Vihjeet 26.2.2023

25.2.2023

Lähtö 1 – A: 3,5 B: 4,2,1

3 Adele meni koelähdön läpi helpon näköisesti, eikä loppua kohti hidastuneeseen vauhtiin kannata kiinnittää liikaa huomiota. Tamma on hakenut paljon rutiinia Äimäraution hiittiraveista ja pystyy tässä porukassa ehjällä suorituksella voittoon. Rovaniemellä tauolta palannut 5 Harjan Valtias laukkasi maalisuoralla voittomatsista. Voimia oli jäljellä vaikka kuinka paljon, mutta ravirytmi ei pysynyt kasassa kiihtyvässä vauhdissa. Viisivuotias parantaa starttien myötä. 4 Hissun Saga on esittänyt tämän lähdön osallistujista parhaita vauhtivaroja, mutta laukat ovat sotkeneet menoa pahemman kerran. Ratkaisuja on saattanut löytyä tauon aikana.

Lähtö 2 – A: 3 B: 8,1,2,6,10,9,5,4,12
3 Pereyra L.A. lähti kokeessa liikkeelle erittäin tahmeasti ja kulki vauhdin päälle saatuaan matkan alle 20-vauhtia läpi. Voimia oli maalin kohdalla tallella silminnähden, ja ruuna on tässä kova tekijä, jos lähtösuora sujuu jouhevasti. 8 Incredible Ewa riittää vauhdeiltaan tässä varmasti, jos vain ravirytmi pysyy kasassa alusta loppuun. Tamma juoksi viime viikolla hiittiravien 25-vauhtisessa sarjassa ja näytti moitteettomalta. 1 Lena Roff kulki viimeksi ensimmäisen kaarteen laukan jälkeen matkan 20-vauhtia läpi. Tammalle on tarjolla tässä säästeliäs juoksu, jos alkumatka vain sujuu sallitulla askellajilla.


Lähtö 3 – A: 4 B: 5,3,1,6,2

Liki neljäsosan kilpailuistaan voittanut 4 Valtori on selkeä suosikki suoraan tauoltakin. Ruuna on päässyt kilpailemaan katkonaisesti ja on aina viivalle päästessään varteenotettava menestyjäehdokas. Vauhtikestävällä hevosella voi ajaa tarvittaessa pitkän kirin. 5 Leijan Liito teki viime kauden loppupuolella hyviä suorituksia, vaikka ei kyennyt voittoihin. Ruuna kohtasi toissa kerralla tätä kovemman vastuksen, kiri ulkokautta vauhdilla perille ja oli lähellä voittaa lähdön. 3 Aavan Superi seuraili viimeksi 75-tasolla kohtalaisesti ja on tehnyt luotettavaa työtä jo viime syksystä alkaen. Viime voitto tuli tarkalla reissulla keulan takaa.

Lähtö 4, Toto4-1 – A: 9,7 B: 2,12,6,4,1,8,10,11,3
9 Astrid Broline saa niukat suosikin paineet, vaikka takarivi on terävälle avaajalle merkittävä miinus. Tamma ei pysynyt kahdessa viime startissa kärkiparien vauhdissa, kun kiripuolikkaat tultiin alle 11-vauhtia. Ei suorituksia voi silti suuremmin moittia. 7 Boulder Vulcanus laukkasi Bodenissa lähtöön ja ohitti jatkossa porukan perältä noin puolet vastustajista. Edellisessä startissa ruuna laukkasi maalisuoran alussa kesken lupaavalta näyttäneen kirin. Ruuna pystyy ehjällä suorituksella voittoon vaikeista lähtöasemista huolimatta.

2 Timber Vice ei pystynyt Kaustisen kirivaiheessa kärkiparin vauhtiin ja hävisi kolmosmatsin niukasti. Suoritus oli hieman tukkoisen oloinen, ja ruuna saattaa parantaa startti alla merkittävästi. Lähtöasemat ovat paljon paremmat kuin valtaosalla pelihevosista. 12 Jenny F.Boko teki nousukuntoisen esityksen Rovaniemellä kirimällä porukan perältä mukaan kärkirintamaan. Tamma voi parantaa edelleen, ja sitä tarvitaankin näin vaikeista lähtökuopista. 6 Rose Run Voyage oli viimeksi 75-divisioonassa vaikean tehtävän edessä takajoukoista, eikä loppukurvin laukka vienyt edes rahasijaa. Parannusta on lupa odottaa, ja vastus kevenee viime kerrasta, mutta hieman hankalista lähtökuopista voittaminen vaatii tuuriakin.

Lähtö 5, Toto4-2 – A: 10,1 B: 5,7,3,8,9,2,6,4
10 Juhannes palasi Rovaniemellä voittokantaan vahvalla kierroksen mittaisella kirillä. Kaikki ei ollut pelissä, ja saman voi sanoa myös valtaosasta ruunan muista starteista. Laukkariski on edelleen olemassa, mutta ainakin lähtöpaikka mahdollistaa alun ottamisen tosi rauhassa. Ehjä suoritus kantaa näitä hevosia vastaan kärkeen. 1 Eskolan Jans saattaa tosin päästä paalupaikaltaan karkuun. Ruuna teki viimeksi kelpo suorituksen alkulaukan jälkeen ja voi parantaa otteitaan lyhyemmällä starttivälillä. Nykyinen voittosumma ei vastaa hevosen kykyjä.

5 Primakka eteni viimeksi keulaan, sai vetää maltillista tahtia ja hävisi yhdelle ulkoa kirineelle. Tamma ei vain pystynyt riittävään rytminvaihdokseen. A-hevosten voittaminen vaatii hieman enemmän. 7 Helmi Kevätön juoksi Kaustisella pääosan matkasta Primakan rinnalla ja pysyi sen ulkopuolella maaliin saakka. Tammalla on tapana hieman kainostella maalisuoran taistossa, eikä kolmanneksi jääminen ollut voimien loppumisesta kiinni. Voitto vaatii terävöitymistä, totosija ei yllättäisi. 3 Vilimun Vihellys nasautti Rovaniemellä kuparisen rikki tasaisella suorituksella toisesta ulkoa. Ruuna on tyytynyt usein seurailemaan kirivaiheessa, mutta viimeksi se puristi päätössatasella ohi viimeisen vastustajan. Voiton uusiminen yllättäisi hieman.

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 8,4,1 B: 7,3,5,6
Viivalla on monta hyvää hevosta, joista valtaosa hakee vielä parasta kuntoaan. 8 Armani Press kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja nousee niukaksi suosikiksi, vaikka alla on selkeitä alisuorituksia. Ruuna on tehnyt kotiradallaan valtaosin hyviä suorituksia, ja sellaiseen on syytä varautua tässäkin. 4 Ranch The Rock on saanut kaikista vastustajista poiketen muutaman startin alle, mikä voi olla ratkaiseva etu. Ruuna kiri viimeksi vaikeista asetelmista hyvin perille ja oli edelliskerralla lähellä voittoa tarkan sisäratajuoksun jälkeen.

1 Roughenough Vice on suoraan tauoltakin pelihevosia. Viime kaudella tuli vain yksi voitto, mutta palkintorahoja kertyi lähes saman verran kuin edellisellä menestyskaudella. Muhkein tilipussi tuli Torniossa Midnight Racen kakkossijasta. Ruuna pystyy heti kärkitaistoon. 7 Mountain Hooligan palasi Rovaniemellä tauolta lupaavissa merkeissä kirimällä sisäratajuoksun päätteeksi ulkokautta terävästi maaliin. Tuon startin perusteella ruunan pärjäämissaumoihin pitää suhtautua tässä vakavasti. 3 Zola Soft ei ollut Rovaniemellä aivan terävimmillään, mutta sai startin alle ja voi parantaa tähän kilpailuun. Tamma osaa menestyä sekä keulasta että selkäjuoksulla.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka – A: 2 B: 8,4,6,9,7,3,11,1,12,5,10
2 Special Gun juoksi viimeksi toisella ilman selkää ja tippui loppukurvissa kärjen vauhdista, mutta ei luovuttanut missään vaiheessa. Edellinen suoritus johtopaikalta oli joka tapauksessa parempi. Ruunalla on kiihdytysvaiheessa laukkariski, mutta ravilla se pystyy terävään avaukseen. Tämän vastuksen lyöminen keulajuoksulla vaikuttaa todennäköiseltä. 8 Ninth Nobleman jäi viimeksi 75-lähdössä vaille kiritilaa ja olisi paremmista lähtökuopista vakava uhka suosikkivoitolle. Nyt ruuna tarvitsee juoksunkulkuun roppakaupalla tuuria.

4 Irvin Star otti viime voittonsa vahvalla kirillä ja ylivauhdin avustamana. Ruuna ei mittaa matkaa, ja kunnon vauhdinpito alusta alkaen olisi iso plussa tässäkin tehtävässä. Paikka johtavan rinnalla ei ole ongelma. 6 Busy Combo on oikein lahjakas viisivuotias tamma, mutta avausstartti pohjoisessa ei antanut lainkaan positiivista signaalia. Jos tamma pystyy suorittamaan omalla tasollaan, on se kova tekijä tämäntasoisessa tehtävässä. Suomen uransa aloittavat 9 Visual Alert ja 7 Kenzoki Boko eivät esittäneet tuoreimmissa starteissaan aivan parasta osaamistaan, ja voitto tulisi molempien kohdalla vielä pienenä yllätyksenä.

Lähtö 8 – A: 6,14 B: 13,12,10,8,5,11,7,2,4,9,3,1
6 Don’t You Know Me alisuoritti kahdessa viime kilpailussaan ja palaa nyt muutaman kuukauden paussilta tositoimiin. Tamma teki aiemmissa montélähdöissä hyviä suorituksia keulajuoksuilla ja yrittää tässä paalulta pakomatkaa. Pitkän pakin 14 Shotproof on lähdön parhailla meriiteillä varustettu montéhevonen. Ruuna osaa avata voltista hyvin ja pystyy kuromaan osan takamatkoistaan umpeen jo lähtösuoralla. 13 E.V. Mici eteni viimeksi nopeasti keulaan ja teki kelpo suorituksen, mutta ei voinut kiritaistossa Shotproofille mitään. Saman vastustajan takana pitäminen tässä tehtävässä vaatii selkeää parannusta. Oman tason pitäminen voi riittää kolmosrahoille.

Lähtö 9, Troikka – A: 12,11 B: 9,2,1,5,4,8,6,10,7,3
Kaikki iskukykyisimmät hevoset arvottiin takariviin, mikä tekee lähdöstä yllätysalttiin. 12 Darwin P. eteni viimeksi ensimmäisellä takasuoralla porukan vetäjäksi ja voitti oikein ilmavasti. Ruuna starttasi kauden avauskilpailuunsa samoista asemista kuin nyt ja teki hyvän loppukirin, mutta vauhdinjako oli liian vaikea kärkisijoja ajatellen. Pärjääminen voi olla tässäkin hieman tuurista kiinni. 11 M.T. Neutron ei ollut viime Bodenin startissa lainkaan omalla tasollaan ja palaa nyt radoille pieneltä huililta. Ruuna on sijoittunut kahden parhaan joukkoon yli puolessa starteistaan, ja normaalisuoritus kantaa tässä porukassa kärkeen vaikeista asemistakin. 9 Caballo de Pino pilasi viimeksi alkulaukkaan ja taipui edellisessä kilpailussaan aikaisin, joten lähtökohdat tähän kisaan eivät ole ruusuiset. Lahjakas tamma pidetään silti edelleen mukana peleissä.

Lähtö 10 – A: 7,6,1 B: 4,3,5,2
7 Salamyhke eteni viimeksi kierros juostuna keulaan, kiihdytti heti tahtia ja lasketteli ilmavaan voittoon. Ruuna esitteli aiemmin laukkojen lomassa vauhtivarojaan ja pystyy parantamaan rutiinin karttuessa vielä paljon. Tämän lähdön voittaminen vaatii kovempia kyytejä kuin viime kilpailussa. 6 Siirin Enni jäi Kaustisella virtavan näköisenä pussiin ja teki edellisessä startissa lupaavan suorituksen suoraan tauolta. Nyt voi olla voittokantaan paluun aika. 1 Söören puristi viimeksi toiselta ilman selkää kakkoseksi ja oli positiivinen myös uransa kahdessa muussa kilpailussa. Nyt oriilla on oiva paikka johtaa alusta loppuun.

Lähtö 11, Troikka – A: 7,6 B: 9,11,1,3,12,4,2,5,10,8
7 Hillbilly Jolene laukkasi Bodenin välistartissa kiihdytyssuoran päätteeksi, jäi kymmenien metrien päähän kärjestä ja ohitti kirivaiheessa ulkokautta kaikki paitsi lähdön kärkikolmikon. Kuntonäyttö oli tosi vahva, ja tamma on vastaavana kärjessä tässä tehtävässä, vaikka luvassa voi olla paljon lisämetrejä. Nelivuotiskautensa avaava 6 BWT Hangover on mielenkiintoinen seurattava ja ansaitsee huomiota myös pelimielessä. Viime kauden kilpailutus oli melko maltillista, ja hevosessa on ainesta isoon parannukseen tällä kaudella. 9 Riksu’s Tiara voitti toissa kerralla keulasta ja kiri Joensuussa hankalista asemista hyvin perille. Tamma on vastaavana mahdollinen totohevonen tässäkin, jos juoksunkulku sen mahdollistaa.

Toto4-vihjesysteemit (30 / 70 riviä)

9,7,2 + 12,6 (4,1)

10,1 (5,7)

8,4,1,7,3 + 5,6 (8,4)

2 Special Gun (8,4)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 8,4,6,9,7 – 8,4,6,9,7

Troikka L9 (20 riviä)

12 – 11,9,2,1,5 – 11,9,2,1,5

Troikka L11 (20 riviä)

7 – 6,9,11,1,3 – 6,9,11,1,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]