Vihjeet 22.3.2024

21.3.2024

Lähtö 1 – A: 1,4,7 B: 5,3,6

1 Meno-Antti kulki koelähdössä päätöskierroksen hieman alle 40-vauhtia ja ylitti maalilinjan voimissaan. Kilpauran avauksen voittaminen vaatii ainakin pari sekuntia kovempaa menoa, mihin nelivuotias luultavasti pystyy. 4 Sundbo Vass teki lokakuussa Ylivieskassa lupaavan suorituksen kärkikaksikon tuntumassa. Ori ei saanut kunnollista kiriväylää ja näytti 35-vauhtisessa lopetuksessa tuorevoimaiselta. Vastaavat vauhdit riittävät tässä pitkälle, ja tauko voi olla tehnyt aloittelevalle hevoselle hyvää. 7 Meleko Viksu on tarpeeksi vauhdikas hevonen tälle tasolle, mutta sotkeentuu herkästi laukan puolelle. Rattaille palaava J-P Niskanen sai pidettyä ruunan syyskuun startissa ravilla alusta loppuun. Hevosen kunto on nyt selvästi parempi.

Lähtö 2 – A: 1 B: 8,4,7,2,3,5,6
1 Jungle Life juoksi koelähtönsä yksin ja hankki kilpailuoikeuden helposti. Vauhti hiipui päätöspuolikkaalla hieman, mutta voimia näytti silti jäävän varastoon. Sekunnin tai kahden parannus voi riittää karkumatkaan paalupaikalta. 8 Adrian Beyonce käytti viimeksi paljon ruutia keulapaikan valtaamiseen, eikä saa lopun taipumisesta isompia moitteita. Ruuna otti Mikkelissä voiton 15-lopetuksella, vaikka ravirytmi meinasi hukkua pariin otteeseen. Ilman kenkiä juokseminen saattaa helpottaa ruunan ravaamista. Pohjoisessa aloittava 4 Destroyer Flame ei ole pystynyt vielä urotekoihin, mutta riittänee vauhdeiltaan tässä porukassa kärkipäähän.


Lähtö 3 – A: 1,2,6 B: 3,4,5

1 Comfortti avasi kautensa helmikuun alussa Seinäjoella, ja suoritus nosti ilmaan paksuja kysymysmerkkejä. Ori oli lähtöauton takana yli-innokkaan näköinen, sortui pian lähtölinjan jälkeen laukkaan ja pomppasi kaarteessa uudelleen. Ikäluokkamenestyjä on hyvä hevonen tähän porukkaan, jos malttaa keskittyä ravaamiseen. 2 Juhannes on varmistunut merkittävästi ja oli viimeksi lähellä voittokantaan paluuta johtavan rinnalta. Samanlainen suoritus voi riittää tässä voittoon, ja etenkin jos muut A-hevoset antavat tasoitusta laukkojen muodossa. 6 Tähtitie teki Joensuun 75-lähdössä ehjän suorituksen ja pääsi näyttämään kuntonsa. Ruuna nousee samanlaisena tässä kärkikahinoihin, vaikkakin laukkariski lienee edelleen suuri.

Lähtö 4 – A: 6,2 B: 3,10,14,9,12,8,1,11,15,7,5,4,16,13
6 Saga Ray ei pystynyt toissa kerralla Jyväskylässä parhaalle tasolleen, mutta palasi Seinäjoella voittokantaan vakuuttavalla loppukirillä. Tamma osallistuu samanlaisena tässä porukassa kärkimatsiin. Voltin vitosrata tuskin tuottaa ongelmia, ja aikainen keulaan eteneminen näyttää mahdolliselta. 2 Sagredo Hanover teki viime Äimäraution vierailullaan hyvän suorituksen tätä hieman kovemmassa lähdössä. Viime kärrylähdössä vauhdinjako ei antanut mahdollisuutta parempaan sijoitukseen. Nyt ruuna pääsee matkaamaan kärjen läheisyydessä. 3 Mei Tai ei voinut Seinäjoella Saga Rayn kirille mitään, mutta voitti muun porukan selvällä marginaalilla. Porissa lähtö oli epätasainen, ja tamma teki oman tasaisen suorituksen keskijoukoissa. A-hevosten voittaminen vaatii hieman enemmän.

Lähtö 5 – A: 9 B: 3,10,7,5,6,4,2,1,8
9 Kenaario jatkanee voittoputkeaan, vaikka joutuu takamatkalta erilaisen tehtävän eteen kuin viime ykkössijoissaan. Ori on ollut jatkuvasti ylivoimainen ja pystynee tarvittaessa parantamaan ennätystään pari sekuntia. Tuo tarve saattaa toteutua, jos 3 Hoo Äm Juipero yrittää paalulta karkumatkaa. Sen viime suoritus keulan takaa ei ollut mitenkään häikäisevä, mutta ruuna lopetti kuitenkin 30-vauhtia ja paransi ennätystään. 10 Vinnas Oberon avasi kautensa Bodenissa keulajuoksulla ja taipui maalisuoralla ulos kärkimatsista. Kenaarion lyöminen tulisi isona yllätyksenä, mutta ruuna pystyy pienellä parannuksella kakkossijalle.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 5 B: 12,4,6,9,8,10,7,2,3,1,11
5 Fairy Wind eteni viimeksi puolimatkassa keulan rinnalle ja näytti olevan maalisuoran alussa alakynnessä, mutta punnersi keulahevosen ohi juuri ennen maalia. Suoritus oli hevosen uran paras, eikä tankki vaikuttanut olevan maalin kohdalla täysin tyhjä. Lähtönopeutta löytyy sen verran, että ruuna pääsee luultavasti etenemään avauspuolikkaan aikana keulaan. Tappio tulisi yllätyksenä muillakin juoksunkuluilla. 12 Goolagong Zet on 75-tason hevonen, joka palasi tauolta kirimällä sujuvan selkäjuoksun jälkeen kakkoseksi. Tamma ei ollut mitenkään loistava, mutta parantanee startti alla otteitaan. Suosikin lyöminen näistä asetelmista voi silti olla liikaa vaadittu.

4 Hollister Sisu pärjäsi aiemmin keulasta ja tarkoilla selkäjuoksuilla, mutta kahdesta viime startista irtosi totosijat johtavan ulkopuolelta ja pitkällä kirillä takajoukoista. Ruuna on ehkä vähän nuuka voittamisen suhteen, mutta kuntonäyttöjen ja lähtöpaikan puolesta totoputki voi jatkua. 6 Mr Charger on mielenkiintoinen seurattava uusista käsistä. Ruuna on oikein kyvykäs voittosummaansa nähden, mutta viime kausi jäi lyhyeksi, eikä hevoselta voi odottaa liikoja vielä tässä vaiheessa. 9 Livi Passport voitti Oulussa kierroksen kirillä vakuuttavasti, mutta ei pystynyt Rovaniemen 75-lähdössä samalle tasolle. Tämä lähtö on vaativuudeltaan noiden kahden välimaastossa. Viime Oulun startin kaltainen meno voi riittää totosijalle.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 7,11,12,2 B: 3,5,1,9,4,8,10,6
Rankingin kärkikolmikko on menestynyt tätä paljon kovemmissa lähdöissä, mutta kaikki starttaavat vaikeista asemista, eikä yhdenkään kunto taida olla parhaassa terässä. 7 Global Crossover arvataan kauden avauksessaan suosikiksi lähinnä siksi, että Antti Ojanperän tallista tullaan yleensä valmiina starttiviivalle. Lisäksi lähtöpaikka on parempi kuin kahdella kovimmista vastustajista. 11 Mr Knowitall nappasi viime syksynä arvokkaat kakkossijat Oulu Expressissä ja Kriteriumissa, eli kyse on yhdestä ikäluokan huipuista. Nelivuotiskausi alkaa tästä, ja hyvin luultavasti taktiikka on passiivinen. Se ei tietenkään tarkoita, että voitto on poissuljettu asia.

12 Bond Eagle laukkasi viimeksi ensimmäiseen kurviin, jatkoi sisärataa pitkin taustalla ja otti sen, mikä otettavissa oli. Ori ei näyttänyt olevan maalissa erityisen väsynyt. Otteet ovat ailahdelleet hieman, eikä arviointi ole helppoa kahden kuukauden tauolta. Luokallaan silti pelihevosia. 2 Peppe Roc ei ehkä ole kapasiteetiltaan edellisten tasolla, mutta nopea avaaja saa tarvitsemansa juoksun, ja alla on tuoreita kuntonäyttöjä. Viime Rovaniemen lähtö oli 75-tasoa, eikä ruuna riittänyt keulan takaa parhaille. 3 Mahatma Gee on menestynyt hienosti montén puolella ja päihitti esimerkiksi viime startissa montéjyrä Exaudio Vicin. Ori osaa mennä myös kärryt perässä ja voi Peppe Rocin tapaan yltää jopa voittoon, jos rankingin kärkihevoset eivät ole menestyskunnossa.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 5,1 B: 7,6,9,3,8,4,2,10,11,12
Vaikean näköinen pelilähtö, jossa valtaosalla hevosista ei ole alla huipputason näyttöjä. 5 Fiftyshadesofpress palasi Kuopiossa tauolta ja teki tasaisen suorituksen sisäratajuoksulla. Ruuna jäi lopussa hieman pussiin, mutta ei näyttänyt erityisen hyvävoimaiselta. Parannusta lienee luvassa, eikä vastus pelota. 1 Blackpearls Maya juoksi Uumajassa toisella ilman vetoapua, eikä jaksanut aivan perille saakka. Kunto vaikuttaa silti olevan nousussa tauon jäljiltä. Nopea avaaja juoksee nyt joko keulassa tai kärjen takana ja pystyy päihittämään tämän porukan.

7 Timber Vice kärsii usein raviongelmista ja on vaikea arvioitava kauden avausstartissa. Ruunalla ajettiin reilu viikko sitten Äimäraution harjoitusraveissa 22-vauhtinen hiitti, josta on vaikea vetää suurempia johtopäätöksiä tähän kisaan. Paras suoritustaso riittäisi pitkälle. 6 Varjak Face kilpaili viime kaudella vain kerran ja avaa nyt Mika Jauholan tallista. Ruuna on arvoitus, mutta pystyy pärjäämään tällä tasolla varmasti, jos kaikki on kunnossa. 9 Shackhills Melody ei pystynyt vuoden kahdessa ensimmäisessä startissa omalle tasolleen, mutta ei unohdeta tammaa vielä peleistä.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 8,9,11 B: 10,6,5,2,4,1,3,12,7
8 Capriccio d’Amore oli viimeksi viidennestä ulkoa vauhdinjaon uhri, kun joutui loppukurvissa neloskaistalle kärjen kaasutellessa alta pois. Ruuna jatkaa kunnossa, ja lähtönopeutta löytyy niin paljon, että kasirata ei välttämättä ole minkäänlainen ongelma. Kovaa vauhtia ensimmäiseen kaarteeseen lataaminen tuo tosin mukanaan laukkariskin. 9 Uncia on sen verran hyvä hevonen tälle tasolle, että saa paikan A-ryhmästä suoraan tauoltakin. Kuten aiemmin todettu, Antti Ojanperän hevosilla harvemmin tullaan puolikuntoisena kilparadoille.

11 Rock Vice matkasi Rovaniemen taktiikkajuoksussa neljännessä sisällä ja seurasi kärkeä 10-lopetuksessa hyvin. Ori juoksi viime kaudella etelässä valtaosin tätä kovemmissa porukoissa ja on startti alla vaarallinen, vaikka lähtöpaikka on paha. Viime tiistaina hiittiraveissa hyvältä ja rauhalliselta näyttänyt 10 Some Come avaa kautensa. Orin otteet ailahtelivat viime vuonna, ja parhaimmillaan ollessaan se pystyy pärjäämään tämäntasoisissa lähdöissä. 6 Queen’s Visa koki kahdessa viime startissa pieniä liikenneruuhkia, eivätkä sijoitukset kerro suorituksista koko totuutta. Tamma avaa auton takaa hyvin ja pääsee nyt todennäköisesti kärjen lähelle, jolloin saumoja on jopa voittoon.

Lähtö 10 – A: 3,7,5 B: 1,6,4,2,8
3 R.R. Muistotar palasi tauolta tasaisella sisäratasuorituksella ja oletettavasti parantaa tähän kilpailuun. Nopea tamma on voittanut parhaimmillaan ollessaan tätä kovempiakin lähtöjä, mutta suoritustaso on ailahdellut välillä rajusti. 7 Varjohehku otti viimeksi kierros juostuna pienen laukan ja oli vielä maalisuoran alussa kiinni kakkossijassa, mutta päätössatanen oli vaikea. Vastus on nyt helpompi, ja pienessä lähdössä paras kiriruuti on helpompi säästää maalisuoralle. 5 Jussix jaksaa vääntää ja voi palata pitkästä aikaa voittokantaan, jos muilla pelihevosilla puristus ei riitä maalipaalulle saakka.

Lähtö 11 – A: 11,7 B: 5,4,9,1,12,6,3,2,10,8
11 Garnett Zet sai vetää kahdessa viime voitossaan porukkaa maltillisella tahdilla ja voitti terävillä lopetuksilla varmasti. Ruunalla on hieman ongelmia kaarrejuoksun kanssa, joten lähtöasemat voivat olla kovastikin vastaan. Aikainen eteenpäin ajaminen voi olla tarpeen. Kunnon puolesta ruuna on lähdön ykkönen. 7 Rusty Cage jäi viimeksi keulan rinnalle ja antoi hieman painetta, mutta taipui itse kiripuolikkaalla. Ruuna ei luovuttanut kokonaan, ja suoritus oli kokonaisuutena positiivinen. Keulaan pääseminen auttaisi suosikkia vastaan ajamisessa, mutta sinne ei välttämättä ole asiaa. 5 Nemea Katana on varmistunut viime kuukausina merkittävästi ja päässyt esittämään osaamistaan. Ruuna löi viimeksi Rusty Cagen paremmin onnistuneella juoksulla.

Toto4-vihjesysteemit (24 / 60 riviä)

5 Fairy Wind (12,4)

7,11,12,2 + 3,5 (1,9)

5,1 (7,6)

8,9,11 + 10,6 (5,2)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 11,12,2,3,5 – 11,12,2,3,5

Troikka L9 (20 riviä)

8 – 9,11,10,6,5 – 9,11,10,6,5

Troikka L11 (20 riviä)

11 – 7,5,4,9,1 – 7,5,4,9,1

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]