tuli lopussa ohi. Ori vaikutti nousukuntoiselta jo parissa aiemmassa startissa, ja Kaustisen kisan perusteella juostava matka sopii hyvin.

8 Mas Gunnar näytti viimeksi oikeaa osaamistaan nousemalla reilun kierroksen kirillä selvään voittoon. Ruuna on tosi vauhdikas kilpuri voittosummaansa peilattuna, kun kaikki on kohdallaan. Volttilähtö tuo mukanaan selkeän laukkariskin. 13 Frozen A.F. kiri Ylivieskassa lujaa maaliin ja oli merkittävästi terävämpi kuin kauden avausstartissa. Ruuna voitti toissa vuonna yhden Stayer Cupin karsinnan ja sijoittui finaalissa neljänneksi. Hyvä menestyssauma, jos takajoukoista kirivien tehtävä ei muodostu liian vaikeaksi. 3 Rusty Cage kohtaa aiempaa kovemman vastuksen, mutta paalun tuoma etu voi riittää kärkisijoille. Vauhtikestävä ja rehti ruuna sopii ominaisuuksiltaan maratonmatkalle.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 10,9,5 B: 4,6,1,8,11,3,7,2
10 Xet Diablo sortui kauden avausstartissaan yllättäen laukkoihin, mutta palasi heti perään normaaliin päiväjärjestykseen tekemällä vahvan suorituksen toiselta ilman vetoapua. Ruuna menestyi viime kaudella jatkuvasti 75-divisioonissa ja pystyy jatkamaan tänä vuonna sarjanousuaan. Vastus on sen verran hyvää tasoa, että suosikki saa takarivin vuoksi seuraa A-ryhmään. 9 Claire di Quattro pääsi etenemään viimeksi neljännestä sisältä sujuvasti, mutta voimia taisi silti jäädä hieman varastoon. Tamman suoritus ei ollut aivan samaa tasoa kuin Xet Diablon, mutta ero ei ollut kovin suuri. Kärkihevosia, jos kirivaiheessa sattuu eteen vetäviä selkiä.

5 Scorzone voitti toissa kerralla loistosuorituksella ja jatkoi montén puolella yhtä selvällä voitolla. Vastus on nyt vaativampaa tasoa, ja ruunan täytyy jatkaa huippuvireessä menestyäkseen. 4 Everlasting Boogie teki Kuopiossa lupaavan suorituksen, mutta viimeksi homma sakkasi kolmannen kurvin laukkaan. Ikäluokkatasolla menestyneen ruunan uutta tulemista odotellaan, ja vauhdit riittävät näitä hevosia vastaan varmasti, kun kaikki saadaan kohdalleen. 6 Ivar Journey teki viimeksi kelpo suorituksen keulasta, vaikka yksi vastustaja tuli selityksittä ohi. Kenkien riisuminen auttaa ruunaa, ja siltä vaaditaan tässä tehtävässä menestymiseen pientä parannusta.

Lähtö 9, Troikka – A: 3 B: 1,7,11,6,5,9,4,2,10,8
3 Nemea Nana on kolmivuotislupaus, joka lähtee matkaan selvänä suosikkina vuotta vanhempia kilpasiskoja vastaan. Tamma eteni Bodenissa keulaan ensimmäisellä takasuoralla ja karkasi muilta ilmavalla tyylillä. Jo samanlainen suoritus voi riittää tässä voittoon. 1 Simply The Thunder pystyy suosikin takaa kakkossijalle. Tamma sortui viimeksi laukkaan, mutta teki tätä ennen kaksi positiivista suoritusta. 7 Yandere Leader ei ollut viimeksi parhaimmillaan ja palaa pieneltä huililta tositoimiin. Tamma teki talvella hyvää työtä ja voi pystyä heti kesäkauden avauskilpailussaan totosijalle.

Lähtö 10 – A: 5 B: 1,8,4,6,10,11,2,7,3,9,12
5 Callius eteni Härmässä aikaisin keulaan, kiihdytti kirikierroksella tahtia ja voitti totaalisen pystyyn. Ori pystynee tarvittaessa parantamaan sekuntikaupalla, mutta jo viime kerran tasoinen meno riittänee tässä voittoon. 1 Pyrypolun Tande sparrasi Torniossa keulasta voittanutta numeroa 4 Meno-Antti hyvin, ja kaksikko kiihdytti vauhtia perille saakka. Molemmat pystyvät parantamaan, ja siihen onkin syytä tässä hieman tasokkaammassa lähdössä. 8 Toman Toivo on Santtu Raitalan ohjastamana mielenkiintoinen. Ori on mennyt starttien myötä hiljalleen eteenpäin ja riittää viime startin perusteella vauhtiensa puolesta tässä kärkipäähän.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 200 riviä)

5,1 (6,11)

5,4,8 + 10,7 (3,9)

5 Mas Champ (3,2)

14,5,8,13 (3,10)

10,9,5 + 4,6 (1,8)

Troikka L7 (20 riviä)

14 – 5,8,13,3,10 – 5,8,13,3,10

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 1,7,11,6,5 – 1,7,11,6,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]