Vihjeet 26.2.2024

25.2.2024

Lähtö 1 – A: 1 B: 3,4,7,6,2,5,12,10,13,9,11,8

1 Tilun Touko voitti Rovaniemellä keulasta niukalla marginaalilla, mutta homma näytti olevan koko ajan valjakon hallussa. Ori kiihdytti maalisuoralla vauhtia ja tuli maaliin hyvävoimaisena. Pihtiputaan paikallisravien voitto irtosi selkäjuoksulla helposti. Nyt vastus on tasokkaampi kuin noissa starteissa, mutta ori on silti selkeä voittajasuosikki. 3 Toman Toivo voitti viimeksi ensimmäisen takasuoran laukasta huolimatta. Myös moni muu osallistuja sortui laukkaan, eikä lähtö ollut kovin tasokas, joten mistään jättisuorituksesta ei ollut kyse. Ori pystyy parantamaan startti alla ja voi yltää silloin suosikin tuntumaan. 4 Naketano teki Kuopiossa tasaisen suorituksen ylivoimaisen voittajan takana, oli varma kakkonen ja näytti maaliin tullessaan hyvävoimaiselta. Tammassa vaikuttaa olevan ainesta isoon parannukseen.

Lähtö 2 – A: 8 B: 4,5,1,2,6,7,3,9,10,11
8 Vincent Vici avasi uransa niin vakuuttavasti, että palaa suoraan tauolta ainoaksi A-hevoseksi. Ori laukkasi tuoreimmassa startissaan lähtösuoran päässä, mutta ehti vielä varmaan voittoon kulkemalla loppumatkan 18-vauhtia. Vastaava suoritus riittää pitkälle tässäkin. 4 Uno juoksi koelähtönsä yksin ja kulki kirikierroksen hieman alle 19-vauhtia. Varaa näytti jäävän runsaasti, ja ori on heti pelihevosia. Voltin nelosrata arveluttaa hieman. 5 Epifania juoksi viimeksi kirilenkin toisella ilman selkää ja puristi maalisuoralla pienen lähdön voittoon. Tamma voi pystyä pudottamaan voittoajasta sekunnin tai pari ja on silloin mukana tämän lähdön kärkimatsissa.


Lähtö 3 – A: 1,4 B: 6,8,7,10,3,11,2,12,9,5

1 Gatlin Zet on juossut tätä kovemmissa porukoissa ja lähtee hakemaan uransa avausvoittoa suosikkina. Ruuna laukkasi viimeksi ensimmäisellä takasuoralla, eteni jatkossa kolmannen kautta johtavan kantaan saakka ja seurasi kärkeä kohtalaisesti. Ruunalta löytyy hieman lähtönopeutta, mutta alkuun satsaaminen nostaa laukkariskiä. 4 Garnett Zet eteni viimeksi 500 metrin kirillä voittoon, vaikka meno takkusi loppukaarteessa. Edellisessä startissa vauhdinjako teki takahevosten tehtävästä liian vaikean. Ruuna riittää tässä kelpo lähtökuopista kärkimatsiin. 6 Ja Ba Da Ba Doooo on vaikea vertailtava tässä porukassa, mutta tuorein voittosuoritus keulan rinnalta oli sen verran vakuuttava, että ori saattaa pärjätä tässäkin. Mahdollinen autolähdön harjoitus kannattaa katsoa ennen pelipäätöksiä.

Lähtö 4 – A: 6,4,10,9 B: 8,7,12,11,1,5,3,2
Kuukauden tauolta palaava 6 Koskelan Valtti on niukka ykkösrankkaus, vaikka pari tuoreinta suoritusta eivät lukeudu hevosen parhaimpiin. Ruuna ei pystynyt pitämään keulasta voittoon kummallakaan kerralla, vaikka matkavauhti oli melko rauhallista tasoa. Selkäjuoksu ei ole suosikille ongelma. 4 Ekin Huli näytti viimeksi alkulaukan jälkeen hyvältä takajoukoissa. Edellisessä startissa tuli väsy toiselta ilman selkää maalisuoralla, mistä ruuna saa täyden synninpäästön. Ruuna on vauhdeiltaan samaa tasoa kuin takaa starttaavat pelihevoset. 10 Vipaliinu eteni viimeksi 700 jäljellä keulaan ja vastasi ohitusta yrittäneille oikein varman näköisesti. Vastus tiukkenee ja pitkä pakki rasittaa, joten voittaakseen tamman täytyy yltää vielä viimekertaista parempaan suoritukseen.

Lähtö 5 – A: 15 B: 12,10,1,11,9,14,5,2,3,4,7,13,8,6
15 Exaudio Vici on yksi Suomen parhaita montéhevosia ja iso suosikki, vaikka lähtö on selvästi tasokkaampi kuin tavallinen iltaravien monté. Ruuna jaksaa mennä pitkään kovaa, ja lähtöpaikka on luultavasti vain pieni este voiton tiellä. 12 Adde S.H. osoitti viime vuonna osaavansa myös montén kiemurat. Ruunan tuorein suoritus kärryt perässä oli oikein lupaava, kun se kiri maalisuoran ulkokautta silmiinpistävän terävästi. 10 Double Trouble E P juoksi viime vuonna montén SM-karsinnassa Torniossa ja sijoittui epätasaisessa lähdössä kolmanneksi. Laji sopii ruunalle tuon startin perusteella, ja viime kärrylähtöjen kuntonäytöt kestävät vertailun tässä porukassa. Suosikin lyöminen olisi silti selkeä yllätys.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 9,8 B: 7,5,4,11,10,2,12,6,3,1
9 Fairy Wind on voittanut viime aikoina keulasta, selästä ja johtavan rinnalta. Toissa kerralla ruuna keskeytti jo ensimmäisessä kaarteessa, ja syynä oli luultavasti kengän tippuminen tai muu varusteongelma. Vastuksen puolesta tämä lähtö ei ole ainakaan merkittävästi kovempi kuin voittostarteissa. 8 Ker Miel oli etenemässä viimeksi ensimmäisessä kaarteessa keulaan, mutta sekosi laukalle. Ori kulki jatkossa hyvin, mutta sortui loppukurvissa uuteen laukkaan. Ori riittää tässä vauhtiensa puolesta kaikkia vastaan, mutta viime startti ja heikko lähtöpaikka mietityttävät.

7 New Grove Xtime pääsi viimeksi uloimmalta lähtöpaikalta nätisti toiseen ulos ja eteni kirivaiheessa varmaan voittoon. Vastus on tuota ja myös edellistä voittostarttia kovempaa tasoa, eikä lähtörataonni muuttunut paljoa paremmaksi. Juoksun onnistuessa selkeä totosauma. 5 Hjalmar Xpress kulki viimeksi haparoivalla ravilla ja otti pari laukkaa. Edellinen voitto tuli keulan rinnalta vakuuttavasti. Ruuna on muiden Hanna Olofssonin tallin hevosten tapaan vaikea vertailtava suomalaisiin vastustajiin. Voitto vaatinee joka tapauksessa uran parhaan suorituksen. 4 Domingo Flame ei vaikuttanut olevan viime kauden lopulla ihan parhaimmillaan. Kesän startit kertovat hevosen luokasta paremmin, ja ori pystyy pärjäämään tässä porukassa, jos kunto on kohdallaan suoraan tauolta.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 12 B: 3,10,5,9,7,11,8,4,1,13,6,2,14,15
12 Xeven Leader erottuu kuntopuntarissa selvästi muusta porukasta, ja vaakakupin toisella puolella on vaikea lähtöpaikka. Äimärautiolla on vaikea kiertää voittoon ison lähdön takajoukoista, mutta tässä tapauksessa siihen on hyvät mahdollisuudet. Suosikki voitti viimeksi keulasta 40 metrin marginaalilla ja näytti jäätävän hyvältä. Ruunan voitoista moni muukin on tullut johtopaikalla, mutta toisten takaa kiriminen tuskin on ongelma. 3 Luxus Match on ollut lähtöratakoneen epäsuosiossa, mutta nyt asemat ovat kohdallaan, kun lähtöratoja ei arvottu. Ruuna otti viime voittonsa tätä helpommasta lähdöstä ja oli viimeksi lauantairaveissa jopa hieman parempi, vaikka ylsi kirissä vain neljänneksi.

10 Count Marcel ei ollut viimeksi selvästi parhaimmillaan, mutta esimerkiksi edellinen suoritus kertoo hevosen tasosta paremmin. Ruuna voitti viime joulukuussa 75-tasolla ja on varmasti riittävä hevonen tähän porukkaan, jos kaikki on kohdallaan. 5 Governor Hoss jäi Bodenissa toiselle ilman selkää ja romahti kiripuolikkaalla. Ruunan edellinen suoritus keulasta oli puolestaan positiivinen. Vaikea arvioitava, mutta hyvänä päivänään voittajaehdokkaita. 9 Astrid Broline on tehnyt luotettavaa työtä ja pystyy kärkipäähän, jos pääsee käyttämään nopeuttaan oikeassa paikassa. Tamma tarvitsee yleensä muiden apua juoksunkulkuun, ja voittoja on tullut siksi vähemmän kuin himmeitä mitalisijoja.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 1 B: 9,13,7,5,11,3,12,2,4,10,8,14,6
1 Mattilan Eemeli ei pystynyt viimeksi aivan kärkeen, kun matkan aikana kului voimia ja vastus oli parhaiden osalta kovaa tasoa. Ruuna juoksi edelliskerralla keulassa ja hävisi vain väkivahvalle Suvionnelle. Ruunalla on tässä loistopaikka vetää alusta loppuun tasaisen kiihtyvällä tahdilla, mikä tekisi etenkin pitkän takamatkan osallistujien tehtävästä vaikean. 9 Tinderi oli viimeksi kärkisijojen suhteen mahdottoman tehtävän edessä, kun koko kirilenkki tultiin kovaa vauhtia. Tehtävä on nyt hieman helpompi, ja ruuna kestää tarvittaessa aikaisen reissutuksen keulan rinnalle.

13 Havglimt keskeytti viimeksi jo ensimmäiseen kurviin, eli kyse oli luultavasti varusteongelmista. Edellisistä suorituksista löytyy paljon hyvää, ja ruuna vaikuttaa pitkän takamatkan parhaalta voittosaumalta. 7 Profiili on 75-tasolla riittävä hevonen, mutta parasta suoritustasoa tuskin nähdään suoraan tauolta. Voittokaan ei silti olisi valtava shokki. 5 Passin Liinu on samaa sarjaa edellisen kanssa. Viime kausi oli tammalta suorastaan loistava, mutta tässä vaiheessa tuskin nähdään samanlaista lentoa.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 7 B: 10,11,4,9,14,2,8,1,13,3,6,5,12
7 Ilos Sansibar on ainoa A-hevonen, mutta ei ihan niin selvällä marginaalilla kuin kahden edellisen lähdön suosikit. Ruuna oli viimeksi 75-tasolla vauhdinjaon uhri, eikä sijoitukseen kannata kiinnittää huomiota. Edellisen startin tappio suurena suosikkina oli yllätys, mutta häviö oli enemmänkin vastustajan hyvyyttä. Suosikki kestää tarvittaessa pitkän kirin. 10 Anything For You ohitti Bodenin välistartin kirivaiheessa paljon hevosia, ja edelle jäi vain pari karkuun päässyttä vastustajaa. Ruuna pystyy tässä porukassa terävään loppukiriin selkäjuoksun päätteeksi, ja voittoon on sopivalla juoksunkululla saumoja.

11 Last Dying Breath on mukana huonosti istuvassa sarjassa, mutta saattaa silti voittaa, sillä kunto on viime starttien perusteella kohdallaan. Toissa kerran voitto tuli johtavan takaa lyhyellä kirillä ja viimeisin ykkössija johtopaikalta aivan haukotellen. Tämän tehtävän klaaraaminen vaatii enemmän. 4 Global Deputy on riittävä hevonen lauantailähtöihin ja rankataan melko korkealle parin kuukauden tauosta huolimatta. Viisivuotiaaksi kääntynyt ori voi parantaa tällä kaudella vielä merkittävästi. 9 Claude P.Hill oli viimeksi keulatappiosta huolimatta positiivinen ja pärjäsi aiemmin tätä kovemmissa keitoksissa kohtalaisesti.

Toto4-vihjesysteemit (8 / 40 riviä)

9,8,7,5 (4,11)

12 + 3 (10,5)

1 Mattilan Eemeli (9,13)

7,10 + 11,4,9 (14,2)

Troikka L7 (20 riviä)

12 – 3,10,5,9,7 – 3,10,5,9,7

Troikka L9 (20 riviä)

7 – 10,11,4,9,14 – 10,11,4,9,14

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]