Vihjeet 23.12.2023

22.12.2023

Lähtö 1 – A: 2 B: 4,1,6,5,3,7

2 Koskelan Valtti palasi vajaat kaksi viikkoa sitten tauolta hyvässä iskussa ja on samanlaisena kiinni voitossa tässäkin porukassa. Ruuna eteni viimeksi viimeisellä takasuoralla kolmannen kautta keulaan ja piti muut takanaan kevyesti. Vastus jopa kevenee hieman. 4 Säpikäs ohitti viimeksi kirivaiheessa ulkokautta monta hevosta ja tuli lopun selvästi porukan parasta vauhtia. Suoritus oli tosi lupaava, ja tamma pystyy tässä ainakin kakkossijalle, jos lyhyt starttiväli ei tuota ongelmia. 1 Tee Wee Tulitähti laukkasi viimeksi maalisuoralla voittomatsista sekavassa ja epätasaisessa lähdössä. Tamman vauhdit eivät välttämättä riitä Koskelan Valttia vastaan, mutta muiden lyöminen ei yllättäisi. Juoksupaikka suosikin peesissä voi olla avain kakkosrahoihin.

Lähtö 2 – A: 6 B: 1,9,5,7,10,2,3,8,4
6 Ker Miel eteni Kaustisella nopeasti johtopaikalle, veti avauskierroksen puolireipasta tahtia ja hallitsi lähtöä perille saakka. Edellinen ykkössija irtosi samalta juoksupaikalta ja päinvastaisella vauhdinjaolla. Ranskalaisoriilla vaikuttaa olevan vielä paljon vauhteja reservissä, ja voittoon on saumoja hieman raskaallakin juoksulla. 1 Fairy Wind sujutteli Kuopiossa kirivaiheen sisäkautta ja sai lopulliset tilat vasta sata ennen maalia. Voimia jäi talteen, ja nyt nopea avaaja pääsee joko keulaan tai terävimmän kärjen tuntumaan. 9 Northwind Magna jäi viimeksi Ker Mielin taakse pussiin ja paikkasi edelliskerralla laukkansa vahvasti. Tamman uran avausvoitto roikkuu ilmassa, ja siihen on saumoja tässäkin, jos takarivi ei tuo liikaa mutkia matkaan.


Lähtö 3 – A: 5 B: 8,1,9,4,10,7,3,2,6

5 Vikun Arvo palasi Kuopiossa kahden kuukauden tauolta ja jäi keulasta kakkoseksi tasaisessa maaliintulossa. Ruuna ei ollut missään nimessä parhaimmillaan, mutta voi parantaa startti alla paljon. Siihen on syytäkin, sillä vastus tiukkenee hieman. 8 Ari teki Seinäjoella hyvän suorituksen toiselta ilman vetoapua häviten vain keulahevoselle. Edellisessä startissa ruuna laukkasi maalisuoralla voittomatsista. Suosikin ykköshaastaja vaikeista lähtöasemista huolimatta. 1 Varjohehku kiri Kuopiossa porukan perältä vauhdilla kolmanneksi ja oli lähellä ehtiä voittoon saakka. Sisäradan lähtöpaikka ei ole tammalle varsinainen etu, mutta kuntonäytöt riittävät tässä porukassa pitkälle.

Lähtö 4, Troikka – A: 6 B: 9,8,10,2,3,1,5,7,4
6 Interlude Ferm on kiinni viidennessä peräkkäisessä voitossa. Viime ykkössijoista kolme tuli keulajuoksuilla, ja tie johtopaikalle näyttäisi olevan avoin tässäkin lähdössä. Ori on selkä nopea että vahva, ja sen lyöminen voi olla vaikeaa, vaikka joku vastustaja tulisi vaatimaan vauhtia aikaisessa vaiheessa. 9 Ilos Sansibar ei ollut Joensuussa ihan parhaimmillaan, mutta palasi Oulussa voittokantaan komealla kirillä. Vauhtikestävyys on ruunan parhaita ominaisuuksia, ja aikainen kiriinlähtö lienee tarpeen suosikin päihittämiseksi. 8 Knocking Match otti viimeksi varman keulavoiton maltillisen alkuvauhdin jälkeen. Edellinen ykkössija tuli pitkällä kirillä takajoukoista. Nyt vastusta on enemmän kuin noissa starteissa, joten hieman lisää vaaditaan.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 16,15,12,13 B: 3,5,1,2,9,14,4,10,11,7,8
Äimärautiolla harvemmin voitetaan numerolla kuusitoista, mutta 16 Rivercapes Way on riittävän hyvä hevonen siihen tehtävään. Viimeksi Joensuussa tamman juoksu meni ihan pieleen, mutta kiri kantoi silti hienosti kakkoseksi. Mikkelissä juoksunkulku oli inhimillisempi, ja tamma eteni lopussa neljännen kautta voittoon. Kesällä Torniossa 75-tammalähdön voittanut 15 Bellatrix Club on kaksi starttia alla vaarallinen. Tamma ei saanut viimeksi Interlude Fermin takaa vapaata kiriväylää, mutta mahtui työntymään toiseksi.

12 Exploding Anna jatkaa vakaassa kunnossa ja on tottunut tekemään pitkää työpäivää kirikaistoilla. Tamma kiri Kaustisella ulkokautta ohi koko pääporukan, mutta säästeliäämmän juoksun saanut 13 Elena K.J. spurttasi maalisuoralla selityksittä ohi. Kaksikko starttaa nyt samalta paalulta ja vaikuttaa tähän paikkaan aika tasaveroiselta. 3 Sahara Maniac yrittää paalulta pakomatkaa, mikä voi hyvinkin onnistua, jos kunto on kohdallaan suoraan puolentoista kuukauden tauolta. Tamma pärjäsi kesällä 75-tasolla pariin otteeseen ja pystyy kehittymään vielä paljon.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 1 B: 8,5,3,10,2,9,7,6,4
1 Isosalon Se hakee koko matkan johtoa ja kolmatta peräkkäistä voittoa. Porin ykkössija tuli keulahevosen takaa, ja pienestä voittomarginaalista huolimatta voimia näytti jäävän reilusti varastoon. Myös Oulussa sekä kuski että hevonen tekivät vain tarvittavan, ja voitto irtosi keulapaikalta vakuuttavasti. 3100 metriä tuskin on ongelma, ja ruuna on selkeä suosikki, vaikka vastus tiukkenee hieman viime lähdöistä. 8 Salaliitto teki Kaustisen lumituiskussa tasaisen suorituksen sisäradalta, mutta ei ansaitse moitteita, kun vastassa oli pari tosi hyvää 75-tason hevosta. Ruuna on mielummin vahva kuin nopea, ja 3100 metriä sopii sille mainiosti.

5 Uhmapeli juoksi Kaustisella Salaliiton edessä sisäradalla, jäi kolmannella puolikkaalla väsyvän taakse pussiin ja eteni maalisuoralla aivan tallikaverinsa kupeelle. Ruuna on tehnyt talvikaudella tasaisen hyvää työtä ja pystyy tässäkin tehtävässä korkealle. 3 Ohiheittäjä hävisi viimeksi vain moninkertaisesti tienanneelle Hissun Turbolle ja jätti taakseen voittoputkessa kilpailleen Vapassin. Juoksu meni toki aivan nappiin, mutta niin käy luultavasti tässäkin. 10 Annan tippui Kuopiossa lähtölaukan myötä porukan perälle ja eteni kierroksen kirillä vahvasti kakkoseksi. Taulussa näkyvän yllätysvoiton suoritus oli vieläkin parempi. Tammalla on oikeana päivänään selkeä yllätyssauma.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 6,5 B: 12,2,11,1,3,4,10,8,9,7
Syyskaudella loistavaa työtä tehnyt 6 Mc Lee epäonnistui tuoreimmassa kilpailussaan, kun laukka yllätti puolimatkassa. Seinäjoen lähtö oli tätä hieman kovatasoisempi, ja ruuna eteni ulkokautta kakkosmatsiin koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen. Suosikki ei ole pätenyt lähtönopeudellaan ainakaan tähän asti, ja juoksun epäonnistumiseen on selkeä riski. 5 Elenors Magic otti taulussa näkyvät voitot tätä kevyemmissä ympyröissä, mutta tosi hyvillä suorituksilla. Nopea ruuna pääsee tässä joko keulaan tai kärjen tuntumaan ja on mukana matsissa, jos kuukauden tauko ei ole vaikuttanut kuntoon negatiivisesti.

12 Stoneisle Tornado sai vetää viimeksi porukkaa rauhassa, eikä voitto vaatinut hevoselta läheskään parasta potkua. Seinäjoen startin suoritus toiselta ilman selkää oli loistava ja kertoi tamman suuresta kapasiteetista. Nyt vain lähtöpaikka pudottaa tamman B-karsinan puolelle. 2 Governor Hoss on niin hyvä hevonen, että ansaitsee huomiota peleissä suoraan neljän kuukauden tauoltakin. Ruuna on tosi lahjakas kilpuri voittosummaansa nähden, mutta kilpailu on ollut katkonaista oikeastaan läpi uran. Myös 11 Noble Ale olisi pystynyt keräämään paljon enemmän palkintokauroja onnekkaammalla sairaushistorialla. Viime voitto tuli keulasta oikein vakuuttavasti, ja ruunassa on ainesta vielä paljon parempaankin.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 2,7 B: 6,4,3,5,10,1,8
Pienimmillä voittosummilla kisaan lähtevät hevoset valtaavat A-ryhmän. 2 Ari Potter on paremman lähtöpaikan turvin niukka ykkösrankkaus. Ruuna voitti Seinäjoella hopeadivisioonakarsinnan vakuuttavasti ja jatkoi Kaustisella yhtä eleettömällä ykkössijalla. Nyt pahimman kilpakumppanin torjuminen lähtösuoralla olisi tärkeä asia, ja Ari Potterin nopeus riittänee siihen. 7 Vauhtis on kuntopuntarissa hieman Ari Potteria edellä, joten voittoon on täydet saumat vaikka sen ulkopuolelta. Tuorein ykkössija tuli Valkeala-ajossa keulasta ylivoimaisesti, kun ori lisäsi kolmannella puolikkaalla tahtia ja tiputti viimeisen vastustajan peesistään jo maalisuoran alussa.

6 Hissun Turbo sortui Kaustisella laukkaan kirikierroksen alussa. Pitävä jäärata sopii ruunalle hyvin, kuten edellisessä Oulun startissa nähtiin. A-kaksikon lyöminen vaatii ruunalta huippusuorituksen. 4 Pärttyl laukkasi viimeksi pahoin heti lähtösuoralla, ja se startti oli siinä. Seinäjoella ruuna ei voinut Ari Potterille mitään, mutta oli hyvä kakkonen ulkokautta kirimällä. Totosija häämöttää ehjällä suorituksella. 3 Havglimt eteni Porissa kirivaiheen sisäkautta ja tuli maaliin selvästi voimissaan. Tuorein suoritus Oulussa ei ollut aivan samaa tasoa. Tämän lähdön voittaminen vaatii ruunalta parhaan suorituksen Suomen kamaralla.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 7,1,4 B: 6,11,2,3,9,12,8,5
7 Ramsgate teki Bodenin kahden hiitin kisassa tasaiset suoritukset sisäradalta. Vastassa oli hyviä hevosia, eikä ruuna ansaitse minkäänlaisia moitteita. Aiemmat voitot tulivat sekä keulasta että selästä. Johtopaikalle ei taida olla asiaa ilman muiden suostumusta, mutta lähtönopeutta löytyy sen verran, että seiskarata ei välttämättä ole ongelma. 1 God Knows on tehnyt hyviä suorituksia keulasta ja saattaa pystyä torjumaan kiihdytyksessä kaikki. Ruunan voittosumma on noussut nopeasti, ja tämän porukan päihittäminen vaatii parannusta tuoreimmasta suorituksesta.

4 King of the North teki GLi Grand Prix’n karsinnassa hyvän loppukirin ja kesti finaalissa raskaan juoksun kunnioitettavalla tavalla. Ruuna jatkaa elämänsä iskussa ja saanee tässä sopivat iskuasemat kärkiporukassa. 6 Cheval Mon Ami ei saanut Vermossa otetta kärkihevosesta ja taipui taustalle, mutta ei luovuttanut kokonaan. Edellisessä startissa ruuna jäi sisäratajuoksun päätteeksi pussiin. Nopea avaaja hakee alussa asemia ja voi päästä jopa ohi kaikista sisempää starttaavista. 11 Uncia sai viimeksi keulan takaa kiritilat maalisuoran alussa ja ehti voittoon. Voimia näytti jäävän talteen runsaasti. Ruuna on takarivistä hieman juoksunkulun armoilla, mutta pystyy kirimään tässäkin porukassa korkealle.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 1,3 B: 2,4,9,5,7,6,8
1 The Big Payback pakitteli Kasvattajakruunun finaalissa porukan perälle, sai tulla sisäkautta sujuvasti maaliin ja täytti paikkansa kivenkovassa lähdössä. Ruunan tuorein voitto tuli keulasta, ja sillä on tässä hyvä mahdollisuus koko matkan johtoon. 3 Francis Coccola teki GLi Grand Prix’n finaalissa laatusuorituksen pitkällä kirillä ja vaikuttaa selvästi suurimmalta uhalta suosikkivoitolle. Ruuna osaa avata reippaasti auton takaa, mutta keulaan pääseminen saattaa olla liikaa vaadittu. Kuntopuntarissa ruuna ei ole kovin paljoa suosikkia jäljessä, jos ollenkaan.

2 Aguero juuttui kahdessa viime startissa kolmoskaistalle, ja juoksu meni pieleen etenkin Oulun kilpailussa. Viimeksi ruuna kiri taustalta hyvin perille ja oli selvästi sijoitustaan parempi. A-hevosten lyöminen vaatii ruunalta kenties koko uran parhaan suorituksen. 4 Black Swan N viimeisteli helpolla keulavoitolla ja on nyt uransa kovimman paikan edessä. Kolmevuotias kehittyy kaiken aikaa, mutta tämän lähdön voittaminen vaatii tosi paljon. 9 Mister Provident oli lähellä ohittaa edellä mainitun karsinnassa. Takarivi on miinusta nopealle avaajalle, mutta juoksu voi toisaalta mennä täysin putkeen, jos suosikin selän pitäminen alussa onnistuu.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 1,8 B: 9,7,2,3,11,6,4,10,12
1 Selmer I.H. lisäsi viimeksi keulassa koksia uuniin jo päätöskierroksen alussa ja piti maalisuoralla ainoan uhkaajansa varmasti kurissa. Edellisessä startissa ruuna pakitteli alussa taustalle, kiri ulkokautta vauhdilla ja tavoitti viimeisen vastustajan hieman ennen maalia. Tuo vastustaja oli 8 No Limit Royalty, joka ei ole hävinnyt muille hevosille kahteen kuukauteen. Nyt lähtöpaikat ovat periaatteessa Selmer I.H:n puolella, mutta se tuskin pystyy torjumaan alussa kaikkia, joten myös No Limit Royaltyllä on mahdollisuutensa.

9 Kurri Jari Boko piti Mikkelissä vauhtia yllä keulan rinnalla ja kesti hyväksi kakkoseksi. Edelliset kaksi starttia pilaantuivat laukkoihin, joista Vermon hyppy tuli häiriöstä. Ori saattaa parantaa edelleen ja pystyy parhaimmillaan ollessaan A-kaksikon tasolle. 7 Super Schissel oli oikein hyvä kakkonen Seinäjoella ja teki lupaavan suorituksen myös Porin tasokkaassa montélähdössä, mutta loppukurvin laukka pilasi pelin. Ruuna pystyy korkealle, jos löytää kiihdytyksessä kelvolliset kiriasemat. 2 Dozen of Oysters sai rauhoittaa toissa kerralla keulassa tahtia merkittävästi, eikä joutunut voiton eteen koville. Viimeksi ruuna ei pystynyt ohittamaan kärkiparia, kun vauhti kiihtyi maltillisen alkumatkan jälkeen tuntuvasti. Ruuna kilpailee yhtä divisioonaa aiempaa korkeammalla, ja voitto vaatii paljon hyvistä lähtökuopista huolimatta.

Toto75-vihjesysteemit (480 / 2000 riviä)

16,15,12,13 (3,5)

1 Isosalon Se (8,5)

6,5,12,2,11 (1,3)

2,7 (6,4)

7,1,4 + 6,11 (2,3)

1,3 (2,4)

1,8 + 9,7,2 (3,11)

Toto4-vihjesysteemit (20 / 50 riviä)

2,7 (6,4)

7,1,4,6,11 (2,3)

1 The Big Payback (3,2)

1,8 + 9,7,2 (3,11)

Troikka L4 (20 riviä) 6 – 9,8,10,2,3 – 9,8,10,2,3

Troikka L7 (20 riviä) 6 – 5,12,2,11,1 – 5,12,2,11,1

Troikka L9 (20 riviä) 7 – 1,4,6,11,2 – 1,4,6,11,2

Troikka L11 (20 riviä) 1 – 8,9,7,2,3 – 8,9,7,2,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]