Vihjeet 26.1.2022

25.1.2022

Lähtö 1 – A: 4 B: 7,5,9,1,10,8,6,2,3
Vuodenvaihteen molemmin puolin helpot keulavoitot ottanut 4 Fu King Fab Press jatkaa selvänä suosikkina, vaikka vastus on etenkin takamatkalaisten osalta aiempaa kovempi. Nelivuotias pystyy parantamaan voittokisojen 20-ajoista merkittävästi. 7 Kai Greenwood ei pystynyt viime Äimäraution vierailullaan omalle tasolleen, mutta Kuopiossa nähtiin selvästi parempaa menoa. Ruuna veti keulassa tasaisen reipsasta tahtia ja oli positiivinen, vaikka tippui maalisuoran taistossa kolmanneksi. Keulasta viimeksi voittoon pitänyt 5 Hidden Allure on valmentajan mukaan nihkeämpi toisten takaa. Muuten tehtävä näyttää ruunalle sopivalta, ja otteet luultavasti parantuvat viime kertaa lyhyemmällä starttivälillä.

Lähtö 2 – A: 4,6 B: 3,2,1
Villinmiehen Tammakilvan kakkonen 4 Riksun Tähti palasi viikko sitten Vermossa sairauspaussilta, mutta hevosesta ei saatu kunnollista kuvaa, kun paha lähtölaukka vei mahdollisuudet heti kättelyssä. Antti Tupamäki ajoi tammalla loppumatkan kaukana taustalla rauhallisesti läpi. Luokkatamma jatkaa suosikkina, mutta ei saa voittoa helpolla, jos 6 Tähtitie pysyy alusta loppuun ravilla. Juostava matka on vahvalle hevoselle etu, vaikka mahdollisiin laukkoihin on nyt kierros enemmän aikaa. Viime Oulun visiitillä tuli laukka, mutta muuten Tähtitie on napsinut usein onnistumisia juuri Äimärautiolla. 5 Frivoll Galilei laukkasi Suomen uran avauksessaan maalisuoralla mahdollisen nelossijan. Ruuna ei pystynyt vaihtamaan lopussa rytmiä aivan samalla tavalla kuin lähdön nopeimmat ja sortui laukkaan. Viisivuotiaan otteita kannattaa seurata edelleen.


Lähtö 3 – A: 5,4 B: 7,11,2,6,9,8,1,3,12,13,14,10

5 Valtaaja voitti Teivossa johtopaikalta 32-lopetuksessa vakuuttavaan tyyliin. Porissa meno ei ollut aivan samanlaista, kun matkan aikana tuli peräti neljä laukkaa. Ori olisi sijoittunut ilman kahta viimeistä hyppyä vähintään kakkoseksi. Vauhdit riittävät tässä porukassa varmasti, mutta viime startti nosti ilmaan kysymysmerkkejä. 4 Hissun Ryti ei saanut viimeksi vapaata väylää keulahevosen takaa, mutta hirveän paljoa varaa ei näyttänyt jäävän. Suoritus oli joka tapauksessa positiivinen reilun kuukauden tauon jälkeen. 7 Proviisio osaa avata voltista hyvin ja saanee sujuvan reissun paaluhevosten tuntumassa. Suoritusvarmuus on ruunan paras puoli, ja viime starttien kuntonäytöt kestävät vertailun tässä porukassa. Uran avausvoitto ei yllättäisi.

Lähtö 4, Toto65-1 – A: 3,11,4,9 B: 5,2,1,6,8,10,7
3 Minnie Windcape otti viime voittonsa keulasta sitkeällä suorituksella ja kiri viimeksi maalisuoran porukan selvästi parasta vauhtia, kun pääsi irti huonosti vetäneistä selistä. Tuoreimmat näytöt ovat tamman koko uran parhaita. Alusta loppuun vetämiseen on hyvät mahdollisuudet, jos alkurynnistys ei vie liikaa ruutia ja tamma ei jää painamaan liikaa naruille. 11 Endless Story joutuu täysin erilaisen tehtävän eteen kuin kahdessa viime keulavoitossa. Tammalla on ollut usein hankaluuksia kaarrejuoksun kanssa, minkä vuoksi lähtöasemat ovat erityisen paljon vastaan. Näin hyvä ja voitokas hevonen saa silti paikan A-ryhmästä.

4 A Question Bi otti viimeisimmän Bodenin voittonsa kierroksen kirillä vakuuttavasti. Ruuna prässäsi loppukurvissa keulahevosen laukan puolelle ja lasketteli maalisuoran turvallisen välimatkan päässä muista. Kuopion lähtö oli isopalkintoinen ja lähtöpaikka surkea, eikä juoksunkulku antanut takahevosille mahdollisuutta. Vahvasti pelihevosia, vaikka nopeus tuskin riittää keulataistoon. 9 Chapitre Un jatkaa nousussa tauon jäljiltä ja pystyy parantamaan vielä paljon. Ruuna otti viimeksi kolmosrahat keulan takaa, eikä ollut vieläkään terävimmillään, mutta paransi edellisestä startista hieman. Eturivi sopisi nopealle avaajalle paremmin. 5 Diamond Lord otti viime voittonsa johtopaikalta. Viime startissa keulaan pääseminen onnistui toisella yrityksellä kierros ennen maalia, ja avauskierroksen ylimääräiset spurtit näkyivät maalisuoralla. Ruuna saa tässä vitosradalta hyvät kiriasemat ja pystyy korkealle.

Lähtö 5, Toto65-2 – A: 6 B: 5,9,4,7,2,3
Kautensa avaava ravikuningas 6 Evartti on ravien seuratuin hevonen ja ykkössuosikki laadukkaasta vastuksesta huolimatta. Ori on tehnyt aiemmin hyvää työtä suoraan pausseilta, ja ajotaktiikat ovat usein olleet passiivisia. Niin lienee asian laita tässäkin, ja Evartti pystyy rajulla nopeudellaan voittoon, vaikka parasta terävyyttä tuskin nähdään. 5 Joriini voitti Vermossa keulasta ja taisteli Kouvolassa Valkeala-ajon voitosta maaliin saakka. Ori on vääntövoimaltaan Suomen eliittiä, mutta nopeus ei tahdo riittää etenkään kesäkeleillä. Vauhdinpito alusta alkaen voisi olla hyvä taktiikka suosikin päihittämiseen.

9 Koveri on parantanut pitkän tauon jälkeen startti startilta ja löi viimeksi 75-lähdössä H.V. Tuurin. Terveysongelmista kärsinyt ori kuuluu luokkansa puolesta avoimelle tasolle, eikä voitto olisi enää yllätys, vaikka vastusta riittää. 4 Nyland jäi Kouvolassa täysin pussiin ja oli Vermossa ulkokautta kirimällä ihan hyvä, mutta Joriini meni menojaan. Ori on esiintynyt talvikaudella aiempaa suoritusvarmemmin. 7 Koskelan Akseli jäi Valkeala-ajosta pois ja on kuukauden tauolta pieni arvoitus. Nopea ruuna jäi Kuopiossa ison hevoslauman keskelle pussiin, mikä olikin odotettua maltillisen matkavauhdin jälkeen. Nappijuoksu ja terävä kiri saattavat kantaa jopa voittoon.

Lähtö 6, Toto65-3, Toto4-1 – A: 6,10 B: 1,7,4,9,8,5,2
Kaksi nousukasta erottuvat muusta porukasta selvästi, ja lähtörata-arvonta ratkaisi kaksikon rankinjärjestyksen. 6 Clover Meadow voitti viimeksi keulasta vain niukasti, kun ulkoa tulisesti kirinyt vastustaja meinasi päästä yllättämään tamman. Hevosten välissä oli useampi tyhjä rata, eikä Clover Meadow tainnut ymmärtää vastata ainoalle uhkaajalleen. Keulojen saamiseen näyttää olevan tässäkin hyvät saumat. 10 Sweetman sai Oulun startissa rankkaa painetta kolmannella puolikkaalla, kadotti ravinsa ja luhistui maalisuoralla laukan puolelle. Ruuna oli lähellä seota laukalle myös edellisen lähdön maalisuoralla, mutta viimeisimmän Bodenin startin voittosuorituksessa paketti pysyi kasassa maaliin saakka. Hevosessa on voittosummaan nähden paljon vauhteja sisällä.

1 Baby Challenger päätti viime kautensa kirimällä ulkokautta hyvin kakkoseksi. Tammalle arvottiin kolmas sisärata neljään viime kilpailuun, mikä ei ole tasaiselle avaajalle minkäänlainen etu. Kirivoima voi riittää tässä totosijalle, mutta suosikkikaksikon lyöminen vaatii huippusuorituksen. 7 New Sensation teki viime Oulun raveissa positiivisen suorituksen keulahevosen takaa. Tamma avaa auton takaa hyvin ja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. 4 Cazorla Byd kohtaa ihan sopivan näköisen porukan, mutta viime suoritukset sisäratajuoksuilla jättivät paljon toivomisen varaa.

Lähtö 7, Toto65,4, Toto4-2, Troikka – A: 13,16,3,14,9 B: 2,7,1,15,12,8,10,11,4,6,5
13 Exploding Anna vaikuttaa olevan tuloillaan ja saa vaikeassa tammalähdössä niukan suosikin aseman, vaikka takamatkalta tehtävä tulee olemaan haastava. Tamma ei pystynyt nousemaan Kuopion 75-lähdössä taustalta kärkipäähän, kun vauhti kiihtyi tuntuvasti jo kolmannella puolikkaalla. Viime Oulun startissa Exploding Anna puski kierroksen kirillä kakkoseksi, vaikka vauhdinjako oli vastaan. 16 Moonlight Velvet kohtasi viime kauden kahdessa viimeisessä startissa kivenkovat vastukset, eikä pystynyt sisäratajuoksujen jälkeen aivan kärkeen. Tässä porukassa tamman loppukiri puree paremmin, jos vain juoksu menee kahdelta pakilta sinne päinkään sujuvasti.

3 Glen Amore voitti kahden vaisun suorituksen jälkeen Teivossa keulahevosen ulkopuolelta vakuuttavasti. Nyt pelaajien täytyy arvata pystyykö tamma säilyttämään tasonsa tähän starttiin. Jos pystyy, on voittoon loistoasemista hyvät mahdollisuudet. 14 Kivarin Merengue jatkaa luotettavaa työtään ja pystyy tässäkin tehtävässä nopeudellaan paljoon. Tamma voi päästä voltin vitoseltakin hyvin matkaan ja välittömästi paaluhevosten tuntumaan. 9 Zolace eteni viimeksi 15,5-vauhtisella kirillä kolmanneksi ja saa puhtaat paperit, mutta tamma pystyy kyllä parempaankin. Edellisessä startissa Zolace sai mennä keulassa alkumatkan rauhassa ja jäi maalisuoralla selityksittä pois totosta. Tauluaan parempi 2 Estelle Tröjborg lähti viime Äimäraution vierailullaan tammalähtöön vastaavista asemista ja sai nätillä juoksulla nelosrahat. Vastus on nyt hieman helpomman näköinen kuin tuossa kilpailussa, joten tamman totosaumoihin pitää suhtautua vakavasti.

Lähtö 8, Toto65-5, Toto4-3 – A: 6,4 B: 8,5,1,3,2,7,9
Kuopiossa kengän pudottanut ja keskeyttämään joutunut 6 Asterisque palasi kolmen päivän kuluttua Oulussa voittojen tielle. Mauri Jaara kierrätti suojattinsa aikaisin johtavan rinnalle, ja ori karisti muut kannoiltaan jo ennen maalisuoraa. Tämän lähdön voittaminen vaatii paljon enemmän, ja suosikissa on ainesta isoon parannukseen. 4 Q-Rex Oak jatkaa kaksi keulavoittoa vyöllään. Vermossa yksi vastustaja kiri ulkokautta aivan tuntumaan, mutta homma oli täysin Miika Tenhusen valmennettavan hallussa. Taktiikkaa ei ole syytä vaihtaa.

8 Cover Prince päätti viime kautensa kakkossijaan 75-lähdössä ja jatkanee sarjanousuaan myös tämän vuoden puolella. Lähtöasemat antavat A-kaksikolle selvän edun. 5 Googal matkasi Kouvolan taktiikkajuoksussa toisessa ulkona ja piti asemansa maalisuoralla, kun pellit aukaistiin kunnolla. Edellisen lähdön vauhdinjako oli hyvin samanlainen, mutta sillä kertaa Googal teki viidennestä ulkoa tosi hyvän loppukirin ja eteni neljänneksi. Ruuna on sopivat asemat saadessaan varottava tässäkin tehtävässä. 1 Enter Mayweather hyötyy matkasta, mutta ei sisäradan lähtöpaikasta. Tasaisesti avaava ruuna voi jäädä alussa viimeiseksi, mutta se ei vie kaikkia pärjäämissaumoja. Viime suoritus parin kuukauden tauolta oli vähän tasainen, ja tähän kilpailuun on odotettavissa terävöitymistä.

Lähtö 9, Toto65-6, Toto4-4, Troikka – A: 3 B: 1,4,6,9,7,5,11,8,2
3 Armani Press palaa puolentoista kuukauden tauolta suoraan suosikiksi ja vihjesysteemien tukipilariksi. Ruunan kolmesta viime voitosta kaksi tuli keulajuoksun päätteeksi ja yksi toisesta ulkoa kirimällä. Edeltävä startti oli iltaravien avoin sarja, jossa kolmossija oli oikein hyväksyttävä lopputulos. Keulojen saamiseen näyttää olevan hyvät saumat, ja Armani Press on normaalitasolla suorittaessaan kiinni voitossa. 1 Kitzune G.G. ei taida pystyä vastaamaan sisäradalta suosikille, ja etenkin kun tamma on välillä ottanut lähtöauton irrotessa laukkoja. Viime Kuopion startissa juoksu meni raskaaksi, ja Kitzune G.G. taipui toiselta ilman vetoapua hyvissä ajoin ennen maalisuoraa. Edellinen arvovoitto tuli keulaan etenemisen jälkeen vakuuttavasti. Hevosessa on ainesta Suomen avoimelle tammatasolle saakka, ja harppaus sinne voi tapahtua tämän kauden aikana.

4 Lastsundayinmay pääsi Kuopiossa sisäradalta sujuvia väyliä pitkin vapaalle ladulle ja eteni neljänneksi. Tamma hävisi edellisessä startissa vain Kitzune G.G:lle, ja tätä edeltävässä kilpailussa kohtalona oli jäädä keulasta voittaneen Armani Pressin taakse pussiin. Nopea avaaja pääsee kärjen lähelle ja on kiinni totosijassa. 6 Smiley Match palasi viimeksi tauolta hyvällä suorituksella. Tamma kiri päätöspuolikkaan 14-vauhtia ja oli ehtiä voittoon saakka. Nopeus ei riitä parhaille paikoille, joten Santtu Raitalan ajokki on väkisinkin muiden armoilla. 9 M.T. Master Don ei saanut Teivossa kiritiloja kolmannesta sisältä. Edellinen voitto tuli keulasta lopulta niukasti, kun yksi vastustaja esitti ulkoradoilla tulisen loppukirin. Takarivin lähtöpaikka on selkeä miinus, ja voitto vaatii suosikkien keskinäistä kilvanajoa jo ennen päätöspuolikasta.

Lähtö 10 – A: 9 B: 4,8,7,2,3,1,5,6
16 montévoittoa 20 yrityksellä ottanut 9 Sjö Kongen on illan suurin suosikki, ellei tiistain välistartti Seinäjoella tuo mukanaan huonoja uutisia. Viimeisin voitto tuli tätä vastaavassa tehtävässä täysin ylivoimaisesti. Viivalla ei näytä olevan ketään suosikin haastamiseen pystyvää, ellei sitten 4 Mäen Eino yllä samanlaiseen menoon kuin viime lokakuun montéstartissaan. Konkariori kiri tuolloin taustalta omaa vauhtiaan ykköseksi, eikä ollut maalin kohdalla ainakaan hiljentämään päin. Hevosen kunto on puolentoista kuukauden tauolta arvoitus. 8 Vinksahti kokeilee toista kertaa montén puolella, eikä siitä edellisestä kerrasta jäänyt paljoa kerrottavaa jälkipolville. Viime kärrylähtöjen perusteella kunto on edelleen hyvä, ja vastus näyttää nyt suosikki poislukien tosi sopivalta.

Toto65-vihjesysteemit (140 / 700 riviä)

3,11,4,9,5 (2,1)

6 + 5,9,4,7 (2,3)

6,10 (1,7)

13,16,3,14,9,2,7 (1,15)

6,4 (8,5)

3 Armani Press (1,4)

Toto4-vihjesysteemit (28 / 70 riviä)

6,10 (1,7)

13,16,3,14,9,2,7 (1,15)

6,4 + 8,5,1 (3,2)

3 Armani Press (1,4)

Troikka L7 (20 riviä)

13 – 16,3,14,9,2 – 16,3,14,9,2

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 1,4,6,9,7 – 1,4,6,9,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]