Vihjeet 24.10.2022

23.10.2022

Lähtö 1 – A: 3 B: 5,2,1,4

Koelähdössä 32-vauhtia hyvällä tyylillä lopettanut 3 Jockas Rita on suuri voittajasuosikki. Nelivuotias pystynee tarvittaessa merkittävään ajalliseen parannukseen ja on kiinni voitossa ilman yllättäviä askelvirheitä. 5 Aarnio otti viimeksi laukan lähtösuoralla, eikä pystynyt enää parantamaan taustalta, kun matkavauhti pysyi reippaana. Edelliskerralla voitto oli lähellä pienestä laukasta huolimatta. 2 Jokirannan Lissu ei pysynyt viimeksi parhaiden mukana vauhdin kiihtyessä, mutta teki kuitenkin uransa parhaan suorituksen. Edelle rankattujen lyöminen vaatii vielä paljon lisäparannusta.

Lähtö 2 – A: 8 B: 7,5,3,1,4,6,2
8 Interlude Ferm kiri viimeksi Ponsse Cupin karsinnassa kolmannesta ulkoa päätöspuolikkaan 13-vauhtia ja oli tappiosta huolimatta hyvä. Rima laskee nyt vastuksen osalta, ja ori on omalla tasolla suorittaessaan kiinni voitossa, vaikka juoksupaikka löytynee jälleen porukan perältä. 7 Zetaime kiri viimeksi hankalista asemista tasaiseen kakkosrintamaan ja oli sijoitustaan parempi. Rovaniemellä kiritilojen aukeaminen noin 10 metriä aikaisemmin olisi tietänyt voittoa. Kunto voi riittää jopa suosikin haastamiseen. 5 Last Gunslinger kiri viimeksi lähimmäksi keulavoittajaa ja on ollut muutenkin hyvä, lukuunottamatta taulun keskimmäistä kilpailua. Suosikin haastamiseen on saumoja, jos lyhyt starttiväli terävöittää ruunaa hieman.


Lähtö 3 – A: 5,4,6 B: 1,2

Pääosin valtakunnan kovimmissa kylmäverilähdöissä juossut 5 Nyland on suosikki hieman helpommassa tehtävässä. Ori ei yltänyt Turun PM-lähdössä 1200 metrin kirillä kärkikuvioihin, mikä oli odotettu tulos kivenkovassa porukassa. 4 Koskelan Akseli ja 6 Hissun Turbo kohtasivat Joensuussa, ja jälkimmäinen piti 21,5-lopetuksessa varmasti pintansa. Hissun Turbo jatkoi viime lauantaina Porissa hyvää työtään paikkaamalla alkulaukkansa mailin matkalla vahvasti. Kaksikko vaikuttaa tähän paikkaan aika tasaväkiseltä.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 6,5 B: 7,11,1,9,3,8,2,4,10
6 Indyana Rockabell nappasi Bodenissa kakkosrahat ylivoimaisen keulavoittajan takaa. Edellinen ykkössija irtosi keulasta 15-vauhtisen päätöskierroksen voimin. Vastus on nyt hieman tasokkaampi. Vapaa rata vaikuttaa sopivan tammalle parhaiten, joten ajotaktiikka lienee aktiivinen. 5 Complicated veti Seinäjoella porukkaa puolireipasta tahtia ja piti muut visusti kurissa. Ruunassa tuntuu olevan ainesta vielä paljon parempaankin. Reilun kuukauden tauko ja valmentajanvaihdos vaikeuttavat arviointia.

7 Goosebumps kohtasi Ponsse Cupin karsinnassa muutaman kovan ja taipui johtavan rinnalta maalisuoralla. Suoritus ei sinänsä ollut yhtään edellistä voittostarttia huonompi. Juoksusta uhkaa tulla taas kuluttava, kunto riittää kärkeen. 11 Stoneisle Tornado on jää pienen tauon ja vaikeiden lähtöasemien vuoksi haastajaleiriin. Tamma teki viimeksi OK kirin takajoukoista, muttei pystynyt nousemaan kärkikamppailuun. 1 Kasper D.Boko kiri viimeksi vauhdilla maaliin ja vaikutti nousukuntoiselta. Sisäradan lähtöpaikka tuskin on etu hieman epävarmalle avaajalle, mutta tuureilla juoksu voi mennä aivan nappiin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8 B: 4,2,6,7,1,9,10,5,3
8 Fuego pääsi etenemään viimeksi pitkältä pakilta sujuvasti pääporukan peesiin, mutta jäi maalisuoralla kärkirintaman taakse voimissaan pussiin. Hieman paremmilla tuureilla sijoitus olisi voinut parantua monta pykälää. Ruuna parantanee startti alla, eikä vastus näytä ollenkaan pelottavalta. 4 Hetimite pystyy heittämään ravin maistuessa tiukan haasteen. Ruuna laukkasi viimeksi loppukurvissa kärkiparin ulkopuolelta ja ehti terävällä lopetuksella vielä kolmanneksi. Nykyvire on pieni arvoitus kuukauden tauolta.

2 Hurjalento eteni Rovaniemellä nopeasti porukan vetäjäksi, eikä enää luopunut paikastaan. Tammalle näytti jäävän hieman varaa, ja suoritus oli yksi uran parhaita. Tämän lähdön voittaminen vaatii hieman kovempia vauhteja. 6 Jim Myrberg kehitti viimeksi kelpo kirin porukan perältä ja oli lähellä ehtiä kolmossijalle. Kunto vaikuttaa olevan hiljalleen nousussa. 7 Victori jatkaa tauluaan parempana, vaikkakin onnistumisia tulee edelleen harvoin. Lähtösuora on usein ruunan kohtalonpaikka joko hitaan startin tai laukan muodossa. Kunto riittää tässä porukassa totosijalle.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 6 B: 5,7,10,2,4,3,8,1,12,11,9
6 Uncia on selkeä ykköshevonen suoraan parin kuukauden tauolta. Hienolla voittoprosentilla jatkava ruuna otti viime voittonsa 14,5-vauhtisella kirikierroksella. Juoksun onnistuminen ei ole lainkaan selvä asia muutaman nopean avaajan ulkopuolelta, ja tähän kisaan tuskin on tähdätty erityisemmin. Peleissä kannattaa siis huomioida muitakin. 5 Lillamaggan on tasaisen B-porukan ykkösnimi. Tamma sai viimeksi kiritilat keulan takaa vasta päätössatasella ja spurttasi terävästi maaliin.

Voitokas 7 Procyon jäi viimeksi loppukaarteessa väsyvän taakse jumiin ja menetti mahdollisuutensa. Voitokas ruuna on ylisarjasta ja kuukauden tauosta huolimatta vahvasti pelihevosia. 10 Hypnotique teki ennen taukoaan monta hyvää suoritusta ja vartoo takarivistä ylivauhtia. Ilman sellaista voittaminen olisi yllätys. 2 Taigo Blessed palaa vielä edellisiä pidemmältä tauolta. Nopealla avaajalla on ajettu usein keulasta, mutta tässä vaiheessa taktiikka voi olla passiivisempi.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 2,5,4 B: 7,1,9,11,10,8,6
2 Cheap Thrills jäi Skellefteåssa lähtösuoran laukan myötä viimeiseksi ja kiri lopussa ulkoratoja pitkin vahvasti maaliin. Edelliset Suomen starttien voitot tulivat tätä hieman helpommissa tehtävissä. Loistopaikan saanut ruuna on tehnyt parhaat suoritukset selkäjuoksuilla ja saanee tässä sopivan reissun kärkihevosten tuntumassa. 5 Ilos Silmarillion jatkoi hienoa kauttaan Ylivieskassa kirimällä epätasaisen lähdön kolmanneksi. Ruuna on pärjännyt 75-tasolla saakka ja on jonkinlaiset kiriasemat saadessaan tosi vaaralllinen.

4 Moneykeeper iski Rovaniemellä kultakantaan hienolla suorituksella keulahevosen rinnalta. Ruuna teki positiivista työtä jo monessa aiemmassa kilpailussa. Tässä tehtävässä voitto ei yllättäisi oikeastaan miltään juoksupaikalta. 7 Whogonow joutui käyttämään toissa kerralla ruutia keulapaikan saamiseksi ja oli tappiosta huolimatta positiivinen. Tuorein suoritus samalta juoksupaikalta oli sen sijaan pettymys. Kovaluokkainen ori täytyy pitää edelleen mukana peleissä. 1 Noble Boy S ei ole säkenöinyt viime aikoina, mutta nyt luvassa voi olla tosi onnistunut reissu, eikä voittokaan olisi kummoinen yllätys.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 8,9,4,10 B: 5,7,6,2,1,3
Kaksi helppoa montévoittoa viime starteissaan ravannut 8 Mäen Eino teki aiemmin pari hyvää suoritusta kärryt perässä ja on visaisen Toto5-päätöksen ykköshevonen. Kasirata hankaloittaa tehtävää hieman, mutta ei ole tälle hevoselle ratkaiseva haitta. 9 Alpertto on tehnyt kaksi tasaista suoritusta tauon jälkeen. Viime kaudella hienosti kulkenut ori pystyy parantamaan vielä paljon ja on tässä pelihevosia hieman arvaamallakin.

4 Kevinin Tähti teki toissa kerran vauhtijuoksussa tasaisen suorituksen ja ylsi lähelle ennätyslukemiaan. Seinäjoella ei saatu lisää näyttöjä mahdollisesta nousukunnosta, kun ruuna laukkasi heti alussa hylkäykseen. Vastus ei ole nyt liian kova. 10 Riutan Taika teki Muhos-ajossa väkevän suorituksen toiselta ilman selkää, eikä voittokaan jäänyt kauas. Edellinen suoritus selkäjuoksulla ei ollut samaa tasoa. 5 Aavan Superi ei pystynyt Rovaniemellä aivan samalle tasolle kuin edellisessä startissa, minkä voinee laittaa pienen tauon kontolle. Nopea ruuna voi parantaa lyhyemmällä starttivälillä.

Lähtö 9, Troikka – A: 9,7,10,6 B: 11,12,8,4,2,3,5,1
9 Aguero lopetti viimeksi hieman alle 15-vauhtia, mutta sillä ei irronnut voittoa nollasarjassa, kun keulassa juossut ja 40 metriä edempää startannut 6 Jalumba pystyi samoihin vauhteihin. Vastus on nyt tiukempi, ja suvukkaan kolmevuotiaan täytyy parantaa voiton eteen vielä pykälällä. Siihen uskotaan. 7 Raja Eagle avasi uransa erittäin helpolla keulavoitolla ja pärjää samanlaisena tässä hieman vaativammassa tehtävässäkin. 10 La Courabou paikkasi viimeksi ensimmäisen kaarteen laukkansa väkevästi ja nousee A-ryhmään kahdelta takamatkaltakin. Ruunan otteet voivat kohentua startti alla.

Lähtö 10 – A: 5,6,7 B: 2,3,1,4
5 Happy Doc eteni Rovaniemellä avauspuolikkaan täyttyessä keulaan ja oli lähellä voittaa lähdön. Tamma osaa avata vauhdilla myös auton takaa, eikä tämän seurueen voittaminen koko matkan johdon jälkeen olisi ihmeellinen temppu. 6 Brexit ei päässyt Bodenissa terävästä avauksesta huolimatta keulaan ja sinnitteli jatkossa toisesta sisältä sen minkä pystyi. Nopea tamma on tehnyt parhaat suorituksensa mailin matkalla, ja ehkä tässä ei satsata alkuun aivan täysillä. 7 Heide K. pystyy voittamaan paljon tätä kovempiakin lähtöjä, kun palaset saadaan loksahtamaan kunnolla paikoilleen. Tamman loppukiristä puuttui paras potku viime startissa.

Toto5-vihjesysteemit (180 / 588 riviä)

6,5,7,11,1 + 9,3 (8,2)

8 Fuego (4,2)

6,5,7 + 10,2,4,3 (8,1)

2,5,4 (7,1)

8,9,4,10 (5,7)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 5,4,7,1,9 – 5,4,7,1,9

Troikka L9 (20 riviä)

9 – 7,10,6,11,12 – 7,10,6,11,12

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]