Vihjeet 23.3.2023

22.3.2023

Lähtö 1 – A: 4,6 B: 3,2,1

4 Field’s Gimmick lopetti kokeessa 17,5-vauhtia hyvällä tyylillä ja on suosikki heti uransa avauskilpailussa. Koelähdön loppuaikaan jäi selvästi varaa, ja tämän tehtävän klaaraaminen vaatinee hieman kovempia vauhteja. 6 Lex Lincoln lopetti Kaustisella porukan parasta vauhtia ja ehti aivan voittajan tuntumaan. Kaksi pakkia ei ole pienessä lähdössä merkittävä haitta. 3 Dassler Combo avasi uransa kaksivuotiaana tasaisella suorituksella sisäradalta. Sen jälkeen alle on kertynyt pari poisjääntiä. A-kaksikon lyöminen vaatii kovempia vauhteja kuin syksyn startissa, ja ruunassa on siihen varmasti ainesta.

Lähtö 2 – A: 9 B: 5,4,6,1,8,3,2,10
9 Harjan Valtias eteni Torniossa 80 metrin takamatkalta tasaisesti kohti kärkeä, siirtyi loppukaarteessa johtoon ja lasketteli oikein varmaan voittoon. Viisivuotias on parantanut joka starttiin, ja sisältä löytyy vielä paljon näkemättömiä vauhtivaroja. Lähtö on aika samaa tasoa kuin viimeksi, joten ori saa selkeän suosikkiaseman. 5 Sidde on uusi ja varteenotettava haastaja suosikille. Tamma teki uransa avauskilpailussa kelpo suorituksen johtopaikalta, vaikka hävisi tiukan kaksintaiston aivan kalkkiviivoilla. 4 Korven Lempi eteni Torniossa ensimmäisen takasuoran laukan jälkeen kakkoseksi ja saa nyt kyytiinsä Santtu Raitalan. Tamma pystyy ehjällä suorituksella isoon ennätysparannukseen, eikä suosikin haastaminen ole täysin poissuljettu juttu.


Lähtö 3 – A: 7 B: 4,5,6,2,3,1

7 Pärttyl kohtasi kahdessa viime kilpailussaan avoimen tason hevosia, eikä pystynyt nousemaan kummallakaan kertaa kärkikamppailuun. Viimeksi kirikierros tultiin voittajan toimesta alle 22-vauhtia, ja ruuna pysyi yllättävän hyvin vauhdissa mukana. Tämä lähtö näyttää suosikille oikein sopivalta, ja ehjällä suorituksella voitto häämöttää. 4 Valtori juoksiviimeksi divisioonakarsinnassa ja teki toisesta ulkoa tasaisen suorituksen. Voitokas ruuna ei ole ollut ihan parhaimmillaan viime aikoina, mutta nykykunnon mukainen suoritus kantaa tässä silti korkealle. 5 Ksar sai Vermossa sisäradalta myöhäiset kiritilat ja ylitti maalilinjan porukan keskellä hyvävoimaisen näköisenä. Tämä lähtö on suosikki poislukien selvästi kevyttasoisempi kuin normaalisti.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,9,6,5 B: 1,11,4,3,8,7,10,12
Yllätysherkän näköinen lähtö, jossa 2 Snowflake on hyvän lähtöpaikkansa turvin suosikki ylisarjassakin. Tamma voitti viimeksi keulasta tosi maltillisen matkavauhdin jälkeen ja otti edellisen ykkössijansa 800 metrin kirillä parijonosta. Santtu Raitala pääsee valitsemaan loistoasemista ajokilleen sopivan taktiikan. 9 Club Nord Pro ei pystynyt viimeksi toiselta ilman selkää parhaiden vauhtiin, mutta ei toisaalta lopulta taipunut kauas kärjestä. Pidon kanssa näytti olevan ongelmia, ja kesäkelit vaikuttavat sopivan ruunalle paremmin. Sopivassa porukassa silti yksi pelihevosista.

6 Livi Passport voitti viime kesänä neljä kertaa ja vetäytyi heikommin menneen loppukauden jälkeen talvitauolle. Nopea ruuna on merkittävästi tauluaan parempi ja huomioidaan heti pelikupongeilla. 5 Springwind Lotta on tehnyt talven aikana paljon positiivisia suorituksia. Vauhtikestävyys on tamman paras puoli, ja lähtönopeuden puute tarkoittaa puolestaan usein raskaita reissuja. Reipas matkavauhti olisi iso plussa. 1 Wildest Wonder ei saanut viimeksi sisäradalta kirisaumaa ja vaikutti hieman nousukuntoiselta. Tässäkin on tiedossa sujuva juoksu kärjen tuntumassa, ja ruuna pystyy sopivien tilojen auetessa voittamaan lähdön.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 13,11 B: 10,14,12,7,2,1,4,5,3,6,9,8
13 Liekehtii juoksi viimeksi valtaosin keulahevosen rinnalla ja nappasi maalisuoralla varman voiton. Tamma näytti jo viime kaudella kykyjään puhkaisemalla tähtirajan, mutta valitettavasti sortui usein laukkoihin. Suunta vaikuttaa viime startin perusteella oikealta, eikä vastus ole tässä juurikaan viimekertaista kovempi. 11 R.R. Popeda päätti viime kautensa ikäluokkatasolla, ja nuo lähdöt olivat parhaiden osalta hieman liian kovaa keittoa. Tamma palaa tauolta sopivan näköiseen porukkaan ja nousee heti A-ryhmään. Tästä hevosesta kuullaan vielä.

10 Eskolan Jans on kilpaillut harvakseltaan ja menestynyt yleensä hyvin, kun on päässyt starttiviivalle saakka. Viime suoritus keulasta oli positiivinen, ja nyt rattaille hyppäävä Kari Alapekkala on mielenkiintoinen muutos. 14 Fredrikson on mennyt neljä kertaa putkeen ravia, mikä on uskomaton suoritus hevosen aiempaan laukkahistoriaan peilattuna. Ruuna hävisi viimeksi 75-tasolla vain yhdelle tosi hyvälle ja kiertää tässä tehtävässä kärkitaistoon, jos ravisävel jatkaa soimistaan. 12 Saran Velitouho vaikuttaa nousukuntoiselta ja voi yltää tässä korkealle, jos parantaa vielä hieman. Viime kerran kiri sisäradalta oli 30-vauhtinen, eikä kärki jäänyt lopulta kuin parin valjakonmitan päähän.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 9,3,6 B: 1,4,8,11,7,5,2,12,10
Viime kautensa Breeder’s Crownin finaaliin päättänyt 9 Goolagong Zet on erittäin mielenkiintoinen tulokas Suomen ravikartalle. Tamma otti tuoreimman voittonsa painelemalla keulassa alusta asti reipasta, meni täyden matkan alle neljäätoista läpi, eikä ollut maalissa edes väsynyt. Luokkaa siis riittää näihin ympyröihin. 3 The Great Kemp jäi toissa kerralla pussiin ja oli viimeksi osittain juoksunkulun uhri. Kiritilat löytyivät lopulta sisäkautta, mutta ruuna ei kyennyt ihan kärkirintaman vauhtiin. Hevosessa on ainesta parempaan, ja lähtöpaikka on nyt hyvä.

6 Visual Alert avasi Suomen uransa voittamalla lievästi ylivauhtisen lähdön takajoukoista kirimällä. Tamma ohitti kärkikolmikon päätössatasella, eikä ollut maalissa väsynyt. Menestys jatkuu tässä vastaavilla otteilla, vaikka tehtävä näyttää hieman haastavammalta. 1 Millie de Veluwe teki Kuopion 75-lähdön maalisuoralla keulassa ylimääräisiä mutkia ja siirrettiin maaliintulon jälkeen kolmossijalle. Bodenissa tamma jäi keulan taakse täysin pussiin. Luvassa on jälleen joko keulajuoksu tai reissu kärkihevosten tuntumassa. 4 Astrid Broline oli viimeksi kaukana parhaastaan ja jäi edelliskerralla liian pitkäksi aikaa pussiin. Nopea tamma riittää tässä porukassa korkealle, mikäli viime kerran vaisuus oli vain ohimenevää.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 9 B: 6,11,16,7,3,12,15,8,13,14,10,5,4,1,2
9 Interlude Ferm voitti Staer Cupin ensimmäisen karsinnan 1200 metrin kirillä ylivoimaisesti ja jatkaa selkeänä suosikkina. Kovalla voittoprosentilla jatkava ruuna on suorittanut luotettavasti ja pystyy tekemään oman juoksunsa vaikeistakin lähtöasemista. Kierrettävää voi tulla viime kertaa enemmän, mutta suosikin lyöminen vaatii silti joltain vastustajalta huippusuorituksen. 6 Boulder Vulcanus eteni viimeksi kakkoseksi voimatta edellä mainitulle mitään. Ruuna on ollut positiivinen kauden jokaiseen kilpailuun ja hyötyy 3100 metrin matkasta.

11 Irvin Star toimi Kaustisella vauhdinpitäjänä, eikä jaksanut aivan perille, vaikka onnistui lyömään keulahevosen. Suoritus oli joka tapauksessa plusmerkkinen. Vahvuus on ruunan valtti, ja juostava matka lienee plussa, vaikka alla on vain yksi 3100 metrin startti ennen tätä. 16 Roughenough Vice nappasi viimeksi kakkosrahat voimatta keulassa juosseelle suursuosikille mitään. Numerolla 16 voittaminen Äimärautiolla on vaikeaa juostavasta matkasta riippumatta, ja juoksunkulkuun tarvitaan suotuisia tuulia. 7 Castle in the Sky sai viimeksi sujuvan sisäratajuoksun ja lopetti ulkokautta vauhdilla. Ruuna vaikuttaa nousukuntoiselta ja pystyy tässäkin korkealle, jos ravirytmi pysyy kasassa alusta loppuun.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1 B: 10,3,7,9,8,6,4,2,5,12,11
1 Lake’s Action palasi Seinäjoella tauolta laatusuorituksella ja on keulapsyykillä ainoa A-hevonen, vaikka vastus on varsin hyvätasoinen. Ruuna avasi viimeksi terävästi, mutta joutui pakittelemaan ulkoradoilta porukan viimeiseksi sisäradalle. Loppukiri ulkokautta oli lennokas, eikä tankki ollut maalin kohdalla tyhjä. 10 Bismarck Comery jäi Kuopiossa sisäradan syövereihin nakeliin ja laukkasi viimeksi ensimmäisessä kurvissa keulasta, eli kausi on alkanut varsin mollivoittoisesti. Voitokkaan ruunan aiemmat näytöt täytyy pitää mielessä, ja se nousee takarivistäkin suosikin ykköshaastajaksi.

3 Armani Press oli kolmessa kilpailussa kaukana parhaastaan ja teki viimeksi hieman paremman suorituksen. Alla oleva kuukauden tauko voi olla tehnyt hyvää, ja ruuna on tähän porukkaan oikein soiva peli, jos kaikki on vain kunnossa. 7 Moonlight Velvet palasi Rovaniemellä pitkältä tauolta vahvasti positiivisissa merkeissä ja pystyy tässä korkealle, jos juoksu menee putkeen vaikeista lähtökuopista. Ikäluokkatason tamma riittää kyllä oriiden ja ruunien seassakin. 9 Trouble Leader sijoittuu usein kovissakin porukoissa ja jaksaa useimmiten kiriä vaikeistakin asemista vauhdilla maaliin. Voitto vaatii tuuria.

Lähtö 9, Troikka – A: 8,1,2,4 B: 6,9,5,11,12,3,10
8 Aguero voitti Rovaniemellä toiselta ilman selkää hallitusti ja oli viimeksi samalta juoksupaikalta hyvä kakkonen. Ruunalta löytyy parhaat kuntonäytöt tähän porukkaan, mutta mitään helppoa voittoa tuskin on luvassa, sillä paalulta löytyy kolme hyväkuntoista haastajaa. 1 Zolaquer palasi viimeksi parin kuukauden tauolta iskussa ja voitti johtavan rinnalta vakuuttavaan tyyliin. Vastaava suoritus kantaa kärkeen tässäkin. Myös 2 Swan Queen teki ison tasonnoston suoraan tauolta ja puristi 800 metrin kirillä niukasti ykköseksi. Tammassa on ainesta vielä parempaan, ja tässä kärkeen yltäminen vaatiikin parannusta.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 500 riviä)

2,9,6,5 + 1,11 (4,3)

13,11 + 10,14 (12,7)

9,3,6 + 1 (4,8)

9 Interlude Ferm (6,11)

1 + 10,3,7,9 (8,6)

Troikka L7 (20 riviä) 9 – 6,11,16,7,3 – 6,11,16,7,3

Troikka L9 (20 riviä) 8 – 1,2,4,6,9 – 1,2,4,6,9 [Vihjeet: Teemu Hyvönen]