Vihjeet 25.1.2024

24.1.2024

Lähtö 1 – A: 3 B: 2,5,4,1

3 Kenaario otti viime voittonsa keulasta, eikä joutunut antamaan kummallakaan kerralla kaikkeaan. Ori kulki viimeksi kiripuolikkaan 32-vauhtia ja näytti maalin kohdalla vielä oikein hyvävoimaiselta. Ehjällä juoksulla voitto häämöttää.2 Kuiskutteli aloitti uransa varhain kolmevuotiaana ja pystyy parantamaan tällä kaudella paljon. Uran avausvoitto tuli tätä vastaavassa pienessä lähdössä, mutta nyt mukana on yksi ennakkoon liian kova. 5 Hoo Äm Juipero esitti viime keväänä kelpo vauhteja, mutta laukat sotkivat jatkuvasti menoa. Ruuna pystyy suoraan puolen vuoden tauolta ainakin kakkossijaan, jos keskittyminen pysyy oikeissa asioissa.

Lähtö 2 – A: 6 B: 1,8,3,5,4,2,7
6 Garnett Zet juoksi uransa avauskisassa toista rataa pitkin ja oli etenemässä totosijalle, kun sisäpuolella juossut hevonen puolsi maalisuoran alussa ulospäin ja nasautti suoraan ruunan etujaloille. Pahemmalta onnettomuudelta vältyttiin, ja nyt ruuna avaa uransa uudessa kotimaassa. Vauhtivarat riittävät tässä tehtävässä varmasti. 1 Wik’s Noe Pee Pee teki Seinäjoella hyvän suorituksen alkulaukan jälkeen ja on paalulta suurin uhka suosikkivoitolle. Tamma saattaa keskittyä volttaamiseen ja alkumetreihin paremmin, kun paalulta starttaa toinenkin hevonen. 8 Northwind Mega ei pystynyt viimeksi parhaiden vauhtiin 14-lopetuksessa. Edellinen voitto tuli helpommassa porukassa vakuuttavasti. Hyvä totosauma kahdelta pakiltakin.


Lähtö 3 – A: 5,3,6 B: 4,1

5 Rauha Dahlia ei pysynyt Vermossa päätöspuolikkaalla muiden kyydissä ja näytti kadottavan hieman raviaan. Tamma ei ollut parhaimmillaan, mutta kohtaa nyt helpomman vastuksen pienessä lähdössä ja saa niukan suosikin aseman. 3 R.R. Popeda avasi uransa lupaavasti ja teki myös viime kauden alussa pari kelpo suoritusta, mutta sitten alkoivat vastoinkäymiset. Nyt edessä on uusi paluu, ja tamma voi yltää sopivassa porukassa heti voittoon. 6 Victori teki marraskuun starteissa vain tasaista työtä, mutta selkeä plussa oli ravisävelen soiminen joka startissa. Vaikea arvioitava pieneltä tauolta, mutta vauhdit riittävät tässä kaikkia vastaan.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 4,8 B: 1,10,3,7,5,11,9,2,6
Suomeen palannut 4 Klingon King teki hyvää työtä länsinaapurissa ja avaa kautensa sopivan näköisessä tehtävässä. Ori teki tuoreimmassa startissaan kelpo kirin viimeiseltä sijalta, vaikka ei pystynyt lopussa aivan kärkikolmikon vauhtiin. Nopeus ei taida riittää suoraan keulapaikkaan, mutta johtoasema voi olla haettavissa myöhemmin. 8 Justpaymybills eteni Kuopiossa viidennestä ulkoa lähelle kärkeä ja saa suorituksestaan puhtaat paperit. Ruuna jatkaa hyvässä kunnossa ja nousee A-ryhmään, vaikka lähtöratatuuri jatkuu yönmustana.

1 Shackhills Melody nappasi viimeksi 75-tason tammalähdössä nelosrahat onnistuneella sisäratajuoksulla. Tamma teki viime vuonna muutenkin valtaosin positiivista työtä ja pystyy parantamaan viisivuotiskaudella vielä paljon. Hyvistä lähtökuopista selkeä totoehdokas. 10 Anita Sensation sai viimeksi sisäradalta sujuvasti tilaa ja eteni lähimmäksi ylivoimavoittajaa. Tammalle näytti jäävän hieman voimia varastoon. Nyt luvassa voi olla hieman enemmän kiertämistä, mikä ei ole sopivan näköisessä porukassa suuri este voittohaaveille. Himmeä mitalisija tuntuu silti selvästi todennäköisemmältä. 3 Hollister Sisu ei ollut viime kauden lopussa ihan parhaimmillaan, mutta saalisti sijoja kärjen tuntumassa onnistuneilla juoksuilla. Nopea avaaja pääsee tässäkin parhaille paikoille ja pystyy kamppailemaan totosijoista.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 6 B: 7,5,2,3,4,8
6 Hissun Turbo eteni Lahdessa keulaan, mutta laukkasi ensimmäisellä takasuoralla ja tippui kuuden hevosen lähdössä viimeiseksi. Ruuna kiri hyvin perille ja on vastaavana kiinni voitossa tässä tehtävässä. Laukka voi tulla tälläkin kertaa, mutta pitävällä talviradalla riski ei ole kovin suuri. 7 Havglimt päätti viime kauden hyvällä esityksellä tulleeseen voittoon ja oli seuraavassa startissa hieman tasaisempi. Ruunalta odotetaan vielä huipputason löytymistä, ja silloin se olisi kova tekijä tällaisiin iltaravilähtöihin.

5 Tangen Svenn voitti Seinäjoella edellä mainitun selityksittä ja oli seuraavissa starteissa tasaisempi, kun vastukset olivat parhaiden osalta kovaa tasoa. Ruuna riittää nykykunnossaan tässä porukassa korkealle. 2 Uhmapeli teki toissa kerralla laatusuorituksen, vaikka Havglimt tuli lopussa ohi. Viime startissa vastassa oli vähemmän tienanneita, ja ruuna eteni 500 metrin kirillä lähimmäksi keulavoittajaa. Nyt kaikkien isorahaisempien torjuminen alusta saakka vaatii paljon, mutta ei ole mahdoton tehtävä. 3 Salaliitto ei ole pystynyt viime aikoina aivan parhaalle tasolleen, ja edelle rankattujen hevosten voittaminen vaatii parannusta.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 4,6 B: 8,9,2,5,1,3,10,7
4 Power Swirl yllätti Oulun 75-tammalähdössä, mutta tuurivoitosta ei voi puhua, vaan ykkössija tuli täysin hevosen omilla ansioilla. Kuopiossa vastassa oli muutama hyvä hevonen, ja tamma puristi lopussa vakuuttavasti ohi kärkiparin. Lähtönopeus riittää hyvien asemien saamiseen, ja tuoreet kuntonäytöt ovat porukan parhaat. 6 Capriccio d’Amore joutui käyttämään Porissa paljon ruutia alkumatkaan ja teki hyvän suorituksen, vaikka koki tappion keulasta. Nopea avaaja hakee tässäkin kärkipaikkaa ja voi voittaa myös selkäjuoksulla.

8 Millie de Veluwe on niin hyvä hevonen, että ansaitsee huomion pelimietinnöissä kasiradasta ja pitkästä tauosta huolimatta. Tamma on voittanut tätä kovempiakin lähtöjä, ja sen viisivuotiskautta seurataan suurella mielenkiinnolla. 9 Protector Tile pääsi nousemaan viimeksi kirivaiheessa sisäradalta toiselle, mutta jäi lopulta kirivoimat tallella pussiin. Ruunalla on ajettu paljon pronssidivareita, ja tämä lähtö on sille hieman normaalia helpomman näköinen. Reilun kuukauden mittainen tauko vaikeuttaa arviointia. Kovaluokkainen 2 Asterisque on vielä vaikeammin arvioitava, kun alla on kahdeksan kuukauden paussi. Orilta ei vaadita huippuvirettä tässä lähdössä menestymiseen.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 9,1 B: 6,2,7,3,4,11,10,8,12,5
9 Ninth Nobleman ei voinut viimeksi mitään keulasta hallinneelle La Couraboulle, mutta piti muun porukan hallitusti kurissa. Myös edellisen startin suoritus alkulaukan jälkeen oli plusmerkkinen. Ruuna kestää tarvittaessa pitkän kirin ja saa niukat suosikin paineet, vaikka jäänee alussa muiden pelihevosten takapuolelle. 1 Ditchback Dice voitti toissa kerralla keulan takaa lyhyellä kirillä ja seurasi viimeksi samoista asemista kakkoseksi. Nuo kaksi suoritusta olivat aiempaa parempia, ja ruuna on oman tason pitäessään mukana kärkimatsissa.

6 X.O.X.O. juoksi kahdessa viime startissa keulan rinnalla, eikä saa moitteita, vaikka taipui kirivaiheessa molemmilla kerroilla. Tamman ensimmäinen kilpailu Suomeen siirtymisen jälkeen oli oikein lupaava, ja ehkä nyt nähdään samanlaista menoa, kun alla on kuukauden latautumistauko. 2 Exit Fastback juoksi viimeksi toisella ilman selkää ja saa puhtaat paperit, vaikka tippui maalisuoralla kärkihevosten kyydistä. Ruuna on tehnyt parhaat suorituksensa kovavauhtisissa lähdöissä ja pystyy tarvittaessa pitämään itse tahtia yllä keulan rinnalla. 7 Love’n Cash ei pystynyt parissa viime startissa parhaimpaansa, mutta on periaatteessa riittävä hevonen tähän porukkaan. Kärkeen yltäminen vaatinee vauhdinpitoa muiden toimesta jo ennen kiripuolikasta.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 2,12,9 B: 8,5,6,3,4,7,10,11,1
Marraskuussa nousukuntoa esittänyt 2 Boulder Predator on hyvistä asemista suosikki, vaikka iskukykyä on vaikea arvioida kahden kuukauden tauolta. Ruuna osaa avata auton takaa kovaa ja voi olla vaikea päihitettävä, jos pääsee sujuvasti porukan vetäjäksi. 12 Mister Provident teki viimeksi hyvän suorituksen keulavoittajan takaa ja nousee heikoista lähtökuopista huolimatta A-ryhmään. Ruuna ei pääse nyt käyttämään lähtönopeuttaan ja tarvitsee hieman muiden apua juoksunkulkuun. Tuorein kuntonäyttö kestää vertailun tässä porukassa.

9 Astrid Broline teki viimeksi kelpo lopetuksen sisäradalta, mutta ohittaminen oli liian vaikeaa kiihtyvässä vauhdissa. Tammalta löytyy terävä kiripätkä, joka voi kantaa oikeassa kohdassa käytettynä kärkikamppailuun saakka. Myös 8 Amazing May pystyy kirimään muutaman sata metriä tulisesti sopivan juoksun jälkeen. Reissun onnistuminen kasiraiteelta vaatii toki ripauksen onnea. 5 Giro Sting on vauhtikestävä hevonen, joka riittää tässä porukassa korkealle, jos kaikki on kohdallaan vajaan kolmen kuukauden tauolta. Ruuna missasi toissa kauden lähes kokonaan, mutta teki viime vuonna paluun omalle tasolleen.

Lähtö 9, Troikka – A: 9,1,11 B: 4,7,3,6,2,5,10,8

9 Kentaurion Sisu laukkasi viimeksi lähtösuoralla ahtaassa tilanteessa, ja loppumatka meni lähinnä hiitinajoksi. Ruuna näytti moitteettomalta, ja edellisen keulasuorituksen perusteella ruuna on kova tekijä tähän porukkaan. 1 Northwind Magna paikkasi viimeksi lähtölaukkansa hyvällä suorituksella ja on kuntopuntarissa ehkä koko porukan ykkönen. Sisärata on laukkariskin kannalta paha paikka, mutta jos ravi maistuu koko matkan, saattaa tamma napata uransa avausvoiton. 11 Jutabo Rose pystyy kirimään sopivan selkäjuoksun jälkeen muutaman sataa metriä lujaa. Tamma teki viimeksi hyvän kirin ulkoradoilla, vaikka vauhdinjako oli vastaan.

Lähtö 10 – A: 10 B: 1,9,5,8,11,4,7,2,6
10 Got-U menetti viimeksi keulat toisessa kaarteessa, mutta kiri lopulta helposti ohi vetoavustaan. Ruunalle jäi jonkin verran varaa, eikä tämän lähdön voittaminen vaadi ainakaan merkittävää parannusta. 1 Amelie Lacroix eteni viimeksi kakkoseksi sisäratajuoksun jälkeen ja oli suunnilleen yhtä hyvä kuin aiemmissa starteissa. Ykkösrata ei välttämättä ole toivepaikka, mutta tuskin tamma jää alussa täysin muiden jalkoihin. 9 Mozart Match ei vaikuttanut olevan lokakuun starteissa parhaimmillaan, ja nyt vuorossa on uusi yritys kolmen kuukauden tauolta. Ruunassa on aiempien otteiden perusteella potentiaalia parannukseen.

Toto5-vihjesysteemit (48 / 384 riviä)

4,8,1,10 (3,7)

6 Hissun Turbo (7,5)

4,6 + 8,9 (2,5)

9,1 + 6,2 (7,3)

2,12,9 + 8,5,6 (3,4)

Troikka L7 (20 riviä) 9 – 1,6,2,7,3 – 1,6,2,7,3

Troikka L9 (20 riviä) 9 – 1,11,4,7,3 – 1,11,4,7,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]