Vihjeet 23.5.2022

22.5.2022

Lähtö 1 – A: 3,1 B: 5,4

3 Barkov Evo juoksi Vieremän koelähdössä lähimpänä keulahevosta, tuli kirikierroksen tasaisesti hieman alle 18-vauhtia ja näytti paremmalta kuin edelliskerralla. Kolmevuotias vaikuttaa vielä keskeneräiseltä, mutta pystyy tässä sopivalta näyttävässä porukassa voittoon. 1 BWT Get Ready lopetti kokeessa 18-vauhtia ja rullaili voimat tallella maalilinjan yli. Ori on suosikin selkeä ykköshaastaja. Edellisiä paljon enemmän rutiinia kerännyt 5 Enchanted Dream on pilannut paljon laukkoihin, ja voittosumma on jäänyt siksi matalaksi. Alle 20-vauhdit saattavat riittää tässä kärkeen, jos ravi maistuu alusta loppuun.

Lähtö 2 – A: 5 B: 4,1,6,2,7,3
5 Steffe palasi Killerillä tauolta ja paransi heti ennätystään lähes kaksi ja puoli sekuntia. Tehtävä oli uran haastavin, eikä ruuna saa moitteita toton ulkopuolelle jäämisestä. Voittokantaan paluu ei välttämättä vaadi minkäänlaista parannusta. 4 Aavan Tarina ei saanut viimeksi ajoissa vapaata keulahevosen takaa. Edellisen startin voitto tuli pienen laukan jälkeen ulkokautta kiertämällä. Tamma pystyy pudottamaan ennätystään ehjällä suorituksella tuntuvasti. 1 Solonen oli Ylivieskassa vaikeuksissa, kun parhaat painelivat kirilenkin alle tähtivauhtia. Ruuna vaikuttaa nousukuntoiselta ja pystyy paalupaikalta totosijalle, jos vain malttaa ravata koko matkan.


Lähtö 3 – A: 4,6 B: 5,3

4 Sobel Conway teki paluun Suomen kilparadoille kuun alussa Vieremällä ja voitti sopivan lähdön parastaan antamatta. Ruuna on sopivassa lähdössä selkeä voittajasuosikki, vaikka tähtäimet on varmasti asetettu aivan eri lähtöihin. Ykköshaastajalle vastaaminen kiihdytyksessä olisi voiton kannalta iso asia, mutta ei välttämätöntä. 6 Evaluate kaatoi viimeksi minilähdössä suursuosikin saatuaan vetää porukkaa suorastaan rikollisen hiljaisella tahdilla. Ori jatkaa nousukunnossa ja joutunee tekemään tässä enemmän töitä voiton eteen. 5 Turno di Azzurra on tehnyt kolme hyvää suoritusta kevätkaudella. Nyt vastassa on kaksi uutta ja kivenkovaa vastustajaa, ja kolmossija vaikuttaa todennäköisimmältä lopputulokselta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,7,1 B: 4,9,11,10,12,3,5,8
Vieremällä keulan rinnalta 15-lopetuksessa voittoon vyörynyt 2 Interlude Ferm jatkoi Killerillä voittokannassa. Nelivuotias eteni kolmannesta ulkoa varmoin ottein ykköseksi, eikä Santtu Raitala ajanut yhtään ylimääräistä voittomarginaaliin. Vauhti oli maalin kohdalla kovimmillaan, ja hevoselle jäi runsaasti voimia varastoon. Vastus on nyt pykälän verran tasokkaampi, ja edessä on uran ensimmäinen autolähtö. Selkeä ykköshevonen, mutta ei mikään jättisuosikki. 7 Next To Wheels voitti Joensuussa Nuorten Sarjan johtavan takaa ja oli viimeksi vielä parempi, mutta matkavauhti oli tuntuvasti vastaan ja hyvä kiri kantoi vain nelosrahoille. Ruuna starttaa suosikin tapaan ensimmäistä kertaa auton takaa, ja näistä lähtöasemista voi olla tiedossa vaikeuksia heti alussa.

1 Mill Diva voitti Joensuussa koko matkan johdon jälkeen ja jätti muut kiripuolikkaalla 20 metrin päähän. Nousukuntoa oli ilmassa jo Vieremällä, kun tamma kiri sisäradalta tilaa saatuaan hyvin maaliin. Autolähtö sujui tuossa startissa hyvin, ja sisäradan paikka on luultavasti enemmän hyödyksi kuin haitaksi. 4 Honey Trix olisi tienannut urallaan yli tuplasti palkintorahaa ilman loppumatkan laukkoja. Tamma on vauhdeiltaan lähdön eliittiä, eikä A-hevosten lyöminen tulisi yllätyksenä. 9 Ditchback Domino on tehnyt hyviä suorituksia nelivuotiskautensa alkuun ja kohtaa nyt parhaiden osalta aiempaa kovemman vastuksen. Kärkisijoille nouseminen edellyttää lisää parannusta, mihin on taatusti mahdollisuuksia.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,1,11 B: 3,9,8,2,6,10,4,5
7 Spritesine jäi Ylivieskan startin loppukaarteessa hakauksiin vastustajan kanssa, eikä enää parannellut maalisuoralla, kun valtaosa vastustajista kiihdytti vauhtia perille saakka. Lappeessa tapahtui paluu voittokantaan keulajuoksulla. Nopea avaaja ei saa tässä helppoja keuloja, mutta pystyy voittamaan muiltakin juoksupaikoilta. Voimalla keulaan ajaminen voi myös olla voittava taktiikka. 1 Ninth Nobleman yrittää puolustaa sisäradalta keulaa, mikä voi onnistua aivan nappistartilla. Ruuna ei ole ihan salamastarttari, mutta tuskin jää aivan porukan perälle alussa. Tuorein kuntonäyttö oli valtava, kun ruuna kesti rankan ylivauhdin hienosti.

11 Mahatma Gee on vakava haastaja edellisille vaikeista lähtökuopista huolimatta, sillä kunto on harjattua terästä. Ori kiri Vieremällä takajoukoista lujaa maaliin ja voitti Oulussa 11,5-lopetuksellaan kymmenien metrien marginaalilla. Kengittä ajamisella voi olla iso osuus viime suorituksissa. 3 Estelle Tröjborg ei pysynyt viimeksi aivan Mahatma Geen perässä, mutta teki joka tapauksessa positiivisen suorituksen. Tamma on kilpaillut tällä kaudella hieman katkonaisesti ja voi olla hiljalleen tuloillaan. 9 Queen’s Visa matkasi Kajaanin ylivauhtisessa lähdössä toisessa ulkona ja piti vauhtinsa ihan hyvin, mutta ei kyennyt vastaamaan ulkoa vyöryneille. Reipas startti saattoi tehdä tamman kuntokäyrälle hyvää.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 9 B: 8,6,7,4,3,1,2
9 Herra Heinämies kiri Oulun 75-raveissa takajoukoista hienosti kakkoseksi ja lähestyi voittanutta Nylandia maaliin saakka. Kirikierros sujui hieman alle 23-vauhtia. Ori on tekemässä hienoa paluuta vakavien ongelmien jälkeen, ja kunto lienee edelleen nousussa. Vastus kevenee viime kerrasta hieman. 8 Koskelan Akseli jäi Savo-ajossa sisäratajuoksun päätteeksi pussiin. Edellisen startin suoritus ei ollut aivan Herra Heinämiehen tasoa. Hieman hitaampi matkavauhti ja asemat lähempänä kärkeä sopivat nopealle ruunalle paljon paremmin.

B-porukasta löytyy enemmän kysymysmerkkejä kuin huutomerkkejä. 6 Sjö Kongen on tehnyt loistavaa työtä montén puolella, mutta kärryt perässä meno ei ole maistunut lainkaan samalla tavalla. Asia voi muuttua jossain vaiheessa, ja silloin ruuna pärjää iltaravitasolal myös kärrylähdöissä. 7 U.R.Faxe ei tehnyt Seinäjoella sisäratajuoksulla ihmeitä, mutta kunto vaikuttaa olevan kuitenkin nousemaan päin. Parhaista suorituksista alkaa kyllä olla jo pitkä aika. 4 Vernanto missasi viime kauden lähes kokonaan ja on tässä vaiheessa iso arvoitus. Luokka riittää kyllä, mutta voitto olisi tässä vaiheessa iso yllätys.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 6,11 B: 4,8,3,9,5,1,2,10,7
6 General Moneymaker teki Umeåssa jättisuorituksen ilman kenkiä ja saa suosikin paineet, vaikka mitään takeita samanlaisesta esityksestä ei voi antaa. Björn Goop käänteli ajokkinsa kiriin viimeisen takasuoran alussa ja istui pari sataa metriä myöhemmin keulassa. Loppu tultiin oriin toimesta kevyesti rullaten, ja tuloksena oli uusi ennätys. Aiemmat esitykset olivat aivan hyviä nekin, mutta ei lähelläkään viimeisintä näyttöä. 11 Volcano palaa puolen vuoden tauolta ja on heti pelihevosia. Ruunalla on ajettu matalamman profiilin lähtöjä kuin Ojanperän tallista yleensä, ja tuloksena on ollut useimmiten voitto. Tässä ei välttämättä ajeta aktiivisesti, vaikka keulassa rauhoitettaisiin alun jälkeen vauhtia.

4 Cash Stecca eteni Tornion kovavauhtisessa lähdössä lopun sisäkautta ja jäi päätössatasella pussiin. Edelliset suoritukset olivat lupauksia herättäviä, ja ori vaikuttaa tulosriviään paremmalta. 8 True Noice joutui tekemään Stayer Cupissa hieman töitä keulapaikan saamiseksi, eikä pystynyt maalisuoralla vastaamaan ulkoa kirineille. Suoritusta ei voi moittia, ja tässä lähdössä vain surkeat lähtöasemat pudottavat ruunan B-kategoriaan. 3 Bribes juuttui Joensuussa kolmannelle radalle, ajoi puolimatkassa voimalla keulaan ja kesti hyvin neljänneksi. Nyt lähtöpaikka voi tietää paljon suotuisampaa juoksua, ja nousukuntoinen ruuna on vakava totoehdokas.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 3,11 B: 4,1,7,8,2,9,6,10,5
3 Vihjeen Vinha nousi Joensuussa kirikaistalle 1200 ennen maalia, eteni nopeasti keulan rinnalle ja taipui maalisuoralla parhaiden vauhdista. Ruuna oli pieni tauko huomioituna aivan hyvä ja pystyi ennätysaikaan. Nyt sillä on loistosauma johtaa alusta loppuun. 11 Hallan Poika alisuoritti viime kilpailussaan rankalla tavalla ja palaa nyt reilun kuukauden tauolta. Ori pärjäsi aiemmin moneen otteeseen tätä kovemmissa lähdöissä ja on heti pelihevosia, mutta yllä leijuu sankka kysymysmerkin muotoinen pilvi.

4 Akimin on päässyt hyvään starttirytmiin ja menestynyt kykyjensä edellyttämällä tavalla. Terveydentilan sailyminen hyvänä on tälle hevoselle tärkein asia, eikä juoksupaikalla tai matkavauhdilla ole isompaa väliä. 1 Markantti palasi viimeksi tauolta ja teki kelpo kirin hankalista asemista. Tamma parantanee otteitaan ja saa nyt reissun kärjen takana. Viime vuosi toi hevoselle pienen sarjanousun, ja tässä on vastassa eri tason hevosia kuin aiemmin. 7 Noriina sai viimeksi myöhään vapaata ja oli jo edellisessä kilpailussa nousuvireisen oloinen. Sarja sopii huonosti ja viivalla on muutama kova, mutta tässä voi olla luvassa tamman kauden paras suoritus. Se voi riittää totomatsiin.

Lähtö 9, Troikka – A: 1,6,8,3 B: 5,4,7,12,2,10,9,11
1 Blaze Beluga ohitti Rovaniemellä kirivaiheessa monta hevosta, mutta kärkikolmikon tavoittaminen ei onnistunut. Se oli mielummin vastustajien hyvyyttä kuin tamman huonoutta. Kunto on edelleen kohdallaan ja lähtönopeutta löytyy sen verran, että ykkösrata tuskin on loukku. Sarja istuu hyvin ja vastus näyttää sopivalta. 6 Silverado Wania teki Vieremällä lupaavan suorituksen sisäratajuoksulla. Tamma meni ennätyksensä suoraan pitkältä tauolta, ja vielä parempaa voi olla luvassa. 8 BWT Eden on kärsinyt vaikeista lähtöpaikoista, ja sama jatkuu tässäkin. Tamma on viime sijoituksiaan parempi ja kohtaa aika sopivan näköisen porukan, mutta tuuria toki vaaditaan.

Lähtö 10 – A: 4 B: 6,5,3,2,1
4 Cover Prince joutui tekemään viimeksi juoksunsa itse, mutta puski siitä huolimatta 75-voittoon. Maili ei välttämättä ole ruunan lempimatka, mutta vastuksen puolesta se on tähän paikkaan iso suosikki. 6 Four on the Floor palasi Torniossa voittokantaan alle 12-vauhtisella kirillä ja voi olla pari starttia alla vieläkin parempi. Ruuna vaikuttaa hyötyvän kenkien riisumisesta tuntuvasti. 5 Scorzone sai viimeksi hieman myöhäiset kiritilat ja vaikutti aiempaa paremmalta. Edelle rankattujen voittaminen yllättäisi hieman.

Toto5-vihjesysteemit (120 / 400 riviä)

2,7,1,4,9 (11,10)

7,1,11 + 3,9 (8,2)

9 Herra Heinämies (8,6)

6,11 + 4,8,3 (9,5)

3,11,4,1 (7,8)

Troikka L7 (20 riviä)

6 – 11,4,8,3,9 – 11,4,8,3,9

Troikka L9 (20 riviä)

1 – 6,8,3,5,4 – 6,8,3,5,4

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]