Vihjeet 22.6.2023

21.6.2023

Lähtö 1 – A: 5 B: 4,2,1,10,7,6,3,9,8

Rovaniemellä keulasta ylivoimaisesti voittanut 5 Vinnas Oberon saattaa pystyä 31-aikaan täydellä matkallakin, mikä olisi tämän lähdön vastustajille kovaa keittoa juotavaksi. Ruuna avasi viimeksi voltista sulavasti, eikä näyttänyt matkan aikanakaan epävarmalle. Jonkinlainen laukkariski on toki olemassa. 4 Sopun Solu kohtasi Kannuksessa hieman kovemman vastuksen kuin Haapajärven voittostartissa ja saa molemmista suorituksista puhtaat paperit. Haapajärvellä taakse jäänyt 2 Muksva saa nyt 20 metriä etumatkaa, mutta jää laukkariskin vuoksi rankingissa kolmanneksi. Vauhtivarojen puolesta Muksva saattaa olla kaksikosta hieman edellä, mutta vaikea näistä aloittelijoista on sanoa mitään kovin varmaa.

Lähtö 2 – A: 9,5,10 B: 3,2,7,1,8,6,4
Yllätysherkkä lähtö. 9 Shackhills Melody iski viimeksi maalisuoran alussa kärkiparin takaa kiriin, ehti niukkaan voittoon ja laukkasi heti maalin jälkeen. Vauhti oli maalisuoralla tosi kovaa, ja tammalle jäi voimia varastoon. Tehtävä tiukkenee hieman viime voittostartteihin verrattuna. 5 Gentle Way on pilannut paljon laukkoihin ja jatkaa risaista tauluaan parempana. Ori meni jo viime kesänä täyden matkan 17-alkuiseen aikaan, eikä pärjääminen jää tässäkään vauhdeista kiinni. 10 Friday Miracle juoksi viimeksi keulassa ja hävisi Shackhills Melodylle niukasti. Tamma saa suorituksesta puhtaat paperit, vaikka voittokin oli tarjolla maltillisen matkavauhdin jälkeen. Nyt lähtöasemat mutkistavat tehtävää merkittävästi.


Lähtö 3 – A: 4,1,6 B: 9,7,2,5,8,3

4 Field’s Gimmick teki viimeksi vahvan suorituksen toiselta ilman selkää ja kamppaili voitosta perille saakka. Vieremällä vastus oli selvästi tämänkertaista kovempi, ja 15-aika täydellä matkalla kertoi hevosen kunnon. Tämän porukan lyöminen voi onnistua hieman raskaalla juoksullakin. 1 Gutsy Elvira laukkasi kahdessa viime startissa ensimmäiseen kaarteeseen. Nopea tamma pärjäsi aiemmin tätä hieman kovemmissakin porukoissa ja on onnistuessaan sisäradalta vaarallinen. 6 Vera Töll on jäänyt usein huonoihin selkiin kirivaiheessa ja tehnyt kelpo lopetuksia. Kajaanin suoritus keulahevosen takaa oli vain tasainen, mutta vastus oli tuolloin tavallista tasokkaampi. Tamman nopeus voi riittää lähtöpaikan selvittämiseen, ja totosija olisi silloin lähellä.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2 B: 7,6,4,3,1,5,9
2 Luxus Vice laukkasi viimeksi toisen kaarteen lopussa johtavan takaa täysin yllättäen. Edellinen voitto tuli avojaloin koko matkan johdon jälkeen tosi vakuuttavasti. Oriin ravirytmi ei ole aina kovin sulavan näköistä, mutta moottoria riittää näihin sarjoihin enemmän kuin riittävästi. Keulavoittoon on hyvät saumat, jos ravi maistuu alusta loppuun. 7 Brollan eteni Rovaniemellä ylivauhdin jälkeen ulkokautta voittoon, vaikka meinasi kadottaa ravirytminsä loppukaarteessa ja menetti hieman metrejä. Ruuna pystyy parantamaan vielä paljon, jos kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdilleen. Lähtönopeutta löytyy sen verran, että hännille pakittaminen alussa ei ole ainoa vaihtoehto.

6 Carlos Combo oli viimeksi taustalta tosi vaikean tehtävän edessä, kun ensimmäiset puolitoista kierrosta mentiin maltilla ja keulavoittaja lopetti 11,5-vauhtia. Ruuna ohitti ulkoratoja pitkin valtaosan porukasta ja oli varovaisen positiivinen. Uran ensimmäinen kaksarisija ei yllättäisi lainkaan. 4 Alef Q.L. voitti huhtikuussa kohti divisioonia -lähdön toiselta ilman vetoapua, eikä ole sen jälkeen onnistunut sataprosenttisesti. Tamma selvittää oikeana päivänään kaikki juoksupaikat ja riittää tässä porukassa korkealle. 3 Wildest Dreams sai viimeksi 75-sarjassa hankalan juoksun, eikä saa minkäänlaisia moitteita, vaikka ei pysynyt kärjen tahdissa perille saakka. Ruuna ei silti ole yltänyt viime kilpailuissa aivan parhaalle tasolleen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 2,4,5,8 B: 1,6,7,3
2 R.R. Muistotar juoksi Vieremällä autoennätyksensä suoraan tauolta ja paransi Kuopion voittoisassa volttistartissa kymmenyksellä. Tamma sai molemmissa starteissa sujuvat sisäratajuoksut. Noiden starttien veroinen esitys riittää kärkeen tässä tehtävässä, ja lähtöpaikka tietää juoksua kärkiporukassa. 4 Rommi Rohkee oli viimeksi laukkapäällä lähtösuoralta alkaen. Edelliskerralla ravi maistui alusta loppuun, ja ruuna eteni epätasaisessa lähdössä varmaan voittoon. Ruuna on yltänyt totosijalle lähes kolme kertaa neljää starttia kohti ja on ravilla vaarallinen tässäkin.

5 Sisunautti paransi Rovaniemen maililla ennätystään, vaikka menetti lähtösuoran lopun laukassaan parikymmentä metriä. Ruuna sai edetä jatkossa sujuvasti ja nousi maalisuoralla mukaan voittomatsiin. Valtaosin Lapissa juossut ori kohtaa nyt pari uutta pystyvää vastustajaa, ja voitto saattaa vaatia uran parhaan suorituksen. 8 Hissun Liisi pystyy nousemaan pitkältä pakilta voittoon, jos malttaa ravata koko matkan. Tuorein ehjä suoritus oli tosi vakuuttava, kun tamma eteni toiselta ilman vetoapua 75-finaalivoittoon ja tuplasi voittosummansa. Pikainen sarjanousu ei ole hevosen vauhtien puolesta mikään ongelma. Laukkoihin ei ole kuitenkaan varaa.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 2,7 B: 6,1,4,8,3,5,9
2 Snowflake on saanut hyvät lähtöasemat ja kohtaa aiempaa hieman sopivamman vastuksen. Tamma teki kolmeen viime starttiin hyvät lopetukset selkäjuoksuilla ja oli joka kerta enemmän tai vähemmän matkavauhdin uhri. Nyt lähtöpaikka mahdollistaa monta taktiikkaa. 7 Black Dog nousi Bodenissa loppukurvissa ulkoradoille viimeiseltä sijalta ja tuli pirteästi perille. Kunto riittää tässä porukassa kärkeen, ja rattaille hyppää huippukuski näihin lähtöihin. Ainoastaan lähtöpaikka nostaa ilmaan kysymysmerkkejä.

6 Feeling Glory meni Vermossa onnistuneella sisäratajuoksulla täyden matkan viittätoista läpi ja jatkaa kenties elämänsä parhaassa kunnossa. Uran voittosaldon tuplaantumiseen on kunnon puolesta hyvät saumat, mutta riittääkö puristus maalisuoran kamppailussa? 1 Hollister Sisu palasi Torniossa tauolta ja taipui mailin matkalla keulasta. Ruuna pystyy paljon parempaan, eikä sitä kannata unohtaa peleistä yhden epäonnistumisen jälkeen, ja varsinkin kun lähtöpaikka suosii tuntuvasti. 4 Yes I Will paikkasi viimeksi alkulaukkansa hyvällä suorituksella. Neljänneksi nouseminen vaati monen vastustajan laukan, mutta suoritus oli joka tapauksessa nousukuntoinen. Ruuna voi yllättää nappijuoksulla.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 2,6,11 B: 10,12,1,5,8,3,9,7,4
2 Exit Fastback ei antanut Rovaniemellä keulahevoselle tippaakaan armoa, vaan laittoi prässin heti päälle ja kesti rankasta ylivauhdista huolimatta voittoon. Sivutuotteena syntyivät uudet ennätyslukemat. Ylivieskan voitto tuli tasaisen reippaalla matkavauhdilla keulasta, ja sama juoksupaikka voi olla tiedossa tässäkin. 6 Mr Courvoisier paikkasi viimeksi lähtölaukkansa hyvällä suorituksella ja oli vahvasti positiivinen jo edellisessä 75-sarjan kakkossijassa. Ruuna osaa avata auton takaa kovaa ja voi saada kutosradaltakin asemat kärkiporukasta.

11 The Great Kemp toimii jälleen lähtöratakoneen sylkykuppina ja joutuu luottamaan juoksunkulun osalta muiden apuun. Viimeksi Rovaniemellä ylivauhti auttoi pärjäämisessä, ja ruuna ohitti Exit Fastbackin heti maalin jälkeen. Kunto riittää kärkeen. 10 Rivercapes Way starttasi viime vuonna parissa ikäluokkakilpailussa, eikä ollut niissä mikään täysi turisti. Tammalla saatetaan ajaa kauden avausstartti ilman suurempaa kunnianhimoa, ja etenkin takarivin lähtöpaikan vuoksi. 12 Kivarin Quickstep ei pystynyt Rovaniemellä kärkiparin tasolle, mutta oli suoritus joka tapauksessa positiivinen. Ruuna matkasi myös Ylivieskassa kaukana Exit Fastbackista ja kiri maalisuoran ulkoa lujaa, mutta ei ehtinyt haastamaan. Tässä lähdössä voi helposti käydä samalla tavalla.

Lähtö 8, Toto5-5, Troikka – A: 1,9 B: 12,11,7,2,6,8,3,4,5,10
Moni viime starteissa positiivisesti esiintynyt hevonen sai hankalan lähtöpaikan, joten yllätykseltä haisee. 1 Mahatma Gee ei hyödy sisäradan lähtöasemista, mutta voi toisaalta saada pikkutuureilla tosi onnistuneen juoksun. Ori puristi viimeksi 400 metrin kirillä reilun päänmitan voittoon ja vaikuttaa nousukuntoiselta. 9 Jerome di Quattro puski viimeksi pitkällä kirillä vakuuttavaan voittoon. Vieremällä vastusta oli enemmän ja matkavauhti liiaksi vastaan. Lähtöpaikka ei ole tälle hevoselle kovin iso miinus, sillä vääntövoimaa riittää oman juoksun tekemiseen.

12 Dainamin lopetti Kajaanin 75-tammalähdössä ulkokautta terävästi ja oli lähellä ohittaa Endless Storyn hieman ennen maalia. Konkaritamman juoksuhalut ovat edelleen kohdallaan, ja se pystyy nousemaan takajoukoista kärkimatsiin, jos juoksunkulku sen edes jotenkin mahdollistaa. Viime aikoina maileja juossut 11 Bring Me Bajern on suorittanut positiivisesti ilman voittoja. Viimeksi ruuna eteni loppukurvissa hyvin, mutta sortui 300 jäljellä laukalle ja menetti saumansa kärkeen. 7 Visual Alert meni Bodenissa toisesta ulkoa ennätyksensä, eikä näyttänyt olevan maalin kohdalla täysin väsynyt. Lähtöpaikka taitaa tietää taustalle pakittamista, ja pärjääminen on sen jälkeen paljon muiden tekemisistä kiinni.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 600 riviä)

2 Luxus Vice (7,6)

2,4,5,8 (1,6)

2,7 + 6,1,4 (8,3)

2,6,11 + 10,12,1 (5,8)

1,9,12 + 11,7 (2,6)

Troikka L7 (20 riviä) 2 – 6,11,10,12,1 – 6,11,10,12,1

Troikka L8 (20 riviä) 1 – 9,12,11,7,2 – 9,12,11,7,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]