Vihjeet 26.8.2022

25.8.2022

Lähtö 1 – A: 5,1,3 B: 2,4

5 Picaros palaa jälleen tauolta, eikä ole esittänyt vielä mitään valtavia otteita, mutta on silti Jorma Kontion ajamana ykkösrankkaus. Kahdella takamatkalla ei ole minilähdössä isompaa merkitystä. 1 Harjujen Claara esitti pääosaa Kajaanin vaaratilanteessa, kun siltä hajosi toinen ohjas ensimmäisen kurvin laukassa. Hypyt ovat varjostaneet kilpauraa tähän asti muutenkin Vauhdit riittävät tässä kärkeen. 3 Korven Lempi otti koelähdössään alkulaukan ja kulki sen jälkeen 40-vauhteja ilmavan näköisesti. Tamma pystyy heti paljoon, jos keskittyminen pysyy oikeissa asioissa.

Lähtö 2 – A: 6,3 B: 1,5,2,4
6 Suonsilmän Reino nappasi Pikkusuurmestaruuden kolmosrahat epätasaisessa lähdössä, ja kilometriaika kertoo suorituksen laadusta kaiken oleellisen. Ori on suosikki kahdelta pakiltakin. 3 Westerinen kulki koelähdössä kolmannen puolikkaan 36-vauhtia ja oli tosi lupaava, vaikka tahti laantui päätöspuolikkaalla. Alle 40-tulos paalulta olisi kova sana tähän tehtävään. 1 James on kaikkien muiden osallistujien tapaan kehityskykyinen aloittelija, mutta kahden edelle rankatun lyöminen taitaa vaatia liian suurta parannusta kerralla. Koelähdössä mentiin avauskierros oikein rauhallista tahtia, ja tulos parantunee tässä selvästi.


Lähtö 3 – A: 6,1,7,4 B: 5,3,2

6 Domingo Flame juoksi Kuopion reipasvauhtisessa lähdössä toista rataa pitkin, siirtyi loppukurvissa hetkeksi johtoon ja piti kakkoseksi. Kolmevuotias on aloittanut uransa nousujohteisesti ja voi nasauttaa tässä ensimmäisen naulan. 1 Bwt Hangover teki Kajaanissa lyhyen uransa parhaan suorituksen toiselta ilman selkää. Santtu Raitala yrittänee koko matkan johtoa, mikä voi hyvinkin onnistua. 7 Sagacious voitti viimeksi keulajuoksulla niukasti ja levisi heti maalin jälkeen laukalle. Tamma ei ollut lopussa lainkaan ajettavissa ja voi parantaa kerralla paljon, kun palaset saadaan loksahtamaan kohdilleen.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 4,2 B: 5,7,10,8,6,3,1,9
4 Gentle Way ilmoitettiin ennakkoluulottomasti Oulu Expressin karsintaan, ja tuloksena olivat uudet ennätyslukemat ensimmäisen kaarteen häiriölaukan jälkeen. Ori ei ymmärrettävästi riittänyt kärkeen, mutta nyt vastus on aivan eri maata ja kyytiin hyppää kansainvälisen tason kuski. 2 Gitano Thieben otti Pihtiputaalla lähtölaukan ja eteni jatkossa peräti 1500 metrin kirillä neljänneksi. Maaliintulo oli huipputasainen, ja ruuna hävisi voittajalle vain päänmitan. Lähtöpaikka on paras mahdollinen tasaiselle avaajalle.

5 Norman Peco eteni Torniossa tasaisesti, eikä voinut kirivaiheessa kärkiparille mitään. Vauhtien puolesta suoritus oli silti uran paras, ja nyt ruuna kokee mielenkiintoisen kuskinvaihdoksen. 7 Gaius Star on osoittanut parissa viime kilpaillussa nousukuntoa, vaikka totosijat jäivät molemmilla kerroilla haaveeksi. Ruuna ei ole ollut erityisen nopea auton takaa, ja juoksu voi mennä hankalaksi näin ulkoa. 10 Cosmic Soul piti Vieremän reipasvauhtisessa lähdössä vauhtinsa kaikkia paitsi voittajaa paremmin. Viime kauden missannut tamma on pääsemässä takaisin starttirytmiin ja parantanee edelleen. Sitä vaaditaankin takarivistä voittamiseen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 9,1,11 B: 12,6,13,8,5,15,7,2,10,4,3
Yllätysalttiin näköinen pelilähtö. 9 Tuiskun Helmi kulki Torniossa kirilenkin 32-vauhtia ja eteni johtavan kannasta niukkaan voittoon. Suoritus oli uran paras, eikä aiemman startin lievistä raviongelmista ollut tietoakaan. 1 Kilihakka piti Kajaanissa kiritiloja saamatta kolmanneksi ja kellotti uudet ennätyslukemat. Koko ajan eteenpäin menevä nelivuotias voi johtaa tätä porukkaa alusta loppuun.

11 Aavan Tarina alisuoritti viimeksi maililla, jäi sen jälkeen kerran pois ja palaa nyt pieneltä latautumistauolta. Tamma teki alkukesästä uransa parasta työtä ja on lähtötilanteen kunnialla selvittäessään mahdollinen pärjääjä. 12 Victori pystyy täydellä matkalla alle 30-tulokseen, kunhan vain malttaa ravata koko matkan. Ruuna lähti viimeksi pitkältä pakilta ja jäi alun laukkojen myötä ratkaisevan kauas muista. 6 Hetvin Kingi teki Ylivieskassa hyvän kirikierroksen ja vaikuttaa olevan piristymään päin. Uran avausvoitto voi olla vuorossa jo tässä. Paikallistasolla viime aikoina menestynyt 13 Affe pystyy sekuntikaupalla parempiin tuloksiin ja huomioidaan Kontion kuskaamana peleissä melko aikaisin.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 10,12 B: 4,11,6,5,3,1,2,8,9,7
Pelihevoset erottuvat epätasaisessa lähdössä selvästi. 10 Hillbilly Layla piti Tornion kovavauhtisessa lähdössä tahtinsa parhaiten ja lipui maalisuoralla selvään voittoon Marika Parviaisen keskittyessä tuulettamiseen. Takarivin paikka ei ole vahvalle hevoselle iso haitta, ja tamma on Raitalan vahvistamana lähdön ykkössuosikki. 12 Undaunted Stride ei ole vielä erehtynyt totosijoilta, ja uran kaikkien kilpailujen suoritukset ansaitsevat kehuja. Tamma lopetti Kaustisella 13-vauhtia ja hävisi kahdelle nopeammalle, mutta ansaitsee tuostakin suorituksesta positiivisen merkinnän.

4 Mamas Little Devil matkasi viimeksi keulan kannassa ja jäi kolmen hevosen kärkirintaman taakse voimia tallella pussiin. Suoritus oli hyvää jatkoa kahdelle edelliselle nousukuntoiselle startille. Ruuna sai A-hevosiin selkeä edun lähtöratalotossa ja pystyy voittoon keulasta tai kärjen takaa. 11 Goosebumps on kärsinyt tosi usein raviongelmista, eikä hevosen parasta antia olla nähty Suomen puolella. Vauhdeiltaan nelivuotias riittää tässä porukassa varmasti. Lämmitys kannattaa seurata mahdollisuuksien mukaan. Pieneltä paussilta palaava 6 Nemea Katana kehittyy vielä, mutta suosikkien lyöminen voi olla tässä vaiheessa liikaa vaadittu.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 3,2,12 B: 6,4,7,10,9,11,5,1,8
3 Boulder Predator pääsi Rovaniemellä terävän startin myötä keulaan ja sai rauhoittaa puolikkaan ajaksi tahtia, mutta rankassa kunnossa kilpaileva Some Come oli maalisuoralla yksinkertaisesti parempi. Ruunan tuorein ykkössija tuli keulajuoksulla, ja tässä on lievästä ylisarjasta huolimatta mahdollisuuksia samaan. 2 Kivarin Merengue on 75-tason tamma, joka huomioidaan aikaisin suoraan tauoltakin. Tamma pääsee nopeutensa turvin hyviin iskuasemiin ja voi spurtata tiloja saadessaan kaikkien edelle.

12 True Noice jää kolmosrankkaukseksi vain lähtöpaikkansa vuoksi. Ruuna eteni viimeksi 2600 metrillä keulaan ja puutui päätössatasella ulos kärkitaistosta. Suoritus oli ehkä pieni pettymys, mutta vastuskin oli hieman tämänkertaista kovempaa tasoa. 6 Hillbilly Bruce sai viimeksi kiritilat Truen Noicen takaa vasta hieman ennen maalia, eikä pystynyt enää parantamaan. Voimia ei näyttänyt olevan hirveän paljoa varastossa. Ruunalta on ollut ihan paras rähinä hukassa, mutta ehkä kuskinvaihos tuo asiaan muutoksen. 4 Ranch The Rock kiri Ylivieskassa kiihtyvässä vauhdissa hyvin maaliin, mutta viimeksi meno ei maistunut samalla tavalla. Ruuna teki viime kaudella muutaman loistavan suorituksen ja pärjää hyvänä päivänään näitä hevosia vastaan varmasti.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 8,6 B: 2,7,3,5,4,1
8 Conrads Kickoff ei ollut Rovaniemen osalähdössä parhaimmillaan, mutta palasi Torniossa omalle tasolleen lipumalla toista rataa pitkin vakuuttavaan voittoon. Kasiradan tuomia ongelmia lähtee ratkomaan Santtu Raitala, ja ruuna on viime kerran tason pitäessään mukana kärkitaistossa. 6 Special Gun kiri Torniossa hyvin perille, muttei kyennyt esittämään edellä mainitulle oikeastaan minkäänlaista haastetta. Rovaniemellä osat olivat toisin päin, ja päivän vire ratkaisee tässäkin kaksikon väliset voimasuhteet.

2 Timber Vice ei ole yltänyt pariin viime starttiin aiempien suoritusten tasolle. Ruuna jäi viimeksi keulasta alakynteen loppukurviin mentäessä ja hävisi tämän lähdön A-kaksikolle selvästi. Kauden paras suoritustaso riittäisi tässä pitkälle. 7 Knows Mana laukkasi viime osalähdössä heti auton irrotessa. Rovaniemellä ruuna sai tarkan juoksun ja spurttasi maalisuoralla mukaan voittotaistoon. Lähtöpaikka on ulkona, mutta nopeus voi silti riittää hyvien asemien saamiseen. Silloin kärkisijoille on kaikki mahdollisuudet. Loistosuorituksen viimeksi tehnyt ja isona yllättäjänä voittanut 3 Hip Hop Au Vent on lähdön jokerikortti. Vastus tiukkenee parhaiden osalta tuntuvasti.

Lähtö 9, Troikka – A: 9 B: 4,5,7,6,3,2,1
Montén SM-kolmonen 9 Anaheim Kemp on kahdelta pakiltakin ainoa A-hevonen, kun kierrettävää on edessä vain puolikkaan lähdön verran. Tuoreimmassa Bodenin lähdössä vastus oli sekalaista tasoa, ja ruuna eteni maalisuoralla varmoin ottein ohi viimeisen vastustajan. Selkäjuoksu ja muutaman sadan metrin terävä kiri toimivat suosikilla parhaiten. 4 Zulamit teki viimeksi lupaavan suorituksen kärryt perässä. Tamma sai kiritilat sisäkautta vasta hieman ennen maalia ja ehti rajulla rytminvaihdoksella kolmanneksi. Montéssa meno on maistunut jo pitkään, ja tamma on Anaheim Kempin selkeä ykköshaastaja. 5 Lassic Point on löytänyt itsensä uudelleen parissa viime startissa. Ruuna piti viimeksi toisella radalla vauhtinsa ihan hyvin ja sai kakkosrahat kelpo loppuajalla.

Lähtö 10 – A: 3,4 B: 5,6,2,1
3 Tolopan Tyttö on tehnyt hienoa jälkeä tällä kaudella ja mennyt ajallisesti hiljalleen eteenpäin. Tamma eteni Vieremällä ulkokautta keulaan reippaassa vauhdissa ja piti alun voimisteluista huolimatta kakkoseksi. Perille asti vetäminen ei yllättäisi. 4 Rekooli tuntuu tässä vaiheessa laukkaherkemmältä kuin edellä mainittu ja jää sen vuoksi rankingin kakkoseksi. Ruunan viime starttien voittosuoritukset olivat hieman parempia kuin Tolopan Tytöllä. 5 Sigismund paikkasi Kokkolassa laukkansa hyvin ja sai Härmässä sisäratajuoksun päätteeksi vain puolittaiset kiritilat. Viime näytöt kestävät vertailun näitä uusia vastustajia vastaan.

Toto5-vihjesysteemit (36 / 600 riviä)

4,2 + 5,7,10 (8,6)

9,1,11 + 12,6,13,8,5 (15,7)

10,12,4 (11,6)

3 Boulder Predator (2,12)

8,6 + 2,7,3 (5,4)

Troikka L7 (20 riviä)

3 – 2,12,6,4,7 – 2,12,6,4,7

Troikka L9 (20 riviä)

9 – 4,5,7,6,3 – 4,5,7,6,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]