Vihjeet 25.4.2022

24.4.2022

Lähtö 1 – A: 7,2 B: 1,5,3,6,4

Uransa nousujohteisesti avannut 7 Hissun Kalle palaa puolentoista kuukauden tauolta sopivan näköiseen lähtöön. Ruuna ei pystynyt alkukauden kisoissa aivan parhaiden vauhtiin, mutta tässä voi olla jo voiton vuoro. 2 R.R. Popeda juoksi koelähdössä pääosin toisella ilman selkää ja hankki kilpailuoikeuden ilman ongelmia. Nelivuotias näytti keskittyvän maisemien tarkkailuun ja pystyy parantamaan ajallisesti paljon. 1 Varjosi esitti viime kaudella laukkojen lomassa kelpo vauhteja ja on mielenkiintoinen seurattava uusista käsistä.

Lähtö 2 – A: 2,8,6 B: 3,1,5,9,7,4,10
2 Interlude Ferm meni koelähdön täydellä talviradalla alle 19-vauhtia läpi ja näytti enemmän kuin valmiilta nollasarjoihin. Ori on selkeä suosikki, vaikka mukana on pari muutakin lupaavan oloista aloittelijaa. 8 Flower’s Prayer aloitti helpolla keulavoitolla ja saanee tässä paljon enemmän vastusta. Ruunalle näytti jäävän 18-vauhtisella päätöskierroksella paljon voimia varastoon. 6 Patriotique sai uransa avauskisassa myöhäiset kiritilat, vaihtoi vielä rytmiä terävästi ja vaikutti lupaavalta. Toisen startin pilasi ensimmäisen takasuoran lopussa tullut laukka. Kolmevuotias pystyy ehjällä suorituksella kärkeen.


Lähtö 3 – A: 7,10,5,9 B: 8,4,3,2,1,6

Viisivuotiskautensa avaava 7 Rauha Dahlia juoksi viimeksi toisella ilman vetoapua ja lipui selvään voittoon, kun keulahevonen laukkasi maalisuoran alussa. Tamma säikähti vielä sata jäljellä radan sisäreunassa seisoneita lähettäjiä, mutta pysyi onneksi raviaskelilla. Kykyjä vaikuttaa olevan vielä paljon nähtyä parempaan. 10 Mairee meni viimeksi ennätyksensä, vaikka menetti puolimatkan laukassaan paljon metrejä. Tamma on päässyt starttien myötä jyvälle kilpailemisesta ja riittää vautiensa puolesta tässä pitkältä pakiltakin. 5 Eddi ei pystynyt viimeksi kirikierroksella ihan parhaiden vauhtiin. Edellinen voitto tuli keulasta tätä helpommassa tehtävässä ja pienen laukan rasittamana.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,7 B: 11,10,9,8,6,3,5,4,1
Tauluaan paljon parempi 2 Mr Charger on sopivassa seurassa ja nappipaikalta suosikki. Ruuna palasi Kaustisella ajetuissa Ylivieskan raveissa pieneltä tauolta ja osoitti hyvää kuntoa pahan lähtölaukan jälkeen. Laukat ovat olleet riesana ennenkin, mutta ehjällä suorituksella Mr Charger on tässä tehtävässä kärjessä. 7 Sharp Dressed Man ei pystynyt viime startissa parhaalle tasolleen. Aiemmin ruuna voitti toisten takaa ja keulasta hyvillä suorituksilla. Starttiväliä on jälleen kertynyt, ja ruuna on tähän paikkaan kyvykäs kysymysmerkki.

11 Katrianne oli viimeksi osittain matkavauhdin uhri, mutta ei tamma oikein jaksanut tsempata päätössatasella. A-kaksikon lyöminen näistä asemista vaatii selkeää parannusta. 10 Power Downhill alisuoritti Kaustisella ja on niin ikään pieni arvoitus. Ruunan viime voittostartin suoritus suoraan pitkältä tauolta oli loistava, ja hevosessa on kyllä kykyjä tämäntasoisen porukan voittamiseen. 9 Mr Huugo osoitti kevään Lapin starteissa nousukuntoa, mutta viime Bodenin suoritus näytti aivan päinvastaisia signaaleja. Ruuna on oman tason löytäessään hyvä hevonen tähän lähtöön.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 6,10 B: 3,4,8,7,5,2,9,11,1,12
6 Gambling Face on menestynyt sekä kärryt perässä että ilman. Viime montéstartissa tuli tappio laatusuorituksella, kun kahdeksan montévoiton putken rakentanut Silica Bank oli parempi. Muu porukka jäi kauas. Ruuna kiri viimeksi Bodenissa kaukaa takaa vahvasti kakkoseksi ja osoitti jatkavansa kunnossa. 10 Shotproof voitti edellä mainitun kahdessa viime kohtaamisessa Äimärautiolla. Nyt tehtävä on takamatkan vuoksi vaativampi, ja hevosen viime kerran tasainen suoritus kärrylähdössä nosti ilmaan kysymysmerkkejä.

3 Zulamit ei pystynyt viimeksi Winter Monté Meetingin finaalissa pitkällä kirillä kärkipäähän. Tehtävä oli jo alkujaan tosi haastava, eikä hevosta voi tuomita kokonaan. Monté sopii tammalle hienosti, ja edelliset suoritukset olivat sen uran kärkipäästä. 4 Explosive Elvis veti viimeksi keulassa ylikovaa, tai tarkemmin sanottuna ylikovaa vastustajille, sillä ruuna otti lopun taipumisesta huolimatta muutaman valjakonmitan voiton. Ruuna osaa mennä montéssakin kovaa, jos selvittää alkumatkan kunnialla. 8 Lucky Cloud eteni Bodenissa kierros juostuna toiselle ilman vetoapua ja kesti epätasaisessa lähdössä neljänneksi. Kelpo suoritus suoraan pitkältä tauolta, eikä ruuna ole tässä pienellä parannuksella lainkaan mahdoton kärkihevonen.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 5,12,10 B: 11,4,3,7,1,2,6,9,8
Hyvin vaikea pelilähtö, jossa yhdenkään hevosen voitto ei tulisi suurena yllätyksenä. 5 Kopran Taisto päätti viime kautensa kahteen alisuoritukseen ja oli pari viikkoa sitten tauoltapaluussa tasainen. Ruunan viime vuoden paras suoritustaso riittäisi tässä aivan kärkeen. 12 Markantti nappasi viime vuonna seitsemän kaksarisijaa ja teki uransa parhaan kauden. Tamma on suosikkeja tauosta ja vaikeista lähtöasemista huolimatta. Kuntopuoli tuskin on vielä huipussaan, mutta vahva hevonen jaksaa kyllä selvittää pidemmänkin kirin.

10 Onni Dahlia laukkasi viimeksi mahdollisuutensa viimeisellä takasuoralla. Kauden avauksessa ruuna oli sisäradalta tasainen. Ruuna pystyy selvästi parempaan. 11 Noumani palasi Joensuussa tauolta ja laukkaili itsensä avauspuolikkaan aikana pihalle. Viime kauden ainoa voitto tuli arvokkaaseen paikkaan Superlauantain varjolähdössä. Pieni arvoitus tähän paikkaan, kyvyt riittävät kärkeen. 4 Rantaniemelän Savu teki viimeksi Killerillä erittäin lupaavan suorituksen alkulaukan jälkeen. Ori jäi kärjestä noin 100 metriä ja otti voittajaa kiinni 80 metriä, vaikka joutui kiertelemään paljon. Edellinen suoritus keulasta oli pieni pettymys, mutta kunto vaikuttaa olevan kohisevassa nousussa.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 10 B: 8,11,12,2,1,3,6,9,14,7,4,5,14
10 Roughenough Vice palasi edelliseen Stayer Cupin karsintaan tauolta ja kierroksen kirillä varmaan voittoon. Mitenkään ylitsevuotavan hienoa suoritusta ei nähty, mikä oli ymmärrettävää kauden avauskilpailussa. Viisivuotias on edelleen voittosummaansa nähden kova kilpuri ja starttaa nyt selkeänä suosikkina, kun viime kilpailun perusteella 3100 metriä ei tuota mitään ongelmia. Vastassa on paljon samoja hevosia kuin viimeksi.

8 Father Christmas matkasi Kaustisen 75-lähdössä toisella ilman vetoapua ja taipui loppua kohti selvästi. Rataolosuhteet saattoivat olla pahasti vastaan. Ruunan ravi rakoilee usein, mutta vääntövoiman puolesta se riittää tässä hyvänä päivänään kelle tahansa. 11 Enter Mayweather laukkasi Kaustisella kolmannessa kaarteessa ja lopetti kaukaa takaa vauhdilla. Ruuna oli positiivinen jo edelliseen starttiin, mutta tuorein suoritus oli vielä pykälän verran parempi. Vahvuus on ruunan syömähammas, joka tulee tarpeeseen 3100 metrillä kahdelta takamatkalta. 12 Exploding Anna palasi viimeksi voittokantaan terävällä 600 metrin kirillä. Vahvalla tammalla on usein ajettu pidempiä kirejä, mikä lienee pakollista tässäkin tehtävässä. Edelle rankattujen voittaminen vaatii vielä hienoista parannusta. Paalulta lähtee monta hyvää hevosta, eikä takamatkoilta ole helppo nousta voittoon, jos vauhtihanat avataan vasta päätöskierroksella. 2 Survivor W.F. antoi viime Bodenin kisassa selkeän näytteen nousukunnosta ja vaikuttaa paalun parhaalta.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1 B: 9,12,3,7,6,10,5,14,4,13,8,2,11
1 Jussix meni viimeksi Seinäjoella alusta loppuun ravia ja voitti keulahevosen rinnalta 32-lopetuksessa varmoin ottein. Hevosen vauhtivaroista saatiin näyte jo edellisessä startissa, kun se eteni kahden laukan rasittamana neljänneksi. Nyt Santtu Raitalalla on loistopaikka hallita lähtöä paalupaikalta alusta loppuun. 9 Viplinda laukkasi viimeksi ensimmäisellä takasuoralla ja nousi kaukaa takaa vielä kakkoseksi. Tamma tuli hyvällä paineella maaliin saakka ja tavoitti keulan karkulaista maalisuoralla tuntuvasti. Vauhdit riittävät suosikkia vastaan, mutta laukkariski lienee edelleen korkea.

Muu porukka vaikuttaa tosi tasaiselta, ja rankingjärjestys on pitkälti makuasia. 12 Säpikäs teki viime kaudella pari oikein lupaavaa suoritusta ja voi pärjätä suoraan pitkältä tauoltakin. 3 Koivikon Jerry riittäisi vauhtiensa puolesta korkealle, mutta epävarmuus riivaa edelleen. Myös 7 Hissun Camilla on pilannut paljon laukkoihin. Tamma teki ennätystuloksensa vajaa vuosi sitten 2600 metrin matkalla ja osoitti jo silloin olevansa riittävän vauhdikas hevonen. Viime ehjästä suorituksesta on kuitenkin tosi pitkä aika. 6 R.R. Diana teki viimeksi ehjän suorituksen ja hävisi vain yhdelle tosi hyvälle. Tamma antoi viime keskiviikkona Äimäraution hiittiraveissa toisen lupaavan näytön kulkemalla kiripuolikkaan 31,5-vauhtia. Ravirytmi näytti sulavalta, mikä on tämän hevosen kohdalla iso asia. 10 Solonen on samaa osastoa kuin moni muukin osallistuja, eli vauhteja on paljon voittosummaan nähden, mutta laukkaherkkyys syö menestystä.

Lähtö 9, Troikka – A: 1 B: 7,6,2,9,5,8,4,3,10
1 Stoneisle Tornado täräytti viimeksi tiskiin 12,5-vauhtisen loppukirin, mutta se ei riittänyt voittoon, kun keulahevonen pisteli lopun samaa tahtia. Lähtö oli tämänkertaista pykälän verran tasokkaampi. Jos sisäradan lähtöpaikka ei tuota ongelmia, on Eija Sorviston suojatti kiinni voitossa. 7 Isac Journey voi kylläkin olla kuinka hyvä tahansa suoraan tauolta. Hevosella ajettiin kolmevuotiskaudella matalan profiilin kilpailuissa. Nyt kausi alkaa lievässä ylisarjassa, eikä hevosta ole ilmoitettu sellaiseen vahingossa, joten jonkinlaista menestystä on lupa odottaa. 6 Carmenere teki viime vuonna pari lupaavaa suoritusta ja avaa nyt nelivuotiskautensa. Hevoselta löytyy voittosummaan peilattuna paljon vauhteja.

Lähtö 10 – A: 3,2 B: 1,6,5,4
3 Kivarin Merengue laukkasi Bodenissa ensimmäiseen kurviin, eteni nopeasti keulan rinnalle ja marssi maalisuoralla vakuuttavaan voittoon. Oli syy avojaloin juoksemisessa tai ei, hevonen teki joka tapauksessa rankan suorituksen. Suomen puolella tamma on ollut tosi usein lähtörata-arvonnan häviäjä, mutta nyt pärjääminen tuskin jää juoksunkulusta kiinni. 2 Dazzling Press voitti viimeksi kiertämällä viidennestä ulkoa kaikki. Tamma on tehnyt muutenkin jatkuvasti positiivisia kirejä takajoukoista. Nyt se ei jää millään liian kauas voittoa ajatellen. Bodenissa ensimmäiseen kaarteeseen laukannut 1 Next Hope pystyy parantamaan kesäkeleillä paljon, eikä sen talvikauden tasaisiin suorituksiin kannata tuijottaa liikaa. Kahden edelle rankatun päihittäminen olisi silti yllätys.

Toto5-vihjesysteemit (40 / 240 riviä)

2,7 (11,10)

6,10 (3,4)

5,12,10,11,4 + 3,7,1,2,6 (8,9)

10 Roughenough Vice (8,11)

1,9 + 12,3,7,6 (10,5)

Troikka L7 (20 riviä)

10 – 8,11,12,2,1 – 8,11,12,2,1

Troikka L9 (20 riviä)

1 – 7,6,2,9,5 – 7,6,2,9,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]