Vihjeet 27.10.2023

26.10.2023

Lähtö 1 – A: 7,1 B: 5,6,2,4,3

7 Fairi sai viimeksi vapaan ladun eteensä vasta sata ennen maalia ja hävisi toiselle lujaa kirineelle niukasti. Tamma puhkaisi tähtirajan, ja vauhti oli maalin kohdalla vielä kiihtymään päin. Tämä tehtävä näyttää tammalle sopivalta, ellei 1 Supernainen pääse 40 metrin etumatkalta karkuun. Sen viime voitto tuli 31-lopetuksella aika helpon näköisesti. Nyt tamman täytyy mennä samanlaisia kyytejä pidempään. Porokan tallin kaksikko 5 Lento-Kaarina – 6 Helmi-Leena vaikuttaa melko tasaväkiseltä. Lento-Kaarinalla on alla paremmat lopputulokset viime starteista, mutta Helmi-Leena teki Joensuussa oikein hyvän suorituksen alkulaukan jälkeen.

Lähtö 2 – A: 12,13 B: 8,11,6,14,9,10,15,5,7,3,2,1
Uusissa maisemissa avaava 12 Starry on syyskuun näytöillään heti suosikki. Ruuna kohtasi kaikissa kolmessa startissa kovemman vastuksen kuin tässä ja on oman tason pitäessään mukana kärkimatsissa. Etenkin Vermon Montéderbyn suoritus oli oikein hyvä, kun ruuna tavoitti voittanutta Narzariota koko maalisuoran ajan. 13 Horsetail’s O’Neil eteni Joensuun montélähdössä 80 metrin takamatkalta tasaisesti ja puristi hieman ennen maalia ykköseksi. Seuraavissa kärrylähdöissä avauksista tuli liian kovavauhtiset. Ruuna on tässä suosikin selkeä ykköshaastaja. 8 Hip Hop Au Vent on ollut hyvä sekä kärryillä että ilman. Viime montévoitossa ruuna jäi loppukurvissa alakynteen Atlas Kronosta vastaan, mutta punnersi maalisuoralla uudelleen ykköseksi.


Lähtö 3 – A: 7,8 B: 9,2,3,1,4,5,6

A-hevoset erottuvat selvästi, mutta niiden välinen ranking on vaikeampi pulma. 7 Nyland juoksi vuoden 2020 keväästä asti säännöllisesti kilpaa ja palaa nyt tositoimiin kolmen kuukauden tauolta. Paussin vaikutusta on vaikea arvioida, mutta oriin oma rutiinitaso riittää tässä lähdössä pitkälle. 8 Hissun Turbo yritti seurata viimeksi keulasta voittanutta Aatsia, mutta ravirytmi ei pysynyt kasassa, kun vauhti kiihtyi 20-lukemiin. Ruunan menestys ei jää koskaan yrityshaluista tai kestävyydestä kiinni. 9 Koskelan Akseli lopetti Joensuussa taustalta hyvin, mutta kärkikolmikko oli ehtinyt karkaamaan. Nopea ruuna hakee vetäviä selkiä kirikierrokselle ja pystyy nopeutensa turvin jopa voittoon.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,11,7 B: 12,1,8,5,9,3,4,6
2 Chased teki syyskuun starteissa hyvät kirit ylivauhdin avustamana ja oli viimeksi Rovaniemellä jopa hieman parempi, vaikka sijoitus heikkeni pykälällä. Ruuna eteni tuolloin nopeasti keulaan, sai jatkossa painetta ja kamppaili hyvin kolmanneksi. Nyt voi olla luvassa keulavoitto, jos alussa ei hurjastella liikaa. 11 Xeven Leader menestyi kesällä ikäluokkatasolla ja otti kahdessa viime startissa rutiinivoitot tätä hieman helpommista lähdöistä. Ruuna voi jäädä takarivistä vauhdinjaon armoille, mutta sillä voi toisaalta ajaa aikaisin kohti paikkaa keulan rinnalla.

7 Rivercapes Way on lähdön toinen ikäluokkatasolla pärjännyt hevonen. Tammn tuorein suoritus oli oikein hyvä, kun se eteni kolmannen kautta toiselle ilman vetoapua ja pysyi mukana kärkimatsissa maaliin saakka. Juoksusta voi tulla haastava tälläkin kertaa. 12 Exit Fastback on vauhtikestävä tapaus ja pystyy nousemaan takajoukoista totosijalle, jos vauhdinjako sen mitenkään mahdollistaa. Ruuna voitti Rovaniemellä ylivauhtisen lähdön ja teki viimeksi voitavansa takajoukoista kirimällä. 1 Staro Playmate teki Uumajassa riskin suorituksen toiselta ilman selkää ja haastoi keulahevosen tiukkaan voittomatsiin. Edellisen startin sijoitus ei kerro totuutta suorituksesta, kun ruuna joutui pakittelemaan alussa hännille, ja kirivaiheessa kärkiporukka pääsi karkuun.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 6,9,3,5,8 B: 11,7,4,2,12,10,1
6 Villeroy on viime näyttöjen puolesta hieman muuta porukkaa edellä, mutta juoksun onnistuminen ei ole varmaa parin nopean avaajan ulkopuolelta. Ori juoksi viimeksi JTT-karsinnassa keulan kannassa ja sai kiritilat maalisuoran alussa, mutta ohittaminen oli vaikeaa kovassa vauhdissa. 9 Aguero jäi reilu viikko sitten pois Ponsse Cupin karsinnasta autorikon vuoksi, eli hevosessa ei ollut mitään ongelmaa. Ruunan tuorein suoritus toiselta ilman selkää oli oikein hyvä, ja niin olivat kaksi edellistäkin esitystä. Lähtöpaikasta voi muodostua ongelma, sillä edestä kakkosradalta lähtee tasainen avaaja.

3 Goosebumps ottaa välillä yllätyslaukkoja ja kärsii ajoittain raviongelmista, mutta kaiken ollessa kunnossa ruuna on 75-tason kilpuri. Ruuna ei pysty alussa nopeimpien vauhtiin, mutta pystyy menestymään vaikka keulahevosen rinnalta. 5 Lucky Point paineli viimeksi keulassa reippaalla liekillä, menetti johtoaseman loppukaarteessa ja sinnitteli vielä hyvin neljänneksi. Ruuna vaikuttaa olevan tuloillaan ja saattaa vetää alusta loppuun, jos vauhdinjako on viime kertaa tasaisempi. 8 Game Set Match on vaikea verrattava uusissa ympyröissä. Ruuna ei kestänyt tuoreimmassa kilpailussaan paikkaa toisella ilman selkää, mutta teki aiemmin kelpo työtä suunnilleen tämäntasoisissa porukoissa.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 11,2,4 B: 3,8,7,10,9,1,6,5
11 Kungen on periaatteessa lähdön paras ja nopein hevonen, mutta 60 metrin takamatkalta voittaminen voi olla vaikeaa, kun kahdelta ensimmäiseltä paalulta lähtee kovakuntoisia hevosia. Santtu Raitala toki tietää tämän ja ajanee mahdollisuuksien mukaan aikaisin kohti kärkiporukkaa. Ori teki viimeksi Vermossa pitkän ja vahvan kirin takajoukoista ja hävisi päänmitalla. Voimat eivät näyttäneet olleen loppu päätössatasella, vaan kuskin piti lähinnä pidellä hevosta laukan välttämiseksi. 2 Vinnas Oberon voitti viimeksi keulasta 30-lopetuksella ihan pystyyn ja näytti ravirytmin puolesta paremmalta kuin edellisissä starteissa. Mikäli noususuhdanne jatkuu, saattaa ruuna pystyä 31-aikaan paalulta, ja silloin Kungenilla tulisi iso kiire.

4 Appesnabb on tehnyt uransa parhaat suoritukset viime starteissa. Ruuna hävisi syyskuun kilpailussa keulasta niukasti ja olisi viimeksi voittanut sekä parantanut ennätystään ilman loppukurvin laukkaa. Tämän tehtävän klaaraaminen voitokkaasti ei välttämättä vaadi edes parannusta. 3 Nooran Patu on tosi laukkaherkkä tapaus ja vauhdeiltaan selvästi voittosummaansa edellä. Jos ruuna selvittää koko matkan ravilla, saattaa uran ensimmäinen ykkössija olla tosiasia. 8 Sirkan Sulo on edellisistä poiketen suoritusvarma kilpuri ja hakee vetäviä selkiä maalisuoralle saakka. Ruuna pystyy totosijalle ja jopa voittoon, mutta se vaatii nappionnistumisen ja epäonnea suosikeille.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 2 B: 7,10,5,3,11,8,12,1,6,9,4
2 Tim Jerry teki kahdessa viime startissa hyvät suoritukset keulasta ylivauhdin jälkeen. Edellinen 2100 metrin lähtö ei mennyt aivan niin putkeen samalta juoksupaikalta, kun ruuna hellitti maalisuoralla parhaiten kirineisiin nähden. Luvassa on taas keulajuoksu, ja koko matkan johtoon on hyvät mahdollisuudet. B-porukka vaikuttaa tasaiselta, ja lähtö on kokonaisuutena yllätysaltis. 7 Leon Coger laukkasi viimeksi lähtöön ja joutui tekemään edelliskerralla liikaa töitä keulaan pääsemiseksi. Ruuna on juossut pääosin tätä kovemmissa porukoissa ja pystyy voittamaan, jos lähtöpaikka ei tee hommasta liian haastavaa.

10 Interlude Ferm ei pystynyt Rovaniemellä omalle tasolleen ja palaa nyt radoille kahden kuukauden tauolta. Vahva vääntäjä hyötyisi ylikovasta matkavauhdista, ja sillä voi tarvittaessa ajaa aikaisin keulan rinnalle pitämään tempoa yllä. 5 Bluejeans Bi käytti viimeksi kupillisen ruutia toisella puolikkaalla keulapaikan valtaamiseksi, eikä pysynyt kiripuolikkaalla avoimen tason hevosten kyydissä. Ori ei ansaitse moitteita, ja kunto riittää tässä porukassa kärkipäähän, jos paras potku säästyy kiripuolikkaalle. 3 Scorzone pystyy tosi terävään muutaman sadan metrin mittaiseen kiriin, jos saa sopivan selkäjuoksun. Näistä lähtökuopista siihen on iso mahdollisuus.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 3 B: 1,5,7,9,2,10,6,4,8
3 Hector Sisu kohtasi Bodenin kultadivarissa muutaman laatuhevosen ja kiri kolmannesta sisältä napakasti kakkoseksi. Kuten Tornion 75-voitossa nähtiin, ruuna on rankan luokan peli Suomen ykkössarjoihin, kun kaikki on kohdallaan. Tässä porukassa ja näin hyvältä lähtöpaikalta ajotaktiikka voi olla aktiivinen alusta alkaen. Iso voittosauma, ellei joku vastustaja pysty aivan huippusuoritukseen.

1 Armani Press jäi Bodenissa sisäradalle laukkaavan taakse tukaliin asemiin, mutta sai tulla lopulta sujuvasti, eikä jossiteltavaa jäänyt ainakaan kovin paljoa. Edellinen voitto irtosi tätä helpommassa porukassa keulasta hallitusti. Nyt ruuna voi päästä suosikin selkään toiseen sisälle, mistä totosijaan olisi hyvät saumat. 5 No Limit Royalty kiersi Bodenissa viimeiseltä sijalta kaikki paitsi voittajan ja oli oikein hyvä, vaikka askel alkoi painaa päätössatasella. Edellinen tasapäävoitto irtosi kierroksen kirillä. Ruuna on sopivan juoksun päätteeksi vaarallinen kirivaiheessa. 7 Kurri Jari Boko palaa radoille yli vuoden paussilta ja on illan mielenkiintoisin seurattava. Heikko lähtöpaikka ja muutama kovakuntoinen vastustaja tietävät sitä, että ori jää haastajaleiriin. Voitto ei silti yllättäisi suuremmin.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,11 B: 8,7,6,2,5,9,4,10,12,1

3 Nightshifter on hyvä hevonen tähän porukkaan, mutta kahden viime startin laukkafestivaalit vaikeuttavat arviointia. Tamma kohtasi tuoreimmassa ehjässä startissaan tätä kovemman vastuksen, eikä pystynyt lopussa aivan kärkikolmikon vauhtiin. Vastaava suoritus riittäisi tässä pitkälle. 11 Rehabanero jää lähtöpaikkansa vuoksi haastajaksi. Tornion voittostartissa tamma kesti ylikovan matkavauhdin parhaiten ja oli oikein hyvä. Viime suoritus Rovaniemellä kolmannesta sisältä ei ollut aivan niin hyvä, mutta ei moitteiden arvoinen. 8 Shackhill’s Melody jäi Bodenissa keulasta niukasti kakkoseksi ja jatkaa hyvässä iskussa. Tamma avaa auton takaa hyvin, mutta sisäpuolella on muutama nopea, ja juoksunkulku voi mennä hankalaksi.

Lähtö 10 – A: 5 B: 1,9,2,8,7,6,10,3,4
5 Olympia Luxi voitti viimeksi toisesta ulkoa 600 metrin kirillä, eikä kaikki vaikuttanut olevan pelissä. Tämä vastus on hieman vaativampaa tasoa, mutta tammassa vaikuttaa olevan reilusti ainesta parannukseen. 1 BWT If You Dare hävisi viimeksi vain yhdelle kovempaa kirineelle, ja edelliskerralla keulavoitto oli lähellä. Tamma juoksee tässäkin keulassa tai kärjen lähellä ja saattaa napata uransa avausvoiton, jos suosikki epäonnistuu. 9 St Mary Sea kohtasi Seinäjoella hieman tätä kovemman porukan ja oli ihan hyvä, vaikka ei pystynyt kirivaiheessa kärkikaksikon vauhtiin. Tamma pystyy parantamaan edelleen, ja sitä vaaditaankin parhaiden paaluhevosten lyömiseen.

Toto5-vihjesysteemit (45 / 315 riviä)

2,11,7 (12,1)

6,9,3,5,8 (11,7)

11,2,4 (3,8)

2 + 7,10,5,3,11,8 (12,1)

3 Hector Sisu (1,5)

Troikka L7 (20 riviä) 2 – 7,10,5,3,11 – 7,10,5,3,11

Troikka L9 (20 riviä) 3 – 11,8,7,6,2 – 11,8,7,6,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]