Vihjeet 26.9.2022

25.9.2022

Lähtö 1 – A: 8 B: 5,1,7,3,2,6,4

Kotiradallaan Pihtiputaalla kolme voittoa juossut 8 Aguero on selkeä ykköshevonen kahdelta pakiltakin. Tuorein suoritus oli ruunan paras, kun se matkasi pienessä lähdössä kakkossijalla ja ohitti keulahevosen maalisuoralla kevyesti. Nyt voitto vaatinee reilusti alle 20-ajan, mihin lahjakkaan oloinen kolmevuotias kyllä pystyy. 5 Boulder Annabella on avannut uransa kohtalaisesti ja olisi pystynyt vielä hieman parempaan, jos ravi ei olisi hajonnut parin startin ratkaisuhetkillä. Parin kuukauden tauolta palaavan tamman alleajo kannattaa seurata ennen pelipäätöksiä. 1 Jalumba juoksi koelähdössä keulapaikalla ja kulki päätöskierroksen hieman päälle 20-vauhtia. Ravirytmi ei näyttänyt ihan sataprosenttiselta, mutta tammalle näytti toisaalta jäävän hieman varaa.

Lähtö 2 – A: 3,5,1 B: 4,6,2
Villinmiehen Tammakilvan karsintaan pitkältä tauolta palannut 3 Villihanna on tasaiselta vaikuttavan lähdön ykkösrankkaus. Tamma ei pystynyt Lappeessa kärkikolmikon vauhtiin, mutta suoritus toisesta ulkoa oli silti positiivinen. Tämän lähdön voittaminen ei välttämättä vaadi merkittävää parannusta. 5 Luonnon Vauhti voitti Ylivieskassa keulasta vakuuttavasti, mutta ei yltänyt Seinäjoella aivan samalle tasolle selkäjuoksulla. Nyt vastus on ehkä hieman kevyempää tasoa. 1 Vilutonnari antoi Seinäjoella hyvän kuntonäytön kahden laukan jälkeen. Oulu Expressin finaalin suorituksen perusteella ruunalta löytyy alle 30-vauhdit täydelle matkalle, mikä voi riittää paalulta voittoon saakka.


Lähtö 3 – A: 5,8 B: 4,2,7,6,1,3

5 Kuusirantanen otti viime voittonsa osittain ylivauhdin ansiosta, mutta suoritus oli joka tapauksessa hevosen uran vauhdikkain. Viimeksi ruuna teki harvasta porukasta 26-vauhtisen kirin ja hävisi vain yhdelle hyvälle. 8 Rommi Rohkee puski Ylivieskassa reilun kierroksen mittaisella kirillä voittoon ja ansaitsee isot kehut. Ohjastaja kertoi voittajahaastattelussa, että ruunassa on vielä paljon kehittymisen varaa. 4 Tolopan Tyttö tykkää mennä tasaisen kovaa ja ottanee tässä vetotyöt vastuulleen. Tamman kaksi tuoreinta suoritusta olivat tappioista huolimatta vahvoja. Rommi Rohkee tuli viimeksi lopussa ohi 40 metrin tasoituksesta huolimatta ja starttaa nyt samalta viivalta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3 B: 8,9,7,11,1,6,4,5,2,10,12
Kaksi kolmasosaa lähdöistään voittanut 3 Interlude Ferm puristi tuoreimman voittonsa pitkällä kirillä, vaikka ei vaikuttanut olevan parhaimmillaan. Vastaava suoritus tuskin riittää voittoon tässä tasokkaammassa porukassa. Vermossa ykköspalkinto oli iso ja tehtävä sen mukainen, eikä ori jaksanut aikaisen reissutuksen jälkeen perille saakka. Nelivuotias on saatu pienen tauon aikana todennäköisesti paremmaksi kuin viime kilpailussa. 8 E.V. Angie voitti viimeksi keulasta tosi hyvällä esityksellä ja on tasaisen B-porukan ykkösnimi vaikeasta lähtöpaikasta huolimatta. Lähtönopeutta löytyy sen verran, ettei kasirata vie pärjäämissaumoja kokonaan.

9 M.T.Neutron oli tukkoinen suoraan vuoden mittaiselta tauolta ja paransi toiseen starttiin selvästi, mutta kahden askeleen laukka hieman ennen maalia vei kakkosrahat. Ruuna kompuroi oikealla takajalallaan reippaassa vauhdissa ja meinasi silti pysyä ravilla. Ruuna on esiintynyt muuten täysin ravivarmasti, mutta tuolla tavalla tullut askelvirhe nostaa tietysti ilmaan kysymysmerkkejä. 7 Goosebumps voitti toissa kerralla keulan rinnalta vahvalla suorituksella, mutta ei kyennyt viimeksi samalta juoksupaikalta vastaavalle tasolle. Ei suoritusta voi silti mennä moittimaan. Juoksusta voi tulla jälleen raskas, ja kärkeen yltäminen vaatii hevoselta uran parasta menoa.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7 B: 1,4,6,3,5,2
7 Rivercapes Way kiri Villinmiehen Tammakilvan karsinnassa vauhdilla kolmossijalle ja teki uransa parhaan suorituksen. Finaalissa matkavauhti oli raastavaa alusta asti, ja tamma sinnitteli pääporukan mukana maaliin saakka. Noiden kahden kilpailun tasoinen meno riittää tässä porukassa kärkeen, ja vaikka hieman raskaallakin juoksulla. 1 BWT Get Ready voitti viimeksi keulahevosen takaa, eikä joutunut antamaan lopussa kaikkeaan. Nopea avaaja joko torjuu alussa kaikki tai saa sisäratajuoksun kärjen takana. Suosikin lyöminen vaatinee uran selvästi parhaan suorituksen.

4 Southampton Sea ei saanut Seinäjoella kirisaumaa keulan takaa, ja voimia jäi silminnähden käyttämättä. Kaustisella ruuna näytti olevan kirimässä voittoon, mutta hellitti päätössatasella selvästi ja tippui viidenneksi. 6 Next To Wheels sai Seinäjoella takamatkalta kuluttavamman juoksun kuin edellä mainittu ja jäi maalissa noin valjakonmitan päähän. Tauluaan parempi ruuna ei jää nyt liian kauas kärjestä. 5 Astrid Broline oli viimeksi hieman hampaaton kovassa lopetuksessa ja palaa nyt reilun kuukauden paussilta. Nopea tamma hakee edelleen kauden avausvoittoaan, ja sen saaminen edellyttää tarkkaa juoksua.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 2,5,12,8 B: 10,9,6,11,7,4,3,1
2 Going Above sai vetää viimeksi porukkaa maltillisella tahdilla, mutta takana juossut hevonen olikin parin sadan metrin sprinttikisassa etevämpi. Ei suoritus silti mikään suuri pettymys ollut, ja ruuna jatkaa nappiasemista suosikkina, vaikka juostava matka on puoli kierrosta pidempi. 5 Ranch The Rock jatkoi viimeksi positiivisia otteitaan voittamalla ylivauhtisen lähdön 900 metrin kirillä. Ruunan lähtönopeus ei taida riittää eturivin parhaita vastaan, ja juoksun onnistuminen on hieman tuurista kiinni. Nykykunto riittää tässä porukassa kärkeen.

12 Torrent d’Inverne oli Torniossa vaikean tehtävän edessä vauhdinjaon vuoksi, mutta puski siitä huolimatta pitkällä kirillä kolmanneksi. Edellisessä startissa ruuna oli sijoitustaan parempi. Vaikeista lähtökuopista huolimatta A-hevosia, mutta tuuria toki tarvitaan. 8 Perfect Lane on menestynyt ajoittain 75-tasolla saakka ja teki elokuussa hyvää työtä, mutta viimeisin suoritus ei näyttänyt hevosen parhaita puolia. Lähtönopeus voi riittää kasiradan selvittämiseen, ja tamma pystyy sopivat kiriasemat saadessaan kärkikamppailuun.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 7,1 B: 5,2,3,8,6,10,11,9,12
Kaksi kovakuntoista hevosta nousee selvästi muiden yläpuolelle, ja kaksikosta 7 Zogo Match on selkeä voittajasuosikki. Ruunalla on alla kolme 75-voittoa, ja kaikissa kilpailuissa näytti jäävän jonkin verran varaakin. Voitoista kaksi tuli keulasta tasaisen reippaalla matkavauhdilla, mutta nyt johtopaikalle pääseminen ei ole lainkaan varma asia. Sillä ei tosin ole monipuoliselle ruunalle suurta merkitystä. 1 Armani Press on joka tapauksessa keulat pitäessään vakava uhka suosikkivoitolle. Kotiradan kestomenestyjä voitti viimeksi avoimen sarjan johtopaikalta hienolla tyylillä. Zogo Matchin torjuminen vaatinee vielä paremman suorituksen.

5 Royal Navy Neo ei pystynyt ennen pientä taukoaan ihan parhaalle tasolleen. Tuoreimmassa Teivon 75-lähdössä tehtävä oli lähes mahdoton kärjen lopettaessa alle kymppiä. A-hevosten haastaminen taitaa olla tässä vaiheessa liikaa vaadittu. 2 Quick Vald teki kelpo suorituksia loppukesästä, mutta viimeksi ruunan ravi hajosi loppukurvissa, mikä nosti ilmaan kysymysmerkkejä jatkoa ajatellen. Lähtönopeus ei taida riittää sisäpuolen hevosen ohittamiseen, mutta luvassa on silti onnistunut reissu kärjen lähellä. 3 M.T.Master Don on tehnyt plusmerkkistä työtä jo jonkin aikaa, lukuunottamatta tuoreinta alkulaukkaan pilaantunutta starttia. Ruunalla on ajettu usein keulasta, mikä saattaa olla suunnitelmana tässäkin. Armani Pressin ohittaminen vaatii kunnon satsauksen alkuun.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 9,11,12,4 B: 2,1,3,7,10,6,8,13,5
9 Profiili kiri viimeksi Vermossa 24-vauhdilla ja nousi kärkiparia uhkaamatta kolmanneksi. Voittomatsiin asti nouseminen oli vauhdinjaon vuoksi tosi vaikeaa. Suoritusvarma ori on jäänyt tällä kaudella vain kerran toton ulkopuolelle ja jatkaa ennätyskunnossa. Selkeä valinta suosikiksi, mutta on viivalla muitakin hyväkuntoisia. 11 Kultaseppä oli viimeksi kenties parempi kuin koskaan. Ruuna puksutti taustalta tasaisella 27-vauhdilla kohti kärkeä ja ratkaisi lähdön voitokseen lopulta helposti. Pitkä kiri lienee taktiikkana tälläkin kertaa.

12 Borkeld kohtasi Vermossa monta hyvää hevosta ja teki kelpo suorituksen toiselta ilman selkää, vaikka maalisuoralla taipuikin. Ruuna on juossut muutenkin valtaosin tätä isopalkintoisempia lähtöjä. Voittomatsiin kiertäminen kahdelta pakilta ei yllättäisi lainkaan. 4 Markantti nousee paaluhevosista A-ryhmään. Tamma sai viimeksi onnistuneen selkäjuoksun ja kiri maalisuoralla ulkokautta kärkeen, mutta ei voinut Kultasepän rynnistykselle mitään. Puolessa starteistaan kaksariin sijoittunut tamma on mennyt starttien myötä koko ajan eteenpäin. 2 Tähdenteli antoi viimeksi kolmannella puolikkaalla painetta keulahevoselle ja saikin tästä maalisuoralle tultaessa otteen, mutta ei jaksanut vastata ulkoa kirineille. Suoritus oli silti hyvä, ja tamma pystyy parantamaan lisää pari starttia alla.

Lähtö 9, Troikka – A: 6,3 B: 7,5,4,2,9,8,10,1,11
Seinäjoella keulasta 13-vauhtia lopettanut ja varmaan voittoon pitänyt 6 Indyana Rockabell olisi ilman viime Kaustisen starttia selkeä ykkössuosikki, mutta tuossa kisassa tuli alisuoritus. Myös tamman uran toinen voitto tuli johtojuoksulla, ja taktiikka lienee aggressiivinen tässäkin. 3 Hillbilly Jolene puristi Ylivieskassa toisesta ulkoa kiertelemättä ykköseksi. Tamma pystyy parantamaan, ja sitä vaaditaankin tässä aiempaa pykälän verran kovemmassa porukassa. 7 Univerza Lloyd jäi viimeksi kiripuolikkaan alkaessa pussiin toiselle radalle, löysi maalisuoralla tilaa sisäkautta ja lopetti ihan hyvin. Vastus on nyt hieman kevyempi kuin tuossa kilpailussa ja sitä edeltäneessä.

Lähtö 10 – A: 6,9 B: 8,7,1,4,5,2,3
6 Ari voitti Ylivieskassa toiselta ilman selkää niukasti, mutta pieni voittomarginaali oli enemmän henkisen kuin fyysisen puolen seurausta. Ruunan ei tarvitse välttämättä parantaa ollenkaan voittaakseen tämän lähdön. 9 Aina-Valmis voitti viimeksi parista askelvirheestä huolimatta ja pystyy suorituksen perusteella ainakin 33-alkuiseen tulokseen täydellä matkalla. Laukka ei saa kuitenkaan yllättää. 8 Forte Pirjo sortuu usein peitsaamiseen, mutta Ranuan paikallisraveissa ravi maistui alusta loppuun ja voitto tuli hallitusti. Nyt vastusta on toki enemmän.

Toto5-vihjesysteemit (56 / 280 riviä)

3 + 8,9,7,11 (1,6)

7 Rivercapes Way (1,4)

2,5,12,8 (10,9)

7,1 (5,2)

9,11,12,4,2,1,3 (7,10)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 1,5,2,3,8 – 1,5,2,3,8

Troikka L9 (20 riviä)

6 – 3,7,5,4,2 – 3,7,5,4,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]