Vihjeet 25.10.2021

24.10.2021

Lähtö 1 – A: 1,7,13 B: 9,11,12,2,8,6,10,5,4

1 Jones Legacy kulki viimeksi kirikierroksen 16-vauhtia ja voitti keulahevosen ulkopuolelta varmaan tyyliin. Edellisen startin suoritus oli yhtä hyvä, mutta vastassa oli kaksi poikkeuksellisen hyvää alasarjalaista. Nelivuotiaalla on tässä paikka johtaa alusta loppuun. 7 Horsetail’s O’Neil palasi Kuopioon kuukauden tauolta ja saa puhtaat paperit, vaikka johtavan rinnalta lopussa hieman taipuikin. Kyvykäs ruuna lienee tässä terävämpi, kun starttiväli lyhenee merkittävästi. 13 Spotlight ei pystynyt viimeksi aivan samalle tasolle kuin syyskuun starteissaan. Viime voitossaan ori eteni aikaisin keulaan ja kiihdytti vauhtia maaliin saakka. Nyt lähtöpaikka on kovasti vastaan, ja tiedossa voi olla paljon kiertämistä.

Lähtö 2 – A: 3 B: 5,1,4
3 Kopran Uute voitti uran avauskilpailunsa keulasta pintakaasulla ja jatkaa selkeänä suosikkina. Tämän lähdön voittaminen vaatinee hieman kovempia vauhteja, mihin nelivuotiaalla on varmasti varaa. 5 Säpikäs teki Mikkelin reipastempoisessa lähdössä tasaisen suorituksen keskijoukoissa. Vauhti oli kovaa myös edellisessä lähdössä, ja tamman lähtölaukka vei siltä ratkaisevasti asemia. Tämän porukan lyömiseen on ehjällä juoksulla saumoja. 1 Madonna kulki Kuopiossa alkulaukan jälkeen vauhdilla, ja Oulussa taas alun hyppy vei kerralla kaikki mahdollisuudet kärkeen. Tamma pystyy ravin rullatessa alle 33-aikaan ja voi johtaa vaikka maaliin saakka.


Lähtö 3 – A: 3,7 B: 6,4,1,2,5

3 Tapiro Jet pystynee torjumaan alussa ulkopuolelta avaavat ja olisi keulat saadessaan tiukasti kiinni voitossa. Ori on juossut järjestäen tätä kovemmissa lähdöissä ja tehnyt viimeisissään hyviä loppukirejä takajoukoista. Alussa ohi yrittävä 7 Minto’s Don Juan olisi sekin keulaan päästessään iso voittajasuosikki, mutta Tapiro Jetin ohittaminen vaatii nappistartin. Ruuna teki viimeksi hyvän suorituksen toiselta ilman selkää ja oli tappiosta huolimatta edellisen voittostartin veroinen. 6 Shotproof sai odotella Bodenissa kiriinlähtöä toisessa ulkona maalisuoran alkuun saakka, mutta ei pystynyt ohituksiin. Nopea ruuna hakee alussa asemia kärkiporukasta ja pystyy tilojen auetessa kirimään korkealle.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3,2,10 B: 9,5,7,4,11,6,8
3 Jonathan Boko oli Seinäjoella takajoukoista hankalan tehtävän äärellä, kun keula veti kuraisella radalla koko päätöskierroksen 14-vauhtia ja kesti perille saakka. Edellisen startin tarina oli hyvin samanlainen, kun ruunan kiri kantoi hyvin, mutta parhaille sijoille ei ollut asiaa. Viimeisin voitto tuli keulasta, ja viisivuotiaalla on hyvät saumat päästä tässä samalle juoksupaikalle. 2 Jimpeto Joy voitti edellä mainitun Seinäjoella selvästi, kun sai johtavan peesissä paljon paremman juoksun. Ruuna ei voinut kärkiparille mitään, mutta teki vähintään yhtä hyvän suorituksen kuin Ylivieskan voittostartissa. Nopea avaaja pystyy puolustamaan keulapaikkaa sisäradalta, mikäli näin edes halutaan tehdä.

10 Flying Duck voitti kuukausi sitten Äimärautiolla ilmavasti keulasta ja jäi Mikkelissä maalisuoralla pussiin. Tamma jatkaa elämänsä kunnossa ja olisi eturivistä lähdön suosikki, mutta nyt etu on muilla pelihevosilla. Tämä kisa mennään ennakkotietojen mukaan kengät jalassa, ja taktiikka voi olla muutenkin näistä lähtökuopista passiivinen. 9 Cankus Xport oli viimeksi jostain syystä pois omalta tasoltaan, ja etenkin kun vertaa edellisiin onnistuneisiin startteihin. Viisivuotias pystyy kehittymään edelleen ja on lievässä ylisarjassakin pelihevosia, jos kaikki on jälleen kohdallaan. Pieneltä tauolta palaava 5 Ridgehead Laurette alkaa taas menestymään, kun vauhdit tippuvat kelien viiletessä. Tamman taulu ei anna lähellekään oikeaa kuvaa hevosen kyvyistä. Hyvänä päivänään se voi voittaa vaikka toiselta ilman vetoapua.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8,11 B: 12,6,9,10,3,1,2,7
8 Zolace kohtasi Kasvattajakruunun finaalissa monta hyvää tammaa ja ohitti sisäratajuoksun jälkeen kiripuolikkaalla muutaman vastustajan. Karsinnan suoritus oli hyvin samanlainen, mutta juoksupaikka lähempänä kärkeä takasi paremman sijoituksen. Viime voitto tuli keulajuoksulla helposti, ja parin poisjäännin myötä tammalla näyttää olevan hyvä mahdollisuus päästä samalle juoksupaikalle. 11 Wallis laukkasi Teivossa 800 jäljellä, eikä ehtinyt enää tavoittamaan kärkiporukkaa. Edellinen Tammasarjan voitto irtosi 17-vauhtisella kirillä tätä helpommassa porukassa. Nelivuotiaassa on vielä paljon potentiaalia sarjoissa nousemiseen.

12 A Question Bi yritti kiriä Bodenin kurassa ulkokautta, muttei pystynyt merkittävään parannukseen. Ruuna otti Suomen uransa avausstartissa yllätysvoiton tarkan juoksun päätteeksi, vaikka ravi meinasi hukkua päätösmetreillä. Viime startissa askellus pysyi kasassa perille saakka. Viisivuotias voi parantaa tuosta kisasta lyhyellä starttivälillä. 6 Holy Victory Koks on ollut epäonninen sekä lähtöpaikkojen että juoksunkulkujen osalta, eikä tulosrivi tee oikeutta tamman iskukyvylle. Nyt asemat ovat kelvolliset, ja nopea avaaja pääsee heti kärkipään juoksupaikoille. 9 Excel Porsche on tehnyt kohtalaista työtä syksyllä, mutta voittoihin vaadittava viimeinen puristus on puuttunut. Ruuna sai viimeksi myöhään vapaata sisäradalta, mutta ei näyttänyt maalin kohdalla erityisen hyvävoimaiselta.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 6 B: 8,4,3,10,2,9,7,11,5,1
6 Whogonow ei pystynyt Mikkelissä lähellekään kärkeä, mutta saa suorituksestaan synninpäästön. Kolmannessa ulkona juossut ori ei pystynyt vaihtamaan loppukaarteessa rytmiä tarpeeksi nopeasti ja jäi pääporukan hännille. Päätössatanen sujui jo parempaa vauhtia, mutta aikaa ohituksiin ei enää ollut. Whogonow on selvästi parempi tasaisella matkavauhdilla, ja tässä aktiivinen taktiikka voi kantaa hevosen keulaan saakka. Voittoon on saumoja muiltakin juoksupaikoilta, kunhan lähdössä vain on tarpeeksi tempoa.

8 Enter Mayweather jäänee kasiradalta alussa taustalle ja etenee jatkossa mahdollisesti toiselle ilman vetoapua. Ruunalla ajettiin kaksi viimeisintä starttia toisten takaa, eikä aivan kärkeen ollut asiaa, kun vauhti kiihtyi molemmilla kerroilla loppua kohti selvästi. Vauhtikestävä ruuna olisi suosikin tapaan parempi tasaisella matkavauhdilla. 4 Cheap Thrills on tehnyt hyviä loppukirejä jo monta starttia peräkkäin. Viimeksi ruuna sai sisäradan letkasta sujuvasti tiloja ja spurttasi päätössatasella keulavoittajan tuntumaan. Selkäjuoksu kärjen lähellä ja terävä loppuveto lienee tässäkin taktiikkana. 3 Zola Soft näytti hallitsevan viime Oulun vierailullaan keulasta, mutta ajautui maalisuoralla ulospäin ja tippui kakkoseksi. Bodenissa tammalle annettiin säästöjuoksu sisäradalla, ja kiritilat aukesivat hieman hankalia reittejä pitkin. Tamma eteni ulkokautta totosijalle ja saavutti voittajaa kaiken aikaa. Nopea avaaja pääsee tässä kärjen taakse odottelemaan kiriluukkuja.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 10 B: 8,9,2,3,5,11,1,6,7,12
Kaksi keulavoittoa putkeen ottanut 10 Gognap joutuu takarivistä erilaisen tehtävän eteen, mutta on silti selkeä ykkössuosikki, sillä viime suoritukset kertovat väkevästä kunnosta. Ruuna lopetti Joensuussa kymppiä hienolla tyylillä ja piti viimeksi ainoan uhkaajansa vuorenvarmasti kurissa. Tämän lähdön voittaminen voi vaatia aikaista reissutusta kohti paikkaa keulan rinnalla, elleivät eturivin hevoset huolehdi itse matkavauhdista.

8 Diamond Lord on kasiraiteeltakin selkeä ykköshaastaja. Ruuna pystyy selvittämään vaikeat asemat lähtönopeutensa turvin ja voi päästä yllättävän lähelle kärkeä. Kaarrejuoksu oli aiemmin hevosen kompastuskivi, mutta tuota ongelmaa ei ole ilmennyt viime kilpailuissa. Tulosta on sen sijaan tullut. 9 Ariston on tauoltakin aikaisin pelihevosia, vaikka hevosen suoritustasosta ei voi sanoa juuri mitään. Eturivin paikka olisi menohaluiselle hevoselle paljon parempi. Ruuna on tehnyt parhaat startit ilman etukenkiä, ja ennakkotietojen mukaan tämä kisa ajetaan kengät jalassa. Kesällä hyvin kulkenut ja voittosummaansa kartuttanut 2 Dazzling Press palaa parin kuukauden tauolta. Viimeisin kilpailu ei lukeutunut hevosen parhaisiin. Tamma ei taida olla suoraan huililta parhaimmillaan, mutta vastus on sille hieman normaalia kevyempää tasoa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 6,5,3 B: 8,2,7,11,10,4,9,1,12
6 Koivikon Miisu kohtasi Jyväskylässä avoimen tason tammoja ja teki lupaavan suorituksen. Tamma joutui hakemaan sisäratajuoksun jälkeen kiritilat takakautta ja eteni maalisuoran ulkokautta vauhdilla. Lahdessa lähtö oli sopivampaa tasoa, ja Koivikon Miisu eteni 24-vauhtisella kirikierroksellaan varmaan voittoon. Kuntopuoli on paremmassa iskussa kuin koskaan, mutta lähtöpaikka voi tuoda ongelmia, sillä tammalta ei löydy erikoisia näyttöjä lähtönopeudesta. 5 Tarmo Ite laukkasi viimeksi kolmannessa kaarteessa, eikä ehtinyt hyvästä lopetuksesta huolimatta totosijoille. Ruuna jatkaa kunnossa ja kohtaa nyt hieman voittostartteja kovemman vastuksen.

3 Hallan Poika kiri Jyväskylässä ulkoratoja pitkin vahvasti ja jäi Vermossa maalisuoralla voimat tallella pussiin. Ori on ollut autolähdössä eturivistä oikeinkin epävarma ja voi jäädä sinänsä hyvästä lähtöpaikasta huolimatta heti taustalle. Kirivoimaa löytyy tarpeeksi voittoon asti nousemiseen. 8 Kopran Taisto osallistui Mikkelissä tuliseen avaukseen ja jaksoi vielä jatkossa edetä toisesta ulkoa kolmossijalle. Esitys oli hevosen uran parhaita, ja ruuna voi päästä nopeutensa turvin kasiradaltakin hyviin asemiin. Pieneltä tauolta palaava Mika Jauholan kaksikko 2 Passin Liinu – 7 Nompparilla riittää tässäkin, ensin mainittu nopeudellaan ja jälkimmäinen vahvuudellaan. Voitto olisi kummankin kohdalla pieni yllätys.

Lähtö 9, Troikka – A: 5 B: 11,1,9,3,6,10,12,8,4,2,7
5 Redberry on mukana paria viime kertaa helpommassa lähdössä ja olisi keulat saadessaan vaikea voitettava. Tamma avasi Kajaanin startissa tosi kovaa, mutta menetti keulat eikä päässyt jatkossa käyttämään kaikkia voimiaan johtavan takaa. Viimeksi ruuna otti loppukurviin laukan kesken kirin. 11 Match To Wheels jää takarivistä hyvän haastajan rooliin. Ruuna ei voinut viimeksi keulavoittajalle mitään, ja sama kohtalo voi olla edessä tässäkin. Suomessa aloittava 1 Astrid Broline on päivän mielenkiintoisimpia seurattavia. Tamma otti taulun voittonsa pitkällä kirillä ja lopun open stretchiä pitkin edeten. Kolmevuotiaassa on paljon ainesta voittosummaan nähden.

Lähtö 10 – A: 6,3,1 B: 8,4,5,2,9,7
Eri paaluilta lähtevä A-kolmikko on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. 6 Pranko saa kolmikosta voitokkaimpana niukat suosikin paineet. Ruuna otti viime voittonsa keulahevosen rinnalta hallitusti ja on tehnyt muutenkin koko ajan suoritusvarmaa työtä. Pitkälti samat sanat pätevät myös numeroon 3 Markantti. Se palasi Ylivieskassa voittokantaan tyylikkäästi keulan rinnalta. Tamma on tullut kaikissa syyskauden starteissa vahvasti maaliin. 1 Majatalon Säihke pystyy karkaamaan edellä mainituilta. Viime lähiravien voitto tuli helpossa tehtävässä ja edellinen tototason ykkönen isona yllättäjänä, mutta täysin hevosen omilla ansioilla.

Toto5-vihjesysteemit (48 / 320 riviä)

3,2,10 + 9,5 (7,4)

8,11 + 12,6 (9,10)

6 Whogonow (8,4)

10,8 (9,2)

6,5,3,8 + 2,7,11,10 (4,9)

Troikka L7 (20 riviä)

10 – 8,9,2,3,5 – 8,9,2,3,5

Troikka L9 (20 riviä)

5 – 11,1,9,3,6 – 11,1,9,3,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]